William Branham
Autor: Necunoscut  |  Album: Erezii contemporane  |  Tematica: Controverse
Resursa adaugata de DariusM in 04/07/2013
    12345678910 7/10 X
Media 7 din 3 voturi

 

WILLIAM BRANHAM
MISCAREA "LATTER RAIN" - "PLOAIE TARZIE"

Cea mai bine documentata si completa lucrare de cercetare a originilor Miscarii "Ploii Tarzii" este lucrarea lui Albert James Dager, numita Kingdom Theology. Majoritatea acestui material se inspira din lucrarea aceasta.

Conform celor spuse de Dager, Miscarea "Latter Rain" (deci, "Ploaie Tarzie"), a aparut la sfarsitul anilor 40 cu persoana lui Franklin Hall, cel care a infiintat un "mare centru de postire si rugaciune pentru trezire" in 1946, in San Diego, California. Pentru a putea sa-l analizam pe William Branham trebuie sa-l cunoastem mai intai pe Franklin Hall. Pe vremea aceea, Franklin Hall a scris cartea Putere Atomica prin Post si Rugaciune. Aceasta carte care amesteca idei din ocultism cu terminologia crestina a avut un impact semnficativ asupra unui numar de alte organizatii de pe atunci. Spre exemplu, Hall a afirmat ca rugaciunile crestinilor sunt impiedicate daca acestia nu postesc, iar rugaciunile paganilor primesc raspuns atunci cand postesc:

"Multe, daca nu toate triburile de indieni americani, au cautat revelatie de la Marele Spirit prin Rugaciune si Post. Cand acestia aveau foamete, lipsuri, seceta, etc., Marele Spirit era cautat prin rugaciune si post, iar rugaciunile acestora primeau raspuns".
In toate invataturile sale, Hall a afirmat un numar de idei care demonstreza crezul sau ca Zodiacul, un studiu bazat pe astrologie, este o modalitate corecta de interpretarea a revelatiei lui Dumnezeu facute omului. In cartea sa a spus:

"In semnul zodiacal "Scorpio", care este cel de-al optulea semn al Zodiacului, avem o imagine a scorpionului cu acul ridicat gata de atac. Acesta este semnul mortii si se presupune sa guverneze zona sexului. Exact inainte de semnul cerului se afla semnul Judecatorului. Isus, care este datatorul VIETII, merge inspre moarte si-i scoate MORTII ACUL. "Unde iti este biruinta moarte? Unde iti este boldul (acul) moarte?"
O alta idee principala din invataturile lui Hall a fost teoria nemuririi in care el a afirmat:

"adormita, nefundamentala infiintata biserica trebuie trezita la "cauza reala si la chemarea implinirii Cuvantului care odata savarsita va rezulta in tasnirea adevaratelor izvoare si torente ale mult intarziatei si asteptatei, ploii a neprihanirii. A ploii nemuririi, imortalitatii pe pamant despre care au scris si au vorbit atat de multi profeti in profetiile lor."
Printre numerosele invataturi eretice ale lui Hall, se afla si pretentia ca ar exista o "Substanta Nemuritoare" ("Immortal Substance") care vine asupra credinciosului care se hraneste cu ea "din noul trup al lui Hristos". Hall a numit inchipuita substanta, "substanta lui Isus (care este) lucioasa ca metalul". Hall a afirmat ca aceasta "Substanta Nemuritoare" poate fi vazuta deasupra celor ce frecventau intalnirile sale sub forma unui superb material auriu sau argintiu stralucitor ce era emanat de vizibilele "Obiecte Ceresti Nemuritoare" (IHO - Immortal Heavenly Objects), "Obiecte Ceresti Neobisnuite" (UHO - Unusual Heavenly Objects) sau "Obiecte Zburatoare Neidentificate" (UFO - Unidentified Flying Objects)?!

Fara indoiala ca Hall a fost sincer in dorinta lui de a dobandi iluminare spirituala, cum sunt si cei din zilele noastre ce considera experientele ca fiind etalonul spiritualitatii. Este insa clar ca ocultismul amestecat cu expresii crestine si cu referinte din Biblie a fost o piatra de poticnire pentru cei amagiti.


 

 

 

STIATI CA WILLIAM BRANHAM NU A MURIT ?

Un influent exponent din trecut al "vinului nou" si ale carui invataturi sunt reinviate astazi de invatatorii moderni ai "vinului nou" si ai "Binecuvantarii Toronto" ("trezirea rasului sfant"!?), este nimeni altul decat William Branham. Influentat de Franklin Hall, Branham s-a facut in 1948 din baptist, penticostal si a inceput sa invete ceea ce el a numit "Cea De-a Saptea Era a lui Dumnezeu pentru Biserica". Branham a crezut literalmente ca el este "ingerul" despre care se vorbeste in Apocalipsa 3:14 si 10:7, profetul Epocii Laodiceene, epoca sfarsitului. Branham a crezut ca mesajul sau va aduce ordinea in lume si dupa aceea Isus se va intoarce. Branham si urmasii lui au crezut ca dovada posesiunii Duhului Sfant era daca-l urmai pe "profetul lui Dumnezeu", William Branham ! Invataturile lui Branham sunt pline de crezuri eretice, printre care se numara, "doctrina samantei sarpelui", prin care afirma nasterea lui Cain (biblicul, nu Paul Cain !) din adulterul Evei cu Satana (?!), precum si "Armata lui Ioel" prin care el sustinea ca "ploaia tarzie" reprezinta Miscarea Penticostala a vremii lui. Branham a invatat ca doctrina Trinitatii, crezul ca Dumnezeu este din Trei Persoane, Tatal, Fiul si Duhul Sfant, se bazeaza pe un mit babilonian. In vehementa cu care neaga doctrina Trinitatii William Branham nu este cu nimic diferit de Martorii lui Iehova. El a sustinut ca Dumnezeu este doar o Singura Persoana care si-a manifestat (aratat) trei atribute diferite. El a mai invatat ca Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu ne-a fost oferit sub trei forme diferite: Zodiacul, piramidele egiptene, si Scripturile ?! Insa pretentia lui cea mai mare la faima au fost, inchipuitul lui dar al vindecarii si al descoperirilor care el spune ca ii erau facute de "glasul" pe care-l identificase ca fiind al unui inger. De obicei, Branham cadea in transa in timpul serviciilor de vindecare si atunci ingerul sau lucra prin el. Cand era intrebat daca vindecarile sale erau savarsite de catre Duhul Sfant, Branham raspundea, "Nu, ingerul meu le face"!?

Viata lui William Branham s-a curmat brusc in anul 1965, la sase zile dupa ce masina lui a fost lovita frontal de un sofer beat. Multi din urmasii lui Branham au crezut ca intr-adevar el venise in duhul lui Ilie. Altii, au crezut ca era Dumnezeu, nascut dintr-o fecioara - Fiul Omului. S-au asteptat sa invie din morti dupa trei zile ?! Insa, pana in aceasta zi trupul lui Branham zace in mormant. Piatra sa funerara, o piramida, se poate vedea intr-un cimitir din Jefferson, statul Indiana. Inscrisa pe ea este pretentia lui ca ar fi fost "profetul" bisericii din zilele din urma. Acum, desi Branham este mort, invataturile sale ocultice sunt inca vii prin cei care-i poarta mesajul sau.

WILLIAM BRANHAM SI PLOAIA TARZIE


La sfarsitul anilor 40, Branham a exercitat o puternica influenta asupra unui grup din North Battleford, din districtul Saskatchewan, Canada, grup cunoscut sub numele de Fratii Sharon. Invataturile raspandite de acest grup, cunoscute sub numele de "Miscarea Ploii Tarzii" ("Latter Rain Movement") s-au bazat pe ereziile lui Franklin Hall si William Branham. Aceasta invatatura a "Ploii Tarzii", care este o combinatie a invataturilor lui Hall si Branham, sugereaza ca toate pasajele din Scriptura referitoare la refacerea Israelului in zilele din urma, privesc de fapt Biserica. Adeptii acestei invataturi, numiti "biruitori" ("overcomers") sau "Fii Descoperiti ai lui Dumnezeu" ("Manifested Sons of God"), deveneau sfintii desavarsiti si puternici care puneau stapanire pe Pamant pentru a intemeia Imparatia lui Dumnezeu. Acest grup este un cult despre care organizatiile anti-cultice si apologetice din Statele Unite avertizeaza crestinii de pretutindeni.

O alta parte importanta a acestei miscari o constituie doctrina cunoscuta sub numele de "Armata lui Ioel". Sustinatorii "Ploii Tarzii" isi intaresc teoria lor bizara a "Fiilor Descoperiti ai lui Dumnezeu", interpretand armata de lacuste din capitolele 1 si 2 (din Ioel) ca fiind o puternica armata a lui Dumnezeu - de fapt adevarata biserica (adica, ei) care pune stapanire pe planeta pentru a o pregati pentru venirea lui Isus.

FII DESCOPERITI AI LUI DUMNEZEU

Un bun semnal al prezentei unei doctrine false intr-o biserica este atunci cand o invatatura il proiecteaza pe om ca fiind mai mare si mai puternic iar pe Dumnezeu manipulat si supus planurilor si intentiilor omului. Este limpede ca aceasta idee a "Fiilor Descoperiti ai lui Dumnezeu" se incadreaza in aceasta categorie.

Un studiu complet al acestei erezii precum si legatura ei cu invatatura de actualitate cunoscuta sub numele de teologia "Imparatia Acum" ("Kingdom Now") pot fi subiectul unei carti. Desi putini din cei ce astazi afirma aceasta conceptie "Imparatia Acum" sunt dispusi sa recunoasca ca au o legatura cu aceasta periculoasa erezie a trecutului, cei ce le-au studiat similaritatile spun ca exista o legatura puternica. Spre exemplu, Albert James Dager, un expert in acest domeniu, considera ca ideile "Fiilor Descoperiti ai lui Dumnezeu", a "Imparatiei Acum", a "stapanirii/dominarii", a "Vinului Nou" si a "Ploii Tarzii", au o baza comuna si un efect similar. Intr-un articol inititulat Profetii Ploii Tarzii: Legatura cu Kansas City, Dager ne demonstreaza asemanarile dintre invatatura Fiilor Descoperiti ai lui Dumnezeu si "Mesajul Imparatiei" prin urmatoarele definitii:

1) In zilele din urma slujbele de profet si de apostol vor fi reactivate.
2) Profetii vor chema Biserica la sfintenie si la respingerea influentelor lumesti aflate in bisericile denominationale. Adevarata infiere a lui Dumnezeu se va primi in urma parcurgerii etapelor perfectiunii: slujitor, prieten, fiu, si in cele din urma insasi dumnezeirea.
3) Apostolii vor conduce Biserica prin infiintarea de biserici independente neafiliate denominatiunilor corupte. Exceptie vor face acele biserici conventionale care-si vor parasi denominatiunea si se vor alatura miscarii.
4) Prin semne si minuni savarsite de apostoli si profeti, o trezire globala va izbucni si majoritatea lumii va fi adusa la Hristos. Semnele si minunile vor include binecuvantari pentru aceia pe care apostolii si profetii ii vor binecuvanta si blesteme pentru aceia pe care apostolii si profetii ii vor blestema.
5) Trezirea va avea loc ca si rezultat al invingerii de catre Biserica a spiritelor demonice, prin rugaciune, postire, si lupta spirituala, in care sa se angajeze prin inchinare si lauda intensa, prin mustrarea puterilor demonice si a spiritelor teritoriale. Refacerea laudei si inchinarii cunoscuta sub numele de Cortul lui David, include, dansul, cantecul, si lauda exuberanta in limbi.
6) Cei ce ating un anumit nivel de sfintenie sub directia apostolilor si profetilor, isi vor invinge toti dusmanii, printre care si moartea si ca prin urmare vor deveni nemuritori. Vor duce la bun sfarsit cucerirea natiunilor inainte de reintoarcerea lui Hristos. Cucerirea se va face de catre armata lui Ioel, o armata de fiinte nemuritoare, care vor judeca pe necredinciosi si pe cei ce nu accepta autoritatea apostolilor si profetilor.
7) Unii cred ca cea de-a doua Venire a lui Hristos se va savarsi in si prin Biserica. Biserica va deveni prezenta lui Hristos pe Pamant si va stapani natiunile cu un toiag de fier. Altii cred ca dupa ce Biserica a pus stapanire pe toate neamurile (sau macar pe o parte semnificativa a lor), Biserica glorioasa si triumfatoare il va chema inapoi pe pamant pe Isus si-i va inmana natiunile supuse.
Luata izolat, teologia lui William Branham este in intregime bazata pe propria sa interpretare a cartii Apocalipsei. Astfel, el a pretins ca cele sapte stele din Apocalipsa 1:20 au fost urmatoarele personaje care au fost repartizate fiecarei perioade a Bisericii: Sf.Pavel a fost trimisul sau mesagerul catre Efes, intre 53-170 d.H (dupa Hristos); Ireneu a fost trimisul catre Smirna, intre 170-312 d.H.; Martin catre Pergam ?; Sf.Columba 606-1520 d.H.?; Wesley catre Filadelfia, 1750-1906 d.H.; iar William Branham catre Laodicea 1906- ? (din, "O Expunere a Epocilor celor Sapte Biserici", pag.4).

Inutil sa o mai spunem, dar acestea sunt pure nascociri care nu se pot argumenta scriptural (chiar daca adeptii lor pretind ca se poate, n.tr.), iar cei pe care Branham i-a ales ca "mesageri" se afla in totala contradictie cu el devreme ce acestia au sustinut doctrina Trinitatii pe cand el o neaga.

El s-a auto-intitulat profetul pentru aceasta dispensatie (adica pentru aceasta perioada a Bisericii - n.tr.), spunand ca la fel cum Ioan Botezatorul a avut puterea si duhul lui Ilie si a pregatit calea Domnului tot asa William Branham a venit ca sa implineasca restul din Maleahi 4:5, verset care din punctul de vedere al Bibliei este o profetie ce priveste sfarsitul vremurilor, "ziua Domnului, ziua aceea mare si infricosata". Cu alte cuvinte, el pretinde ca este chiar prevestitorul Zilei Judecatii lui Dumnezeu, parand sa inteleaga bine la ce se refera acel "restul" din Maleahi, insa nefiind persoana potrivita pentru asumarea acelei insarcinari (el afirma aceasta in "Epoca Bisericii Laodiceene", pag.9-11).

Branham a fost la inceput ordinat ca predicator baptist, dar dupa participarea la o adunare penticostala a decis ca nu avea tot ce-i trebuie pentru a predica (a afirmat-o in "Evanghelia Supranaturala", pag.11). Astfel, a continuat sa-l caute pe Dumnezeu si apoi a pretins ca i s-au facut revelatii, aratari ale ingerilor, a auzit glasuri care i-au vorbit si a primit viziuni ale viitorului (vezi, "Asa vorbeste Domnul", vol.2, nr.5, pag.28-29). Una din aceste pretinse revelatii este tiparita cu constanta in diversele publicatii pe care adeptii teologiei lui le raspandesc si este aceea a norului circular chipurile format de ingerii care i-au descoperit taina celor sapte peceti. Recent despre acelasi nor s-a afirmat ca ar fi chipul Domnului Isus (vezi, "Impactul Descoperirii").

Cu privire la el s-au mai facut si alte afirmatii extraordinare, incluzandu-se printre acestea si cea proprie ca el a venit ca "slujitor al lui Dumnezeu care a avut o multime de vedenii, dintre care nici una nu a dat gres vreodata... " (vezi, "Epoca Bisericii Laodicene", pag.6). Adeptii sai de la Cortul lui Branham (Branham Tabernacle) cred ca adevarata biserica sunt ei si ca aceasta a fost refacuta si resturata prin lucrarea lui Branham ("Asa vorbeste Domnul", vol.2, nr.5, pag.11). La randul sau, Branham numeste Biserica Romano-Catolica, "marea curva" a cap.17 al Apocalipsei, iar Bisericile Protestante le numeste "stricate" (idem, pag.13).

Cu toate acestea, eroarea cea mai grava pentru care William Branham nu poate fi un profet al lui Dumnezeu iar teologia lui nu se poate numi crestina, este negarea doctrinei Trinitatii. Argumentul sau este ca, "la Consiliul Nicean, invataturile apostolilor au fost inlocuite cu mult mai noua si recenta doctrina a Trinitatii". Sau ca, "fiecare grup religios care s-a format pana in aceea clipa a anului 1914 este un ferm sustinator al Trinitatii. Aceasta este parte a temeliei lor babiloniene" (idem, pag.4-7). Ostilitatea fata de orice alte grupuri crestine este o trasatura comuna a cultelor. Martorii lui Iehova, mormonii, sunt doar unii dintre cei care impartasesc acest crez comun.

Reinterpretarea pe care Branham o ofera Trinitatii este urmatoarea: Dumnezeu este o singura persoana care se poate descoperi/manifesta/arata sub trei forme diferite - ca Tata, ca Fiu si ca Duh. Si in privinta acestei interpretari este adevarata zicala, "erezii vechi in vestminte noi", deoarece aceasta este doctrina cunoscuta in istorie sub numele de modalism sau sabelianism, dupa numele promotorului ei timpuriu, Sabelius, care a afirmat ca Dumnezeu s-a aratat in trei "moduri" (sau "chipuri") diferite, dar El fiind o singura persoana. Aceasta invatatura se afla in clara contradictie cu Scriptura care invata ca in natura unui singur si adevarat Dumnezeu se afla trei persoane distincte si egale intre ele, care exista in mod simultan: Tatal, Fiul, si Duhul Sfant. Biblia spune ca:

1. Exista un singur Dumnezeu: Isaia 43:10; 44:6; Deut.4:35; 6:4; 1Tim.2:5, etc.
2. Tatal este Dumnezeu: Filip.2:11-12; Ioan 17:3; 1Cor.8:4-6; 1Petru 1:3, etc.
3. Fiul este Dumnezeu: Ioan 1:1,14,18; 8:58; Exod.3:14,15, Ioan 10:30; 20:28; Rom.9:5; Filip.2:6; Evrei 1:8; Isaia 9:6, etc.
4. Duhul Sfant este Dumnezeu: Fapte 5:1-4; 13:2, comparati cu 1Cor.1:1; 2Cor.3:17 si cu Exodul 34:34; Matei 28:19.
De asemenea, Biblia afirma ca exista o deosebire, o distinctie intre persoanele Trinitatii fiindca Fiul spune Tatalui, "nu cum voiesc Eu, ci cum voiesti Tu" (vers.Cornilescu), sau "faca-se nu voia Mea ci voia Ta" (din engleza) (Matei 26:39), iar in afirmatia din Ioan 10:30 redata cu acuratetea limbii grecesti ne spune, "Eu si Tatal (noi) una suntem". Datorita formei verbului, ei sunt acelasi Dumnezeu, dar ca persoane diferite. O alta distinctie, deosebire de persoane observam ca exista intre Isus si Duhul Sfant si intre Tatal si Duhul Sfant atunci cand Isus spune in Ioan 14:15-16 ca Tatal ne va trimite "un altul", "un alt Mangaietor" (cuvantul grecesc pentru "un altul" insemnand "un altul de acelasi fel").

Concluzia la care ajungem este ca invataturile lui Branham sunt gresite si ca in consecinta el vesteste "un alt Isus" (2Cor.11:3-4), (care nu este acelasi cu cel ce este vestit in Biblie !), iar mesajul lui este "o alta evanghelie" decat cea biblica ! Crestinii care respecta Cuvantul lui Dumnezeu nu ar trebui sa sustina aceste crezuri ci sa le demaste ! Iar adeptiilor teologiei si crezurilor popularizate de William Branham ar trebui sa li se dovedeasca adevarata lor origine si sa fie incurajati ca vina la adevaratul Isus. A-l cunoaste pe El inseamna a avea viata vesnica!

de Carl Beisner, Consultantul Cercetarii
tradus si adaptat de Teodor Macavei

SURSE FOLOSITE:
CHRISTIAN RESEARCH INSTITUTE - FACT SHEET 21: WILLIAM BRANHAM
NEW WINE OR OLD DECEPTION ? A Biblical Perspective of Experience-Based Christianity - by Roger Oakland

Statistici
  • Vizualizări: 7838
  • Descărcări: 2
  • Export PDF: 7
  • Favorită: 2
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni