Vindecarea unui indracit; Luca 8
Autor: Ciprian Muresan  |  Album: Evanghelia lui Isus Hristos  |  Tematica: Salvare
Resursa adaugata de MihailCiprianMuresan in 30/10/2016
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi
Referințe

Textul este din Marcu 5:1-20

Celalalt tarm al marii.

- un loc al intunerecului

- un loc al mormintelor

- un loc al deznadejdii

- un loc al sistemului de reabilitare si integrare falimentar

- un loc al legaturilor de fier.

- un loc al obezilor

Isus dupa o calatorie pe mare, la tarm a fost intampnat de un om al problemelor, daca vreti un om problema, un esec al experimentelor juridiciare si administrative, dar care are totusi o urma de umanism in el.

- Urma de umanism: L-a intampinat pe Isus v 2, i-a iesit inainte lui Isus, o urma ca pe acel tarm exista viata.

- Un om si totusi, diferit, si de ceilalti din cetate si de cei care ajung la el.

- Un om fara domiciliu stabil: isi avea locuinta in morminte, adica erau mai multe. v3

- Un om fara integritate, fara un caracter bine creionat .. nu putea fi domolit. v4

- Un om fara urme de imbracaminte pe el...Luca 8:27...de multa vreme nu se imbraca in haina

- Un om al extremelor.. cand pe munti, cand in morminte, cand tipand, cind taindu-se cu pietre... v 5

Servici de reabilitare la Gadara.

Care este primul lor ajutor? Ce se mai putea face pentru el? Ce mai putea fi modelat sau schimbat la el? De unde  trebuia sa se inceapa? De la  domeniul uman sau spiritual?

Ce pachet de  servici i s-au adus in  preajma acestui om? - O haina? O casa? O masa? Un asistent social? Un curs de reabilitare? Un seminar pentru  trezire spirituala?

Oameni problema, sau in cazul de fata omul problema, indracitul, erau tratati dupa posibilitatile vremii si dupa puterile comunitatii.

Iata cum se rezolvau problemele grave la celalalt tarm de catre cei care locuiau acolo, de catre cei care aveau putere juridica in aceea regiune:

- Mai intai oprirea libertatii de miscare: "de multe ori fusese legat cu picioarele in obezi"  v 4

- Apoi oprirea libertatii de lucrare: " cu catuse la mainii " v 4

- Si daca este posibil dupa opriri, legatul: Legat cu lanturi....v3

E mai la indemana legatul, desi  vindecarea vine prin dezlegare.

Gadareni credeau ca pot obtine reabilitare si vindecare prin legare, prin incatusare, prin oprire. Si gadarenii se confruntau cu un esec in toate aceste  sisteme de  reabilitare. Gadarenii nu stiau ca  lupta lor nu era impotriva  unui om, ci impotriva unei puteri care era mai tare decat lanturile si obezile lor, imparatia intunerecului.

Imparatia intunerecului,  isi avea detasata o legiune de dracii intr-un singur om, si pe care il plimba  de la un mormant la altul, de la un mort la altul, dezbracat, sub stapanire.

Tarmul gadarenilor este un tarm fara o urma de putere duhovniceasca, si cu slabe urme de putere omeneasca.

Sa ajunga omul mai rau ca si cainii.... .." de multe ori fusese legat"- Acelasi experiment esuat, repetat.

Reabilitare condamnata la esec. ...dar rupsese catusele si sfaramase obezile"

De la o vreme s-au saturat de el serviciile  de reintegrare, si i-au zis: Morminte iti plac, morminte sa ai. Numai el si porcii mai erau prin zona.

Privelistea porcarilor, trecea timpul mai usor, strigatele de pe muntii, taieturile cu pietre, groaza, si porciii stateau mai cuminti la cata groaza era in preajma.

Imagine:

Acest om era legat din doua parti, uneori simultan. Legat de deavolul sub puterea intunerecului si legat  de oameni cu lanturi si obezi. De sub legaturile omului se putea rupe oricand, dar de sub legaturile deavolului nu se putea rupe singur niciodata.

Aplicand asta astazi, in mijlocul nostru de cate ori nu se aduna comitete  regionale, sau mult mai mici, cele locale, si i-au masuri de  punere sub pedeapsa, prin care  declara ca fiind legat un anume " subiect, sau element, sau om problema", apoi ii restrictioneaza aria de umblare si aria de lucrare, ii leaga si picioarele si mainile, sa nu poata nici merge ( slujire, etc) si nici face( Cina Domnului, etc), iar la urma omul problema, inadevar  fie sta asa legat, fie isi rupe lanturile si obezile si pleaca la plimbare, plimbandu-se  de la un mormant  la altul, urcand muntii si coborand valori si standarde morale. Putem noi zice ca avem in felul acesta de a face cu un sistem de reabilitare biblic?

Observati ca cele mai tari legaturi nu sunt cele din domeniul uman, ci acele din domeniul spiritual. Fierul nu are ultimul cuvant se pare.

Locul de odihna era ziua si noaptea in morminte.

Locul de activitate era pe munti unde tipa si se taia cu pietre.

Daca toate au dat faliment, daca toate mijloacele  omenesti de  rezolvare nu au dat nici un ajutor, mai exista oare vreo iesire, vreo scapare , vreo reabilitare pentru acest om?

Da. Raspunsul este Da, dar numai  prin Isus, si prin mutarea definitiva si irevocabila de sub puterea intunerecului in Imparatia dragostei Fiului lui Dumnezeu, Imparatia lui Isus Hristos.

Cum lucreaza Isus? Cum lucreaza aceasta Imparatie a dragostei?

- In primul rand cu mila.. v 19.

- Apoi dezlegand omul de sub puterea intunerecului v 8,  v 12, 13.

- Apoi mutand omul in Imparatia Lui v 15, omul sedea la picioarele lui Isus imbracat si intreg la minte.

- Apoi investind incredere si dand o noua directie celui salvat... du-te acasa la ai tai si povesteste-le tot" v 19

- Apoi unind omul cu cei ai lui, cu casa lui, cu cei dragi... du-te la ai tai.. v 19.

Cum iti poti da seama  in care imparatie esti, sau de care imparatie esti folosit direct sau indirect, cu cunostinta ta sau fara cunostintra ta?

Care este diferenta dintre cele doua imparatii?

Imparatia dragostei Fiului  lui Dumnezeu si imparatia intunerecului?

Imparatia dragostei Fiului lui Dumnezeu reabiliteaza oamenii, ii imbraca, ii dezleaga de lanturile deavolului, le da o directie, un sens, o familie, o slujba, un viitor, o nadejde vesnica.

Imparatia intunerecului leaga oameni si la propriu si la figurat, si in carne si in duh, folosindu-se si de oameni si de demonii necurati, astfel se face ca in aceasta imparatie ajungi  un singuratic, fugarit prin pustiuri fara apa( Luca 8:29), esti dezbracat de personalitate si imbracat in ocara, incontiniu stapanit de cel rau si evitat de oameni, facand lucruri rele impotriva fiintei tale si impotriva celorlalti, schimband peisajul edenic in peisaj de gheena ori pe unde te invarti.

Doar prin Unul singur este scapare. Doar prin Isus Hristos, doar prin mila si puterea Lui. Si Isus poate si vrea sa salveze si sa mantuiasca.

Isus ca Dumnezeu

-recunoscut de  duhurile necurate... v 7

- cu putere in vorbire..v 8

- cu putere si autoritate in fata duhurilor necurate..., chiar daca si dracii se roaga v 10

- cu putere de decizie in acte de eliberare de sub puterea intunerecului.. v13.

Isus ca om

- a iesit din corabie..v2

- a fost rugat sa plece din tinuturile acelea.. v17.

- este indragit de catre omul schimbat si vindecat...v18

- ia decizii omenesti si de domeniu  uman v 19.

Cei salvati de Isus primesc o sansa noua la o viata noua.

O viata noua care incepe cu Isus si prin Isus de aici si nu se va termina niciodata.

Provocare:

S-a facut un obicei  in zilele noastre de a lega oamenii  catalogati ca fiind oameni problema, fie ca fac probleme, fie ca  intretin probleme, oameni care traiesc in pacate, oameni care s-au ratacit  departe de Isus in intunerecul de afara. Si cine credeti ca ii leaga?

Profilul legatorilor din Gadara este acela ca ei nu au nici o putere sa dezlege. Ca multi astazi leaga, si este usor de a lega, este comfortabil de a eticheta, si de a opri este o fala, dar  ia  sa vedem daca tot la fel de usor  se produc si adevaratele dezlegari, dezlegarile de sub puterea intunerecului, daca la fel de usor se produc vindecarile.  Acolo si-au prins  coltul hainelor fiii lui Sceva, in dintii deavolului, pentru ca nu  prin statut poti dezlega ci prin puterea Duhului Sfant.

Si ca o aplicatie  practica: Daca nu s-a dovedit ca ai putere de a dezlega, sa sti ca orice legatura ai facut este nula, ba inca si tu te dovedesti a fi un lucrator al minciunii, al Gadarei, al imparatiei care stapanea dincolo de mare.

Ciprian Muresan, Irlanda,

30.10.2016

Pace! Va incurajez sa contiunati sa postati astfel de studii si schite. Ne sunt de folos. Mult har si multa binecuvantare! George Lauric
Adăugat în 02/11/2016 de mygod
Pentru fratele George Lauric: Pacea Domnului si tie frate. E binevenita incurajarea ta, ca recunosc ca in ultima vreme sunt neroditor in ce priveste si scrisul. Harul si pacea sa ne fie inmultite. Domnul nostru Isus Hristos vine. Maranatha.
Adăugat în 06/11/2016 de MihailCiprianMuresan
Statistici
  • Vizualizări: 4508
  • Export PDF: 5
  • Comentarii: 2
Opțiuni