Dumnezeul ce îți descoperă planul Lui pentru viața ta
Autor: Ciprian Dobocan  |  Album: Cuvinte pentru cei ce asculta  |  Tematica: Consolidare spirituală
Resursa adaugata de cipdob in 05/12/2018
    12345678910 0/10 X
Referințe

 

De multe ori ne aflăm în ipostaza în care trebuie să luăm decizii importante pentru viețile noastre și avem nevoie de călăuzire divină. Cu toții știm versetul care spune că Planurile pe care le face inima atârnă de om, dar răspunsul pe care-l dă gura vine de la Domnul. - (Prov. 16:1), dar totuși chiar ne dă răspuns Dumnezeu la întrebări? Și dacă da, cum se întâmplă asta, cum recunoști un răspuns?

Când ești copil de Dumnezeu atunci El îți va descoperi planul pe care îl are cu viața ta, și nu mă refer doar la planul de mântuire care este primul plan a lui Dumnezeu pentru viața fiecăruia din noi (Fiindcă  atât de mult a iubit  Dumnezeu  lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică Ioan. 3:16). Ci mă refer la planuri ce vizează viața efectivă pe acest pământ vremelnic, ce vizează viața ta și a familiei tale, decizii importante ce trebuie luate și de multe ori nu știm ce să alegem. Avem un Dumnezeu care vrea să se implice în viețile noastre până în cele mai mici detalii doar trebuie să îl lăsăm să o facă, și să ne sfătuim cu El.

În Vechiul Testament avem un exemplu care ne certifică acest adevăr, și este vorba de Avraam. Avraam a fost numit de Dumnezeu - prietenul Meu, care era cel mai înalt statut pe care îl putea avea cineva în perioada vechi testamentală. Dar în zilele noastre, prin înfiirea ce am primit-o prin Fiul Său, fiecare din noi are posibilitatea să se numească copil de Dumnezeu. Căci toți sunteți fii ai lui Dumnezeu, prin credința în Hristos Isus. (Gal. 3:26) Deci dacă Dumnezeu își descoperă planurile prietenilor Săi, cu atât mai mult își va descoperi planurile și copiilor Săi.  

Avraam a fost om ca și noi, supus acelorași ispite, acelorași nevoi și îl vedem făcând greșeli și el. Avram a înțeles și a crezut promisiunea lui Dumnezeu de a face din el un neam mare, dar pentru că promisiunea întârzia, și sub îndemnul nevestei sale, a încercat să rezolve problema și și-a ridicat el însuși un moștenitor. Să ne uităm puțin mai atent la situația din familia lui Avraam: cea care deschide discuția este Sara, ea îi dă de nevastă pe roaba sa iar Avraam ascultă și intră la ea ca să facă promisiunea să devină realitate. Observați similitudinea cu Adam și Eva? Și bineînțeles în urma ascultării de nevasta Avraam este cel care este tras la răspundere de nevasta sa, cea care la îndemnat la această faptă (Geneza 16:5). Chiar dacă nu ne place realitatea este că bărbatul este cel răspunzător pentru familie, când femeia gândeste emoțional (așa este natua ei) bărbatul trebuie să echilibreze lucrurile și să gândească rațional. Acum el avea scandal în casă, două neveste care se disprețuiau.

Dar dincolo de greșeala lui Avraam, Dumnezeu vrea să își ducă la îndeplinire planul de a face din Avraam un neam mare prin Isaac, pentru că pe această spiță de neam avea să se întemeieze poporul lui Dumnezeu și intrarea în lume a Fiului Său. Însă cei care au plătit pentru greșeala lui Avraam au fost urmașii săi și mai mult ca sigur că și Avraam a plătit prin faptul că nu a mai avut liniște în familie.    

Așadar Avraam este vizitat de Domnul împreună cu doi îngeri ca să stea de vorbă cu el, și să-i explice planul divin pentru viața sa. Avraam este capabil să vadă mesagerii din depărtare și să își dea seama că stătea în prezența fizică a Domnului. Veți spune că da, cum să nu îi vadă că doar erau îngeri? Nu uitați că aceeași îngeri au intrat mai târziu în Sodoma iar oamenii de acolo nu și-au dat seama că sunt îngeri (numai Lot) și au vrut să facă lucruri scârboase cu ei. De asemenea cred că abia acum Avraam a fost pe deplin sigur că promisiunea unui urmaș se va împlini, în precedenta arătare a Domnului Avraam nu înțelesese și a spus Să trăiască Ismael inaintea Ta, dar acum a crezut, doar nevasta lui nu l-a crezut pe Domnul. Astfel Avraam află că peste un an nevasta lui îi va naște un fiu – acesta era planul lui Dumnezeu pentru el.

De aici trebuie să tragem o concluzie importantă: când esti copil de Dumnezeu ar trebui să fii capabil să identifici mesagerii pe care îi trimite Tatăl pentru tine și să înțelegi mesajul. Dar cu siguranță uneori datorită necredinței noastre nu vedem nici mesagerii și nu înțelegem nici mesajul. În vechime Dumnezeu se revela în mod direct oamenilor, ne putem uita la Avraam și Moise sau la proroci. Azi Dumnezeu lucrează preponderent prin Duhul Sfânt dar asta nu exclude lucrarea Fiului  sau a Tatălui. Prin înțelepciunea dată de Duhul Sfânt ți se pot deschide ochii să înțelegi planul lui Dumnezeu pentru viața ta, și pentru că azi avem revelat în totalitate cuvântul lui Dumnezeu, Duhul se va folosi în cele mai multe cazuri de el. Însă modul în care își transmite Dumnezu mesajul nu poate fi limitat, El o face cum vrea și când vrea, o poate face prin trimiterea altor copii de Dumnezeu să îți dea răspunsul, prin  vise, prin meditație personală asupra naturii sau efectiv prin faptul că îți închide efectiv toate celelalte uși și îți lasă deschisă doar una singură. De multe ori când stăm și ne frământăm am vrea să fie și în dreptul nostru la fel ca și în cazul lui Avraam, Dumnezeu să vină la noi și să ne vorbească clar și răspicat... dar în dreptul nostru rămâne să ne frământăm cu deciziile și de multe ori avem doar impresia că am înțeles, și ne găsim justificarea în unele versete, ne găndim că nu se poate ca Dumnezeu să nu vrea un anumit lucru în dreptul nostru pentru că nu cerem ceva rău, este ceva ce pare să fie în concordanță cu Cuvântul Său dar totuși părem să nu izbutim și atunci ar trebui să ne răsune în minte următoarele versete: Căci gândurile Mele nu sunt gândurile voastre, și căile voastre nu sunt căile Mele, zice Domnul. Ci cât sunt de sus cerurile față de pământ, atât sunt de sus căile Mele față de căile voastre și gândurile Mele față de gândurile voastre. (Isaia 55:8-9) Domnul vrea să ne spună ca are gânduri mult mai mari cu viața noastră, căile pe care vrea El să ne poarte sunt mult mai înalte și nu trebuie să ne limităm prin lucrurile care le cerem chiar dacă nu sunt neapărat greșite. Și îmi revine în minte imaginea olarului din Ieremia, care cu pricepere vrea să își modeleze lutul, El olarul – noi lutul. În astfel de momente poate cea mai înțeleaptă rugăciune este: Doamne închide Tu toate ușile pe care nu vrei să intru și dă-mi înțelepciune să o pot găsi pe singura care e deschisă și nu cumva să încerc să fortez vreo una ce e închisă.

Dumnezeu vrea să descopere copiilor Săi planul cu privire la viața lor. Acesta este un prim element important.

Însă narațiunea cu privire la Avraam merge mai departe și surprinde planul Domnului de a nimici cele două cetăți Sodoma și Gomora. Uitându-ne la cuvintele Domnului putem să deosebim modul în care operează două din atributele lui Dumnezeu: dreptatea și dragostea.

Atunci Domnul a zis: Să ascund Eu oare de Avraam ce am să fac? … parcă Dumnezeu ar spune: pentru că sunt drept trebuie să nimicesc cele două cetăți, dar pentru că sunt plin de dragoste față de Avraam nu pot să-i ascund ce am să fac. Așa că îl vedem pe Dumnezeu cum se destăinuie prietenului său arătându-i planul pentru viața lui Lot și a familiei acestuia. Deci cea de a doua etapă este după ce ai aflat planul pentru viața ta, Domnul îți poate arăta planul și pentru viața celor dragi ai tăi. Dar aceasta nu este un imperativ, nu înseamnă că neapărat Domnul îți va descoperi planul Său pentru cei dragi ție, EL face ce vrea. Însă putem observa cheia acestei descoperiri: Căci Eu îl cunosc și stiu că are să poruncească fiilor lui și casei lui după el să țină Calea Domnului, făcând ce este drept și bine (Geneza 18:19). De aici se poate obseva părtășia pe care cei doi o aveau, era o legătură între ei, Dumnezeu pare să spună că în Avraam s-a imprimat caracterul Său, gândesc la fel. Desi la început nu a fost așa, pentru că Avraam a luat decizii fără să îl întrebe pe Dumnezeu și a plătit pentru nesăbuința lui, însă părtășia lor a evoluat și acum Dumnezeu poate să afirme că are încredere în Avraam că va porunci casei lui să țină calea cea dreaptă. Deși noi când citim relatările din Genesa ni se par foarte apropiate, din cauză că în doar câteva capitole sunt prezentate sute de ani de istorie, trebuie sa tragem concluzia ca între ele este o diferență mare de timp în care Avraam a putut să își revizuiască gândurile și acțiunile astfel încât să devină un om pe care Dumnezeu îl cunoaste, și această transformare a lui Avraam se vede în momentul testului suprem – jertfirea lui Isaac.  

Daca revenim la pasajul nostru vedem un exemplu în abordarea lui Avraam, care înțelege planul pentru viața lui Lot și intervine ca un mijlocitor. Dacă am putea să fim și noi conștienți de câte ori rugăciunile noastre poate au schimbat sau au încetinit planul lui Dumnezeu de pedepsire pentru cei dragi ai nostrii care nu sunt întorși, poate că ne-am ruga mai cu râvnă.

Prin exemplul lui Avraam suntem și noi îndemnați să mergem înaintea lui Dumnezeu ca să cerem călauzire peste decizile noastre, călăuzire ca să înțelegem planul Lui pentru noi astfel încât să fim în voia Lui, care oricum este cu mult mai bună decât voia noastră, pentru că planurile noastre izvorăsc din inimă, care este nespus de înșelătoare și deznădăjduit de rea.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1709
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 7
  • Gramatical incorect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni