Pastreaza-ti tineretea curata!
Autor: Bera Ionut  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de pynk_2 in 03/03/2009
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Pastreaza-ti tineretea curata!



In viata fiecare persoana individual va alege ceea ce considera ca este mai benefic pentru ea, astfel in fiecare clipa omul este pus in fata unor optiuni de alegere.
Va alege bine sau va alege rau, va alege sa faca o fapta buna sau una rea, sa spuna o minciuna sau un adevar, dar in general fara sa-si dea seama ca de aceste alegeri atarna vesnicia sa.

Dece vesnicia sa?
Pentru ca omul are anumite limite impuse de Dumnezeu, iar daca acesta nu le respecta va suporta consecintele.
Astazi vom dezbate aceasta tema dedicata in special tinerilor care asculta si respecta voia Lui Dumnezeu si nu numai, orice om, orice tanar care doreste sa aiba o viata departe de pacat si mai aproape de Dumnezeu. Oameni care stiu sa opteze pentru lucruri benefice vietii lor pe pamant si alegeri care odata luate sa ne apropie mai mult de Dumnezeu si nu opusul acestor lucruri.

Dece sa fi curat?
Pentru ca este o conditie impusa de Dumnezeu care ne vrea curati, si ba mai mult de atat trebuie sa luptam permanent cu pacatul care vrea sa stapaneasca in viata omului si sa-l robeasca.
Domnul a spus “Adevarat, adevarat va spun, ca oricine traieste in pacat, este rob al pacatului.” Ioan 8:34;
Tendinta si lupta lui Satan este sa puna o robie pe om subjugandul cu tot felul de pacate, contra vointei Lui Dumnezeu care a dat tot ce a avut mai drag sa ne putem reprimi libertatea.
Biblia ne arata mai multe exemple de oameni, de tineri care unii dintre ei au luptat pentru o tinerete curata si apoi continuand cu acelasi mod de viata pe cand altii au renuntat la acest mod de viata alegand pacatul.
Primul exemplu care o sa-l amintesc este din Genesa cap. 37;, unde vedem inceputul vietii unui tanar (Iosif) care nu era tocmai bine vazut de fratii sai ne vrand sa se pateze cu obiceiurile lor murdare, din contra acesta spunea tatalui sau ce vorbe murdare si ce vaceau acesti fapt care a dus la o mare ura din partea acestora fata de el.
Dumnezeu vazandu-I sinceritatea ia niste decizii cu privire la acest tanar si ii descopera ceea ce a hotarat pentru el prin vis de noapte.
Visurile bineinteles nu au placut deloc fratilor sai care acum il urau si mai tare si chiar tatal sau era foarte mirat de aceste visuri.
Vedem ca Dumnezeu intervine foarte repede in viata acestui tanar si vazandui sinceritatea si dorinta de a face binele ii pregateste un viitor maret. Lupta noastra impotriva pacatului este de o mare valoare inaintea lui Dumnezeu care se bucura enorm vazand silinta care o da o persoana in acesta lupta imotriva pacatului.
Tanarul acesta chiar daca a avut in viata si suferinta Dumnezeu a fost cu el in toate zilele vietii lui si la binecuvantat.
Fratii sa-I au hotarat sa-l omoare, pana la urma aruncandu-l in groapa, dar Dumnezeu a vazut lucrul acesta si nu a lasat sa I se intample ceva rau si a fost scos din groapa si vandut unor oameni care l-au dus in tara in care Dumnezeu planuia sa-l duca pentru salvarea si succesul sau si nu doar al sau ci si al intregii case a tatalui sau.
Ceilalti tineri au facut alte alegeri care nu placeau lui Dumnezeu si au ales ceea ce ei au considerat ca este mai bine pentru ei, dar a venit vremea cand au regretat.
Dumnezeu intervine in necaz si ridica pe cel cazut in tot felul de probleme, chiar daca o ducea bine la tatal sau si a avut o viata frumoasa, de data aceasta Iosif nu se simtea tocmai bine si ruga pe fratii sai sa-l lase si sa nu-I faca rau.
Daca acesta ar fi ramas in acea groapa nu ar fi avut mult de trait chiar daca unul din fratii sai vroia sa-l scape, sansele sale erau minime dar cu Dumnezeu erau de 100%, a mai fost un om care din pricina curatiei si credintei lui a fost aruncat in groapa doar ca aceasta era mult mai mare si era si plina de lei. Dar Dumnezeu care are in vedere pe oamenii sai la scos teafar si nevatamat asa cum si Iosif iesise fara probleme, scos chiar de cei care il aruncasera in ea.
In viata nu esti doar pe culmi ci ajungi si in groapa, in necaz, in suferinta dar Biblia ne arata clar ca Dumnezeu nu sta nepasator ci din potriva intervine si te scoate din necaz la vremea hotarata de El.
Iuda un alt tanar, fratele lui Iosif, cel care a propus fratilor sai sa-l vanda pe Iosif vedem ca a luat decizii total opuse de ale fratelui sau. Acesta nu a optat pentru o tinerete curata ci dinpotriva tineretea lui nu a fost una placuta Lui Dumnezeu si asa a mers mai departe fara sa se gandeasca la aceste lucruri continuand sa ia decizii rele si pacatoase ajungand pana acolo incat pacatuieste cu nora sa pe care fara sa stea pe ganduri o condamna cu mare usurinta regretand mai apoi si crutand viata acesteia. Ce exemplu au luat fii sai de la el? Ne arata cuvantul ca unul din fii sai (Er) a fost rau inaintea Lui Dumnezeu, maniindul foarte tare si Dumnezeu l-a omorat. De data aceasta vedem un tanar care ajunse asa departe cu pacatul incat l-a determinat pe Dumnezeu cu toata bunatatea si indurarea Lui fara margini sa-l omoare.

