Sfântul Halloween
Autor: Vladimir Pustan  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Misusprecer in 02/11/2012
    12345678910 8.88/10 X
Media 8.88 din 8 voturi

Există o sărbătoare a tuturor sfinților ce s-a instituit pe baza principiului că dacă tot nu-i știm pe niciunul măcar să nu uităm pe cineva. Europenii și americanii au ales ziua aceasta pentru a se speria.

Se autosperie, sunt speriați și sperie pe alții umblând de colo-colo în pijamale și haine vampirești.

Dacă nu le dai bomboane te sperie. La noi se numește colindat.

Simbolul halloweenului este lanterna lui Jack adică un dovleac gol cu dinți și ochi în care bagi o lumânare. Dovleacul se pune pe geam ca să știe toți trecătorii că dovleac ai, dovleac ești. Toți văd și coeficientul tău de inteligență, ești om de cultură, adică cultivi dovleci.

Sfântul halloween la noi erau trei. În primul rând țiganii. Mamele ne spuneau că dacă nu suntem cuminți vine un țigan și ne bagă în sac. De aici a pornit ideea cu traficul de organe.

Al doilea sfânt era tata cu o curea lată. Singurul lucru ce îl asemăna pe tata cu Elvis Presley era cureaua.

Al treilea sfânt era tovarășa învățătoare ce ne speria cu un băț cu care ne plesnea peste cele trei degete ținute lipite. Așa am priceput noi Sfânta Treime de la cele trei degete lovite.

Toți acești halloweeni ne speriau. Apoi au venit și alții…

Locul de muncă lipsă, domnul Iliescu, prețul la salam, indemnizația pentru copii, cuponul de pensie, cocalarii de pe stradă, ratele la bănci, bacalaureatul, suspendacii, știrile de la ora 17.

Acum ne-am vaccinat. Nu ne mai e frică de nimic. Dacă vine vreun grup de ciudați la poartă  și ne întrebă ”Trick or Treat?”, îi plesnim cu ușa în nas pentru că nu ne mai este frică iar dulciuri nu avem pentru că nu ne-a ajuns alocația și pentru prostii celtice.

 


                                                                                                           Vladimir Pustan

L-ati facut sfant mai intai ca mai apoi sa il condamnati, oare asta nu denota starea per total al crestinismului ambitios al zilelor noastre?. Cu siguranta ca sfinti sunt aceia care sunt persecutati si condamnati, in cazul de fata nu cred ca in lista sfintilor ar putea sa intre si aceasta sarbatoare draceasca. Daca nu demult sfintenia era un lucru la indemana, astazi se pare ca sfintenia naste sfinti, iar sfantul halloween al fratelui Pustan intra adus pe usa din fata in mijlocul nostru, poate ca sa ramana sau poate ca sa ne sperie un pic, sau poate sa se acomodeze pana una alta, dat fiind faptul ca in vremea ce va veni, in vremea anticristului oameni se vor inchina si vor adora pe tatal sfantului halloween deavolul ( Apoc 13). Imi pare rau dar ca idoli nostri vorbesc despre sfinti lor , dar mai bine ar fi sa spunem lucrurilor pe nume si condamnam pacatul, iar cat despre numele lor nici macar sa nu le punem numele lor pe buzele noastre.
Adăugat în 02/11/2012 de MihailCiprianMuresan
Este un nou mod de ''a predica;ce , pe cine?''ma tem caci V Pustan ,chiar a fost reprezentantul halowenului, este ''ceva''ciudat si tot incerc sa vad, sa inteleg, unde se ''potriveste ''in Biblie, caci in jargonul actual, sociostradal ,merge foarte bine.Astept o''noua zi''sa nu mai intram in noaptea unor minti lipsite de Domnul.
Adăugat în 02/11/2012 de sanda_tulics
Stai linistita sora danab. Comentariile de mai sus s-au facut fie din prea putina intelegere a stillului de a scrie a fratelui Pustan(inconfundabil de altfel), fie din pricina unor prejudecati. Din pacate multi se impiedica de lipsa/prezenta ghilimelelor(macar ca nu e vorba de ele) si nu vad esenta care se ascunde in spatele unor adevaruri expuse(uneori cu un gram de umor sau ironie). Multi l-au anatemizat si dupa scrisorile trimise fratelui Ton, neintelegand dragostea care i-o poarta acestui frate. Iar din lipsa de intelegere se ajung la intepretari care mai de care si total pe langa subiect.
Ceea ce nu au inteles fratii mei mai sus, e ca fiecare isi are "sfantul" lui(in cazul de fata Hallowenu) care il sperie, si de care se sperie in loc sa se teama de Domnul.
Adăugat în 10/11/2012 de Nisalin
Statistici
Opțiuni