Importanța comunicării în lucrarea de misiune
Autor: Simion Ioanas  |  Album: Misiune  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 24/04/2012
    12345678910 0/10 X

Poate ca multi dintre noi, ne intrebam ce este aceea comunicare si ce importanta are pentru noi in lucrarea de misiune? Stim ca fiecare dintre noi suntem chemati de Dumnezeu sa comunicam in aceasta lume mesajul lui Dumnezeu, insa de cele mai multe ori nu stim cum s-o facem si ne este frica s-o facem.

Comunicarea, asa cum ne invata Dictionarul Explicativ reprezinta acţiunea de a comunica şi rezultatul ei, inştiinţare, ştire, veste; raport, relaţie, legătură, prezentare.

Mai pe intelesul nostru, a comunica inseamna a prezenta un mesaj inaintea oamenilor si inaintea lui Dumnezeu, prin modul de-a trai pe acest pamant.

Crestinul trebuie sa fie convins, ca modul in care isi traieste viata pe acest pamant, este un mesaj prin care comunica cu oamenii si cu Dumnezeu.

In comunicarea noastra cu oamenii din jur, trebuie sa fim constienti ca orice mesaj care-l transmitem poate sa produca schimbari la nivel de ratiune, la nivel de sentimente, la nivel comportamental.O comunicare eficienta in domeniul spiritual trebuie sa produca schimbari la toate cele trei nivele.

Pentru o comunicare eficienta este bine a stim ce comunicam, cum comunicam, cand comunicam,unde comunicam si cui comunicam.

As dori sa privim la cateva indemnuri pe care ni le prezinta Sfanta Scriptura in legatura cu comunicarea.

1. Comunicarea sa fie facuta in Numele Domnului Isus

Sfanta Scriptura ne spune ca este foarte important modul in care comunicam cu oamenii din jur si atunci cand o facem, s-o facem in Numele Domnului Isus:

Coloseni 3:17Si orice faceti, cu cuvintul sau cu fapta, sa faceti totul in Numele Domnului Isus, si multamiti, prin El, lui Dumnezeu Tatal”.

Daca suntem constienti de faptul ca viata noastra a fost inoita si transformata de Domnul Isus si noi ne-am imbracat cu El, atunci avem in vedere ca prin actiunile noastre il prezentam pe Domnul inaintea oamenilor.

Trebuie sa realizam faptul ca noi nu mai traim pentru noi pe acest pamant, ci Cristos traieste in noi (Gal 2:20) , deci, unde este pricina de lauda in trairea noastra, unde este motivul sa ne centram trairea noastra in noi insine?

Daca ajungem constienti ca pe acest pamant suntem meniti ca sa comunicam oamenilor un mesaj, ca mesajul si trairea nu sunt de la noi si nu sunt meritul nostru, atunci sigur comunicarea noastra va fi eficienta.

Pe de alta parte trebuie sa fim constienti ca Cel care ne-a inoit viata, Cel care aduce roada in viata noastra si Cel care prezinta pe Isus inaintea oamenilor este Duhul Sfant din noi! Lasandu-ne calauziti de Duhul Sfant lucrarea noastra va fi eficienta si tot ce comunicam oamenilor este calauzit de Duhul si va ajuta la schimbarea celor din jurul nostru.

2. Comunicarea sa fie facuta in sfintenie

Este foarte importanta curatia ceruta de Dumnezeu, punerea deoparte pentru Imparatia lui Dumnezeu, chemarea ce-o avem de la Dumnezeu, sa ne insoteasca in fiecare clipa a vietii noastre.

Comunicarea care noi o facem poate sa fie prin grai, in scris sau prin atitudinea trupului (limbajul trupului).

Atunci cand le vorbim oamenilor din jurul nostru, trebuie sa fim atenti la vorbirea noastra, la continutul mesajului si la audienta noastra. Vorbirea noastra poate influenta copiii nostri, familia, biserica si oamenii din societate.

De cele mai multe ori, noi ne gandim ca doar atunci cand predicam Evanghelia sau explicam altora Cuvantul trebuie sa fim atenti la vorbirea noastra. Este gresit, de fiecare data cand dam drumul cuvintelor din gura noastra noi comunicam si producem schimbari in oamenii din jur,la nivel de ratiune, sentimente sau comportament. De cele mai multe ori cand te uiti la un copil, observi in viata lui comportamente vazute la parinti, traite si vorbite de parinti. Tot la fel societatea din jur, te va urmari in ceea ce vorbesti si fiecare trebuie sa fim constienti ca vorbirea noastra comunica ce-i in inima noastra (Luca 6:45). Foarte multi crestini muncesc la un loc de munca de ani de zile si acolo oamenii nu L-au cunoscut pe Domnul. De ce? Fiindca de cele mai multe ori vorbirea acelui crestin a trimis un mesaj gresit colegilor de munca.

