Cinci Porunci Noahide
Autor: Paul Ionașcu  |  Album: Diverse  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de paullidia in 11/04/2020
    12345678910 0/10 X
Referințe

Cinci Porunci Noahide, pe care le găsim mai târziu, atât în Lege cât și în Noul Legământ. Ele sunt:

 

1. Să nu te închini altor „dumnezei”

 

Genesa 2:16 afirmă: „Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta”. Porunca divină dată lui Adam implică faptul că omul trebuie să recunoască doar pe Dumnezeu (YHWH) ca pe Singurul Dumnezeu, Creator a toate și trebuie onorat ca atare. Prima poruncă din Decalog spune: „Să nu ai alți dumnezei afară de Mine” (Exod 20:3). În rugăciunea de Mare Preot a Domnului Isus din Ioan 17 este scris: „Și viața veșnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine Singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu”.

 

2. Să nu ucizi

 

Genesa 9:5-6 spune: „... și voi cere înapoi viața omului din mâna omului, din mâna oricărui om, care este fratele lui. Dacă varsă cineva sângele omului și sângele lui să fie vărsat de om; căci Dumnezeu a făcut pe om după chipul Lui”. Această poruncă o găsim și în decalog (Exod 20:13) dar întărită de Domnul Isus (Mt. 5:21-26).

 

3. Să nu precurvești

 

Dumnezeu prin creație, a rânduit pentru fiecare bărbat, o soție; „De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevasta sa și se vor face un singur trup” (Gen. 2:24). În decalog este scris: „Să nu precurvești” (Exod 20:14). Domnul Isus afirmă că acest păcat pornește din interior (Mt. 5:27-32).

 

4. Stabilirea unei Legi pentru justiție

 

„Dacă varsă cineva sângele omului și sângele lui să fie vărsat de om” (Gen. 9:6), este porunca Creatorului. Dumnezeu în Lege poruncește următoarele: „Să pui judecători și dregători în toate cetățile pe care ți le dă Domnul Dumnezeul tău, după semințiile tale; și ei să judece poporul ci dreptate” (Dt. 16:18). Apostolul Pavel afirmă că dregătorii sunt de la Dumnezeu pentru a pedepsi pe cei ce fac răul (Rm. 13:1-7).

 

5. Să nu mănânci sânge

 

Genesa 9:4 afirmă: „Numai carne cu viața ei, adică sângele ei, să nu mâncați”. Fiindcă Dumnezeu este același, este aceași poruncă și în Lege și în Noul Legământ. În Lege se află în Leveticul 17:10-14 iar în Noul Legământ prin porunca apostolilor la Consiliul de la Ierusalim (Fapte 15).

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 848
  • Export PDF: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni