CARARI NETEDE
Autor: Pavel Mariana-Florica  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de brandusa in 15/04/2008
    12345678910 0/10 X
CARARI NETEDE


Despre "carari netede" vorbeste Isaia, cand prooroceste despre Ioan Botezatorul:
Isaia40:3,4:
"Un glas striga:"Pregatiti in pustie calea Domnului, neteziti in locurile uscate un drum pentru Dumnezeul nostru. Orice vale sa fie inaltata, orice munte si orice deal sa fie plecate, coastele sa se prefaca in campii, si stramtorile in valcele ."
Si intr-adevar, Ioan Botezatorul "a pregatit calea Domnului", pentru ca "orice faptura sa vada mantuirea lui Dumnezeu".
In ce fel a pregatit Ioan Botezatorul calea? Ce a facut si ce a spus el?
-Celor care veneau la el sa se boteze, el le-a zis:
"Faceti dar roduri vrednice de pocainta voastra",atentionandu-i ca "securea a si fost infipta la radacina pomilor; deci, orice pom care nu face roada buna, este taiat si aruncat in foc".-Luca 3:8
Acest cuvant se referea la faptul ca pocainta trebuie sa fie sincera si urmata si de "roade".
De aceea, atunci cand ei intreaba:
"Atunci ce trebuie sa facem?", el le raspunde:
"Cine are doua haine, sa imparta cu cine n-are niciuna, si cine are de mancare, sa faca la fel".
Ca si in vremea aceea, acest lucru poate sa para la fel de nepotrivit; cand toata lumea alearga sa stranga pentru el insusi, crestinul sa imparta?
Asa a spus Ioan Botezatorul , cel care a "netezit" cararea pentru venirea Mantuitorului.
Poate ca e nevoie sa facem si noi acelasi lucru, pentru ca Domnul Isus sa poata veni in inima unor oameni. Poate ca ei sunt inconjurati de" munti" de necredinta, de rautate. Noi trebuie sa-i "prefacem" in "drum neted".
-Vamesilor, Ioan Botezatorul le-a spus:
"Sa nu cereti nimic mai mult peste ce v-a fost poruncit sa luati", cu alte cuvinte, sa fie cinstiti in serviciul lor, sa nu fie tentati de castiguri nemuncite-Luca 3:13.
La fel de nepotrivita pare si aceasta atitudine in zilele noastre.
Azi, cand toti cauta castiguri mari, fara munca, cei credinciosi Domnului sa"se multumeasca cu lefurile lor", asa cum le spune Ioan Botezatorul soldatilor romani?
Poate zicem: "da, dar lefurile noastre sunt asa de mici...Pensia mea e atat de mica...trebuie sa mai fac niste afaceri care sa-mi aduca un castig rapid..."
Daca e necinstit castigul, Domnul ne sfatuieste sa renuntam, sa ne multumim mai bine cu ce avem.
Totdeauna calea Domnului a fost total diferita de cea a pornirilor omului.
Omul a umblat mereu prin "vai astupate","cai strambe", "drumuri zgrunturoase".-Luca 3:5.
Dar Dumnezeu a zis:
"Voi preface toti muntii in drumuri si drumurile Mele vor fi bine croite"-Isaia 49:11.
"A sfaramat porti de arama si a rupt zavoare de fier "-psalm 107:16.
De ce?
Ca sa vina la noi sa ne scoata din inchisoarea pacatului, unde zaceam legati.
Si El ne-a vorbit ca si poporului Israel, alta data:
Isaia 45:4:
"Din dragoste pentru robul Meu Iacov, si pentru Israel, alesul Meu, te-am chemat pe nume, ti-am vorbit cu bunavointa, inainte ca tu sa Ma cunosti".
