CINE TE INFLUIENTEAZA?
Autor: Pavel Mariana- Florica  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de brandusa in 20/03/2008
    12345678910 0/10 X


CINE TE INFLUIENTEAZA?


In capitolele 21-24 ale cartii 2 Cronici, ne este prezentata viata a trei imparati ai lui Iuda.
Desi purtarea lor a fost diferita, ei au totusi un punct comun, si anume: fiecare a fost influientat de cate o persoana. Aceasta influienta a fost atat de mare, incat le-a condus intreaga viata.
Ioram, prezentat in capitolul 21, si-a inceput domnia peste Iuda, omorand "cu sabia pe toti fratii sai si pe vreo cativa din capii lui Israel"-vers.6
"El a umblat in calea imparatilor lui Israel, cum facuse casa lui Ahab, caci avea de nevasta pe o fata a lui Ahab, si a facut ce este rau inaintea Domnului".Domnul l-a instiintat ca-l va pedepsi, printr-o scrisoare de la proorocul Ilie, in care era mustrat ca "a omorat pe fratii lui, care erau mai buni decat el", si ca va fi lovit"cu o mare urgie", el si poporul lui.
Si intr-adevar, filistenii si arabii au venit, "au navalit in Iuda, au jefuit toate bogatiile, i-au luat fiii si nevestele, asa incat nu i-a mai ramas alt fiu decat Ioahaz [Ahazia], cel mai tanar dintre fiii sai", iar el a murit in dureri grele, de o boala "de maruntaie,care era fara leac".
Ahazia, fiul lui Ioram, este imparatul din 2 Cronici 22:1-5, care " a facut ce este rau inaintea Domnului,ca si casa lui Ahab, caci dupa moartea tatalui sau ei ii erau sfetnici, spre pierzarea lui".
"El a umblat in caile casei lui Ahab, caci mama-sa ii dadea sfaturi nechibzuite".
Intreaga sa viata, este o viata de neascultare si de pacat.
"Prin voia lui Dumnezeu si spre pierzarea lui ", s-a dus la imparatul Israelului, unde a fost omorat."Si n-a mai ramas nimeni din casa lui Ahazia, in stare sa domneasca."
Pacat si dezastru a primit mostenire , si pacat si dezastru a lasat mostenire.
Ce trist, sa ai o viata influientata spre rau atat de mult, incat sa nu faci nimic bun, ci sa te lasi "tarat"de sfatul altora.
Ioas, prezentat in capitolul 23 si 24, este fiul lui Ahazia, salvat de sora sa, caci mama sa , Atalia, "s-a sculat si a omorat tot neamul imparatesc al casei lui Iuda. El a stat "sase ani ascuns in casa Domnului", crescand sub indrumarea preotului Iehoiada. Acesta i-a pregatit imparatia si l-a pus imparat, dupa ce au facut un legamant intre popor, imparat si preotul Iehoiada, "un legamant prin care aveau sa fie poporul Domnului".
"Tot poporul se bucura, si cetatea era linistita. Pe Atalia o omorasera cu sabia".
Desi tatal sau, Azaria facuse ce este rau, "Ioas a facut ce este bine inaintea Domnului", dar numai "in tot timpul vietii preotului Iehoiada", insa, "dupa moartea preotului Iehoiada", imparatul Ioas si poporul, "au slujit Astarteelor si idolilor. Mania Domnului a venit asupra lui Iuda si asupra Ierusalimului, pentru ca se facusera vinovati in felul acesta. Domnul a trimis la ei prooroci sa-i intoarca la El , dar n-au ascultat de instiintarile pe care le-au primit".-vers 17, 18 19 din cap.24
Ei l-au ucis cu pietre pe fiul preotului Iehoiada, "din porunca imparatului".
Din aceasta cauza, "Domnul i-a dat in mainile sirienilor" iar pe Ioas, pe care acestia il lasasera" in mari suferinte", l-au omorat slujitorii lui, care uneltisera impotriva lui.
Am putea concluziona: trei imparati, cu trei destine, dirijate se pare, de influienta altor persoane; in cazul lui Ioram-sotia, in cazul lui Ahazia-mama, iar in cazul lui Ioas, preotul Iehoiada, spre bine, si "capeteniile poporului" spre rau.
Cat de mare insemnatate poate avea asupra noastra mediul in care traim, si persoanele cu care alegem sa ne impletim viata!
In vremea noastra, sunt multi tineri care au parinti credinciosi, care ii calauzesc si ii indruma spre bine. Ei sunt ascultatori, atata timp cat stau in casa parinteasca, apoi, dupa ce pleaca de acasa, uita de viata traita in frica de Domnul, si ajung ca si fiul ratacitor.
Dar inaintea Domnului, fiecare va raspunde pentru faptele lui, nu conteaza ca au fost influientati de altii.
In Ezechiel 18:4, 20,30,32, se spune:
"Iata ca toate sufletele sunt ale Mele...Sufletul care pacatuieste, acela va muri. Fiul nu va purta nelegiuirea tatalui sau, si tatal nu va purta nelegiuirea fiului sau! Neprihanirea celui neprihanit va fi peste el, si rautatea celui rau va fi peste el! De aceea va voi judeca pe fiecare dupa caile lui, casa lui Israel, zice Domnul, Dumnezeu.
Intoarceti-va si abateti-va de la faradelegile voastre, pentru ca sa nu va duca nelegiuirea la pieire.
Caci Eu nu doresc moartea celui ce moare, zice Domnul, Dumnezeu.
Intoarceti-va dar la Dumnezeu, si veti trai"!

O tanara de vreocincisprezece ani, fiica unei femei credincioase, a trebuit sa plece devreme de langa parinti, pentru a merge la scoala, in alta localitate.
Pentru ca nu erau bogati, si mai aveau si alti copii de crescut, parintii n-au putut sa-i ia o gazda in orasul acela, ci au dus-o la caminul scolii.
Mama fetei i-a dat invataturi bune, si a indemnat-o sa ramana in ascultare de Domnul.
N-a fost deloc usor; de multe ori ea era dispretuita de colege, pentru ca nu avea acelasi mod de viata ca ele.
Dar cel mai greu ii era seara, caci ea avea bunul obicei sa citeasca din Biblie si sa se roage. Intotdeauna colega ei de camera isi arata dezaprobarea:
"Stinge odata lumina, ca vreau sa dorm...Ma enervezi cu cititul asta al tau! Crezi ca te ajuta Dumnezeu fiindca citesti tot timpul?"
Dar fata nu raspundea nimic, ci isi vedea in continuare de citit.
Intr-o seara tarziu, fata isi terminase temele pentru a doua zi si se pregatea de culcare.
Era vara, fereastra era deschisa, iar ea, ca de obicei, si-a scos mica ei Biblie si a inceput sa citeasca, fara sa raspunda ceva colegei care mormaind nemultumita, s-a intors cu spatele si si-a acoperit fata cu patura.
Deodata, pe fereastra deschisa a intrat un barbat tanar,unul din acei tineri "smecheri", cu tupeu si obraznicie.
Fata a inlemnit; erau la etajul doi al cladirii,deci nu-si putea explica de unde a aparut si cum a reusit sa ajunga acolo.
Probabil escaladase zidul, pe la etajul inferior, sau intrase prin alta camera, cu stirea vreunei fete[ca erau multe care aveau legaturi cu astfel de barbati], sau a vreunui paznic.
Fara nicio rusine, s-a asezat pe pat, si a inceput sa vorbeasca urat fetei, intr-un limbaj murdar.
Dar vazand-o ca citise, a inceput sa faca glume , ca a nimerit in camera unei "tocilare".
In obraznicia lui, a vrut sa-i traga cartea din mana, si atunci a observat ca nu citea pe vreun manual scolar.
A intrebat-o ce citeste; ea, desi ise vorbise urat, i-a raspuns frumos si calm, ca citeste din cartea lui Dumnezeu.
El, inca batjocoritor, i-a zis:
"O-pa... Ia te uita, unde-am nimerit!!!...Si ce scrie in cartea aia?
Ce citeai"?
Fata citise la Proverbe,asa ca tremurand de frica, abia a avut glas sa citeasca versetul pe care tocmai il citise mai inainte, cand el a aparut in fereastra. Era la Proverbe11:21:
"Hotarat; cel rau nu va ramanea nepedepsit,
dar samanta celor neprihaniti va fi scapata".
Dintr-o data, tanarului i s-a schimbat tonul batjocoritor pe care-l avusese; a tacut o vreme, apoi a zis:
"Cum adica, daca eu sunt rau si am dat buzna pe geam, inseamna ca ma pedepseste Dumnezeu"?
" Da, asa scrie", raspunse fata, tremurand."Si asa va fi, daca asa zice Dumnezeu".
"Si ce mai scrie"?-continua el, cu voce total schimbata.
Fata citi si versetul de mai sus, Proverbe 11:20:
"Cei cu inima stricata sunt o scarba inaintea Domnului,
dar cei fara prihana ii sunt placuti".
"Adica, dac-am venit dupa gagici, am inima stricata, nu?
Si tu, daca stai si citesti in cartea asta a lui Dumnezeu, ii esti pe plac, nu"?
"Da, asa scrie..."zise fata abia soptit.
"Dar daca eu, in loc sa ma leg de tine, si de colega ta, care face pe adormita..."si-si arunca privirea spre cealalta fata, care nu mai misca, de frica, fiindca ,desi o sicana mereu pe fata credincioasa, era de fapt, si ea, o fata cuminte.Apoi continua:
"Daca eu, in loc sa ma leg de voi, va las in pace si plec, mai ma pedepseste Dumnezeu?"
"Nu, nu te mai pedepseste..." ii raspunse fata.
"Ei, bine... Ai avut noroc, ca citeai ce citeai, ...Va las in pace, si pe tine, si pe colega ta, care se preface ca doarme...Dar nu mai ies pe geam, ma lasi sa ies pe usa !"
"Bine, dar de pe hol cum iesi, ca jos e paznicul...?"
"Ei, treaba mea, gasesc eu si fete mai dragute, in alta camera, care nu citesc carti din astea..."
Fata i-a descuiat usa, el a iesit, iar ea a incuiat-o repede.
S-a ridicat si colega, care se prefacuse tot timpul ca doarme, au inchis repede si fereastra, desi era cald, dar asa de infricosate si speriate au fost, ca abia spre dimineata au mai putut adormi.
Au inteles amandoua ca Biblia le-a salvat; altfel, barbatul acela n-ar fi iesit din camera lor, fara sa le faca vreun rau.
Ce bine ca fata nu s-a lasat influientata de colegele ei, ci a continuat sa traiasca frumos, asa cum o sfatuisera parintii!
Ce bine ca nu renuntase la obiceiul ei de a citi Biblia in fiecare seara!
Si-au dat seama, ca unii tineri sunt rai si destrabalati, fiindca nu cunosc un alt mod de viata, n-au avut parte de cineva care sa-i sfatuiasca spre bine...
De atunci incolo, n-a mai citit singura din Biblie, ci impreuna cu colega, cu care a ramas prietena inca multi ani dupa terminarea scolii.
Ele au spus intamplarea parintilor, care au cerut conducerii scolii sa fie mai mare strictete in caminele de fete.

Ce bine este sa nu te lasi influientat de cei din jur, inspre rau!
Pe tine cine te influienteaza?
E voia lui Dumnezeu singurul tau ghid de viata?
Domnul sa te ajute sa zici totdeauna ca si psalmistul, in Psalmul 85:8:
"Eu voi asculta ce zice Dumnezeu, Domnul ;
caci El vorbeste de pace poporului Sau si iubitilor Lui".








Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1452
  • Export PDF: 2
Opțiuni