Cinam cu Domnul sau doar...
Autor: Raul Pescaru  |  Album: Provocari  |  Tematica: Cina Domnului
Resursa adaugata de pastorraulpescaru in 01/02/2018
    12345678910 0/10 X

La cina: Ne adunam cu Domnul sau in carne?

1 Cor 11: 17-34

Cina Domnului

Pavel nu-i lauda pe cei din Corint pentru cel putin trei motive:

Se auzea ca se intalneau sa se faca nu mai buni ci mai rai?

Ce intalnire era aceea, nu putea fi de Biserica in sarbatoare, bucuroasa si care sa glorifice Jertfa salvatoare a lui Hristos.

         1. INDIFERENTA 20-22

Cum descoperim indiferenta?

-      raceala in relatii – distanta, supeficialitate, lipsa legaturilor fratesti.

care duce la:

-      Dezbinari,   - opinii controversate din cauza neintelegerilor si a lipsei de ingaduinta. Aceasta este specifica oamenilor imaturi spirituali. Rupturi de opinii si partide.

-      Lipsa unitatii, -  fiecare cauta la foloasele lui inainte de a cauta foloasele comune ale comunitatii. Se vede pe sine mai presus decat ceilalti. Scriptura insa afirma contrariul. Tragem 3 in 5 directii, parca nu ne invoim sa mergem pe acelasi drum.

E ca o masina care desi are 5 roti nici una nu se pune de acord cu cealalta sa mearga impreuna in aceiasi directie. Masina sta pe loc.

-      Individualism – nu mai suntem noi, ci mai degraba eu. Mie, a mea si totul este impotriva mea. Pe mine ma pun in centru si relationez toate lucrurile din prisma mea. Daca mie nu mi se face, nimeni nu face. Etc.

Nava si farul

    din "Ilustratii fierbinti" de Wayne Rice

       In cea mai intunecata parte a noptii, capitanul isi conducea nava prin apele peste care se lasase si ceata. Cu ochii concentrati la maxim, el scruta intunecimea, cautand eventualele pericole. Cele mai adanci sentimente de frica au aparut cand a vazut o lumina puternica chiar in directia sa. Parea sa fie o alta nava a carei curs prevestea o coliziune cu nava sa.

       Pentru a avertiza asupra potentialului dezastru, a transmis prin radio: "Sunt capitanul Jeremiah Smith. Va rog sa va modificati cursul cu 10 grade Sud! Terminat!  

       Spre uimirea sa, lumina ce se indrepta spre ei nu si-a schimbat cursul. Dimpotriva a auzit raspunsul prin radio: "Capitane Smith, sunt soldat Thomas Johnson. Va rog sa va modificati imediat cursul cu 10 grade spre Nord! Terminat. "

       Enervat de mesajul radiofonic, capitanul a strigat inapoi prin radio: "Soldat Johnson, sunt capitanul Smith si iti ordon sa schimbi imediat cursul cu 10 grade spre Sud! Terminat! "

       Pentru a doua oara, lumina din fata nu si-a schimbat cursul. "Cu tot respectul, domnule capitan Smith" s-a auzit din nou vocea soldatului "va ordon eu, sa va modificati cursul cu 10 grade spre Nord. Terminat. "

       Enervat si frustrat de acest marinar inconstient, care punea in pericol vietile echipajului sau, capitanul a luat din nou emitatorul: "Soldat Johnson, as putea sa te trimit in fata tribunalului militar pentru asta! Pentru ultima data, iti comand cu autoritatea investita mie de guvernul Statelor Unite ale Americii sa iti modifici cursul cu 10 grade spre Sud! Sunt o nava de razboi! "

       Raspunsul final transmis de catre soldat a fost calm si rece: "Cu tot respectul domnule, ma vad nevoit sa va comand din nou sa va modificati cursul cu 10 grade spre Nord! Sunt Farul! "

APLICATIE: Multi dintre noi in aceasta lume, avem putin respect fata de autoritate. Ne comportam ca si cum regulile si legile pot (sau ar trebui) sa fie schimbate dupa nevoile noastre personale. Reclamele ne imping spre "Fa cum iti place tie". In realitate, nu putem sa le avem pe toate, dupa bunul nostru plac. Trebuie sa ne conformam vietile dupa un adevar mai inalt, o autoritate mai inalta - Cuvantul lui Dumnezeu.

       Adevarul lui Dumnezeu este asemenea unui far. Nu se schimba doar ca sa ne faca noua pe plac. Noi suntem cei care trebuie sa ne schimbam si sa ne conformam vietile dupa ceea ce vrea Dumnezeu sa facem.

       Isus este si El asemenea unui far. Biblia ne invata ca "Isus Christos este acelasi ieri, azi si in veci" (Evrei 13: 8). El va fi intotdeauna aici, pentru noi. El este Cel pe care te poti bizui 100%. Noi, crestinii, trebuie sa ne aliniem vietile dupa voia Sa. Daca El ne spune sa ne schimbam cursul, n-avem altceva de facut decat sa ascultam. Asta inseamna a fi ucenic.

             

          2. MANDRIE  (22)

Se laudau cu mancarurile lor.

Era cadrul in care sa se afirme, sa se expuna.

Etalau orgoliile. Eu cine sunt eu.

Cum descoperim mandria? Lasau sa se manifeste eul, egoul.

Era locul in care cei bogati puteau sa faca de rusine pe cei saraci si cei saraci puteau sa dispretuiasca pe cei bogati.

Fiecare prin ce aducea.

E important ce aduci insa mai important este cum aduci. Atitudinea inimii. Aduc si atata ma laud ca ce am adus si vreau sa ma scot in evidenta prin jertfa mea.

Tu cat ai dat? o eu am dat tot!

Tu cat ai stat? O, eu am stat pana la capat!

Tu cat ai retinut? O eu am retinut tot!

Dar tu cat ai inteles? Eu am inteles tot!

Atunci ramane sa faci! Atunci fa si nu-mi spune mie.

 

        3. JUDECATILE, 28-32

       Judecata descopera in cel ce o face, spiritul de legalism. Eu sunt mai bun. Eu nu fac asta. Dar faci alta. Poate mai grava insa care nu o vezi si nu o recunosti.

Pentru ca cel ce judeca este pe jumatate orb si mai rau ca este anesteziat. Nu se vede pe sine nu se simte pe insa ii vede si ii condamna pe ceilalti.

Spirit critic la ceilalti, spirit tolerant la mine, ai mei si  tot ce este al meu. Nu va ridicati la nivelul meu.

Judecatile descopera rautatea inimii umane.

Domnul ne-a poruncit sa nu judecam ca sa nu fii judecat. Mat 7: 7.

Apoi ne-a indemnat sa ne judecam mai bine pe noi si apoi pe ceilalti.

Judeca in curtea ta si apoi fa curat in a vecinului.

Samuel judeca 1 Imp 7: 15 – 8: 3

Judeca-te verifica-te si apoi stai in prezenta Domnului la Masa Lui.

 

Daca ai venit la Masa Domnului, paraseste aceste obiceiuri. . . este masa Lui, El te primeste, El nu te Judeca, El nu te condamna, de ce ai face tu toate acestea?

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4805
  • Export PDF: 19
  • Favorită: 1
Opțiuni