Deasemenea, Dumnezeu ne va cere socoteala pentru fiecare cuvant scos din gura noastra (Mat 12:37), aceasta fiind un motiv ca sa ne cercetam si sa fim foarte atenti cu ceea ce scoatem pe gura.

Deasemenea, ca sa transmitem un mesaj correct celor din jur, trebuie sa citim Scriptura, s-o aplicam la viata noastra si atunci cand ne vom deschide gura, Duhul Sfant va lua din mintea si inima noastra, ceea ce noi am bagat acolo, adica Cuvantul Scripturii.

Atunci cand comunicam oamenilor in scris, de asemenea trebuie sa fim atenti. Putem sa scriem o scrisoare in care sa ne expunem mesajul nostru, putem sa publicam un articol sau sa purtam discutii pe forumuri, in toate aceste cazuri, noi comunicam si putem schimba pe cei din jur nivel de ratiune, sentimente sau comportament.

De multe ori, consideram ca nu are asa o mare importanta ce comunici in scris, insa trebuie sa fim constienti ca fiecare clipa din viata noastra este vegheata de Dumnezeu si chiar daca audienta cu care comunici in scris nu stie sigur cine esti, aceasta audienta va fi influentata spre Imparatia lui Dumnezeu sau spre o traire in pacat.

Deasemenea noi comunicam cu oamenii din jur prin atitudinea trupului (limbajul trupului). Felul cum ne manifestam, felul cum ne imbracam are o foarte mare importanta in ceea ce comunicam oamenilor din jur si lui Dumnezeu. De foarte multe ori unii crestini folosesc semne obscene, se imbraca extravagant sau necuviincios si prin aceasta comunica un mesaj gresit celor din jurul lor.

In foarte multe biserici se spune ca nu mai are importanta astazi, modul cum ne imbracam, ce punem pe noi sau ce transmitem cand suntem inaintea lor. Foarte multi tineri sau hotarat sa cante in biserica o anumita muzica si sa danseze pe acea muzica, nerealizand ca prin ceea ce fac, transmit un mesaj gresit celor din jur. Prin miscarile trupului, prin imbracaminte noi ne asemenam cu lumea de multe ori si transmitem celor din jur mesajul ca si noi apartinem lor, cand cu adevarat ei ar trebui sa-L vada pe Cristos in viata noastra si faptul ca noi apartinem Imparatiei lui Dumnezeu. In general femeile trebuie sa fie foarte atente in modul de-a se imbraca si in limbajul trupului, deoarece Sfanta Scriptura spune ca focusul lor trebuie sa fie pe podoaba spirituala si nu omul de afara (1 Petru 3:3).

Lucrarea de misiune, este o lucrare de comunicare in care fiecare din noi suntem chemati sa ne aducem aportul. In functie de modul cum comunicam cu oamenii noi ne aducem aportul la lucrarea de extindere a Imparatiei lui Dumnezeu. Ori ca suntem chemati ca misionari, pastori, evanghelisti sau orice alt loc am avea in Trupul lui Cristos (Biserica), noi suntem chemati la comunicare cu cei din jur. Intrebarea care as dori sa ne-o punem fiecare din noi este: Ce comunic eu oamenilor din jur ? Prin ceea ce le-am comunicat oamenilor, ce mesaj le-am transmis si cati L-au cunoscut pe Isus prin mesajul transmis?

Daca ne-am vazut falimentari la anumite capitole cred ca este timpul sa ne corectam si sa cerem lui Dumnezeu putere si intelepciune pentru o comunicare corecta cu cei din jur si cu El personal.

Deasemenea noi crestinii trebuie sa fim constienti ca nu noi suntem cei care convingem oamenii din jurul nostru, ci Duhul Sfant al lui Dumnezeu. Noi insa trebuie sa fim cei care ne punem la dispozitia Duhului Sfant si cei care suntem constienti ca mesajul transmis de noi aduce viata sau moarte in jurul nostru.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1745
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 1
  • Favorită: 1
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni