LEGAMANT DE VIATA SI DE PACE
Autor: Pavel Mariana-Florica  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de brandusa in 22/06/2008
    12345678910 0/10 X



LEGAMANT DE VIATA SI DE PACE


Text: Maleahi 2:5,6.

"Legamantul Meu cu el era un legamant de viata si de pace. I l-am dat ca sa se teama de Mine ; si el s-a temut de Mine , a tremurat de numele Meu.
Legea adevarului era in gura lui, si nu s-a gasit nimic nelegiuit pe buzele lui; a umblat cu Mine in pace si in neprihanire , si pe multi i-a abatut de la rau".


Cele doua versete amintite arata dorinta si planul lui Dumnezeu referitoare la semintia lui Levi, pe care Dumnezeu a ales-o pentru preotie.
Acesti "copii ai lui Levi" reprezinta pe intaii nascuti ai poporului Israel, cei rascumparati prin sangele acelui "miel fara cusur" cu care au uns usiorii usilor , pentru ca ingerul nimicitor sa nu intre, asa cum a intrat in casele egiptenilor si a omorat pe intaii lor nascuti.
Numeri 8:16,17:
"Ei[levitii] Imi sunt dati cu totul din mijlocul copiilor lui Israel: Eu i-am luat pentru Mine in locul intailor nascuti , din toti intaii nascuti ai copiilor lui Israel. Caci orice intai nascut al copiilor lui Israel este al Meu ...Mie Mi i-am inchinat in ziua cand am lovit pe intaii nascuti in tara Egiptului."
PRIMUL LEGAMANT pe care Dumnezeu l-a facut cu omul, a fost cel din Genesa 9:13,15,11.
"Curcubeul Meu, pe care l-am asezat in nor va sluji ca semn al legamantului intre Mine si pamant...Eu Imi voi aduce aminte ...si apele nu se vor mai face un potop , ca sa nimiceasca orice faptura."
"Fac un legamant cu voi ca nicio faptura nu va mai fi nimicita de apele potopului , si nu va mai veni potop ca sa pustiasca pamantul!"
Dumnezeu a facut acest legamant cu Noe, a carui familie a fost singura supravietuitoare a potopului.
Acest prim legamant este un legamant de viata; prin el Dumnezeu promite viata locuitorilor pamantului, oamenilor si celorlalte vietuitoare.
E asa de minunat, ca atunci cand vedem ca vremea si-a schimbat ritmul ei ,cand se intampla atatea catastrofe naturale, putem sa ramanem linistiti bazandu-ne pe promisiunea lui Dumnezeu, pe legamantul care si astazi a ramas in picioare!
Genesa 8:22:
"Cat va fi pamantul, nu va inceta semanatul si seceratul, frigul si caldura, vara si iarna, ziua si noaptea".
Chiar daca se intampla atatea schimbari de clima, atatea furtuni, inundatii, tzunami , cutremure si alte calamitati, stim totusi ca pamantul isi va pastra ordinea stabilita de creator si intarita prin acest legamant.
Curcubeul este semnul care ne garanteaza ca legamantul lui Dumnezeu facut cu fiinta umana a ramas in picioare , este valabil si azi.
AL DOILEA LEGAMANT l-a facut Dumnezeu cu Avram si prin el , cu intreg poporul Israel, dar si cu "samanta" spirituala a lui Avram, cu poporul rascumparat al lui Dumnezeu.
Lui Avram , Dumnezeu ii promite ca samanta lui va fi numeroasa ca stelele de pe cer. [Genesa 15:5].
Faptul ca Avram "a crezut pe Domnul", a facut ca Domnul sa-i socoteasca acest lucru ca neprihanire.
Primind neprihanirea lui Dumnezeu, Avram a putut sa devina "prietenul" lui Dumnezeu.
AL TREILEA LEGAMANT este legamantul facut cu Avram si urmasii lui, un legamant care trebuia intarit prin taierea imprejur.
Asa cum ii spune Dumnezeu lui Avram, acesta va fi "un legamant vesnic, in puterea caruia Eu voi fi Dumnezeul tau si al semintei tale dupa tine."
Acesta este nu numai un legamant de viata, ci si unul de viata vesnica.
Prin Domnul Isus, atat poporul Israel , cat si noul Israel, format din cei mantuiti prin credinta injertfa Domnului Isus, vor trai vesnic.
AL PATRULEA LEGAMANT este cel facut de Dumnezeu cu poporul evreu, legamant intarit prin sangele acelui miel care i-a salvat pe intaii nascuti [Genesa 12].
Acesta este si el un legamant de viata si de pace.
Dumnezeu cruta viata intailor nascuti si face ca poporul evreu, caruia ii promite ca-i va da tara cea minunata "in care curge lapte si miere".
Acest legamant este facut pe cand evreii erau in pustie, la muntele Horeb, si prin acesta Dumnezeu face din poporul evreu "o imparatie de preoti si un neam sfant"-Exod 19:6.
Toate aceste legaminte sunt intarite de-a lungul istoriei omenirii.
Dumnezeu confirma in multe randuri, ca acest legamant de pace" nu se va clatina".
-"Voi incheia cu ei un legamant de pace, care va fi un legamant vesnic"-Ezechiel 37:26.
-"Veniti sa ne alipim de Domnul printr-un legamant vesniccare sa nu fie uitat niciodata!"-Ieremia 50:5.
-"Insa pentru tine, Sioane, din pricina legamantului tau pecetluit cu sange, voi scoate pe prinsii tai de razboi din groapa in care nu este apa"-Zaharia 9:11.
-’Eu raman credincios legamantului pe care l-am facut cu voi, cand ati iesit din Egipt, si Duhul Meu este in mijlocul vostru; nu va temeti!"-Hagai 2:5.
AL CINCILEA LEGAMANT, "legamantul cel nou", este facut de Domnul Isus in sangele Sau, "care se varsa pentru multi, spre iertarea pacatelor"-Matei 26:28.
Apostolul Pavel ne spune la Evrei 9:14, 15:
"Hristos, care prin Duhul cel vesnic , s-a adus pe Sine insusi jertfa fara pata lui Dumnezeu, va va curati cugetele de faptele moarte, ca sa slujiti Dumnezeului Celui Viu!
Si tocmai de aceea El este mijlocitorul unui legamant nou, pentru ca, prin moartea Lui pentru rascumpararea din abaterile faptuite sub legamantul dintai, cei ce au fost chemati, sa capete vesnica mostenire, care le-a fost fagaduita".
Ceea ce vrea sa ne explice apostolul Pavel, este faptul ca toate legamintele facute inainte nu si-au gasit implinirea deplina, din cauza omului, care nu si-a tinut niciodata legamantul facut, ci l-a incalcat prin neascultare.
De aceea, acest nou legamant, n-a mai fost facut intre Dumnezeu si om,ci intre Dumnezeu si Domnul Isus, ca reprezentant al omenirii.
El a luat asupra Lui toate neascultarile noastre, toate "calcarile de lege", a primit moartea ca plata pentru ele, dar a inviat, ca sa ramana "Mijlocitorul unui legamant nou".
Dumnezeu si Domnul Isus vor veghea ca acest legamant sa –si afle implinirea deplina.
Evrei 9:28:
"Tot asa, Hristos, dupa ce s-a adus jertfa o singura data, ca sa poarte pacatele multora, se va arata a doua oara, nu in vederea pacatului, ci ca sa aduca mantuirea celor ce-L asteapta".
Prin implinirea acestui legamant nou, isi vor gasi implinirea si toate celelalte legaminte dinainte.
Niciunul din vechile legaminte n-a fost inutil.
Ele au fost valabile pentru vremea aceea, dar isi gasesc implinirea deplina prin acest nou legamant, pe care nicio forta din univers nu-l poate anula, caci este facut in sangele Fiului sfant si nevinovat al lui Dumnezeu, care "s-a facut chezasul unui legamant mai bun"-Evrei 7:22.
Toate legamintele au fost facute cu sange: Avram a taiat "o juncana de trei ani, o capra de trei ani , un berbec de trei ani , o turturea si un pui de porumbel. ...le-a despicat in doua "-Genesa 15:9..
Taierea imprejur s-a facut "intarit in carnea voastra"[a oamenilor]-Genesa 17:13., iar cel cu salvarea intailor nascuti s-a facut cu sangele acelui miel.
Acest ultim legamant este facut in sangele Domnului Isus, deci valoarea lui este incomensurabila.
Legamantul acesta este adevaratul legamant de viata si de pace , caci prin el , cei rascumparati au parte de viata vesnica.
Ioan 3:15;
"Pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica".
Ioan 3:36:
"Cine crede in Fiul are viata vesnica".
Toti cei ce intra in acest legamant au pace cu Dumnezeu, devenind nu doar "prieteni cu Dumnezeu", ca Avraam, ci copii ai lui Dumnezeu.
Cea care ne da pacea, este "pedeapsa " care "a cazut peste El".-Isaia 53:5.
El ne-a dat pacea Sa: "Va las pacea, va dau pacea Mea".-Ioan 14:27 si "El este pacea noastra"-Efeseni 2:14.
Acest legamant il reinnoim de fiecare data cand participam la cina Domnului. El ne-a spus: "Cine mananca trupul Meu si bea sangele Meu, are viata vesnica si Eu il voi invia in ziua de apoi"-Ioan 6:54.

Ai intrat in acest maret legamant?

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1790
  • Export PDF: 2
Opțiuni