Ce stia batranul Caleb despre sufletul masculin...si femeile de azi nu stiu, iar barbatii aproape ca uita!?
Autor: Gili Indrie  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de resursecrestine in 29/03/2008
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Traim intr-o lume domesticita; exista un grad mare de predictibilitate a etapelor vietii; baietii si barbatii isi traiesc aventura vietii in birouri luminoase, dotate cu computer, aer conditionat, celulare, si imprumuturi la banca; vorbesc cu usurinta cu X din Franta, cu Y din Canada; despre Z care sta la biroul alaturat nu stiu aproape nimic. Geamurile termopan dau impresia de transparenta iar jaluzelele de verticalitate. Ambientul este curat; curat si steril, mai mult steril; steril pana la plictiseala. Corsetul invizibil al vietii de orasean cu visul aproape implinit este foarte strans; o diploma, un \"job\", o masina, o Ileana Cosanzeana, o....casa! apoi, monotonie; unii, nu rezista si o iau de la inceput: o alta diploma, un alt job, o masina noua, o Ileana sanziana noua, o alta desertaciune! Undeva in strafundurile inimii, asemeni povestilor cu Fat-Frumos, baietii & barbatii, au ascunsa, in doze diferite, dorinta (universala) de aventura, de solidaritate, de lupte, de singuratate, de cuceriri, de libertate, de recuceriri.
Personajul principal feminin din romanul Baltagul, Vitoria Lipan, a inteles ca barbatul ei traia dupa un anume ritm al apropierii si al departarii, al venirii si al plecarii si si-a ajustat viata si asteptarile dupa aceasta intelegere a masculinitatii. Stia ca barbatul este ca un „bumerang”, trebuie sa-i dai drumul ca sa se intoarca inapoi.




Cu toate ca a trait multi ani in vreme de razboi, cu moartea la tot pasul, si deci riscul aventurii era la moda, Caleb a inteles ca batalia pentru o cetate greu de cucerit si inima unei Acsa este un factor motivator suficient de puternic pentru ca un suflet ca al lui Otniel sa intre in rezonanta. Probabil ca Otniel era satul de razboi, poate chiar plafonat de atata razboi. Dar, o noua misiune, o noua provocare, o noua motivatie, poate inaripa ceea ce parea ca prinde radacini, poate starni pasiuni ce hibernau, poate deschide zagazul unui entuziasm inimaginabil. Sufletul masculin are nevoie, periodic, de provocari, de retrageri, de cuceriri si recuceriri. Femininele intelepte pricep aceste adevaruri ascunse, isi ajusteaza asteptarile si coopereaza la cuceririle lor, devenind ele insele cetatile ce trebuiesc recucerite si frumusetile ce trebuiesc descoperite si redescoperite.




Mersul lumii acesteia dar si al contextului bisericesc contribuie la domesticirea si sterilitatea sufletului masculin; de departe, se doreste un barbat bun, docil, cuminte, supus, calm, decent, disponibil, predictibil, dar, de aproape, el este unul ofilit, sacrificial, casnic, sters. Barbatii extreme nu sunt de dorit, adica reci sau in clocot, ci se prefera cei caldicei, standard, numai buni de tinut si intretinut in biserica, ideali pentru legumizare si conservare. Caleb ne spune ca focul inimii se poate stinge...dar se poate si reaprinde! La orizontul bisericii se prefigureza un ,,Debir’’, o noua locatie, un loc pe care va trebui sa-l “cucerim”. Otniel se gandeste ca provocarea credintei si rasplatirea este suficient de mare ca sa merite riscul aventurii.
~~~ Ce stia batranul Caleb despre sufletul masculin...si femeile de azi nu stiu, iar barbatii aproape ca uita!?~~~Traim intr-o lume domesticita; exista un grad mare de predictibilitate a etapelor vietii; baietii si barbatii isi traiesc aventura vietii in birouri luminoase, dotate cu computer, aer conditionat, celulare, si imprumuturi la banca; vorbesc cu usurinta cu X din Franta, cu Y din Canada; despre Z care sta la biroul alaturat nu stiu aproape nimic.
imi place cum gandesti!
M-am bucurat sa citesc ceva ce ...ma tot straduiam sa exprim. Atat de relevant - in doar cateva fraze.
Domnu' cu noi!

Adăugat în 29/03/2008
GBU
Ma bucur ca Domnul va dat aceste cuvinte putine dar pretioase.... cu Domnul inainte
Adăugat în 30/03/2008
Parerea unei ... EA !
Daca BARBATUL si FEMEIA reconsidera modul intelept si desavarsit in care Dumnezeu ne-a creat, pentru o relatie de complementaritate si nu de competitivitate, daca suntem suficient de maturi in dragoste pentru a-l \"elibera\" pe celalalt sa fie tot ceea ce Dumnezeu l-a creat sa fie, daca constientizam pana la cel mai profund nivel ca putem functiona plenar doar in Dumnezeu si adevarata noastra identitate si semnificatie deriva din relatia noastra cu TATA, PUTEM SA NE BUCURAM SINCER de \"RITMURILE\" feminitatii si ale masculinitatii fara sa ne simtim incorsetati de unicitatea noastra, fara sa trebuiasca sa ne justificam ori de cate ori abordam lucrurile intr-o maniera diferita (dar nu,gresita) de a celui de langa noi, fara sa ne simtim \"amenintati\" sau \"vinovati\" cand celalalt se retrage in solitudine pentru a se regasi SI MAI ALES, FARA SA NE PLICTISIM UNUL DE CELALT ...IN ACEASTA FASCINANTA AVENTURA A DRAGOSTEI !
P.S. Va recomand cu caldura (celor care inca n-ati citit-o) cartea lui JOHN GRAY \" BARBATII sunt de pe Marte, FEMEILE sunt de pe Venus\" (nu va poticniti de titlul cartii, e doar o exprimare metaforica).
Bravo Gili, stilul tau de a scrie este unul care MOBILIZEAZA GANDIREA! Sa nu te poticnesti nici tu, de cei care poate, te vor intelege si judeca gresit si de aceasta data ! Mergi inainte cu Dumnezeu!
Adăugat în 30/03/2008
Frumoase ganduri placute si intelepte...a fost o placere sa citesc! Fiti binecuvantat!
Adăugat în 31/03/2008
Frana si acceleratia!
sincer unele fraze din eseu m-au cam speriat,dar cred ca nu trebuie intelese motamo..si femile au nevoie de aventura..poate nu in aceeasi masura ca barbatii.Eu simt efectiv, cateodat ca ma mananca piela sa tot fac lucrurri asa zise traznite!.INSA ADUNATUL DE TROFE feminine..este goana dupa mori de vant.SA se stie:PREFERAM baieti/barbatii care iubesc aventura credintei,nu cred ca ar trebui sa-i franam pe baieti/barbati, ci chiar noi sa-i indemnam sa se aventureze..mai ales..pe marile invoburate ale umblarii cu/PT. D-ZEU(BARBATII/baitii legumiferi s neinteresanti..nu-i destul ca unele fete s asa!Baieti fiti va rog Baieti!no, avem si noi uneori rolul de frana..tre si frana...dar si acceleratie!
Adăugat în 31/03/2008
fetele si baietii...barbati si femei..
..intr-adevar frumoase ganduri...adevarate...
si eu sustin ideea aceea de a se citi cartea "barbatii sunt de pe marte,femeile de pe venus.."va va deschide noi orizonturi..
numai bine!Domnul cu voi!
Adăugat în 02/04/2008
ne gandim la un CALEB care a fost si nu mai e
Daca azi ar mai fi un exemplu precum Caleb,l-am aprecia pentru tot ce face el,o femeie sincera doreste un barbat cu o personalitate puternica si sa nu se teama de lasitatea lui,dar eu cred ca acei barbati s-au terminat odata cu Iosua si Caleb,numai ei doi au cucerit tara promisa de Dumnezeu,restul au murit in pustie,daca eu as intalni un astfel de om l-as aprecia si l-as respecta cu toata, onestitatea mea,si din inima i-as multumi ca exista,poate asa s-ar m-ai trezi si lasi astia de barbati care lasa toate poverile pe umerii femeilor in biserici si in afara lor,in ziua de azi sunt mai multe femei precum Caleb ,decat barbati,aratati-mi unul ca denumire si imi retrag vorbele.
Adăugat în 03/04/2008
mai sunt iosua si caleb
aduti aminte de ce spunea ilie in dialogul ce la avut cu dumnezeu.Doamne iami viata ca am ramas singur.Raspunsul domnului:Mai am 7000de barbati care nu sau inchinat baalilor
Adăugat în 03/04/2008
Este un mesaj superb,merita sa fie citit de toti barbati.cu D-l inainte.
Adăugat în 04/04/2008
Statistici
  • Vizualizări: 6633
  • Export PDF: 2
  • Comentarii: 9
  • Gramatical 1
  • deliaEstera  ok

    Gramatical 1 0
  • Diacritice 1
  • deliaEstera  ok

    Diacritice 1 0
  • Conținut 1
  • deliaEstera  fara album

    Conținut 0 1
Opțiuni