Cum trebuie sa fiu?
Biblia ne arata cateva calitati si cateva lucruri de mare valoare pe care trebuie sa le avem in vedere.
Ap. Pavel spunea “Nimeni sa nu-ti dispretuiasca tineretea; ci fi o pilda pentru credinciosi: in vorbire, in purtare,in dragoste,in credinta,in curatie.”
Ap. Ne invata ca treuie sa fim o pilda in lume si de data aceasta precizeaza ca trebuie sa fim o pilda chiar si printre credinciosi, si ne arata si in ce trebuie sa fim exemple bune si cum sa fim.
Vorbirea noastra odata cu schimbarea sau inoirea noastra fata de Dumnezeu, lucrare facuta de Duhul Sfant in vietile noastre Mantuitorul ne invata ca vorbirea noastra trebuie sa aiba ca obiectiv laudarea si cinstirea Lui Dumnezeu, cuvintele trebuie sa fie drese cu sare, nu cuvinte murdare nevrednice de rostit de un copil a Lui Dumnezeu.
Iacov ne atrage atentia si ne indeamna sa avem foarte mare grija la limba care trebuie controlata si avut grija sa nu pacatuim.
Purtarea noastra incepe de la modul in care ne comportam in societate si in Biserica, cat si fata de lume, de parinti, chiar si pana la imbracaminte, toate treuie sa reflecte in invatatura Cuvantului, si in conformitate cu inoirea (schimbarea) starii noastre.
Domnul Isus pune un foarte mare accent pe dragoste dand o porunca preluata foarte puternic in special de catre Ap. Ioan care urma sa fie numit ucenicul iubit de Domnul sau ucenicul iubirii, Domnul spunea “Sa va iubiti unii pe altii cum v-am iubit Eu.” O dragoste fara limite, eterna pana la moarte El ne-a iubit si a lasat aceasta mare porunca pretuita dintotdeauna de catre cei ce L-au urmat.
Credinta este obligatorie chiar daca difera de la individ la individ, omul treuie sa aiba credinta in ceea ce Duhul Sfant ne reveleaza prin cuvant. Terbuie sa avem credinta caci aceasta este o caracteristica a neprihanirii, “Avram a crezut pe Dumnezeu iar lucrul acesta i-a fost considerat de Dumnezeu neprihanire.”, iar “Cel neprihanit va trai prin credinta!” asa ca aceasta credinta este necesara ba mai mult obligatorie si Domnul sa mareasca credinta noastra.
Curatia este o alta caracteristica a omului schimbat si salvat de Domnul Isus, a copilului Lui Dumnezeu care lupta sa aiba o relatie cat mai buna cu Dumnezeu si pentru o viata de sfintenie, de curatie. Astfel este de apreciat pentru un om ,in special pentru un tanar sa-si pastreze tineretea si viata curata.
Ap. Petru ne indeamna la o tinerete in smerenie “”Dumnezeu sta impotriva celor mandrii, dar celor smeriti le da har.” Si ce este mai de pret decat sa sa beneficiezi de marele har pe care Dumnezeu l-a ingaduit si pentru generatia noastra si vrea sa ne bucuram de el?
Smerenia trebuie adoptata de catre toti copii Lui si renuntarea la mandrie trebuie sa fie facuta cat mai repede posibil, caci este groaznic sa te trezesti ca este impotriva ta Domnul care vrea de la tine smerenie si nu antonimul acesteia.
Tot Petru ne indeamna sa aruncam asuprea Domnului toate ingrijorarile noastre, si daca ne amintim de invatatura Domnului pe care cu siguranta Petru o avea in minte cand dadea aceasta invatatura vedem ca El vrea sa ne ridice toata povara care tinde sa apese asupra noastra si toate ingrijorarile noastre concentrandune pe ceea ce ne invata in continuare, “Fiti treji si vegheati!”, sa-l asteptam pe Domnul treji si vegheatori avand prioritara in viata noastra nu grijile acestei lumi ci voia Lui Dumnezeu.
Ap. Ioan spunea : “Va scriu tinerilor, fiindca sunteti tari, si Cuvantul lui Dumnezeu ramane in voi, si ati biruit pe cel rau.”
Acum nu poate ramane Cuvantul in tine daca nu-l inveti prima data, asa ca ar trebui sa punem un mare accent pe invatarea Cuvantului si apoi urmarirea implinirii celor amintite si nu numai, o tinerete treita in curatie si apoi o viata la fel de frumos traita, ca in timpul zilei cum ne invata Pavel, departe de pacat si de poftele firii.
Optand pentru sfintenie si rugaciune pastrand o relatie stransa cu Dumnezeu si aceasta permanenta, iar cel rau nu va avea nici o putere asupra vietii tale.
“Fugi de poftele tineretii, si urmareste neprihanirea,credinta, dragostea, pacea, impreuna cu cei ce cheama pe Domnul dintr-o inima curata.” 2Timotei 2:22;
Asa cum reiese din cele de mai sus viata noastra trebuie traita departe de pacat si poftele acestei firi, trebuie sa cautam partasia cu fratii, sa iubim Biserica si actiunile care se desfasuara acolo, mersul la Biserica nu trebuie sa fie fortet sau din rutina ci din dragoste fata de lucrarea de acolo si fata de fratii tai de acolo cu dorinta din inima de a te unii cu acestia in laudarea si adorarea lui Dumnezeu.
Dupa alegerile noastre in voiata vom fi invingatori sau invinsi, in fiecare clipa facem alegeri si doresc ca Domnul sa ne ajute ca toate deciziile pe care le luam sa fie corecte si pe placul Sau.
O tinerete traita in curatie aproape de Dumnezeu, dupa voia Lui care este prioritara in viata ta vei avea o tinerete de succes, care te impinge intro viata traita la fel si o rasplata a luptei si alergarii tale pe pamant de care sa te bucuri tu si cei ce au luptat alaturi de tine.
Deciziile sunt a le noastre, ale tuturor, Dumnezeu a lasat la alegerea noastra. Poti sa faci astazi o bucurie lui Dumnezeu alegand sa traiesti o tinerete si o viata curata, asa cum El doreste si Domnul sa te ajute.


Domnul sa binecuvinteze toti tinerii, iar pe cei cel cunoasteti si faceti voia Lui, Domnul sa va intareasca, iar daca inca te mai gandesti este timpul tau sa iei astazi o decizie pentru tine si sufletul tau.
Amin!
Statistici
  • Vizualizări: 6290
  • Export PDF: 4
  • Favorită: 1
Opțiuni