ADEVĂRUL despre ZIUA în care A MURIT Domnul Isus și ZIUA în care A-NVIAT
Autor: Victor Dobrescu  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Dobrat in 29/03/2021
    12345678910 0/10 X

ADEVĂRUL despre ZIUA în care a murit Domnul Isus și ZIUA în care a-nviat

Scurt Prologos

Atunci când suntem călăuziți să elaborăm un studiu biblic, nu se poate să nu descoperim mai târziu o sinergie (coordonare) între ceea ce ne descoperă Duhul Sfânt la fiecare dintre noi, când studiem Sfânta Scriptură, și ceea ce a descoperit deja Duhul Sfânt altor credincioși, care au trăit înainte de noi sau sunt contemporani cu noi.

Fiind același Duh, care ne iluminează gândirea în procesul studierii Sfintei Scripturi, El va descoperi fiecărei generații de credincioși aceleași adevăruri ale lui Dumnezeu consemnate în Biblie.

Însă, revelația divină fiind progresivă, Duhul Sfânt a descoperit, descoperă și va descoperi noi înțelesuri, noi mesaje ale  Cuvântului divin, celor care studiază sub îndrumarea Sa; fiindcă Dumnezeu înainte de întemeierea lumii a orânduit totul astfel încât, „la vremea sfârșitului... cunoștința va crește”.

-----------------------------------------

În anul 1980 într-o discuție pe care am avut-o cu prietenul meu Samuel Ciurea, el  a afirmat că omenirea are aproape șase mii de ani de la crearea ei de către Dumnezeu, iar eu știam de la propagandiștii ateiști și de la lecțiile de geologie că are miliarde de ani.

- De unde știi? l-am întrebat. - Din Biblie, mi-a răspuns el. Sunt două mii de ani de la crearea lui Adam până la Potop, încă două mii de ani până la nașterea lui Isus și alți aproape două mii de ani de la nașterea lui Isus până azi.

- Adu-mi-o să văd și eu unde scrie. Mi-a adus o Biblie și mi-a spus: - Va trebui să o citești ca să descoperi perioadele de timp, nu scrie direct, dar istoria omenirii poate fi calculată matematic din Biblie.

Am luat Biblia și am făcut o cronologie a patriarhilor până la Moise.

Când m-am întâlnit cu Samuel l-am întrebat: - Câți ani spuneai că sunt de la crearea lui Adam până la Potop? - Două mii de ani, mi-a răspuns. Atunci i-am spus: - Am calculat și sunt doar 1656 de ani. În acest caz, ori cartea este greșită, dar nu cred, ori tu nu știi.

Surprins mi-a răspuns: - Am să întreb la Biserică. După o săptămână mi-a spus: - Pastorul nostru a spus că ai dreptate, sunt doar 1656 de ani până la potop, dar vrea să te întâlnească.

Însă, am refuzat să merg la întâlnire și nici cronologia n-am mai continuat-o.

-----------------------------------------

În perioada februarie-martie a anului 1995 am fost internat în Preventoriul Poiana Țapului. Acolo am început să continui calcularea cronologiei biblice începută în anul 1980 și am încheiat-o în anul 1998.

O atenție deosebită am acordat evenimentelor din Viața Domnului Isus cuprinse în intervalul dintre sosirea Sa în Betania, cu șase zile înainte de Paște, și Învierea Sa.

Dar, pentru aceasta aveam nevoie de o bornă cronologică de care să fie ancorată întreaga cronologie.

-----------------------------------------

În acest sens am descoperit că trebuie studiat capitolul 24 din Evanghelia după Luca unde se află o bornă cronologică indestructibilă, și unde este prezentată învierea Domnului Isus, și sunt relatate evenimente care s-au petrecut în ziua I a săptămânii iudaice, echivalentă zilei de duminică.

-----------------------------------------

În Evangheliile după Luca, Matei, Marcu, în Faptele Apostolior 10:40 și în 1 Corinteni 15:4, traducerea sintagmei A TREIA ZI din limba greacă în Biblia Cornilescu este în conformitate cu cele mai vechi copii ale manuscriselor grecești creștine.

Pentru înțelegerea corectă a cronologiei evenimentelor din viața Domnului Isus, din „Săptămâna Patimilor”, începând cu sosirea în Betania și încheind cu răstignirea, moartea, îngroparea și Învierea Sa, trebuie ținut cont de faptul că:

 La evrei ziua calendaristică începe seara, după apusul soarelui, și se încheie înainte de seara următoare, chiar în momentul în care apune soarele.

De exemplu, în anul  când a fost răstignit Domnul Isus, 14 nissan a început joi  seara  după apusul soarelui și s-a incheiat vineri la apusul soarelui.

Deci, în acel an Domnul Isus, ucenicii și toți evreii din Ierusalim, conform Exod 12:8 -10, au comemorat  „Paștele” în seara zilei a  VI-a a săptămânii  iudaice, nu în timpul zilei a VI-a.

-----------------------------------------

În primele versete din capitolul 24 Doctorul Luca a scris: În ziua întâi a săptămânii ( duminica), femeile au fost primele care au aflat de învierea Domnului Isus.

Ele au intrat în mormânt, însă n-au găsit trupul Domnului Isus, dar doi bărbați îmbrăcați în haine strălucitoare le-au întrebat:

„Pentru ce căutaţi între cei morţi pe Cel ce este viu? Nu este aici, ci A ÎNVIAT.”

Apoi le-au reamintit cuvintele spuse de Domnul Isus în Galilea, Fiul omului trebuie să fie dat în mâinile păcătoşilor, să fie răstignit, şi A TREIA ZI SĂ ÎNVIEZE.” 

Şi ele şi-au adus aminte de cuvintele lui Isus și au mers să spună apostolilor și celorlalți despre mesajul că Domnul Isus a înviat după cum profețise, dar nu le-au crezut.

-----------------------------------------

În aceeaşi zi (tot duminica), doi dintre ucenicii Domnului Isus se duceau la un sat, numit Emaus la 11 km de Ierusalim, și vorbeau între ei despre vestea adusă de femei că ar fi înviat Domnul Isus. Pe drum li s-a alăturat și Domnul Isus, dar nu l-au recunoscut.

 Întrebându-i despre ce discutau, Cleopa I-a răspuns că despre „Isus din Nazaret, care era un prooroc puternic în fapte şi în cuvinte, dar pe care preoţii cei mai de seamă şi mai marii noştri L-au dat să fie osîndit la moarte, şi L-au răstignit 21  Noi trăgeam nădejde că El este Acela care va izbăvi pe Israel; dar cu toate acestea, iată că ASTĂZI ESTE A TREIA ZI de când s-au întâmplat aceste lucruri.”

-----------------------------------------

Afirmația lui Cleopa din versetul 21, ASTĂZI ESTE A TREIA ZI de când s-au întâmplat aceste lucruri, reprezintă borna cronologică care ne informează că Domnul Isus A ÎNVIAT ÎN ZIUA I a săptămânii iudaice (duminica), aceasta însemnând că A MURIT ÎN ZIUA A VI a săptămânii iudaice, (vinerea), ceea ce permite fixarea cronologică a evenimentelor din săptămâna patimilor.

În primul rând să remarcăm faptul că Domnul Isus nu-l contrazice pe Cleopa că duminica ERA A TREIA ZI de la răstignirea Sa.

Ci mai mult, Domnul Isus autentifică că A-NVIAT A TREIA ZI, când  le spune seara în Ierusalim celor unsprezece ucenici și celor care erau cu ei, în prezența lui Cleopa și a celuilalt ucenic,

„Aşa este scris, şi aşa trebuia să pătimească Hristos, şi să Învieze A TREIA ZI dintre cei morţi”.

