Am ales Betelul în locul Seirului
Autor: Carmen Iene  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Neftali_123 in 17/02/2022
    12345678910 0/10 X

 Am ales Betelul în locul Seirului

      O scurtă introducere despre Iacov si Esau, fiii gemeni ai lui Isaac si Rebeca, aflați încă din pântecele mamei într-o concurență acerbă fără să știe că erau precursorii a două națiuni puternice, a două destine total diferite. Esau s-a născut primul, însă Iacov s-a ținut de călcaiul fratelui său când a ieșit din pântecul mamei sale, ceea ce ne dezvăluie ceva din gena lui, de a lupta, o ambiție sălbatică. Iacov a luptat toata viața lui pentru a fi binecuvântat și s-a folosit de înșelătorie pentru a-și vedea scopul împlinit. Întâi l-a înșelat pe Esau pentru a dobândi drepul de întâi născut, folosindu-se de slăbiciunile fratelui său, care era condus de poftele carnale, de fire. Știind că se întoarce de la vânătoare sleit de puteri și de foame, a făcut o ciorba de linte pe care a vândut-o fratelui său cu prețul dreptului de întâi născut.

Evrei 12:16-17 

, , Vegheați să nu fie nimeni între voi curvar sau lumesc, care pentru o mâncare și-a vândut dreptul de întâi născut. Știți că mai pe urmă, când a vrut să capete binecuvantarea, n-a fost primit, pentru că măcar că o cerea cu lacrimi, n-a putut să o schimbe.” 

Apoi în complicitate cu mama lui l-a înșelat pe tatăl său Isaac deghizându-se în Esau  pentru a primi binecuvântarea fratelui său, lucru care i-a și reusit, motiv pentru care Esau a început să-l urască de moarte pe fratele său. Iacov a trebuit să fie un fugar și avea sa pătimească  mult, căci ceea ce a semănat cu înșelatorie a și cules la rândul lui. Totuși în tot acest tumult observăm că Iacov și-a ascultat întocmai parinții, în a nu se căsători cu fete din Canaan, și le-a urmat sfatul să se duca să-și ia o soție din fetele unchiului său Laban Esau în schimb a făcut total invers, căsătorindu-se cu femei străine, lucru urât de părinții lui, cărora le-a produs multă amărăciune. Nu este voia lui Dumnezeu ca cei credincioși să se căsătorească cu cei necredincioși. În cele mai multe cazuri acest fapt a dus la multe dureri, despărțiri, apostazii.

     Anii trec, Iacov si Esau își urmează fiecare cursul vieții lor, însă trecerea anilor nu a adus cu ea și rezolvarea problemelor între acești doi frați. Vedem cum frica de Esau îl urmarește pe Iacov, însă Dumnezeu pregatește pas cu pas vindecarea si restaurarea lui.

Geneza 32:1-2 

, , Iacov și-a văzut de drum și l-au întâlnit îngerii lui Dumnezeu. Când i-a văzut, Iacov a zis: „Aceasta este tabăra lui Dumnezeu!” De aceea a pus locului aceluia numele Mahanaim (Tabără îndoită).” 

După douăzeci de ani petrecuți în casa lui Laban, dintr-un loc al limitării, spre locul destinului, Iacov pornește la drum cu toată familia lui.

În călătoria spre destinul tău, spre binecuvântarea ta, ai parte de ajutor dublu, un ajutor pamântesc și unul ceresc. Pe lângă resursele naturale pe care Domnul le așează în favoarea ta, iși trimite îngerii Lui din cer, pentru a lupta pentru tine și a-ți favoriza intrarea în destinul tău. Operăm în acest tărâm natural, dar trebuie să  învățăm să operăm și cu cel ceresc, în domeniul spiritual prin mijlocire.

  Trebuie să învățăm să facem parteneriat cu cerul, să mergem în cadență cu voia si inima lui Dumnezeu, să ne lăsăm purtați de Duhul lui Dumnezeu, pe aripile Lui, cum vrea El, să ne lasam duși de curenții râului lui Dumnezeu, să se miște în cursul Lui așa cum ne călăuzește El. Nu suntem singuri, Duhul Sfânt locuiește în noi și îngerii lui Dumnezeu ne vin in întâmpinare pe calea destinului nostru să ne ajute. Aleluia!

     Iacov știe că în drumul lui nou, în viața nouă care îi stă înainte trebuie să se împace cu fratele său Esau. Trimite niște soli la el să-i spună despre situația lui, cum a stat în tot acest timp la Laban și acum vrea să reia legătura cu el.

