PAVEL SI CRESTINI DIN ROMA(NIA)
Autor: Florin T. Cimpean  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 23/03/2008
    12345678910 0/10 X
PAVEL SI CRESTINI DIN ROMA(NIA)!
Romani 1:8-17
In acest editorial doresc sa adresez on problematica urgenta a miscarii evanghelice romine. In ultimul timp suntem spectatorii unor evenimente interesante, daca nu ciudate in sinul miscarii evanghelice. In timp ce aceasta miscare a crescut remarcabil, a atins etapa maturizari avind la dispozitie resurse deosebite, a ajuns sa detina influenta din ce in ce mai mare, descoperim un spectru larg de frictiuni interne, conflicte infantile, miopie spirituala si vizionara si o lipsa de directie acuta. Acum cind miscarea evanghelica romana a atins etapa maturitatii spiritual exista 2 pericole majore care pot fi indentificate si in experienta miscarii evanghelice din alte natiuni. Primul pericol este alunecarea in Liberalism. Al doilea pericol este alunecarea intr-un legalism fundamentalist. Crizele interioare ale miscarii nu pot fi rezolvate nici prin toleranta postmoderna propusa de liberalism, nici prin edicte care impugn anumite tipare de comportament sau liturgice propuse the spiritual legalist.
Exista insa o solutie biblica care raspunde atit nevoilor cit si aspiratiilor unei miscari spiritual mature: implicarea masiva in misiunea mondiala.
Apostolul Pavel, scriitor genial de scrisori vizionare, se adreaza comunitatii crestine mature din Roma cu scopul de a lansa o viziune clara si pentru a motiva si angaja aceasta biserica in misiunea mondiala.
Pericopa Romani 1:8-17 scrisa de Pavel cu aproape 2 milenii in urma este parca adresat miscarii evanghelice romane. Pavel creaza un cadru misionar, lanseaza o viziune misionara si angajeaza acasta miscare in efortul lui misionar pina la extremitatile Imperiului Roman.
Pentru miscarea evanghelica romana, ideile prezentate de Pavel devin imperative:
1. Providenta divina in misiune. Este foarte clar pentru Pavel ca raspindirea crestinilor in lume este un act al providentei divine pentru indeplinirea Marii Trimiteri. Pentru timp ca acum miscarea evanghelica romana este raspindita peste tot in lume. Sigur la prima vedere aceasta dispersie are un susbstrat economic, dar in providenta lui Dumnezeu are un scop misionar. Sute de biserici evanghelice au aparut in timp relative scurt in jurul lumii. Mii de tineri cu abilitati special sunt compun aceste biserici. Am participat recent in Paris si in alte locuri din Europa in biserici unde sute de tineri reprezentind un potential extraordinar sunt déjà pe cimpul de misiune. Am vazut in aceasta forta Providenta lui Dumnezeu pentru un timp ca acum.
2. O viata Spirituala exemplara. Biserica din Roma avea succes pentru deoarece credinta lor era "vestita in toata lume"(v.8). Cum transferam experientele noastre intense cu Dumnezeu din biserica intr-o viata exemplara cu Dumnezeu in experienta noastra cotidiana. Aceasta este provocarea. Numai printr-o astfel de viata vom avea un impact misionar in afara bisericii si dincolo de frontierele culturii romanesti.
3. Re-Orientarea Vietii de Rugaciune v. 9. Romanii sunt cunoscuti ca personae rugative. Rugaciunea a fost dintotdeauna o dimensiune importanta a spiritualitatii penticostale romane. Insa de multe ori rugaciunile noastre devin recitaluri ale propriilor nevoi, experiente ale caror calitatea este evaluate prin multimea decibelilor. Rugaciunea este cea mai importanta arma misionara pe care o avem la dispozitie. Trebuie deci sa re-orientam experienta rugaciunii noastre spre un scop misonar aducind inaintea Domnului pleiada natiunilor, misionarilor si a nevoileor de pe cimpul de misiune. Este o chemare urgenta sa ne rugam pentru seceris.
4. Re-orientarea Finantelor Noastre v. 13. Este evident ca noi suntem miscati mai profund si mai dramatic de nevoile sociale ale oamenilor decit de nevoile evangheliei. Suntem gata sa contribuim sume imense atunci cind stim ca exista nevoi gastrice si ne miscam foarte incet cind trebuie sa suportam misionari care isi sacrifica tineretea si isi risca viata pe cimpul de misiune. Trebuie sa recunoastem ca sutem nationalisti in darnicie. Ori cimpul de misiune nu este etnic ci universal. Este o nevoie urgenta pentru a re-orienta finatelor noastre pentru a sustine masiv misiunea mondiala.
5. Echiparea Sfintilor pentru Misiune vv. 11-12. CCeea ce spune Pavel aici este ca toate darurile Duhului Sfint sunt prezente insa nu sunt activate. Este responsabilitatea liderilor spirituali sa ajute sfintii sa activeze si sa foloseasca darurile pe care le au de Duhul Sfint. Aceasta inseaman echipare pentru misiune. Unde este viziunea misionara si unde este procesul de echipare a sfintilor pentru aceasta viziune? Aceasta echipare este una din nevoile urgente ale miscarii romane.
6. Cultivarea unui Sentiment de Datorie fata de alte Natiuni. Deviza lui Pavel pentru misiune este: "Eu sunt dator si Grecilor si Barbarilor, si celor invatati si celor neinvatati." (v.14). Miscarea evanghelica romana este in general etno-centrica. Din nefericire exista un dispret pentru alte natiuni, alte culturi, pentru alte etnii si culori. Dar din paleta creatoare a lui Dumnezeu au iesit diferite culori si multitudini de etnii. Si El le iubeste pe toate. Dumnezeu iubeste la fel de mult un suflet roman si un suflet "barbar" orice ar putea insemna acest cuvint. Numai cind ne vom simtii datori fata de alte natiuni vom fi gata sa facem misiune cu adevarat.
7. Suprematia Evangheliei vv.16-17. Miscarea penticostala romana trebuie sa inteleaga ca doar evanghelia este Suprema. Este imuabila. Este inalterabila. Este invincibila. Traditiile noastre sunt temporare. Obiceiurile noastre se perimeaza. Metodele noastre devin demodate si ineficiente. Trebuie sa recunoastem ca experienta noastra spiritual si teologica nu mintuie. Singura evanghelia mintuie. Nu edictele noastre, oricit de spirituale ar parea, pot transforma, ci numai puterea Evangheliei. Evanghelia nu este romana ci divina. Evanghelia este universala, pentru toate natiunile, etniile si culturile. Numai "ea este puterea lui Dumnezeu pentru mintuirea fiecaruia care crede", indiferent de nationalitate, culoare si cultura. Trebuia sa procalmam suprematia evangheliei si sa stopam incercarea de a atasa orice bagaj romanesc Evangheliei mintuitoare.
Cred din toata inima ca misiunea mondiala este un raspuns biblic la toate crizele, dilememle, frictiunile pe care le experimenteaza o miscare spirituala crestina la maturitate. Ea nu ne va lasa sa alunecam nici in liberalism, nici in legalism. Numai misiunea ne va tine in centrul voii lui Dumnezeu. Si cred ca acolo vrem sa fim. Sa recapturam deci importanta misiunii.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2995
  • Export PDF: 7
Opțiuni