Harul din inima Legii
Autor: Pastor Ionut Gagiu  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de IonutGagiu in 10/07/2011
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Referințe

 

 

Text:  Numeri 9:6-17

Intro: Trecusera doi ani de cand copiii lui Israel au fost eliberati de sclavie din Egipt. Li s-a poruncit sa-si aminteasca. Pastele era pentru toti.  Trebuia sa fie tinut in prima luna a anului (aprilie la noi), in ziua a 14-a.  Pastele avea anumte reguli ce trebuiau urmate. Moise le-a dat instructiuni specific. Oamenii acestia incalcasera legea. In consecinta, pentru ei, sarbatorirea Pastelui le era interzisa.  Pentru ei nu mai era har; au incalcat legea – trebuiau sa plateasca!

Ill: Pastele evreiesc (Pesah) s-a celebrat pentru prima oara chiar in seara ce a precedat iesirea din Egiptul in care evreii au fost robi timp de 430 de ani. Pentru aceasta sarbatoare, evreii sacrifica un miel, perfect sanatos, intre orele 15.00 si 17.00. Este fript in intregime si se consuma cu paine nedospita si cu verdeturi amare. Sangele mielului simbolizeaza eliberarea de pacate, iar verdeturile amare - viata petrecuta de israeliti in timpul robiei egiptene. Pentru aceasta sarbatoare, evreii au mijlocul incins cu o centura, incaltaminte in picioare si un toiag in mana (Exod 12, 11).

Tot de sarbatoarea Pastelui tine si consumarea azimei (paine nedospita cu aluat sau drojdie). Aceasta este consumata timp de sapte zile. Azima este simbolul robiei, semnul mizeriei pe care au indurat-o ca robi la egipteni.

 

Unii cred ca Harul este doar pentru cativa, dar harul este pentro toti aceia ce il doresc. Legea condamna. Fie ca admitem ca este o Lege a lui Dumnezeu sau nu, suntem declarati pacatosi prin insasi constiinta noastra. Ce? Nu stim cu totii ca suntem pacatosi? Stim. Dar slava Domnului pentru har!!!Acesti oameni au venit la Moise si el a recunoscut ca nu stie ce sa faca dar va duce problema lor inaintea Domnului.

 I. Problema pe care o aduce vina - vs. 6-8

Lev. 7: 20 - 21 “dar acela care, gasindu-se in stare de necuratie, va manca din carnea jertfei de multumire, care este a Domnului, sa fie nimicit din poporul sau.  Si cine se va atinge de ceva necurat, fie de vreo spurcaciune omeneasca, fie de un dobitoc necurat, fie de o alta spurcaciune, si va manca din carnea jertfei de multumire, care este a Domnului, sa fie nimicit din poporul sau."


A. Constiinta  - In zilele noastre, constiinta este pe cale de disparitie.
Acesti oameni stiau ca nu pot sta inaintea lui Dumnezeu. Stiau despre faptul ca trebuiau sa stea inaintea lui Dumnezeu dar nu puteau si nu erau vrednici! Trebuie sa fim constienti de conditia noastra dar sa dorim sa stam inaintea lui Dumnezeu. – sa avem partasie cu El!

 
B. Problema conditiei lor – au atins un mort si erau necurati. Nu puteau sa se apropie de Dumnezeu.

1. Erau necurati - Lev 21:11 
2. Erau exclusi – nu puteau sa tina Praznicul Azimilor sau Pastele.

C. Ingrijorarea lor sincera – Nu se puteau apropia de Dumnezeu.

1. Ei doreau sa se apropie de Dumnezeu!
2. Erau disperati – au apelat la Moise. (cel ce comunica cu Dumnezu pentru ei)

 
II. Harul lui Dumnezu – haideti sa ne uitam la v. 9-14

Moise devine mijlocitor! O imagine a Mantuitorului! 1Ioan 2:1  “Copilasilor, va scriu aceste lucruri ca sa nu pacatuiti. Dar, daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel Neprihanit.” Si Moise a cautat un raspuns pentru ei.

A. Raspunsul – Harul lui Dumnezeu declarat in inima Legii.
Nu ai putut sa stai inaintea Domnului o data, iti mai ofer o posibilitate!

v. 10 – Esti necurat dar tot poti sa tii Pastele. Rom 8:3-4  “Caci - lucru cu neputinta Legii, intrucat firea pamanteasca o facea fara putere - Dumnezeu a osandit pacatul in firea pamanteasca, trimitand, din pricina pacatului, pe insusi Fiul Sau intr-o fire asemanatoare cu a pacatului,  pentru ca porunca Legii sa fie implinita in noi, care traim nu dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului.”


B. Eliberarea – Nu reusesti prin puterile tale (si nu vei reusi), intervine Domnul prin Harul Sau.
Ezr 9:8 “
Si totusi Domnul Dumnezeul nostru S-a indurat de noi, lasandu-ne cativa oameni scapati si dandu-ne un adapost in locul Lui cel sfant, ca sa ne lumineze ochii si sa ne dea putina rasuflare in mijlocul robiei noastre.”

C. Acceptarea – Strainul se poate acum apropia - HARUL.
Ex 12: 43-45
Domnul a zis lui Moise si lui Aaron: "Iata porunca privitoare la Pasti: niciun strain sa nu manance din ele. Sa tai imprejur pe orice rob cumparat cu bani, si apoi sa manance din ele. Veneticul si simbriasul sa nu manance.”


1. Strainii sa stea deoparte – nu fac parte din familie!
Natiunea Israel avea acces la Dumnezeu; era poporul Sau. In timp, altii au dorit sa locuiasca printre ei cautandu-L pe Dumnezeu!

2. Strainii erau izgoniti – nu aveau ce cauta in prezenta lui Dumnezeu.

III. Prezenta Slavei - v. 15-17 Dumnezeu mai intai si-a descoperit Harul, mai apoi – Slava! Nu-I vei cunoste niciodata Slava, pana cand nu vei cunoaste Harul 


A. Norul – ei stiau ca Domnul se afla in acel nor!
Dorinta mea cea mai mare este sa locuiesc in Prezenta Domnului – nu sunt capabil sa aduc jos norul – vreau sa-L vad pe Dumnezeu facand ceea ce numai El poate face. Sunt obosit de ceea ce are lumea aceasta de oferit. Lupt zilnic sa inving ispitele lumii, dorintele firii mele vechi, “fantanile” seci ale acesti lumi…

In Isaia vom vedea ce se intampla cu noi daca stam in prezenta Domnului (voia Domnului):
1. Avem perceptia corecta, masura corecta a noastra:  Isa 6:5 “
Atunci am zis: "Vai de mine! Sunt pierdut, caci sunt un om cu buze necurate, locuiesc in mijlocul unui popor tot cu buze necurate, si am vazut cu ochii mei pe Imparatul, Domnul ostirilor!"

2. Avem loc de scapare / siguranta -  Isa 25:Caci Tu ai fost un loc de scapare pentru cel slab, un loc de scapare pentru cel nenorocit in necaz, un adapost impotriva furtunii, un umbrar impotriva caldurii; caci suflarea asupritorilor este ca vijelia care izbeste in zid.”

3. Vom avea promisiuni / speranta - Isa 43:1-7Acum, asa vorbeste Domnul care te-a facut, Iacove, si Cel ce te-a intocmit, Israele! "Nu te teme de nimic, caci Eu te izbavesc, te chem pe nume: esti al Meu. / Daca vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine; si raurile nu te vor ineca; daca vei merge prin foc, nu te va arde, si flacara nu te va aprinde. / Caci Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Sfantul lui Israel, Mantuitorul tau! Eu dau Egiptul ca pret pentru rascumpararea ta, Etiopia si Saba, in locul tau. / De aceea, pentru ca ai pret in ochii Mei, pentru ca esti pretuit si te iubesc, dau oameni pentru tine si popoare pentru viata ta. / Nu te teme de nimic, caci Eu sunt cu tine, Eu voi aduce inapoi neamul tau de la rasarit si te voi strange de la apus. / Voi zice miazanoaptei: "Da incoace!", si miazazilei: "Nu opri", ci adu-Mi fiii din tarile departate si fiicele de la marginea pamantului: / pe toti cei ce poarta Numele Meu si pe care i-am facut spre slava Mea, pe care i-am intocmit si i-am alcatuit.”


4. Avem putere:  Isa 41:10 “
Nu te teme, caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu ingrijorare, caci Eu sunt Dumnezeul tau; Eu te intaresc, tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare."

B. Popas – odihna – pace – Oriunde se afla norul, acolo facea popas / se odihnea poporul lui Dumnezeu! Ce minunat sa poposesti in norul harului lui Dumnezeu! Ioan 10:9
 “Eu sunt Usa. Daca intra cineva prin Mine, va fi mantuit; va intra si va iesi si va gasi pasune.” , Matei 11:28  “Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna.”


Concluzie: Legea vs Harul. Dumnezeu a mai dat omului o sansa sa se apropie de El. In aceasta lume plina de pacat – Dumnezeu are HAR pentru fiecare!

Il cunosti pe Domnul – daca vii la El nu vei fi respins; te asteapta sa te tina in mana Sa. Daca il cunosti pe Domnul cu adevarat, te bucuri de prezenta Sa? Urmezi norul Sau, voia Sa, indrumarea Sa? 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2819
  • Export PDF: 5
Opțiuni