  Geneza 31:6, , Solii s-au întors înapoi la Iacov și i-au zis: , , Ne-am dus la fratele tău Esau, și el vine înaintea ta cu patrusute de oameni. Iacov s-a înspăimântat foarte mult și l-a luat groaza.” 

Iacov cere în acest moment ajutorul lui Dumnezeu în rugăciune, un lucru inspirat pe care toți oamenii ar trebui să îl facă. Să apeleze întâi la Dumnezeu când au o problema.

Iacov le dă instrucțiuni robilor pentru a-și proteja familia și se retrage. Urmatorul pasaj ni-l arată pe Iacov luptând toata noaptea cu cineva. Încă din perioada când era in burta mamei lui, Iacov s-a luptat să fie primul. S-a luptat și la naștere; în natura lui a fost întipărit acest lucru de a lupta cu forțe proprii. Iar Dumnezeu mai târziu, la Peniel a trebuit să-L provoace la luptă pentru a-l duce la ascultare, la smerenie și astfel la binecuvântare. Acest principiu e valabil și pentru noi, prin supunere si ascultare ajungem la binecuvântare. Te poți lupta cât vrei cu Dumnezeu dar vei fi învingător doar atunci cand I te vei supune.

Geneza 32:24-32 

, , Iacov însă a rămas singur. Atunci, un om s-a luptat cu el până în revărsatul zorilor.

Văzând că nu-l poate birui, omul acesta l-a lovit la încheietura coapsei, așa că i s-a scrântit încheietura coapsei lui Iacov, pe când se lupta cu el.

Omul acela a zis: „Lasă-mă să plec, căci se revarsă zorile.” Dar Iacov a răspuns: „Nu Te voi lăsa să pleci până nu mă vei binecuvânta.” 

Omul acela i-a zis: „Cum îți este numele?” „Iacov”, a răspuns el.

Apoi a zis: „Numele tău nu va mai fi Iacov, ci te vei chema Israel (Cel ce luptă cu Dumnezeu), căci ai luptat cu Dumnezeu și cu oameni și ai fost biruitor.” 

Iacov l-a întrebat: „Spune-mi, Te rog, numele Tău.” El a răspuns: „Pentru ce Îmi ceri numele?” Și l-a binecuvântat acolo.

Iacov a pus locului aceluia numele Peniel (Fața lui Dumnezeu); „căci”, a zis el, „am văzut pe Dumnezeu față în față, și totuși am scăpat cu viață”.

Răsărea soarele când a trecut pe lângă Peniel. Însă Iacov șchiopăta din coapsă.” 

Urmează întâlnirea dintre Esau si Iacov. Spre surprinderea lui Iacov inima fratelui său este schimbată. Numai Dumnezeu putea orchestra o asemenea împăcare, Iacov nu știa că lupta era câștigată cu o noapte înainte. Ca și copii ai lui Dumnezeu trebuie să înaintam fără frică în viața noastră de credintă, bazați pe victoria câștigată de Isus la cruce și să ne încredem în El din toată inima, datorită dragostei imense pe care Dumnezeu și-a arătat-o față de noi trimițând pe Singurul Său Fiu pe pământ pentru răscumpărarea noastră. (Ioan 3:16) 

Geneza    33:1-15 

” Iacov a ridicat ochii și s-a uitat, și iată că Esau venea cu patru sute de oameni. Atunci a împărțit copiii între Lea, Rahela și cele două roabe.

A pus în frunte roabele cu copiii lor, apoi pe Lea cu copiii ei și la urmă pe Rahela cu Iosif.

El însuși a trecut înaintea lor și s-a aruncat cu fața la pământ de șapte ori, până ce s-a apropiat de tot de fratele său.

Esau a alergat înaintea lui, l-a îmbrățișat, i s-a aruncat pe grumaz și l-a sărutat. Și au plâns.

Esau, ridicând ochii, a văzut femeile și copiii și a zis: „Cine sunt aceia?” Și Iacov a răspuns: „Sunt copiii pe care i-a dat Dumnezeu robului tău.” 

Roabele s-au apropiat cu copiii lor și s-au aruncat cu fața la pământ.

Lea și copiii ei, de asemenea, s-au apropiat și s-au aruncat cu fața la pământ. În urmă s-au apropiat Iosif și Rahela și s-au aruncat cu fața la pământ.

Esau a zis: „Ce ai de gând să faci cu toată tabăra aceea pe care am întâlnit-o?” Și Iacov a răspuns: „Voiesc să capăt trecere cu ea înaintea domnului meu.” 

Esau a zis: „Eu am din belșug; păstrează, frate, ce este al tău.” 

Și Iacov a răspuns: „Nu, te rog, dacă am căpătat trecere înaintea ta, primește darul acesta din mâna mea, căci m-am uitat la fața ta cum se uită cineva la Fața lui Dumnezeu, și tu m-ai primit cu bunăvoință.

Primește deci darul meu care ți-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăți și am de toate.” Astfel a stăruit de el, și Esau a primit.

Esau a zis: „Haidem să plecăm și să pornim la drum; eu voi merge înaintea ta.” 

Iacov i-a răspuns: „Domnul meu vede că copiii sunt micșori și am oi și vaci fătate; dacă le-am sili la drum o singură zi, toată turma va pieri.

Domnul meu s-o ia înaintea robului său, și eu voi veni încet pe urmă, la pas cu turma, care va merge înaintea mea, și la pas cu copiii, până voi ajunge la domnul meu în Seir.” 

Esau a zis: „Vreau să las cu tine măcar o parte din oamenii mei.” Și Iacov a răspuns: „Pentru ce aceasta? Mi-ajunge să capăt trecere înaintea ta, domnul meu!

În aceeași zi, Esau a luat drumul înapoi la Seir.” 

   Drumurile lui Iacov și Esau se despart din nou. Iacov se stabilește la Sucot, își cumpără un ogor de la fiii lui Hamor în cetatea Sihem din țara Canaanului, unde ridică un altar pe care l-a numit El-Elohe-Israel(Domnul este Dumnezeul lui Israel)Când îl declari pe Isus Domnul tău îi predai Lui conducerea, Domnul va începe să lucreze zdrobire în viața ta pentru a putea să aduci rod pentru El. Sihem a fost locul zdrobirii lui Iacov, locul în care își privește fața în oglindă si o vede reală așa cum este ea cu adevărat.

  Tragedia care se întamplă în familia lui Iacov, cu singura sa fiica, Dina, violată de băiatul domnitorului acelei țări, urmată de răzbunarea cruntă a fiilor săi, care duce la moartea mai multor oameni, îl determină pe Iacov să  vadă eșecul vieții sale spirituale, falimentul său în ceea  ce privește educația spirituală oferită copiilor săi. Părintii nu-și vor crește corect copiii, dacă ei însiși au standarde incorecte.

  Datorită promisiunii primite de la Dumnezeu, răspunde chemării din inima lui de a se întoarce din nou la Betel. Promisiunea Lui Dumnezeu este acel lucru care ne dă nădejde, Domnul este credincios și va împlini ceea ce a promis. Să nu uităm de cuvintele profetice rostite peste viața noastră, să ne bazam pe ele, și să conlucrăm cu Duhul Sfânt în vederea realizarii lor.

   Betel, anterior chemat Luz, este locul unde Dumnezeu I s-a arătat și lui Avraam în drumul spre țara pe care Dumnezeu I-o indicase. Acum Dumnezeu îi face lui Iacov aceeasi promisiune pe care i-a făcut-o lui Avraam și lui Isaac. Chiar dacă Iacov nu l-a cunoscut încă pe Dumnezeu această întâlnire avea să fie un punct de cotitură în viața lui spirituală, amintindu-și de ea mereu și întorcându-se în acest loc. Betelul este locul prezenței lui Dumnezeu, locul binecuvântărilor cerești în Hristos Isus. El este scara care duce la cer, singurul intermediar între oameni si Dumnezeu, singura legatură intre pământ și cer.

Ioan 14:16 

, , Eu sunt Calea, Adevarul si Viata.” 

           Esau a luat drumul Seirului.

   Seirul era un munte, locul ales de Esau, îi poartă chiar si numele. Seir înseamnă păros, aspru, cum era Esau numit și Edom sau roșu. Seirul reprezintă locul răutații din inimă, a idolatriei, a mersului lumii acesteia spre prosperitatea pământească în pofida celei spirituale. Vedem în capitolul 36 din Geneza genealogia acestui popor ieșit din Esau, având mulți conducători, căpetenii și regi. Intenția lui Dumnezeu nu a fost ca oamenii să fie conduși de aceste forme de guvernământ. Ceea ce a dus la aceasta a fost răutatea oamenilor(vedem mai târziu cum poporul lui Dumnezeu a venit la Samuel și au cerut un rege-1 Samuel 8.4).

Acest popor a fost respins de Dumnezeu datorită răutații inimii lor de a căuta lucrurile acestei lumi, si nu pe Dumnezeu.

(Maleahi 1:2-3 

„V-am iubit”, zice Domnul. „Și voi ziceți: ‘Cu ce ne-ai iubit?’ Nu este Esau frate cu Iacov?”, zice Domnul;

„totuși am iubit pe Iacov și am urât pe Esau, i-am prefăcut munții într-o 

 pustietate și moștenirea lui am dat-o șacalilor din pustie.”) 

        Istoria acestui popor până la urmă dispare (Ezechiel 35:14-15)un destin ce-l poate avea orice om care-L respinge pe Dumnezeu în comparație cu acel om care acceptă să fie ascultător și să se lase binecuvântat de El.

   Esau s-a îndreptat spre Seir, muntele sortit pierzării, nu datorită că Dumnezeu l-a urât pe Esau, ci din cauza alegerilor greșite(a nevestelor străine), a neascultării și răzvrătirii din inima lui.

  Seirul este drumul spre pierzarea veșnică, este drumul pe care cât pe ce si Iacov să-l urmeze(Geneza 33:14), însă harul și bunătatea lui Dumnezeu i s-au arătat și s-a intors spre locul binecuvântării spirituale; și-a venit în fire, văzându-și falimentul din viața lui și în cresterea copiilor săi.

     Cand Iacov a decis în inima lui să se întoarca la Betel, la locul întâlnirii lui cu Dumnezeu, când inima lui a fost schimbată prin multe eșecuri și suferințe, iacov înțelege că este timpul de a face schimbări în viața lui, să înceapă să facă curațenie în familia lui. El începe prin a pune în funcțiune autoritatea de stâlp, de preot, profet si împărat în casa lui și dă instrucțiuni clare familiei lui.

Geneza 35:2 -3

, , Iacov a zis casei lui și tuturor celor ce erau cu el: „Scoateți dumnezeii străini care sunt în mijlocul vostru, curățiți-vă și schimbați-vă hainele,

ca să ne sculăm și să ne suim la Betel, căci acolo voi ridica un altar Dumnezeului care m-a ascultat în ziua necazului meu și care a fost cu mine în călătoria pe care am făcut-o.” 

       Iacov face schimbări radicale în familia lui poruncindu-le să renunțe la dumnezeii străini, să se curețe și să-și schimbe hainele.

  Podoabele de pe mâinile lor și cerceii din urechi nu erau simple podoabe ci erau asociați cu închinarea la anumiți zei. În viața noastră înseamnă să renunțăm la idolii din inimă, la dumnezeul veacului acestuia, să-i întoarcem spatele, să-L alegem pe Dumnezeu, să ne pocăim, știind că sângele lui Isus ne spală de orice nelegiuire(1 Ioan 1:9)să ne schimbăm hainele vechi, gândirea veche, obiceiurile vechi, să ne dezbrăcăm de omul cel vechi, rău și să ne îmbrăcăm cu omul cel nou, după asemănarea lui Hristos.

   Să nu așteptăm ca o experiență tristă ca acea de la Sihem să ne facă să ne întoarcem la Betel, să alegem din prima Betelul, locul întâlnirii cu Dumnezeu, de unde să începem o viață nouă. curată, condusă de Duhul Sfânt.

       Am ales Betelul și am respins Seirul, m-am întors la vechile cărări ale credinței(Ieremia 6:16), la Betel acolo unde l-am cunoscut pe Dumnezeu, la origini, de unde a început relația mea cu Domnul, la dragostea dintâi(Ap. 2:1-6)și am ales viața(Deut. 30:15-20), l-am ales pe Isus și am cumpărat de la el aur curățat prin foc, alifie pentru ochi și haine cu care să-mi acopăr goliciunea. (Ap 3:18) 

   Am învățat din Cuvântul lui Dumnezeu (2 Tim 3:16), și Domnul mi-a vorbit din Ezechiel cap 20, mostenirea pe care să o lăsăm noii generații, deoarece dacă aceasta nu e buna, se va răsfrange asupra noii generații.

Ezechiel 20:3-9(este vorba de parinți) 

, , Și cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel:

„Fiul omului, vorbește bătrânilor lui Israel și spune-le: ‘Așa vorbește Domnul Dumnezeu: «Să Mă întrebați ați venit? Pe viața Mea că nu Mă voi lăsa să fiu întrebat de voi», zice Domnul Dumnezeu.’ 

Vrei să-i judeci, fiul omului? Dacă vrei să-i judeci, pune-le înainte urâciunile părinților lor!