-----------------------------------------

Acum NE ÎNTREBĂM, cum de spune Domnul Isus că VA ÎNVIA A TREIA ZI, când în Evanghelia după Matei în capitolul 12:40 a declarat:

 „după cum Iona a stat trei zile şi trei nopţi în pântecele chitului, tot aşa şi Fiul omului va sta TREI ZILE ȘI TREI NOPȚI în inima pământului”?

-----------------------------------------

Domnul, Dumnezeul duhurilor proorocilor din Apocalipsa 22:6  este chiar Domnul Isus, adevăr revelat în pasajul din 1 Petru 1:10-11 unde este scris:

„Proorocii... cercetau să vadă ce vreme şi ce împrejurări avea în vedere Duhul lui Hristos, care era în ei, când vestea mai dinainte patimile lui Hristos şi slava de care aveau să fie urmate.

În a doua epistolă, apostolul Petru în capitolul 1:20 enunță principiul de bază pentru interpretarea Sfintelor Scripturi:

„… nici o proorocie din Scriptură nu se tîlcuieşte singură.”

Cu alte cuvinte, Biblia interpretează Biblia.

Concluzia este că Domnul Isus Hristos, Dumnezeul duhurilor proorocilor, este Autorul tuturor cărților și profețiilor din Sfânta Scriptură și El este cel care a hotărât precedentul biblic care confirmă faptul că pentru evrei fiecare zi începută era și este considerată o zi întreagă.

-----------------------------------------

Precedentul biblic se găsește în cartea Estera în capitolul 4:16-17 și în capitolul 5:1 unde este scris că împărăteasa Estera i-a cerut lui Mardoheu:

„Du-te, strânge pe toţi Iudeii care se află în Susa, şi postiţi pentru mine, fără să mâncaţi nici să beţi, TREI ZILE, NICI NOAPTEA, NICI ZIUA.

Şi EU VOI POSTI odată cu slujnicele mele; apoi voi intra la împărat...

„Mardoheu a plecat, şi a făcut tot ce-i poruncise Estera... ”

„A TREIA ZI, Estera s-a îmbrăcat cu hainele împărăteşti şi a venit în curtea dinăuntru a casei împăratului... ”

-----------------------------------------

Deci, Estera NU s-a dus la împărat DUPĂ TREI ZILE, ci A MERS înaintea împăratului A TREIA ZI.

-----------------------------------------

Și în cartea Estera traducerea sintagmei A TREIA ZI din limba ebraică în Biblia Cornilescu este în conformitate cu cele mai vechi copii ale manuscriselor ebraice.

-----------------------------------------

Iar, deși Domnul Isus nu a stat în mormânt mai mult de 38 de ore, cu zilele de vineri și duminică începute, cât și cu întreaga zi de sâmbătă, perioada de timp de „trei zile și trei nopți” este împlinită, fiindcă în practica ebraică, fiecare zi începută este considerată o zi întreagă.”1

Precedentul din Cartea Estera instituit de Domnul Isus este dovada incotestabilă în acest sens.

-----------------------------------------

Apostolul Petru în discuția cu sutașul roman Corneliu declară în  Faptele Apostolilor 10:40, că pe Domnul Isus, „... Dumnezeu L-A ÎNVIAT A TREIA Zi... ”

-------------

Iar apostolul Pavel, CARE A PRIMIT Evanghelia și instrucțiunile pentru Cina Domnului DIRECT de la Domnul Isus, A PRIMIT TOT de la Mântuitorul nostru și INFORMAȚIA că Domnul Isus A ÎNVIAT A TREIA ZI, după cum a scris în 1 Corinteni 15:3-4:

V-AM ÎNVĂȚAT înainte de toate, AȘA CUM AM PRIMIT SI EU: că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi; că a fost îngropat şi A ÎNVIAT A TREIA ZI, după Scripturi;

-----------------------------------------

Există și INFORMAȚII EXTRA-BIBLICE care afirmă clar că Domnul Isus A-NVIAT A TREIA ZI.

Flavius Josephus2, în Antichități iudaice, volumul 2 a scris: „În vremea aceea a trăit Isus, l-au țintuit pe cruce, ... , și  li s-a arătat A TREIA ZI iarăși viu.

Iustin Martirul3 în  „APOLOGIA ÎNTÂI ÎN FAVOARE CREȘTINILOR Către  Antoninus Pius”, a scris împăratului Romei în anul 156 d. H. :

Iar în ziua soarelui [Ziua I –duminica–], noi ne adunăm cu toții lalolaltă, iar Isus Hristos, Mântuitorul nostru, în aceiași zi a înviat din morți.

 Fiindcă L-au răstignit în ajunul4  [Ziua a VI-a –vineri–] zilei lui Saturn [Ziua a VII =SABATUL –sîmbăta] și a doua zi după ziua lui Saturn care este ziua soarelui [Ziua I–duminica–]  s-a arătat apostolilor și ucenicilor Lui,

Specialiștii de la NASA au calculat că întunericul care a avut loc timp de trei ceasuri în timpul când Domnul Isus era răstignit pe Cruce corespunde unei eclipse care a avut loc în data de VINERI, 4 aprilie anul 33 dH, echivalentă datei din calendarul ebraic 14 Nissan –Ziua a VI-a, Anul ebraic 3793 de la întemeierea lumii.

Aceste date au fost publicate și de către Dr. Harold W. Hoehner (1935-2009) în Biblioteca Sacra (ian-mart) 1975 (PP 62-64).  5   

De reţinut şi comentariul lui Nicolae Moldoveanu. 6

-----------------------------------------

Concluzii esențiale

Domnul Isus Hristos a fost crucificat și A MURIT ÎNTR-O ZI DE VINERI, în 14 Nissan, anul ebraic 3793 de la întemeierea lumii, în Ziua VI-a a săptămânii iudaice.

Însă, Domnul Isus A-NVIAT A TREIA ZI duminica, în 16 Nissan, Ziua I, care corespunde  datei de 6 aprilie, a anului 33 dH.

-----------------------------------------

Dobrescu Victor

---------------------

Addenda

1 Gerhard Maier, Evanghelia după Luca, Editura Lumina Lumii, 1999, pag. 1000

2 Flavius Josephus, Antichități iudaice, volumul 2, Cartea A XVIII-A, capitolul III, paragraful 3, Pag. 446, București, Editura Hasefer, 2001

3„Apologeți de limbă greacă, Editura Institutului Biblic Și De Misiune Al Bisericii Ortodoxe Române, București 1997, pag. 95-96.”

Dicționarul explicativ al limbii române (1998)  Ajun = AJÚN, ajunuri, s. n. 1. Zi sau, p. ext. , perioadă de timp care precede un eveniment. § Loc. adv. În ajun = a) cu o zi (sau cu o seară) înainte; b) puţin timp înainte, foarte aproape (de)...

William MacDonald, Comentariul biblic al credinciosului –Vechiul Testament, CLV Christliche Literatur-Verbreitung e. V. Postfach 11 01 35 – 33661 Bielefeld, pag. 993  + Harold W. Hoehner, Chronological Aspects of the Life Christ. Grand Rapids: Zondervan Publishing House, 1977.

6 Nicolae Moldoveanu, Evanghelia după Matei 27:60  , , Treizeci şi trei de ani şi jumătate a fost Domnul Isus pe pământ, şi treizeci şi trei de ore şi jumătate a stat în mormânt, de vineri de la ora 15, până duminică, imediat după miezul nopţii. Este semnificativ fapul acesta. Totul este rânduit la Dumnezeu, până şi minutele. Aşa va fi şi cu venirea Domnului Isus a doua oară. Nici o clipă nu va întârzia.

-----------------------------------------------------

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1148
  • Export PDF: 5
  • Favorită: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni