Samson ar putea fi o scuză biblică pentru teroriștii sinucigași?
Autor: Laura Daniela Marinau  |  Album: Excepții ale Bibliei și eroi ai credinței  |  Tematica: Personaje biblice
Resursa adaugata de loredanam in 02/01/2018
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 3 voturi

·         Știm că sună ciudat titlul, dar asta pornește de la finalul trist al vieții inconsecvente a lui Samson. Cităm următoarele din Judecători, capitolul 16:

29„ Şi Samson a îmbrăţişat amândoi stâlpii de la mijloc pe care se sprijinea casa şi s-a rezemat de ei; unul era la dreapta lui şi altul, la stânga.

·         30 Samson a zis: „Să mor împreună cu filistenii! ” S-a plecat cu toată puterea, şi casa a căzut peste domnitori şi peste tot poporul care era acolo. Cei pe care i-a prăpădit la moartea lui au fost mai mulţi decât cei pe care-i omorâse în timpul vieţii. ”

Ne propunem să demonstrăm aici că toată viața lui Samson a fost deosebită, iar el însuși a fost unul dintre personajele de excepție ale Sfintelor Scripturi, singurul a cărui sinucidere implicită a îngăduit-o Dumnezeu. Începem cu

·         „ Vestirea naşterii lui Samson:

·          Îngerul* Domnului S-a arătat femeii şi i-a zis: „Iată că tu eşti stearpă şi n-ai copii, dar vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu.

         * Jud 6: 12;   ·      

u   4 Acum, ia bine seama să nu bei* nici vin, nici băutură tare şi să nu mănânci nimic necurat.

         * Jud 13: 14;  Num 6: 2;  Num 6: 3;  Luca 1: 15;

·         5 Căci vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu. Briciul* nu va trece peste capul lui, pentru că acest copil va fi închinat** lui Dumnezeu din pântecele mamei lui şi el va începe sㆠizbăvească pe Israel din mâna filistenilor. ”

         * Num 6: 5;  1 Sam 1: 11;  ** Num 6: 2;  † 

·         6 Femeia s-a dus şi a spus bărbatului ei: „Un om* al lui Dumnezeu a venit la mine şi avea înfăţişarea** unui înger al lui Dumnezeu, o înfăţişare înfricoşată. Nu l-am întrebat† de unde este şi nici nu mi-a spus care-i este numele. ”

Pentru câți eroi ai V. T. avem anunțată nașterea dinaintea sarcinii maicii sale?

Pentru Isaac, pe care Domnul Însuși I l-a promis lui Avraam cu 25 de ani în avans și i-a vestit nașterea cu 1 an înainte (și lui și Sarei).

Pentru fiul Sunamitei, a cărui naștere i-a prorocit-o Elisei cu un an înainte.

Despre Iosia nu s-au menționat decât numele și funcția, unele lucrări, nu și anul nașterii în 1 Imparati 13: 2 "El a strigat împotriva altarului, după Cuvântul Domnului, şi a zis: „Altarule! Altarule! Aşa vorbeşte Domnul: ‘Iată că se va naşte un fiu casei lui David; numele lui va fi Iosia; el va înjunghia pe tine pe preoţii înălţimilor care ard tămâie pe tine, şi pe tine se vor arde oseminte omeneşti! ”

Lui David Domnul îi vestește că un fiu trupesc al lui va sta pe scaunul lui de domnie și va construi Templul din Ierusalim, fără a preciza momentul nașterii lui;

În Isaia 44: 23, avem anunțată, cu câteva secole înainte, nașterea și lucrarea împăratului Cirus: 8 Eu zic despre Cirus: ‘El este păstorul Meu şi el va împlini toată voia Mea’; el va zice despre Ierusalim: ‘Să fie*zidit iarăşi! ’ Şi despre Templu: ‘Să i se pună temeliile! ’

Și pentru Samson….

Despre vestirile de pe paginile Evangheliilor după Luca și Matei, -unde citim despre anunțarea Nașterii Domnului Isus Cristos, respectiv a sfântului Ioan Botezătorul, -menționăm că acestea au fost făcute prin îngerul Gavril. Dar, în mod neașteptat, la o femeie oarecare,   la soția lui Manoah, a venit Însuși Îngerul Domnului, despre care majoritatea exegeților cred că era o Teofanie, adică o arătare a Fiului înainte de Întrupare…

·         Sau poate nu era o oarecare, ci o fiică a lui Israel foarte ascultătoare de Domnul și duhovnicească, dovadă ce i-a răspuns lui Manoah, care se temea de moarte după arătarea Fiului ca Înger: 3

·          Nevastă-sa i-a răspuns: „Dacă ar fi vrut Domnul să ne omoare, n-ar fi primit din mâinile noastre arderea-de-tot şi darul de mâncare, nu ne-ar fi arătat toate acestea şi nu ne-ar fi făcut să auzim acum asemenea lucruri. ”

 Deci Samson este un erou de excepție prin:

1. Anunțarea nașterii lui de către Însuși Isus Cristos (înainte de Întrupare);

2. Era nazireu din pântecele mamei, așa cum a fost dedicat Samuel de către Ana 

și cum a fost Ioan Botezătorul, încă în uterul Elisabetei.

3. Duhul Domnului îl călăuzea la Mahane-Dan, între Țorea și Eștaol.

4. Era cel mai puternic-trupește-om ce a trait vreodată, dar doar prin Duhul Domnului: Judecatorii 14: 6 "Duhul Domnului a venit peste Samson şi, fără să aibă ceva în mână, Samson a sfâşiat pe leu cum se sfâşie un ied. . . ”;  Judecatorii 15: 15 "El a găsit o falcă de măgar neuscată încă, a întins mâna şi a luat-o şi a ucis cu ea o mie de oameni. "

5. Chiar și căsătoria-nefinalizată-cu o filisteancă venea de la Domnul:

Judecatorii 14: 4 "Tatăl său şi mama sa nu ştiau că lucrul acesta venea de la Domnul, căci Samson căuta un prilej de ceartă din partea filistenilor. În vremea aceea, filistenii stăpâneau peste Israel. "

Totuși, slăbiciunea omului cel mai tare din istorie au fost chiar…filistencele.

6. Raderea părului său de nazireu ducea la ruperea legământului și la pierderea forței sale excepționale.

·         0 Atunci, ea a zis: „Filistenii sunt asupra ta, Samson! ” Şi el s-a trezit din somn şi a zis: „Voi face ca şi mai înainte şi mă voi scutura. ” Nu ştia că Domnul Se* depărtase de el.         21 Filistenii l-au apucat şi i-au scos ochii; l-au coborât la Gaza şi l-au legat cu nişte lanţuri de aramă. El învârtea la râşniţă în temniţă.

7. Moartea sa împreună cu filistenii a fost de excepție, întrucât este singurul caz din Biblie în care Dumnezeu răspunde la o rugăciune ce cerea răzbunare, uciderea a mii de dușmani și sinucidere implicită.  Să nu uităm că a avut „circumstanțe atenuante”, fiind un biet prizonier singur, orb și umilit de dușmanii filisteni, în fața cărora dansase. . . ca ursul. Prestigiul Domnului Însuși era profanat în acel templu filistean, idolatru, unde s-au atins de „lumina ochilor Lui”și au batjocorit indirect Numele Lui.

. 8. Concluzie: Putem afirma că misiunea lui Samson a fost de judecător în Israel (20 de ani- îndeplinită) și de executor al pedepsei divine față de filistenii vrăjmași ai Domnului și ai poporului Său. Deoarece a fost pătimaș și neascultător de Domnul, călcător al legământului nazireatului, a. murit așa de trist. El nu a avut o mulțime de urmași, ca alți judecători. Totuși, L-a răzbunat pe Cel sfânt pe filisteni. Aceasta era hotărârea Domnului și s-a împlinit, în ciuda vieții pline de păcate și inconsecvențe a lui Samson.

Samson a fost unul dintre eroii credinței, menționat la Evrei 11: Evrei 11: 32 "Şi ce voi mai zice? Căci nu mi-ar ajunge vremea, dacă aş vrea să vorbesc de Ghedeon, de Barac, de Samson, de Iefta, de David, de Samuel şi de proroci! "

CONCLUZIA STUDIULUI: Din excepțiile Bibliei nu putem face doctrină, deci judecătorul Samson nu poate fi invocat   ca scuză de către teroriștii sinucigași din nici o epocă!  

 

 

 

 

 

 

Un intelept, chibzuit si bine documentat studiu, ceea ce denota exegeza si buna intelegere heremeneutica a textului biblic. Felicitari si La multi ani!
Adăugat în 02/01/2018 de marin2016
Foarte adevărat, frumos și bine exprimat pe înțelesul oricui acest adevăr cu privire la viața, activitatea și slujirea lui Samson.
Felicitări pentru această lucrare și mult succes în continuare sub harul, călăuzirea și binecuvântarea lui Dumnezeu!
Vă doresc un An îmbelșugat din toate punctele de vedere; plin de roade și binecuvântări divine! La Mulți Ani fericiți cu Domnul și binecuvântați de El!
Adăugat în 02/01/2018 de Ioanhapca
O lucrare foarte bună, cu bază şi demonstraţie doar pe Cuvânt. Mulţumiri, este o mare bucurie să avem parte de astfel de descoperiri prin harul Domnului.
Adăugat în 02/01/2018 de floridinmaracineni
Multumesc din inima tuturor!
Adăugat în 03/01/2018 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 1196
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 3
  • Comentarii: 4
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni