Botezul cu foc - 7 interpretări
Autor: Huțan Iosif  |  Album: fara album  |  Tematica: Botez
Resursa adaugata de osy91 in 19/05/2018
    12345678910 0/10 X

 

(Ioan, drept răspuns, a zis tuturor: „Cât despre mine, eu vă botez cu apă; dar vine Acela care este mai puternic decât mine și căruia eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. El vă va boteza cu Duhul Sfânt și cu foc Luca 3:16.)

Trebuie să ținem cont de 2 principii:

 

1. Botezul adevărat este un act unic (irepetabil)

2. Isus este singurul care poate boteza cu foc

 

Există 7 teorii legate de acest botez cu foc:

 

1.        Focul judecății escatologice (Judecata viitoare)

 

  • Această teorie este îmbrățișată de cei mai mulți având în vedere „focul” din context: ("Acela Îşi are lopata în mână, Îşi va curăţi cu desăvârşire aria şi Îşi va strânge grâul în grânar, dar pleava o va arde într-un foc care nu se stinge.” Matei 3:12)" În acest context, grâul ar reprezenta pe cei credincioși iar pleava pe cei necredincioși – focul care nu se stinge ar fi botezul cu foc.

 

2.        Pasiunea pentru Hristos și mântuire

  • Și această teorie este destul de activă în inimile credincioșilor;   Domnul Isus spunea că ”El a venit să arunce un foc pe pământ și vrea să fie aprins chiar atunci” (Luca 12:49). Focul pasiunii pentru Hristos, pentru lucrarea Sa, pentru mântuirea păcătosului – aceasta ar putea reprezenta botezul cu foc.

 

3.        Încercări foarte mari

  • Această interpretare tradițională este adeseori propovăduită. Ori de câte ori omul trece printr-o încercare foarte mare, adeseori el concluzionează că încercarea a reprezentat botezul cu foc. Apostolul Petru spunea: ” (1 Petru 4:12 "Preaiubiţilor, nu vă miraţi de încercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca să vă încerce, ca de ceva ciudat, care a dat peste voi,") Aceste situații pot apărea înainte de botezul în apă sau chiar după, totuși, de multe ori ele sunt destul de dese și nu pot repezenta un act irepetabil ca principiu de bază a unui botez.

 

4.        Martirajul

  • Este teoria cea mai puțin discutată cu toate că îndeplinește toate condițiile. Domnul Isus spunea: (Luca 12:49-50 "Eu am venit să arunc un foc pe pământ. Şi ce vreau decât să fie aprins chiar acum!" "Am un botez cu care trebuie să fiu botezat, şi cât de mult doresc să se îndeplinească!"). Se pare că moartea SA a reprezentat botezul cu foc. De altfel, și credincioșii care au avut parte de moarte pentru Hristos – acest lucru li s-a considerat botez cu foc. De asemenea se subînțelege că actul acestul botez este unic, irepetabil și nu se poate face fără ajutorul Domnului Isus în ceea ce privește încrederea și tăria.

 

5.        Curățarea prin Duhul Sfânt

  • Se pare că această teorie are ca bază ceea ce a spus Domnul Isus: ”( Marcu 9:49 "Pentru că fiecare om va fi sărat cu foc şi orice jertfă va fi sărată cu sare.") Sărarea cu foc ar reprezenta curățarea omului de tot ce e lumesc, acest lucru se realizează doar prin Duhul Sfânt.

 

6.        Botezul cu foc de la Cincizecime

  • Este folosită în sprijinul acestei teorii versetul din Faptele Apostolilor care ne relatează că „niște limbi ca de foc au fost văzute”(Fapte 2:3.) – În ziua Cincizecimii ar fi fost un singur eveniment în două etapte; întâi au apărut acele limbi care arătau ca de foc și apoi a rezultat botezul cu Duhul Sfânt.

 

7.        Pocăința și nașterea din nou

  • Despărțirea totală de lume prin pocăință ar reprezenta (pentru cei ce susțin această teorie) un botez cu foc în urma predării și acceptării lui Isus Hristos urmat imediat de nașterea din nou. Evenimentul (pocăința+nașterea din nou) este privit ca un întreg, iar prigoniriile apropiaților, neplăcerile cauzate de acest eveniment și de separarea de păcat este văzut ca un foc continuu.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2443
  • Export PDF: 3
Opțiuni