Proverbe 7
Autor: Andrei T  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de carmelimltd in 09/02/2008
    12345678910 0/10 X

Capitolul 7

 

            7:1-5 „Fiule...ţine la tine sfaturile mele...şi vei trăi; păzeşte învăţăturile mele ca lumina ochilor... scrie-le pe tăbliţa inimii tale. Zi înţelepciunii: ,,Tu eşti sora mea!” Şi numeşte priceperea prietena ta - ca să te ferească de nevasta altuia, de străina care întrebuinţează cuvinte ademenitoare.”

Din nou tatăl îşi avertizează fiul neîncercat despre pericolele lumii de afară, care vin de multe ori foarte bine mascate şi ascunse, ambalate în cutii strălucitoare. Cei mai mulţi nu le iau în seamă, nu le văd ca şi pericole, ca ceva rău şi astfel sufletul lor este rănit sau omorât încă din zorii tinereţii. Otrava este ascunsă într-o prăjitură delicioasă poate. Pentru a putea trece peste perioada aceasta, trebuie să ţii la sfaturile bune ale tatălui şi mamei tale credincioase. Atunci când ţii la ceva nu-i dai drumul din mână cu uşurinţă, ci lupţi şi cu dinţii pentru el. Lumina ochilor este foarte valoroasă pentru om, dar mai valoroasă decât aceasta este învăţătura şi înţelepciunea lui D-zeu. Cât de valoroasă este ea pentru tine şi pentru mine? Samson, cel mai puternic om din punct de vedere fizic amintit în Biblie care a trăit vreodată pe pământ şi căruia îi plăcea să impresioneze prin muşchii săi, a sfârşit sub dărâmături cu ochii scoşi, omorât de o străină ademenitoare, cu un chip foarte frumos dar cu sufletul păgân, fără principii morale, care pentru o sumă de bani l-a vândut şi l-a dat pe mâna duşmanilor săi. O femeie din poporul lui D-zeu n-ar fi făcut aşa ceva.

            7:6-9 „Stăteam la fereastra casei mele şi mă uitam prin zăbrele. Am zărit printre cei neîncercaţi, am văzut printre tineri pe un băiat fără minte. Trecea pe uliţă, la colţul unde stătea una din aceste străine şi a apucat pe calea care ducea spre locuinţa ei. Era în amurg, seara, în noaptea neagră şi întunecoasă.”

Atunci când băiatul acesta neîncercat şi fără minte credea că nimeni nu-l vede, întâmplător poate un vecin se uita şi-l urmărea pe furiş. Dacă crezi că nimeni nu te vede când apuci pe drumul spre locuinţa unei astfel de femei, s-ar putea să te înşeli. De multe ori zidurile, pădurea, şoselele au ochi şi urechi şi dacă nu eşti văzut azi vei fi văzut mâine. Dar mai presus de toate sunt îngerii lui D-zeu care văd şi supravegează totul şi ceea ce faci se notează în cartea lor. La urmă vei fi judecat după tot ceea ce este scris acolo, dacă prin pocăinţă nu este şters tot trecutul tău murdar. Noaptea şi întunericul nu te ascund decât poate de unii oameni şi tot ceea ce faci în ascuns va fi citit în public, pe pământ sau în ziua judecăţii.

            7:10 „Şi, iată că, i-a alergat înainte o femeie îmbrăcată ca o curvă şi cu inima şireată.”

Femeia aceasta se deosebea de celelalte şi prin îmbrăcămintea ei. Probabil că era îmbrăcată provocator, ca să atragă privirile, cu o fustă scurtă sau cu pantaloni strâmţi gata să-i crape pe ea, cu un tricou să i se vadă buricul şi cu un decolteu mare. Inima îi era şireată şi asta se vedea din îmbrăcămintea şi vorbirea ei. Probabil că era şi bronzată, căci ori de câte ori avea ocazia mergea la mare sau la saună. Despre rugăciune sau pocăinţă să nu-i vorbeşti că-şi bate joc de tine. Dacă însă va vedea că nu dai importanţă îmbrăcămintei ei provocatoare, va schimba strategia şi­-ţi va veni îmbrăcată decent, ca şi lupul din proverb „care-şi schimbă părul dar năravul ba”. Dacă însă îşi schimbă şi năravul atunci ferice de ea. Poate a ajuns în această situaţie pentru că încă nu s-a întâlnit cu Adevărul, cu Isus, cu un om sfânt care s-o ajute să vadă că merge spre pierzarea veşnică. Maria Magdalena este un exemplu de femeie care ducea o viaţă imorală, în curvie, dar la întâlnirea cu Isus ea este eliberată de legăturile spirituale ale viciiilor, ale necredinţei, ale diavolului, la Marcu 16:9 fiind scris: Isus, după ce a înviat, în dimineaţa zilei dintâi a săptămânii, S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena, din care scosese şapte draci.

 

            7:11-15 „Era bună de gură şi fără astâmpăr; picioarele nu-i puteau sta acasă: când în uliţă, când în pieţe, pela toate colţurile stătea la pândă. Ea l-a îmbrăţişat şi l-a sărutat şi cu o faţă fără ruşine i-a zis: ,,Eram datoare cu o jertfă de mulţumire, azi mi-am împlinit juruinţele. De aceea ţi-am ieşit înainte, să te caut, şi te-am şi găsit.”

Femeia străină şi nesinceră vrea să pară că ştie multe, îi place să vorbească despre modă, despre filme, despre actori şi în general doar despre lucrurile lumeşti, dar când să-i citeşti din Biblie, să vă rugaţi împreună sau să vorbeşti cu ea despre lucrurile sfinte, n-are timp, este ocupată şi intrigată chiar. Cunoaşte o mulţime de filme, de actori şi cântăreţi şi îi laudă pe cei stricaţi. Face aprecieri cât de bine ştie să joace actorul X şi ce slab este Y, sau ce bun este cântăreţul Z.  În mintea ei religia este o amestecătură din toate şi-şi găseşte scuze pentru faptele ei păcătoase în religiile păgâne. Ea îţi aduce argumente că în religia X din nu ştiu ce trib din India oamenii făceau aşa şi aşa şi că nu-i niciun păcat să te distrezi şi să ai relaţii conjugale cu cine vrei şi când vrei. Lumea a evoluat îţi va spune ea, doar nu vrei să rămâi în urmă şi să asculţi de nişte babe care mai merg pe la biserică. Ea ştie şi despre evoluţie şi-l citează pe Darwin sau pe un alt filosof putred de mult. Isus a fost un fanatic după părerea ei precum şi cei care se iau după învăţăturile Lui. Ea nu are astâmpăr să-şi vadă de familia ei sau să-şi facă o familie ci preferă să umble prin localuri de noapte sau prin baruri. Dacă te întâlneşte îţi spune că de mult a aşteptat un băiat ca tine, te linguşeşte, dar inima ei nu este sinceră. Nu eşti tu singurul la care i-a vorbit ea aşa, de aceea nu te încurca cu ea. Lasă-o să meargă pe calea ei şi caută-ţi un partener care-l iubeşte pe D-zeu.  Acesta n-o să ştie prea multe despre actori şi cântăreţi dar va şti mai multe despre cum să-l iubeşti pe D-zeu şi te va ajuta şi pe tine.

            7:16-20 „Mi-am împodobit patul cu învelitori, cu aşternut de pânzeturi din Egipt; mi-am stropit aşternutul cu smirnă, aloe şi scorţişoară. Vino, să ne îmbătăm de dragoste până dimineaţă, să ne desfătăm cu desmierdări! Căci bărbatul meu nu este acasă, a plecat într-o călătorie lungă, a luat cu el sacul cu bani şi nu se va întoarce acasă decât la luna nouă.”

