O FEMEIE INTELEAPTA
Autor: Pavel Mariana-Florica  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de brandusa in 28/02/2008
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
O FEMEIE INTELEAPTA


In 1 Samuel 25 , ni se povesteste despre David si despre Nabal, "un om foarte bogat", dar "aspru si rau", care avea ca sotie pe Abigail, "o femeie cu judecata si frumoasa la chip".
David, care statea in pustiu, pentru ca era urmarit de Saul, a trimis niste oameni la Nabal, care tundea oile, ca sa ceara alimente pentru oamenii care erau cu David, fiindca ocrotise turmele lui Nabal, care pasteau pe muntele Carmel,"le fusese zid si zi si noapte".
Nabal n-a vrut sa dea nimic oamenilor lui David si le-a si raspuns urat.
David s-a suparat si a hotarat sa mearga impreuna cu patrusute de oameni, sa se razbune pe Nabal, sa-l distruga pe el si tot ce era al lui.
Razbunarea ar fi avut loc, "n-ar fi ramas nimic din ce este al lui Nabal, pana la lumina zilei", Daca Abigail, inteleapta sotie a lui Nabal, n-ar fi intervenit la timp.
Ea nu stiuse ce s-a intamplat, dar unul din slujitori a anuntat-o ca sunt in pericol cu totii, pentru ca Nabal se purtase urat cu trimisii lui David.
Abigail, fara sa-i spuna ceva sotului ei, " a luat indata doua sute de paini, doua burdufuri cu vin, cinci oi pregatite, cinci masuri de grau prajit, o suta de turte de stafide si doua sute de legaturi de smochine.
Le-a pus pe magari si...a incalecat pe un magar, a pogorat muntele pe un drum tufos, " si i-a iesit inainte lui David si oamenilor lui, care veneau sa distruga tot ce era al lui Nabal.
Ce curaj la o femeie!
Mai ales ca femeile nu luau hotarari singure, nu aveau cuvant de spus, pentru ca in societatea din vremea de atunci , femeia nu prea era bagata in seama.
Se pare insa, ca alta era situatia in familia lui Nabal. Desi el era "om rau si aspru", Abigail era cea care gospodarea bine treburile casei, daca a putut lua atat de multe alimente , fara ca Nabal sa stie.
Ea a coborat muntele pe o scurtatura, ca sa ajunga la timp.
Deci cunostea bine imprejurimile, probabil fusese nevoita si in alte situatii sa rezolve probleme dificile, de aceea slujitorul s-a dus la ea si a anuntat-o, iar ea a reactionat asa de repede.
Cat de bine seamana aceasta Abigail , cu "femeia inteleapta"descrisa in Proverbe 31 !
"inima barbatului se increde in ea si nu duce lipsa de venituri.
Ea ii face bine, si nu rau, in toate zilele vietii sale".
Asa a facut Abigail pentru sotul ei, Nabal, desi el avea si caracterul , ca si numele, "Nebun"[Nabal].
Iesind inaintea lui David, Abigail isi ia vina asupra ei, ca si cand ar fi fost a ei aceasta responsabilitate, desi ea nu avusese niciun amestec in purtarea urata a sotului ei. In 1 Samuel 25:24,25,28 ea zice:
"Eu sunt de vina, domnul meu!...sa nu-si puna domnul meu mintea cu omul acela rau, cu Nabal, caci cum ii este numele, asa este si el; Nabal[Nebun]ii este numele si este plin de nebunie. Si eu, roaba ta, n-am vazut pe oamenii trimisi de domnul meu.
Iarta, te rog, vina roabei tale , caci Domnul va face domnului meu o casa trainica; iarta, caci domnul meu poarta razboaiele Domnului ,si niciodata nu va fi rautate in tine".
Era vina ei? Nu, dar ea voia sa-l salveze pe sotul ei de razbunarea lui David. Si reuseste prin intelepciunea si diplomatia ei, caci David ii raspunde:
"Binecuvantata sa fie judecata ta, si binecuvantata sa fii tu, ca m-ai oprit in ziua aceasta sa vars sange, si mi-ai oprit mana!"
Cat de mult au de invatat sotiile , din atitudinea Abigailei!
Chiar daca au soti ca Nabal, care "era beat mort"! Si cat de multi soti sunt asa astazi!
Sa iei vina asupra ta, cand , de fapt, esti nevinovata!...
Orice alta femeie s-ar fi suparat, i-ar fi reprosat sotului, ar fi riscat sa se faca mai mare scandalul si nici n-ar fi salvat familia si averea.
Dar ea, chiar si dupa ce rezolva problema, nu spune nimic sotului, decat a doua zi dimineata.
1 Samuel 25:36,37,38
"Abigail a ajuns la Nabal. Si tocmai el dadea in casa lui un ospat ca un ospat imparatesc; inima ii era vesela si era beat mort.Ea nu i-a spus nimic, nimic, pana la lumina zilei.
Dar dimineata, dupa ce trecuse betia lui Nabal, nevasta-sa i-a istorisit ce se intamplase. Inima lui Nabal a primit o lovitura de moarte, si s-a facut ca o piatra.
Cam dupa zece zile, Domnul a lovit pe Nabal si a murit."
...Apoi, Abigail devine sotia lui David.
"David a trimis vorba Abigailei ca vrea s-o ia de nevasta...ea a mers dupa solii lui David si i-a fost nevasta".-1 Samuel 25:39, 42.
Ea facuse totul pentru a-si salva caminul, pentru "a-i face bine"lui Nabal.
Nu-i trecuse prin minte ca purtarea ei ii va aduce atata binecuvantare, incat va ajunge imparateasa!
Sotiile crestine de astazi, stiu insa ca sunt fiice de imparat; ele stiu ca vor fi rasplatite de Imparatul Imparatilor, ca vor fi "mireasa", "nevasta Mielului".-Apocalipsa 21:2,9.
Aceasta incredintare le poate da mult mai mult curaj , sa faca totul pentru a-si salva familia.
Domnul priveste la familie, la sot si sotie, ca la un intreg-Matei 9:6:
"Asa ca nu mai sunt doi, ci un singur trup", caci "in Domnul, femeia nu este fara barbat, nici barbatul fara femeie."-1Corinteni 11:11
Si "barbatul necredincios este sfintit prin nevasta credincioasa".-1 Cor. 7:14.

Doamne, da intelepciune si rabdare tuturor sotiilor credincioase, da-le putere sa faca totul, pentru mantuirea familiilor lor!








Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2793
  • Export PDF: 2
Opțiuni