Asa a facut si cu noi Dumnezeu; din dragoste ne-a cautat, ne-a chemat pe nume cand noi inca nu-L cunosteam, ne-a platit asa de scump rascumpararea din pacat, cu sangele Domnului Isus, ca sa fim si noi fiii Sai, sa ne dea si noua "vistierii ascunse, bogatii ingropate, ca sa stii ca Eu sunt Domnul care te chem pe nume, Dumnezeul lui Israel"[Isaia 45:3].
Acum, poate a venit vremea sa fim si noi soli ai Sai:
Maleahi 3:1,2:
"Iata, voi trimite pe solul Meu, pe care-l doriti; El va pregati calea inaintea Mea... iata ca vine- zice Domnul ostirilor. Cine va putea sa sufere insa ziua venirii Lui? Cine va ramanea in picioare cand se va arata El?Caci El va fi ca focul topitorului si ca lesia nalbitorului. El va sedea, va topi si va curati argintul; va curati pe fiii lui Levi , ii va lamuri, cum se lamureste aurul si argintul, si vor aduce Domnului daruri neprihanite".
Iata ce pregatire vrea Domnul sa facem! Sa ne curatam deplin, sa "ardem" in noi tot ce e pacat , asa cum prin foc se curata aurul si cum "albeste lesia".
Lesia este o substanta care ramane in urma fabricarii manuale a sapunului, care contine multa soda caustica, sau se obtine din fierberea cenusii de lemne. Lesia curata perfect orice pata. Folosirea acestui termen ne arata ca trebuie sa ne curatam deplin, caci inaintea Domnului nu "putem sa ramanem in picioare"cand se va arata El. Si aceasta curatare incepe cu "fiii lui Levi". Acesti fiii ai lui Levi, erau preoti ai poporului Israel, alesi de El, sa-I slujeasca zi si noapte.
Azi, fii ai lui Levi sunt cei care au fost "curatiti, albiti si lamuriti"-Daniel 12:10, si care e nevoie sa "netezeasca " si ei drumurile .
Psalm 68:4
"Faceti drum Celui ce inainteaza prin campii. Domnul este Numele Lui: Bucurati-va inaintea Lui!"
Dumnezeu doreste ca poporul Sau sa-L astepte cu bucurie , in curatie deplina, dar sa "netezeasca" si pentru altii "drumurile zgrunturoase" si sa "indrepte caile strambe", pentru ca si altii sa poata veni la mantuire. El doreste ca "orice faptura sa vada mantuirea lui Dumnezeu".
Apostolul Pavel ne invata aceleasi lucruri pe care Ioan Botezatorul ii invata pe cei ce se pocaiau:
1 Tesaloniceni 4:4,5,6,7,8:
"Fiecare din voi sa stie sa-si stapaneasca vasul in sfintenie si cinste , nu in aprinderea poftei , ca neamurile, care nu cunosc pe Dumnezeu.
Nimeni sa nu fie cu viclesug si cu nedreptate in treburi fata de fratele sau; pentru ca Domnul pedepseste toate aceste lucruri , dupa cum v-am spus si v-am adeverit. Caci Dumnezeu nu ne-a chemat la necuratie, ci la sfintire".
Chiar dupa acest capitol, 4, Apostolul Pavel vorbeste despre "vremi si soroace", despre ziua revenirii Domnului Isus Hristos, acea zi , pe care s-o asteptam , "sa nu dormim ca ceilalti, ci sa fim treji".-1 Tesaloniceni 5:6.
Iar in Evrei 12:12, 13, acelasi Pavel ne indeamna:
"Intariti-va dar mainile obosite si genunchii slabanogiti; croiti carari drepte cu picioarele voastre , pentru ca cel ce schiopateaza sa nu se abata de la ele, ci mai degraba sa fie vindecat".
Domnul Insusi ne promite ca ne va netezi si noua cararile:
Proverbe 3:5,6:
"Increde-te in Domnul din toata inima ta,
si nu te bizui pe intelepciunea ta!
Recunoaste-L in toate caile tale,
Si El iti va netezi cararile!"

Cum sunt astazi "cararile" tale?




Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1480
  • Export PDF: 2
Opțiuni