            După ce începi să stai de vorbă cu ea, devine provocatoare, îţi vorbeşte despre filme şi aduce în discuţie imagini murdare. Vorbeşte despre sex când nu ar fi cazul să se vorbească despre aceasta şi-ţi face aluzii că bărbatul ei este plecat de acasă pentru câteva săptămâni, deşi ea poate nu-i căsătorită. În final îţi spune că poţi să rămâi la ea peste noapte. Nu te lăsa amăgit de ea, nu pierzi nimic dacă nu te distrezi cu ea, las-o în pace. Nu da doi bani pe frumuseţea ei. Mâine ai s-o vezi cu altul căci ea nu-i statornică.

            7:21-23 „Tot vorbindu-i, ea l-a ademenit şi l-a atras cu buzele ei ademenitoare. Deodată a început să meargă după ea, ca boul care se duce la măcelărie, ca un cerb care aleargă spre cursă, ca pasărea care dă buzna în laţ, fără să ştie că o va costa viaţa, până ce săgeata îi străpunge ficatul.”

Vorbele ei promiţătoare şi ademenitoare l-au atras în final pe acest fiu (sau fiică) neîncercat în ghiarele, în capcana ei. Ea uneori vrea să pară că nu este interesată de tine prea mult, aceasta însă cu scopul să te provoace mai tare şi să-ţi spună mai târziu că tu ai vrut şi nu ea şi că deci tu eşti vinovatul. Dar de fapt aici se potriveşte proverbul care zice „câinii nu se adună decât pe lângă căţeaua care dă din coadă”. Solomon descrie în continuare că fiul acesta nebun începe să se comporte ca un bou care e legat cu un lanţ şi e dus spre măcelărie, ca un cerb căruia i s-a pus ceva de mâncare ca să fie prins şi ca o pasăre care este ţintită de o săgeată sau de o armă în timp ce mănâncă din mâncarea ce i-a fost pusă ca momeală. De aceea scapă-te de ea cât poţi de repede şi caută-ţi un partener credincios.

            7:24-27 „Şi acum, fiilor, ascultaţi-mă ... Să nu ţi se abată inima spre calea unei asemenea femei... căci ... mulţi sunt cei pe cari i-a ucis ea. Casa ei este drumul spre locuinţa morţilor, drumul care pogoară spre locaşurile morţii.”

Acum tatăl credincios trage o concluzie din lucrurile pe care le-a văzut şi-şi sfătuieşte fiul să nu-şi încline inima spre obiceiurile acestei femei şi să nu se lase rătăcit de principiile ei de viaţă. Nu puţini sunt cei pe care i-a omorât ea din punct de vedere spiritual şi poate chiar fizic. Îmi amintesc cum în urmă cu câţiva ani am văzut într-o zonă din oraşul nostru mai multe coroane de flori şi afişe în amintirea unui bărbat care fusese omorât de către două femei cu care el se distra în ultima vreme. Acestea au venit ca de obicei în apartamentul lui şi după ce s-au distrat şi au băut, ele l-au lovit şi l-au omorât, apoi i-au luat banii (căci ştiau că are) şi au reuşit să scape. Nu ştiu să le fi prins cineva vreodată. Începutul chiar al unor războaie şi-a avut originea în intrigile şi provocările unor astfel de femei. Omul lui D-zeu, Ioan Botezătorul, a fost omorât din cauza urii unei femei păcătoase, pentru că Ioan i-a spus că nu are dreptul să fie soţia lui Irod (împăratul) după ce înainte fusese soţia lui Filip, fratele lui Irod, care încă trăia.

Concluzii:

  • Păzeşte învăţătura buna aşa cum îţi păzeşti ochii;
  • Cel sau cea nesinceră caută să-l amăgească de tânărul neîncercat;
  • De cele mai multe ori îmbrăcămintea o dă de gol pe femeia nesinceră;
  • Cea cu gânduri murdare vrea să arate că ştie multe dar nu este stabilă în nicio relaţie;
  • Nu puţini sunt cei omorâţi din punct de vedere spiritual de către astfel de femei (sau bărbaţi).
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1635
  • Export PDF: 4
Opțiuni