B. Predicarea lui Pavel
Autor: Necunoscut  |  Album: Studii din Biblie  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de IonPuiu in 12/11/2015
    12345678910 0/10 X

   Ce știm despre locul, momentul și metoda alese de Pavel în cadrul strategiei de predicare folosite în Tesalonic? (Fapte 17:1-3)

 

   Deși 1 Tesaloniceni este una printre primele epistole ale lui Pavel, atît teologia, cît și strategia sa misionară erau bine dezvoltate cînd a intrat în Tesalonic.

   Mai întîi, Pavel mergea în Sabat la sinagogă. Era normal, pentru că Sabatul era o ocazie foarte bună de a ajunge la foarte mulți iudei. Totuși aici nu este doar o strategie misionară. De obicei, Pavel își lua timp să se roage și să se închine în Sabat, chiar dacă nu se găsea iudei sau sinagogă (Fapte 16:13). În plus, pe atunci, nu era ceva neobișnuit ca iudeii să invite la sinagogă vizitatori care să țină o cuvîntare, mai ales dacă aceștia veneau de la Ierusalim, ca Pavel și Sila. Adunarea era dornică să primească vești despre viața iudeilor din alte locuri și interesată să afle dacă vizitatorii descoperiseră vreo idee nouă în studiul Scripturilor. Prin urmare, strategia lui Pavel corespundea perfect cu atmosfera de la sinagogă.

   Pasul următor era să predice direct din Scripturile cunoscute lor, adică din Vechiul Testament. El începea cu o temă de mare interes pentru iudeii de atunci: Mesia („Hristos„ este echivalentul grec al cuvîntului ebraic „Mesia” - Fapte 17:3). Pe baza textelor din Vechiul Testament, Pavel demonstra că Mesia avea mai întîi să sufere și abia apoi să dobîndească slava cu care iudeii erau foarte familiarizați. Cu alte cuvinte, versiunea populară a venirii lui Mesia în slavă era doar o parte a tabloului. La prima Sa venire, Mesia avea să fie Robul suferind, și nu Împăratul biruitor.

   Apoi, după ce le împrospăta cunoștințele despre Mesia, începea să le vorbească despre Isus, arătînd că viața Sa a împlinit cu exactitate profețiile biblice. Desigur, le vorbea și despre îndoielile și opoziția pe care el însuși le manifestase odinioară, dar și despre convingerea puternică la care a ajuns în urmma întîlnirii sale cu Hristos cel înălțat. Potrivit lui Luc (Luca 24:25-27, 44-46), strategia de predicare utilizată de Pavel în Tesalonic a respectat modelul folosit de Isus cu ucenicii, după înviere.

   Pavel s-a apropiat de oameni, pornind de la lucrurilecu care ei erau familiarizați. De ce este atît de importantă această metodă? Gîndește-te la persoanele cărora vrei să le împărtășești credința ta. Ce poți face pentru a porni de la nivelul la care se află ei și nu de la nivelul la care te afli tu?

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1598
  • Descărcări: 2
  • Export PDF: 4
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni