STUDIU, PE BAZA UNEI ÎNTREBĂRI, DIN 1 CORINTENI ȘI PSALMUL 110
Autor: Victor Dobrescu  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Dobrat in 18/03/2020
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

 

STUDIU, PE BAZA UNEI ÎNTREBĂRI, DIN 1 CORINTENI ȘI PSALMUL 110

------------------------------------------------------------

Scurt Prologos                       

Atunci când suntem călăuziți să elaborăm un studiu biblic, nu se poate să nu descoperim mai târziu o sinergie (coordonare) între ceea ce ne descoperă Duhul Sfânt la fiecare dintre noi, când studiem Sfânta Scriptură, și ceea ce a descoperit deja Duhul Sfânt altor credincioși, care au trăit înainte de noi sau sunt contemporani cu noi.

Fiind același Duh, care ne iluminează gândirea în procesul studierii Sfintei Scripturi, El va descoperi fiecărei generații de credincioși aceleași adevăruri ale lui Dumnezeu consemnate în Biblie.

Însă, revelația divină fiind progresivă, Duhul Sfânt a descoperit, descoperă și va descoperi noi înțelesuri, noi mesaje ale  Cuvântului divin, celor care studiază sub îndrumarea Sa; fiindcă Dumnezeu înainte de întemeierea lumii a orânduit totul astfel încât, „la vremea sfârșitului... . cunoștința va crește”.

------------------------------------------------------------

Pe un blog în data de MARCH 30,2018 AT 12:09 AMmi s-a adresat următoarea întrebare:

„... pentru că Domnul Isus Hristos „trebuie … să împărăţească PÂNĂ VA PUNE pe toţi vrăjmaşii sub picioarele Sale, …

Domnul a zis Domnului Meu: «Şezi la dreapta Mea până voi pune pe vrăjmaşii Tăi sub picioarele Tale.

Cum lămuriți aici, frate Victor?”

--------------------------------------

Răspuns la întrebare

-------------------------

Dumneavoatră (selectând două propoziții dintr-o frază aflată în scrisoarea postată de mine pe blog în data de 24 martie) ați postat pe blog următoarea scrisoare în data de MARCH 30,2018 AT 12:09 AM:

„pentru că Domnul Isus Hristos „trebuie…să împărăţească PÂNĂ VA PUNE pe toţi vrăjmaşii sub picioarele Sale, …[1Corinteni 15:25]

Domnul a zis Domnului Meu: «Şezi la dreapta Mea până voi pune pe vrăjmaşii Tăi sub picioarele Tale [Psalmul 110:1].

Cum lămuriți aici, frate Victor?

--------------------------------------

Cu alte cuvinte întrebarea ar fi:

– Cum se explică faptul că Dumnezeu Tatăl pune pe vrăjmași sub picioarele Domnului Isus, dar și faptul că Domnul Isus Hristos „trebuie … să împărăţească PÂNĂ VA PUNE pe toţi vrăjmaşii sub picioarele Sale”?

------------------------------------------------------------

                              Psalmi 110  (Un psalm al lui David.)

1. Domnul a zis Domnului meu: „Şezi la dreapta Mea, până voi pune pe vrăjmaşii Tăi sub picioarele Tale.” -

2  Domnul va întinde din Sion toiagul de cârmuire al puterii Tale, zicând: „Stăpâneşte în mijlocul vrăjmaşilor Tăi!”

3  Poporul Tău este plin de înflăcărare, când Îţi aduni oştirea; cu podoabe sfinte, ca din sînul zorilor, vine tineretul Tău la Tine, ca roua.

4  Domnul a jurat, şi nu-I va părea rău: „Tu eşti preot în veac, în felul lui Melhisedec.” 

5  Domnul, de la dreapta Ta, zdrobeşte pe împăraţi în ziua mâniei Lui.

6  El face dreptate printre neamuri: totul este plin de trupuri moarte; El zdrobeşte capete pe toată întinderea ţării.

7  El bea din pârâu în timpul mersului: de aceea Îşi înalţă capul.

****************

                             1 Corinteni 15:24-25

În urmă, va veni sfârşitul, când El va da Împărăţia în mâinile lui Dumnezeu Tatăl, după ce va fi nimicit orice domnie, orice stăpânire şi orice putere.

25  Căci trebuie ca El să împărăţească până va pune pe toţi vrăjmaşii sub picioarele Sale.

------------------------------------------------------------

Răspunsul este următorul:

------------------------------------

Cheia înțelegerii acestor acțiuni  ale lui YAHWH (Dumnezeu Tatăl) și ale lui ADONAI (Dumnezeu Fiul - Mesia), care au același țel, se află în imperativul din versetul 25 din 1Corinteni 15 „…TREBUIE CA EL SĂ ÎMPĂRĂŢEASCĂ”.

-----------

Verbul „SĂ ÎMPĂRĂȚEASCĂ” INDICĂ o perioadă de timp în care YAHWH „VA întinde din Sion toiagul de cârmuire al puterii Tale, zicând [lui ADONAI]: „Stăpâneşte în mijlocul vrăjmaşilor Tăi!” (conform versetului 2 din psalmul 110).

-----------

Iar ADONAI (Domnul Isus Hristos) de la dreapta lui YAHWH (Dumnezeu Tatăl) „zdrobeşte pe împăraţi în ZIUA MÂNIEI Lui.

El face DREPTATE printre neamuri: totul este plin de trupuri moarte; El ZDROBEȘTE CAPETE pe toată întinderea ţării” (conform versetelor 5 și 6 din psalmul 110).

--------------------------------------

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

-------------------------------------------

– Psalmul 110 CONȚINE o profeție cu caracter apotelesmatic1 descoperită de Dumnezeu regelui David.

-----------

– El face parte din categoria psalmilor mesianici și în consecință trebuie interpretat ȘI în contextul celorlați psalmi mesianici, DAR și în contextul general al Bibliei, criteriu valabil pentru orice text din Sfânta Scriptură.

-----------
– Din punct de vedere literar limbajul psalmului este predominant metaforic, dar din punct de vedere simbolistic este complex întrucât imaginile sunt exprimate prin termeni polisemantici (cuvinte cu mai multe înțelesuri) și fără călăuzirea Duhului Sfânt este dificil de interpretat corect realitățile escatologice, descoperite de Dumnezeu regelui David, profetului Daniel, apostolului Pavel, apostolului Ioan și altor scriitori biblici.

-----------

– Regele David a auzit cum YHWH (Dumnezeu Tatăl) a trimes pe ADONAI (Mesia–Domnul Isus Hristos) să învingă pe vrășmașii săi în lupta de la Armaghedon și pe Antihrist (conform psalmilor 110:5-6; 2:8-9 și revelațiilor din Noul Testament).

-----------

– ACUM când scriu acest răspuns și când dumneavoastră îl veți citi, Mântuitorul nostru SE AFLĂ în cer „la DREAPTA” lui Dumnezeu Tatăl ÎNVESTIT ca [Mare] „Preot în veac în felul lui Melhisedec”… și mijlocește pentru noi, după cum este profețit în versetul 1 și 4 din Psalmul 110 și confirmat în revelația Noului Testament în Romani 8:34, Efeseni 1:20-23, Evrei 10:12-13.

-----------

– ÎN VIITOR, când fusul profetic anunțat de Dumnezeu în cartea lui Daniel 9:27 va ajunge la finalul perioadei de șapte ani a Antihristului (Necazul cel Mare) din Apocalipsa 19, ATUNCI se va împlini și profeția din versetele cinci și șase ale acestui Psalm 110 când Domnul Isus „Hristos, însoțit de sfinții Lui, se va întoarece să JUDECE lumea și să-Și întemeieze „Împărăția de o mie de anipe pământ”.

-----------

– În manuscrisele de limbă ebraică în versetele 5 și 6 din psalmul 110 verbele SUNT LA VIITOR, și NU la prezent ca în traducerea din varianta Cornilescu”, INDICÂND cătreÎmpărăția de o mie de ani”.

Deasemenea substantivul „capete” din versetul 6 ESTE la singular în limba ebraică, și NU la plural, și-l poate desemna pe Antihrist”.

--------------------------------------

– CINE SUNT VRĂJMAȘII Domnului Isus Hristos?

*******

– Răspunsul la acestă întrebare poate fi dat ținînd cont de ce este scris în 1Ioan 5:19 că: „toată lumea zace în cel rău.” De citit și Ioan 14:30; 2 Corinteni 4:3-4; Apocalipsa 12:7-9.

*******

– Deci, vrăjmașii Domnului Isus Hristos sunt toate națiunile lumii, dar și toate categoriile de îngeri, care s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu.

--------------------------------------

Addenda

apotelesmatic= profeţie care poate avea una sau mai multe împliniri în timpul istoriei umane, termen complex format din trei entităţi distincte: apo= din, de, la + telos= sfârşit, împlinire, terminare, scop + maticos= repetabil, care se repetă, (Anatole Bailly, Dicţionar grec-francez. pag. 247)

--------------------------------------

Dobrescu Victor

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 813
  • Export PDF: 3
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni