Soacrele lui Rut (1)
Autor: Laura Daniela Marinau  |  Album: Excepții ale Bibliei și eroi ai credinței  |  Tematica: Cărțile bibliei
Resursa adaugata de loredanam in 13/07/2023
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

 

Deoarece Rut ("prietena") a fost de două ori căsătorită, cu Mahlon, respectiv cu Boaz, este evident că a avut două soacre.

1. Dar, despre mama lui Boaz (care nu mai era tânăr când s-a insurat cu Rut, fiind, posibil, și el văduv) putem presupune că nu mai era în viață când s-a născut Obed. Aceasta pentru că " Naomi l-a luat in brate pe copil și a văzut de el" ca și cum era bunica lui maternă(de fapt, legal era cea paternă, fiind soacra mamei, copilul purtând numele decedatului Mahlon). Astfel mortul al cărui nume era "ridicat în moștenirea sa" de către Boaz avea un urmaș și Naomi era bunică. Nu degeaba i-au spus femeile: „Acest copil  îți va înviora sufletul și va fi sprijinul bătrânețelor tale, căci l-a născut noră-ta care te iubește și care face pentru tine mai mult decât șapte fii.”

Totusi, e posibil să ne înselăm si mama lui Boaz să fi fost în viață și posibil, avea grijă de copiii lui dintr-o căsnicie anterioară (fete netrecute în spițele de neam?)

Dar, cine era mama lui Boaz? Din genealogia Domnului Isus aflam ca mama lui Boaz a fost Rahav! Da, Rahav, prostituata din Ierihon, care se temea de Domnul si credea in El. Dar, în Noul Testament apare ca soție a lui Salmon și mamă a lui Boaz!

Matei 1:5 – "Salmon a născut pe Boaz, din Rahav; Boaz a născut pe Obed, din Rut; Obed a născut pe Iese;"

De aici, prima învățătură: chiar dacă înainte de Cristos ai fost, să zicem, curvă, după Învierea Domnului Isus Cristos în viața ta poți să ai parte de o viață nouă, ca soție și mamă de creștini! Din NT aflăm că „Dacă este cineva în Cristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus și toate lucrurile s-au făcut noi”

Rahav a fost salvată impreună cu toată familia ei, în casa de pe zidul cetății, după ce atârnase funia de fir cărămiziu, care simboliza sângele Domnului Isus Cristos, Mântuitor chiar înainte de nașterea Lui ca Miel pe acest pământ. Pentru că Fiul trăia din veșnicie! ȘI acolo, este în afara timpului și deja era înfăptuită Jertfa de la Cruce! Aleluia, slava Lui in veci! Amin!

A doua învățătură pe care o extragem este că trebuie să avem o credință ca a lui Rahav, care a crezut mai mult în puterea și în promisiunile lui Dumnezeu decât cele 10 iscoade fricoase trimise în Canaan.

Ce mai știm despre Rahav?

Poate, înainte de femeia păcătoasă din NT, ea a fost prototipul imoralei penitente, pentru care Isus a adresat extraordinara mustrare fariseilor: "Adevărat vă spun, că vameșii și curvele merg înaintea voastră în Împărăția Cerurilor". Știm că era o curvă în casa căreia au poposit iscoadele trimise la Ierihon. De ce practica aceasta straveche indeletnicire, putem doar presupune. Scriitoarea iraniana, autoarea cartii "O perla in nisip" susținea ca nu era "preoteasa a lui Istar (Astartea)(adică vreo „curvă sacră”), ci o hangiță ca acoperire și prostituată de lux.

Ce e sigur, după convertire, l-a crescut atât de bine pe Boaz și în frică de Domnul, încât acest bărbat bogat vindeca prin vorbe și avea dar de încurajare și de mângâiere! În plus, nu a pregetat să împlinească legea leviratului, răscumpărându-le pe Naomi și pe Rut, împreună cu pământul.

Astfel prin acest bărbat devenit asemenea Răscumpărătorului Isus (Goel-în vechime) se va naște Obed, tatăl lui Isai, tatăl lui David și apoi strămoș al Mariei și al lui Iosif.

Cum poate lua Domnul o perlă călcată în picioare și îi poate dărui, după curățire și șlefuire, caratele Nemuririi! Aleluia!

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 529
  • Export PDF: 3
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni