Poporul tau
Autor: Pavel Mariana-Florica  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de brandusa in 13/01/2009
    12345678910 0/10 X
Poporul tau


Text; Exod, cap. 32-34.

Cand evreii, in lipsa lui Moise, care era cu Dumnezeu pe munte, isi fac un vitel de aur si se inchina inaintea lui, Dumnezeu se manie si vrea sa-i distruga.
Moise insa se roaga Domnului, zicand:
Exod 32:11 "Pentru ce sa se aprinda Doamne, mania Ta , impotriva poporului Tau, pe care l-ai scos din tara Egiptului cu mare putere si cu mana tare"?
Sa retinem expresiile: "poporul TAU, L-AI SCOS TU", deci poporul evreu era poporul lui Dumnezeu. Si intr-adevar, Moise avea dreptate sa spuna astfel, fiindca Dumnezeu a fost cel care a avut mila de popor si l-a scos din robia Egiptului , cu "mare putere si cu mana tare".
Pentru acest "popor incapatanat"[32:9], Moise mijloceste cu ardoare; e in stare sa se dea pe el insusi la pierzare, pentru ca poporul sa fie salvat.
32:32: "Iarta-le acum pacatul! Daca nu, atunci sterge-ma din cartea Ta, pe care ai scris-o".
Aceasta rugaciune a lui Moise, schimba total situatia.
Moise a facut inca un lucru deosebit si anume: "a luat cortul lui si l-a intins afara din tabara, la o departare oarecare,l-a numit cortul intalnirii". Cu alte cuvinte, Moise s-a facut mijlocitor intre Dumnezeu si popor, devenind preot al lui Dumnezeu, vorbind cu El" fata in fata, cum vorbeste un om cu prietenul lui"-33:11.
Dumnezeu locuieste in cortul lui Moise, iar Moise il cunoaste mai bine pe Dumnezeu, chiar vede slava Lui.
Ce se intampla dupa ce Moise isi ia aceasta slujba?
-Moise afla ca "Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de indurare si milostiv, incet la manie , plin de bunatate si credinciosie"[34:6].
-Dumnezeu face un nou legamant cu Moise.
-Incepand din aceasta clipa, Dumnezeu nu se mai adreseaza poporului, ci lui Moise, personal.
34:11: "Ia seama la ce-ti poruncesc azi: Iata, voi izgoni dinaintea ta[a lui Moise]popoarele straine
34:12: "sa nu cumva sa faci[tu, Moise]legamant cu locuitorii tarii unde ai sa intri".
34:14: "sa nu te inchini[tot la singular] inaintea altui dumnezeu"
34:15: "fereste-te sa faci legamant"
34:16: "sa nu cumva... sa tarasca pe fiii tai".
Oare e vorba doar de Moise, de persoana lui, de fiii lui?
Nu, e vorba de intregul popor!
Acum Dumnezeu ii zice lui Moise ca poporul este al lui, ba ii zice chiar ca el l-a scos din robie.
De ce oare?
Pentru ca Moise a devenit mijlocitorul, preotul poporului, s-a facut una cu poporul.
Domnul il face cumva, pe Moise raspunzator pentru popor, pentru purtarea lui, pentru ca s-a pus chezas pentru el.
Chiar si dupa ce evreii au facut cortul intalnirii, cu uneltele lui, se spune: "Astfel a ispravit Moise lucrarea"-40:33.
Dar lucrarea n-o facuse Moise insusi, ci poporul, "cei in mintea carora pusese Dumnezeu intelepciune si pricepere, Oholiab si Betaleel, femeile iscusite si toti barbatii iscusiti".
Si totusi, se spune ca "Moise a sfarsit lucrarea".
Aceasta mare schimbare, de la "poporul lui Dumnezeu", la "poporul lui Moise", ne arata cat de mare responsabilitate are cel care devine preot al lui Dumnezeu.
Despre acest lucru intelegem si din Levitic 4:3: "Daca a pacatuit preotul care a primit ungerea, si prin aceasta a adus vina asupra poporului.." Deci, daca pacatuieste preotul, tot poporul va fi considerat vinovat, iar daca pacatuieste "toata adunarea", preotul nu se poate apropia de Dumnezeu decat cu sangele unei jertfe.[Levitic 4:16: "sa aduca sangele vitelului"].
Dar acum, in noul legamant, facut in sangele Domnului Isus, toti cei rascumparati, au devenit "o semintie aleasa, o preotie imparateasca, un neam sfant,un popor , pe care Dumnezeu si l-a castigat ca sa fie al Lui, ca sa vestiti puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din intuneric la lumina Sa minunata".
Suntem noi constienti de marea responsabilitate ce ne-a fost data?
-Daca in familie esti singurul care il urmezi pe Hristos, esti preotul lui Dumnezeu in familia ta.
- in clasa in care inveti, esti poate singurul preot al lui Dumnezeu, pentru ca ceilalti nu-l cunosc
-in grupul de prieteni, in scoala, in intreprinderea in care lucrezi, esti preotul lui Dumnezeu.
Esti "strajerul" despre care se vorbeste in Ezechiel 33.
Ai o mare responsabilitate! Ce trebuie sa faci?
Ezechiel 33: 7,8,9,11: "Acum , fiul omului, te-am pus strajer peste casa lui Israel. Tu trebuie sa asculti cuvantul care iese din gura Mea, si sa-i instiintezi din partea Mea.
Cand zic celui rau: "Raule, vei muri negresit!" si tu nu-i spui, ca sa-l intorci de la calea lui cea rea, raul acela va muri negresit in nelegiuirea lui, dar sangele lui il voi cere din mana ta.
Dar daca vei instiinta pe cel rau, ca sa se intoarca de la calea lui, si el nu se va intoarce, va muri in nelegiuirea lui , dar tu iti vei mantui sufletul .
Spune-le: "Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, ca nu doresc moartea pacatosului, ci sa se intoarca de la calea lui si sa traiasca. Intoarceti-va, intoarceti-va de la calea voastra cea rea! Pentru ce vreti sa muriti voi, casa lui Israel?"
Si nu poti spune cuvantul Domnului, daca nu-l implinesti in propria viata!
Cat de mult gresim uneori, cand suntem nemultumiti de cei din jur!
Ne plangem si reprosam lui Dumnezeu: "Doamne, ce copii rai mi-ai dat"! sau "Ce sot, [sotie] dificila mi-ai dat, ce colegi, ce vecini, cand de fapt, noi suntem acolo preoti, si ar fi cazul sa intelegem ca Dumnezeu este cel indreptatit sa ne intrebe ce fel am trait, daca cei din jur nu si-au schimbat conduita, vazandu-ne modul de viata, traind langa noi.
S-ar putea ca Domnul sa ne spuna:
"De ce e asa familia ta, copiii tai, sotul tau, clasa ta, strada ta? Nu se vede ca intre ei traieste un preot? Mai pot injura in prezenta ta? Mai pot barfi? Mai pot face atatea si atatea rele?"
Daca vrem sa ne facem slujba de preoti, intai trebuie sa ne rugam pentru ei, sa-i aducem la jertfa Domnului Isus, pentru a fi iertati. Sa traim intai curat in mijlocul lor si apoi sa facem slujba strajerului, aceea de a-i instiinta.
Sa-l invitam pe Dumnezeu intai in "cortul" inimii noastre, asa cum a facut Moise, si cei din jur vor vedea ca "norul lui Dumnezeu" e peste noi, vor recunoaste prezenta Lui in noi, vor vedea ca fata ne e luminata ca cea a lui Moise, de slava lui Dumnezeu, de faptul ca stam in apropierea lui Dumnezeu.
Apostolul Iacov ne spune:
Iacov 4:17:
"Deci, cine stie sa faca bine si nu face, savarseste pacat!"
Nu cumva avem multe astfel de pacate, pentru ca am stiut sa facem bine si n-am facut?
Iarta-ne, Doamne, si ajuta-ne sa ne facem slujba de preoti, la care ne-ai chemat!
Si daca ne-ai incredintat si noua, ca si lui Moise, un "popor" care acum a devenit al nostru, ajuta-ne sa-l calauzim cum se cuvine , prin pustia acestei vieti, urmand "stalpul de nor" si "stalpul de foc" al Cuvantului Tau sfant!
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1314
  • Export PDF: 2
Opțiuni