Spune-le: ‘Așa vorbește Domnul Dumnezeu: «În ziua când am ales pe Israel, Mi-am ridicat mâna spre sămânța casei lui Iacov și M-am arătat lor în țara Egiptului; Mi-am ridicat mâna spre ei și am zis: ‹Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru! › 

În ziua aceea, Mi-am ridicat mâna spre ei ca să-i duc din țara Egiptului într-o țară pe care o căutasem pentru ei, țară în care curge lapte și miere, cea mai frumoasa dintre toate tarile.

Atunci le-am zis: ‹Lepădați, fiecare, urâciunile care vă atrag privirile și nu vă spurcați cu idolii Egiptului! Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru! › 

Dar ei s-au răzvrătit împotriva Mea și n-au vrut să Mă asculte. Niciunul n-a lepădat urâciunile care îi atrăgeau privirile și n-au părăsit idolii Egiptului. Atunci Mi-am pus de gând să-Mi vărs mânia peste ei, să-Mi sleiesc mânia împotriva lor, în mijlocul țării Egiptului.

Dar am avut în vedere Numele Meu, ca să nu fie pângărit în ochii neamurilor printre care se aflau și în fața cărora Mă arătasem lor, ca să-i scot din țara Egiptului.” 

În următorul pasaj este vorba de copii: Ezechiel 20.18-21 

, , Atunci am zis fiilor lor în pustie: ‹Nu vă luați după rânduielile părinților voștri, nu țineți obiceiurile lor și nu vă spurcați cu idolii lor!

Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru; umblați întocmai după rânduielile Mele, păziți poruncile Mele și împliniți-le!

Sfințiți Sabatele Mele, căci ele sunt un semn între Mine și voi, ca să știți că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru! › 

Dar fiii s-au răzvrătit și ei împotriva Mea. N-au umblat după rânduielile Mele, n-au păzit și n-au împlinit poruncile Mele pe care trebuie să le împlinească omul ca să trăiască prin ele și au pângărit Sabatele Mele. Atunci am avut de gând să-Mi vărs urgia peste ei, să-Mi sting mânia împotriva lor în pustie.” 

       Cuvântul lui Dumnezeu e același, ieri, azi și în veci, principiul moștenirii fuctionează fie ea bună său rea 

Iosua 1:1-9 

, , După moartea lui Moise, robul Domnului, Domnul a zis lui Iosua, fiul lui Nun, slujitorul lui Moise:

„Robul Meu Moise a murit: acum, scoală-te, treci Iordanul acesta, tu și tot poporul acesta, și intrați în țara pe care o dau copiilor lui Israel.

Orice loc pe care-l va călca talpa piciorului vostru vi-l dau, cum am spus lui Moise.

Ținutul vostru se va întinde de la pustie și Liban până la râul cel mare, râul Eufrat, toată țara hetiților și până la Marea cea Mare, spre apusul soarelui.

Nimeni nu va putea să stea împotriva ta cât vei trăi. Eu voi fi cu tine, cum am fost cu Moise; nu te voi lăsa, nici nu te voi părăsi.

Întărește-te și îmbărbătează-te, căci tu vei da în stăpânire poporului acestuia țara pe care am jurat părinților lor că le-o voi da.

Întărește-te numai și îmbărbătează-te, lucrând cu credincioșie după toată legea pe care ți-a dat-o robul Meu Moise; nu te abate de la ea nici la dreapta, nici la stânga, ca să izbutești în tot ce vei face.

Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi și noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea, căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale și atunci vei lucra cu înțelepciune.

Nu ți-am dat Eu oare porunca aceasta: ‘Întărește-te și îmbărbătează-te’? Nu te înspăimânta și nu te îngrozi, căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine în tot ce vei face ” 

      Proverbe 22:6 

„Învață pe copil calea pe care trebuie să o urmeze, și când va fi mare nu se va abate de la ea.”

     Ucenicia trebuie să continue(2 Tim 2:2), dearece acesta este mandatul pe care l-am primit de la iubitul nostru Mântuitor. (Matei 28:18)Ucenicia începe din familie, copiii trebuie să fie primii ucenici. Copiii trebuie îndrumați spre Betel, spre Dumnezeu și să respingă Seirul, lumea cu toate poftele și ispitele ei. Iacov a devenit un patriarh deosebit, transformat de Dumnezeu prin încercări, cele doisprezece seminții ale Israelului au ieșit din el, moștenirea lui a rămas peste generații așa cum i-a promis Dumnezeu.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 399
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni