CAND TI SE RUPE INIMA
Autor: Pavel Mariana-Florica  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de brandusa in 10/01/2008
    12345678910 0/10 X
CAND TI SE RUPE INIMA


Din istoria lui Iosif, avem multe de invatat.
Sa ne oprim la calatoriile fratilor lui Iosif in Egipt, pentru a cumpara merinde.
Vedem ca, la un moment dat, fratilor "li s-a taiat inima" iar mai tarziu, lui Iosif "I se rupea inima".

Exista doua motive pentru care ni se poate taia inima:

1 Ti se taie inima pentru ca ai pacatuit

Cand s-au intors prima data din Egipt si au facut popas " unul din ei si-a deschis sacul ca sa dea nutret magarului...a vazut argintul la gura sacului si a zis fratilor sai: argintul meu mi s-a dat inapoi , si iata-l in sacul meu. Atunci li s-a taiat inima..."Genesa, 42:27-28 .
Asa este, cand stii ca esti vinovat de ceva, "ti se taie inima"chiar cand ti se intampla ceva de bine.
De ce?- Stii ca nu meriti, ca n-ai fost corect si deci, n-are cum sa ti se intample nimic bun.
Asa spun cei care lucreaza cu bani multi: cand isi fac bilantul final si le iese in plus, intra in panica mai mult decat atunci cand ar iesi un mic minus, explicabil. Asta, fiindca e posibil ca sub acel plus, sa se ascunda un imens minus...
Si fratii lui Iosif; se simteau vinovati , caci mai inainte ii mustrase constiinta ca l-au vandut pe Iosif .Genesa 42 :21 :"
Ei au zis unul catre altul: da, am fost vinovati fata de fratele nostru ; caci am vazut nelinistea sufletului lui , cand ne ruga, si nu l-am ascultat! Pentru aceea vine peste noi necazul acesta . "
Ce fac ei, cand sunt mustrati de Domnul, in constiinta lor? Cand " li se taie inima ", de frica, de remuscare?
-Intai pun vina pe Dumnezeu caci ; " au zis unul altuia, tremurand;Ce ne-a facut Dumnezeu?"-partea a doua a vers.28,din cap. 42.
Oare Dumnezeu le facuse?
Nu era rasplata pentru faptele lor?
Nu cumva si noi, cand gresim, zicem; "Ce mi-a facut Dumnezeu? ", cand ,de fapt, ne facem singuri?
E atat de adevarat versetul din Ieremia 2: 18 !
" Si acum, ce cauti sa te duci in Egipt, sa bei apa Nilului?
Ce cauti sa te duci in Asiria, sa bei apa Raului? "
Putem sa inlocuim Egiptul si Asiria, si sa ne intrebam singuri: Ce cauti, sa te duci in lume? Ce cauti, sa faci ce nu-I place Domnului? Si fiecare stim ,in adancul inimi, ce punem in locul Egiptului si Asiriei, ca fiecare avem "Egiptul " si "Asiria noastra"!
Si in Ieremia 2:9 continua:
"Tu singur te pedepsesti cu rautatea ta si tu singur te lovesti cu necredinciosia ta , si vei sti si vei vedea ce rau si amar este sa parasesti pe Domnul, Dumnezeul tau , si sa n-ai nicio frica de Mine, zice Domnul, Dumnezeul ostirilor".
Apoi incepem sa punem vina unul pe altul ; invinovatim parintii, invinovatim fratii, surorile,biserica,pe oricine, numai noi nu recunoastem , ca vina e a noastra....Doamne, ai mila de noi si iarta-ne!
La fel s-au invinovatit si fratii lui Iosif . In Genesa 42:22:
"Ruben a luat cuvantul si le-a zis:Nu va spuneam eu sa nu faceti o astfel de nelegiuire fata de baiatul acesta? Dar n-ati ascultat. Acum iata ca ni se cere socoteala pentru sangele lui."
Era adevarat, ca initial ,Ruben n-a fost de acord , ca si Iuda , de altfel, ca sa-l omoare pe Iosif, dar n-au intervenit cu hotarare, nici n-au spus lui Iacov, ci au tacut si deci, s-au unit cu totii ca sa faca rau.
Iar acum isi fac reprosuri...

Sa ne cercetam in aceasta privinta , sa vedem care este atitudinea noastra?

2 Dar mai e un al doilea mod de a "ti se rupe inima";
E cel pe care il vedem la Iosif,cand isi vede pentru prima data fratele, pe Beniamin.
Genesa 43:29,30.
"Iosif a ridicat ochii ; si aruncand o privire spre frate-sau Beniamin, fiul mamei sale, a zis:...Dumnezeu sa aiba mila de tine, fiule! Iosif a ispravit repede, caci "I SE RUPEA INIMA "pentru fratele sau,si simtea nevoie sa planga; a intrat degrab intr-o odaie si a plans acolo."
Lui Iosif I s-a rupt inima de dragoste si pentru fratii ceilalti, pentru ca in Genesa 42:24 zice:
"Iosif a plecat la o parte de la ei, ca sa planga." Iar in Genesa 45:15 spune:
"A imbratisat de asemenea pe toti fratii lui, plangand."
El, care ar fi fost indreptatit sa-I urasca ,ori macar sa nu-I iubeasca, pentru cata suferinta avusese din cauza lor: pismuit, vandut rob, nedreptatit si bagat la inchisoare nevinovat fiind, departe de tara, de familie...el
inca ii iubeste si , in toate greutatile, vede doar felul cum Dumnezeu a lucrat spre binele tuturor:
Genesa 45:5 :
"Acum, nu va intristati si nu fiti mahniti ca m-ati vandut ca sa fiu adus aici, caci ca sa va scap viata m-a trimis Dumnezeu inaintea voastra". Cata inaltime sufleteasca!
Ajuta-ne, si pe noi, Doamne, sa ne inaltam spre tine , si astfel sa intelegem ca " toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu"

Iata ce diferenta intre cele doua moduri de a "ti se rupe inima" !

Si daca inima noastra, omeneasca, tot se "rupe " de ceva, de ce sa nu faca asta din dragoste pentru fratii nostri, pentru aproapele nostru si nu pentru pacate, pentru rautatea noastra?

Tie pentru ce ti se rupe inima?


rupeti inima frate!
Ce faceti de plangeti asa, si-mi rupeti inima? -e un citat biblic, dar intrebarea este:- mai sunt azi fr. care pot rupe inima in acest fel?mai plang azi fr. impreuna?se poate azi ingenunchia la rugaciune?- oh! de am lua aminte! -te rog DOAMNE da-ne darul intelepciunii sa pretuim pe fr.ce ne aduc prin trairea lor sfanta frangerea inimii,caci numai asa vom fi uniti in legaturile noastre fratesti-Maranata
Adăugat în 12/01/2008
Doamne,schimba-ne Tu inimile si vietile si fa in asa fel,incat niciodata sa nu avem mustrari de constiinta pentru ca te-am suparat cu ceva...astfel - sa nu ni se rupa inima in acest fel...ci...mai degraba...pentru cei ce nu cauta fata Ta.Iarta-ne Doamne si ne da Tu inimi pline de iubire !
Adăugat în 21/02/2008
Statistici
  • Vizualizări: 1426
  • Export PDF: 3
  • Comentarii: 2
Opțiuni