ADEVĂRUL despre ÎNTRUPAREA lui Dumnezeu FIUL în ISUS din Nazaret
Autor: Victor Dobrescu  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Dobrat in 26/02/2021
    12345678910 0/10 X

Adevărul despre Întruparea lui Dumnezeu Fiul în Isus din Nazaret

 Scurt Prologos

Atunci când suntem călăuziți să elaborăm un studiu biblic, nu se poate să nu descoperim mai târziu o sinergie (coordonare) între ceea ce ne descoperă Duhul Sfânt la fiecare dintre noi, când studiem Sfânta Scriptură, și ceea ce a descoperit deja Duhul Sfânt altor credincioși, care au trăit înainte de noi sau sunt contemporani cu noi.

Fiind același Duh, care ne iluminează gândirea în procesul studierii Sfintei Scripturi, El va descoperi fiecărei generații de credincioși aceleași adevăruri ale lui Dumnezeu consemnate în Biblie.

Însă, revelația divină fiind progresivă, Duhul Sfânt a descoperit, descoperă și va descoperi noi înțelesuri, noi mesaje ale  Cuvântului divin, celor care studiază sub îndrumarea Sa; fiindcă Dumnezeu înainte de întemeierea lumii a orânduit totul astfel încât, „la vremea sfârșitului... cunoștința va crește”.

----------------------------------------

Orice timp de citire sau de studiu din Sfântă Scriptură trebuie  început cu o rugăciune adresată lui Dumnezeu prin care să ne ajute să înțelegem ce este scris în  Cuvântul Său.

Pentru a-L cunoaște pe Dumnezeul Cel Atotputernic, care a creat universul, îngerii și pe noi oamenii, este bine să se studiez din Biblie cele patru Evanghelii, ale lui Matei, Marcu, Luca și Ioan.

Aceste evanghelii relatează viața și învățăturile Domnului Hristos, care a venit din cer pe pământ să ne caute, să ne mântuiască, și să ni-L facă cunoscut pe Tatăl nostru din ceruri.

 ----------------------------------------

Domnul Isus, într-o ultimă discuție avută cu ucenicii săi în seara dinaintea zilei  răstignirii Sale, le-a spus ucenicilor, adresându-se lui Filip: Cine M-a văzut pe Mine, a văzut pe Tatăl.

Apostolul Pavel explică această afirmație a Mântuitorului nostru  în epistolele sale către Coloseni și Evrei că Omul Isus Hristos este „Chipul Dumnezeului celui nevăzut”... El... este „strălucirea slavei Lui şi întipărirea Fiinţei Lui”... „fiindcă în El locuieşte trupeşte toată plinătatea Dumnezeirii.” 

----------------------------------------

Titlul Hristos îl indică pe Mântuitorul nostru ca fiind Mesia, Regele vestit mai dinainte de Vechiul Testament, iar Isus este numele pe care l-a dat Iosif Mântuitorului nostru pe baza indicațiilor date de îngerul Gavril lui Iosif și lui Maria.

----------------------------------------

Noi, credincioșii, știm din Biblie că există un singur Dumnezeu adevărat manifestat în Trei Persoane distincte, dar egale, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

 Noţiunile Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt sunt antropomorfisme menite să ne ajute pe noi oamenii să-L înţelegem din perspectivă omenească pe Dumnezeu manifestat în Trei Persoane.

 Aceste Trei Persoane, cunoscute de credincioși ca fiind Dumnezeirea, Trinitatea sau Sfânta Treime, sunt fără început și fără sfârșit, având aceiași fire. Dar, deși cele Trei Persoane sunt egale în natura lor, există totuși o ordine funcțională în cadrul Dumnezeirii.

Dumnezeu Fiul mai este cunoscut din Biblie ca fiind Cuvântul lui Dumnezeu, Logosul în limba greacă, despre care a scris apostolul Ioan la începutul primului capitol al Evangheliei lui.

Citez: 1  La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu.

 2  El era la început cu Dumnezeu.

 3  Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El.

4  În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor.

14  Şi Cuvântul S-a făcut trup, şi a locuit printre noi, plin de har, şi de adevăr.

Și când în timp s-a împlinit vremea hotărâtă de Dumnezeu înainte de întemeierea lumii, a Doua Persoană a Dumnezeirii, Dumnezeu Fiul – Cuvântul s-a întrupat în Isus din Nazaret.

----------------------------------------

Modul cum s-a realizat Întruparea Sa miraculoasă prin Duhul Sfânt și Fecioara Maria, este relatat în Evanghelia după Luca, în capitolul 1, unde citim că îngerul Gavril i-a spus fecioarei Maria:

30 „Nu te teme, Marie; căci ai căpătat îndurare înaintea lui Dumnezeu. 31  Şi iată că vei rămânea însărcinată, şi vei naşte un fiu, căruia îi vei pune numele Isus. 32  El va fi mare, şi va fi chemat Fiul Celui Prea Înalt; şi Domnul Dumnezeu îi va da scaunul de domnie al tatălui Său David. 33  Va împărăţi peste casa lui Iacov în veci, şi Împărăţia Lui nu va avea sfârşit.”

34  Maria a zis îngerului: „Cum se va face lucrul acesta, fiindcă eu nu ştiu de bărbat?”

35  Îngerul i-a răspuns: „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine, şi puterea Celui Prea Înalt te va umbri. De aceea Sfântul care Se va naşte din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu. 36  Iată că Elisaveta, rudenia ta, a zămislit, şi ea, un fiu la bătrâneţe; şi ea, căreia i se zicea stearpă, este acum în a şasea lună.

----------------------------------------

39  Maria s-a sculat chiar în zilele acelea, şi a plecat în grabă spre munţi, într-o cetate a lui Iuda. 40  A intrat în casa lui Zaharia, şi a urat de bine Elisavetei.

Evanghelistul Luca relatează în capitolul 1, în versetele 41-43 că Elisaveta s-a umplut de Duhul Sfânt şi copilul ei a tresăltat în ea.

Apoi, sub călăuzirea Duhului Sfânt, Elisaveta dă mărturie că Cel care fusese zămislit în Maria, era cu adevărat Domnul, IHWH, Fiul lui Dumnezeu, - Cuvântul întrupat.

----------------------------------------

Încă o precizare importantă: în momentul conceperii unui copil păcatul se transmite prin sămânța bărbatului (conform Geneza 5:3; Romani 5:12).

Însă, Domnul Isus Hristos fiind zămislit prin pogorârea Duhului Sfânt peste fecioara Maria și prin Puterea Celui Prea Înalt care o umbrise, „Fiul Celui Preaînalt” (conform Luca 1:32) s-a născut fără de păcat.

Mai mult, chiar din primul moment în care Dumnezeu-Logosul a ales să se întrupeze în Isus din Nazaret prin fecioara Maria, chiar din acea celulă infinitezimală susținea întregul Univers și tot ceea ce El adusese în existență.

----------------------------------------

Din învățăturile date de Domnul Isus Hristos apostolului Pavel (conform 1Corinteni 3:16; 6:19; Romani 8:16; 1 Tesalonicieni 5:23) înțelegem că Dumnezeu-Cuvântul întrupându-Se în Isus din Nazaret a ales ca locuință a Sa permanentă duhul Omului Isus, de unde a călăuzit și călăuzește permanent sufletul Omului Isus, aflat acum în trup glorificat la dreapta lui Dumnezeu ca Mare Preot și mijlocește pentru toți credincioșii (conform Romani 8:34; Evrei 7:25; 9:24; 1Ioan 2:1).

O precizare imortantă: termenii duh și suflet nu sunt termeni interschimbabili, cum afirmă concepția dihotomistă. Pentru moment, prezint un singur exemplu din Biblie, din Evenghelia după Luca,  aflat în capitolul 1:46-47  care  lămurește în mod deplin faptul că duhul și sufletul sunt entități distincte, care lucrează simultan, dar independent: 46  Şi Maria a zis: „Sufletul meu măreşte pe Domnul, 47  şi mi se bucură duhul în Dumnezeu,  mântuitorul meu.

Astel că Dumnezeu Fiul și-a asumat în mod deplin natura umană a Celui care urma să se nască într-un staul, să crească și SĂ DEVINĂ JERTFA de pe Golgota (conform Ioan 1:29), PLĂNUITĂ de cele Trei Persoane Divine înainte de întemeierea lumii (conform Efeseni 1:4; 3:11), devenind o Persoană Teoantropică, DUMNEZEU deplin și OM deplin.

Iar Umanitatea și Distincția dintre Cele două naturi, Divină și Umană ale Domnului Isus Hristos, AU FOST DEFINITE în mod remarcabil de hotărârea celui de-al patrulea sinod ecumenic de la Calcedon, din anul 451:

-    Mărturisim pe Fiul Domn Isus Hristos:

-    Dumnezeu deplin     și -      Om deplin

-    recunoscut în două firi unite,

-    și chip neîmpărțit, nedespărțit, neamestecat și neschimbat,

-    deosebirea firilor nefiind desfințată din cauza unirii,

-    ci fiecare din cele două firi păstrându-și însușirile ei și concurgând [adică, conlucrândîntr-o Persoană [Omul Isusși într-un Ipostas [Dumnezeu-Logosul].

Din cuvintele lui Dumnezeu consemnate în Biblie înțelegem că „Adevărul” nu este un concept abstract, ci este o Persoană, și acea Persoană este Domnul Isus Hristos. Și pentru a cunoaște Adevărul trebuie să intram în relație cu Isus Hristos prin intermediul Sfintei Scripturi.

 A-L cunoște pe Domnul Isus Hristos înseamnă a cunoaște învățătura Domnului Isus Hristos, iar primul pas spre cunoașterea Lui este citirea Bibliei!

----------------------------------------

Cineva a scris că:  Domnul Isus este OM perfect  și Dumnezeu perfect,

OM pentru a fi solidar cu neamul omenesc și a ne reprezenta înaintea Tatălui Său;

Dumnezeu, pentru a ridica păcatele noastre și a crea, în favoarea noastră, o nouă umanitate.

Pe cine pretinde că nu poate accepta o doctrină atât de inexplicabilă, l-am întreba:

cum vă lămuriți unirea, în unul și același om, a trupului și duhului sau dacă vreți a trupului și sufletului?”

Am încheiat citatul.

Astfel, existența lui Isus, ca om, a început cu peste 2000 de ani în urmă. Prin Înviere trupul Său a fost glorificat și a devenit nemuritor. Acesta va fi destinul tuturor celor ce L-au primit ca Domn și Mântuitor în viața lor pe Domnul Isus Hristos.

----------------------------------------

Concluzii esențiale

Înainte de întemeierea lumii Dumnezeu, manifestat în Trei Persoane, a hotărât ca Dumnezeu Fiul să se întrupeze în Isus din Nazaret la vremea hotărâtă de Sfânta Treime.

Trebuie să știm că Dumnezeu Fiul s-a întrupat în Isus din Nazaret, cu peste 2000 de ani în urmă, ca să ne asigure posibilitatea de a trăi împreună cu Dumnezeu pentru totdeauna  și nu despărțiți de El pentru eternitate.

----------------------------------------

Dobrescu Victor

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 574
  • Export PDF: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni