Fratii Domnului Isus
Autor: Aurel Munteanu  |  Album: fara album  |  Tematica: Familie
Resursa adaugata de Anabaptistul in 27/11/2011
    12345678910 0/10 X

 

                                               Fratii  Domnului Isus

 

De  Aurel Munteanu  24 Oct. 2011

 

   Conform teoriilor crestinatatii  apostate ,   Maria , mama Domnului  Isus  , a ramas pururea  fecioara si ca printr-un miracol  nu a gustat nici moarte fizica , inaltandu-se la cer.  Acest  fapt a fost definitivat   în Conciliu Vatican  I   in anul 1950 cînd Papa Pius al XII-lea a definit înălțarea la cer a  fecioarei Maria ,  ca articol de credință pentru Romano-catolici.

 ,, Magisteriul Bisericii, format de Papa împreună cu episcopii, la 1 noiembrie 1950, prin Constituţia Apostolică “Munificentissimus Deus” a declarat ca dogmă de credinţă Înălţarea Preasfintei Fecioare Maria cu trupul şi sufletul la cer. Prin acest document Biserica declară că: “Neprihănita Născătoare de Dumnezeu veşnic Fecioară Maria, sfârşind cursul vieţii pământeşti, a fost înălţată cu trupul şi sufletul în gloria cerească”  “.

   In viziunea ortodoxa Maria , mama Domnului Isus , a murit, a fost ingropata apoi a fost inviata si inaltata la cer .

Sarbatoarea Adormirii isi are originea, probabil, in Ierusalim. Insa, la sfarsitul secolului al IV-lea, Aetheria nu o cunoscuse. Se poate presupune insa ca praznicul Adormirii nu a intarziat sa apara, pentru ca in secolul a VI-lea era deja larg raspandit; Sfantul Grigorie din Tours este primul martor din Apus al praznicului Adormirii, celebrat acolo la inceput in ianuarie. In timpul imparatului Mauriciu (582-602), data sarbatorii s-a fixat definitiv la 15 august. Aceeasi Traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. Intristat, a cerut sa se deschida mormantul, pentru a saruta mainile Nascatoarei de Dumnezeu, dar, intrand, l-a aflat gol. In timp, in cuvantarile Parintilor Bisericii, incepe sa se afirma cu mai multa putere credinta ca dupa adormirea sa, Fecioara Maria a fost inviata de Fiul Sau si luata cu trupul in Imparatia Cerurilor.

 

 

  Faptul ca ar fi ramas pururea  fecioara este un lucru ne sustinut de Scriptura , cat despre trecerea ei la Domnul  Biblia nu aminteste nimic.

 Maria a avut cel putin 6  copiii , cu Iosif sotul sau , patru  baieti si cel putin doua fete .

  Cum la baza tuturor afirmatiilor trebuie sa stea Cuvantul Sfant , trebuie sa apelam din nou la Scriptura pentru a lamuri controversa  .

Mat.13.54-58. – traducerea  Cornilescu :

54. A venit in patria Sa si a inceput sa invete pe oameni in sinagoga; asa ca cei ce-L auzeau se mirau si ziceau: "De unde are El intelepciunea si minunile acestea?

55. Oare nu este El fiul tamplarului? Nu este Maria mama Lui? Si Iacov, Iosif, Simon si Iuda, nu sunt ei fratii Lui?

56. Si surorile Lui nu sunt toate printre noi? Atunci de unde are El toate lucrurile acestea?"

57. Si gaseau astfel in El o pricina de poticnire. Dar Isus le-a zis: "Nicaieri nu este pretuit un proroc mai putin decat in patria si in casa lui."

58. Si n-a facut multe minuni in locul acela, din pricina necredintei lor.

 

Mat. 13.54-58.- traducerea Ortodoxa :

54. Si venind in patria Sa, ii invata pe ei in sinagoga lor, incat ei erau uimiti si ziceau: De unde are El intelepciunea aceasta si puterile?

55. Au nu este Acesta fiul teslarului? Au nu se numeste mama Lui Maria si fratii (verii) Lui: Iacov si Iosif si Simon si Iuda?

56. Si surorile (verisoarele) Lui au nu sunt toate la noi? Deci, de unde are El toate acestea?

57. Si se sminteau intru El. Iar Iisus le-a zis: Nu este prooroc dispretuit decat in patria lui si in casa lui.

58. Si n-a facut acolo multe minuni, din pricina necredintei lor.

 

 

 

     Explicatia data pentru  expresia  ,, fratii Domnului Isus  ”  am gasit-o  oficial in ultima traducere  a Bibliei  Ortodoxe aparuta sub indrumarea lui Teoctist  :

 

Cuvântul FRAŢI - referitor la «fraţii Domnului» : Matei 12, 46, 48-49; Matei 13, 55. Marcu 3, 31-35; 6, 3. Luca 8, 19-21. Ioan 2, 12; 7, 3-5. Fapte 1, 14. 1 Cor. 9, 5. Gal. 1, 19 - redă cuvântul grecesc adelfoi (în ebraică: ah), având următoarele SENSURI: fraţi, veri, rude apropiate. În toate aceste cazuri nu este vorba de fraţi propriu-zis, după trup, ci de rude apropiate, îndeosebi veri. În alte cazuri: Matei 28, 10. Ioan 20, 17-18, prin cuvântul «fraţii Mei» se înţeleg apostolii (ucenicii) Mântuitorului. (Aceste sensuri multiple ale cuvântului frate sunt cunoscute din Vechiul Testament. Limba ebraică având un vocabular redus, unele cuvinte prezintă mai multe sensuri. Între acestea este şi cuvântul frate).

 

 

    Adevarul  este ca , in textul  din limba greaca este  ,, ἀδελφοὶ (adelphoi) “  dar nu are sensul de veri  sau rude apropiate asa cum spune fostul  ,,patriarh “. Aceasta expresie  apare de 145 de ori in Noul Testament .  

55 . Oare nu este El fiul tamplarului? Nu este Maria mama Lui? Si Iacov, Iosif, Simon si Iuda, nu sunt ei fratii Lui?

56. Si surorile Lui nu sunt toate printre noi? Atunci de unde are El toate lucrurile acestea?"

 

55 .οὐχ οὗτος ἐστιν ὁ τοῦ τέκτονος υἱός; οὐχ ἡ μήτηρ αὐτοῦ λέγεται Μαριὰμ καὶ οἱ ἀδελφοὶ αὐτοῦ Ἰάκωβος καὶ Ἰωσὴφ καὶ Σίμων καὶ Ἰούδας;

56 . καὶ αἱ ἀδελφαὶ αὐτοῦ οὐχὶ πᾶσαι πρὸς ἡμᾶς εἰσιν; πόθεν οὖν τούτῳ ταῦτα πάντα;

   Pentru ruda apropiata dupa trup , avem in limba greaca  expresia   συγγενίς (syngenis) . Aceasta expresie apare doar o singura data in noul Testament  in Luca 1.36. :

 

36. Iata ca Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea un fiu la batranete; si ea, careia i se zicea stearpa, este acum in a sasea luna.

καὶ ἰδοὺ Ἑλισάβετ ἡ συγγενίς σου καὶ αὐτὴ συνείληφεν υἱὸν ἐν γήρει αὐτῆς καὶ οὗτος μὴν ἕκτος ἐστὶν αὐτῇ τῇ καλουμένῃ στεῖρᾳ·

    Expresia ,, rude “ συγγενεῦσιν (syngeneusin) ,  apare  de 2 ori in greaca ,in Luca 2.44. si  Mc.6.4. :

Luc.2.44. Au crezut că este cu tovarăşii lor de călătorie şi au mers cale de o zi şi L-au căutat printre rudele şi cunoscuţii lor.

 Luc 2.44.:νομίσαντες δὲ αὐτὸν εἶναι ἐν τῇ συνοδίᾳ ἦλθον ἡμέρας ὁδὸν καὶ ἀνεζήτουν αὐτὸν ἐν τοῖς συγγενεῦσιν καὶ τοῖς γνωστοῖς,

Mc.6.4. : Dar Isus le-a zis: „Un proroc nu este dispreţuit decât în patria Lui, între rudele Lui şi în casa Lui.” 

Mc. 6.4. :νομίσαντες δὲ αὐτὸν εἶναι ἐν τῇ συνοδίᾳ ἦλθον ἡμέρας ὁδὸν καὶ ἀνεζήτουν αὐτὸν ἐν τοῖς συγγενεῦσιν καὶ τοῖς γνωστοῖς,

  Expresia ,, var , verisor  “ apare si ea in Noul Testament in limba greaca o singura data in Coloseni 4.10. :   ἀνεψιὸς (anepsios) .

10. Aristarh, tovarasul meu de temnita, va trimite sanatate; tot asa si Marcu, varul lui Barnaba (cu privire la care ati primit porunci… daca vine la voi, sa-l primiti bine),

10.Ἀσπάζεται ὑμᾶς Ἀρίσταρχος ὁ συναιχμάλωτος μου καὶ Μᾶρκος ὁ ἀνεψιὸς Βαρναβᾶ (περὶ οὗ ἐλάβετε ἐντολάς, ἐὰν ἔλθῃ πρὸς ὑμᾶς, δέξασθε αὐτόν).

Concluzii :

    Cat priveste  acest scurt articol vreau sa va amintesc  : daca  fratii Domnului  ,  erau veri sau rude apropiate  existau cuvinte in original pentru a descrie exact  gradul  de rudenie intre Mantuitor si acestia .    Cuvinte ca ,, syngenis - rudenie “ ,  ,, anepsios- var , verisor  “  erau  disponibile .  Teoctist  are mari probleme cu sinceritatea , fata de Textul Sacru daca citeste ,, adelphoi “  si ,, traduce ,, anepsios “.   Ce il determina sa faca aceasta?

   Daca ar traduce fara prejudecati nu ar mai fi consecvent dogmei si traditiei .

   A  traduce Biblia  pentru  a ne demonstra  sau sprijini dogma sau traditia cred ca este un lucru  periculos .  In spiritul acesta au  fost  schimbate intentionat  multe sensuri  ale cuvintelor .

 De exemplu :

Ekklesia (adunare )   a fost  facut sinonim cu Basileia ( sala Imparatiei ).

Baptizo ( afundare ) a fost facut sinonim cu  Epicheo (a turna ) si Rantizo (a stropi ) si exemplele pot continua.

 

  Cred ca fiecare este liber sa cerceteze  si sa  descopere adevarul pentru a deveni slobod ! Eu  am incercat doar sa va stimulez  pentru a studia si a nu fi inselati . Oricum nu uitati: daca sunteti copiii ai Domnului aveti pe Cel mai bun Profesor –Duhul Adevarului , care va poate invata si calauzi in toate lucrurile .

Spor la treaba!

 

Acest site sper sa ne (va ) edifice cunostintele :

........ Μᾶρκος ὁ ἀνεψιὸς Βαρναβᾶ - coloseni 4 .10 .



http://biblos.com/colossians/4-10.htm
Adăugat în 27/11/2011 de Anabaptistul
Statistici
  • Vizualizări: 4884
  • Export PDF: 1
  • Comentarii: 1
Opțiuni