Disciplinarea copiilor
Autor: Claudiu Enuta  |  Album: Devotional  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de ClaudiuEnuta. in 13/03/2024
    12345678910 0/10 X

 

Ce spune Biblia despre pedeapsa copiilor? In cartea Evrei 12:7-8 spune: Suferiți pedeapsa: Dumnezeu Se poartă cu voi ca și cu niște fii. Căci care este fiul pe care nu-l pedepsește tatăl?  Dar, dacă sunteți scutiți de pedeapsă, de care toți au parte, sunteți niște feciori din curvie, iar nu fii.

 

Iata prima intrebare care se ridica:

Care este copilul pe care tatal nu il disciplineaza (pedepseste)? Pentru apostol, raspunsul era simplu. Niciunul. Observam in versetul 8 fermitatea si convingerea ca totii copiii au parte de pedeapsa parintelui. In viziunea sa, copiii nepedepsiti erau copiii care nu ii apartin sau din alte casatorii, insa pentru el nu exista ideea ca un parinte adevarat sa nu isi arate dragostea prin disciplinarea proprilor copii.

Ne miram de ce astazi copiii plang prin magazine si se trantesc pentru a obtine o punga de chipsuri? Ne miram de ce copii "au crize de personalitate" si nu se opresc din plans pana nu obtin ce doresc? Ne miram de ce in Bisericii nu se pot auzi predicile fratilor din pricina "spectacolului" celor mici? Ne miram de ce acum, mai mult ca niciodata Bisericile sunt aproape obligate sa aiba spatii special amenajate (mama si copilul) pentru a putea desfasura slujbele sfinte? Oare cum se comportau copiii in timpul predicilor Domnul Isus cand auditoriul era de peste 5000 de suflete? Oare cum erau copiii in odaia de sus cand Pavel si-a lungit predica pana la miezul noptii?

Ne miram ca adolescentii trantesc usile parintilor? Ne miram de obraznicia unora care depaseste orice imaginatie? Sa nu ne mai mire, avand in vedere lipsa crasa de disciplinare parentala. Si aici nu ma refer la violenta fizica, cred cu tarie ca pana la nuia sunt alte lucruri mai dureroase pe care le poti face pentru copillul tau, cum ar fi sa il lasi fara internet, sau o perioda fara telefon, sau o anumita libertate sau ceea ce ii face cea mai mare placere. Astfel el va intelege ca un comportament nepotrivit are un pret greu de platit.

Din pacate chiar si in Biblie avem parinti neatenti in acest aspect. Unul este David:


Adonia, fiul Haghitei, s-a sumețit până acolo încât a zis: „Eu voi fi împărat!” Și și-a pregătit care și călăreți și cincizeci de oameni care alergau înaintea lui. Tatăl său nu-l mustrase niciodată în viața lui zicând: „Pentru ce faci așa?” Adonia, de altfel, era foarte frumos la chip și se născuse după Absalom. 1 Imp 1:5-6

Observati atitudinea de razvratire si semetie din inima acestui tanar? Credeti ca a aparut peste noapte? Este rezultatul lipsei de disciplina a multor ani. Versetul 6 spue ca tatal sau David, nu-l mustrase niciodata in viata lui. Va dati seama, niciodata in viata lui.

Exista trei feluri gresite de disciplinare:

  1. Disciplinare insuficienta - de obicei atunci cand parintii sunt intr-o vizita si gazda se simte vizibil jenata de spectacolul unor copii, atunci pe un ton indiferent se aude din gura parintelui "Stai cuminte te rog"
  2. Disciplinare gresita - in acest caz se recurge la disciplinare peste limita lasata de Biblie. Cineva spunea ca daca dupa ce iti disciplinezi copiii si te poti ruga cu inima curata si deschisa inseamna ca a fost o disciplinare in limitele Bibliei. Sunt unii parinti care isi varsa mania pe copii si ii lovesc cu manie. Asta nu e disciplinare, asta este pacat, iar parintele trebuie sa se pocaiasca de aceasta rautate a inimii.
  3. Disciplinare deloc - aceasta nu mai are loc de explicatii. Pentru ca efectele ei sunt dezastroase. Nuiaua și certarea dau înțelepciunea, dar copilul lăsat de capul lui face rușine mamei sale. Pv 29:15

Cati parinti nu sunt in aceasta stare de rusine. Parinti credinciosi care slujesc in Biserica aud de la altii ca odraslele lor fac anumite lucruri rusinoase nedemne de copii credinciosi. De-ar stii parintii ce mare rau fac cand nu isi disciplineaza copii, n-ar mai sta pe ganduri. Parintii nu stiu caci tocmai prin dragostea lor exagerata dau dovada de o lipsa de dragoste adevarata.

Cine cruță nuiaua urăște pe fiul său, dar cine-l iubește îl pedepsește îndată. Proverbe 13:24

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 95
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni