Istoria primului altar…
Autor: Nechifor Caleb  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cotnike in 15/03/2008
    12345678910 0/10 X
Istoria primului altar...
Gen.8:20

Primul altar care apare în Biblie este altarul construit de Noe, omul neprihănit.
Nici sfântul Abel, care a adus prima jertfă plăcută Domnului(Gen. 4:4), nici Enos(fiul lui Set), pe vremea căruia au început oamenii să cheme numele Domnului(4:26), nici Enoh, omul care a umblat cu Dumnezeu 300 de ani şi nu s-a plictisit nici măcar o secundă(Gen. 5:22), niciunul dintre aceştia nu au avut iniţiativa de a "zidi" un altar Domnului. Primul om care construieşte primul altar din istoria Terrei, este neprihănitul Noe.

Primul altar...

1. Era prioritatea omului neprihănit(v.19,20a)
Priviţi panorama: După ce coboară din arcă Noe , soţia lui , Sem, Ham şi Iafet împreună cu soţiile lor, după ce coboară toate animalele, Noe, omul neprihpnit înainte de a-şi construi o casă( pentru că se aflau "sub cerul liber"), înainte de a împărţii pământul copiilor şi familiilor acestora, el construieşte un altar.
Nu ştiu de unde a găsit materialele necesare pentru costruirea altarului, nu ştiu din ce l-a construit(pământ, piatră), un singur lucru ştiu altarul era prioritatea lui Noe. El era "zidit" Domnului.
Noe nu numai că înainte de a face ceva bun, era bun(6:7) , nu numai că înainte de a fii propovăduitor al neprihănirii(2Petru 2:5) era om neprihănit(Gen.6:7), dar el chiar înainte de a se îngriji de trupul lui, se îngrijea de sufletului, ridicând altare. Pentru el altarul era prioritatea numărul unu a vieţii lui.

2. Era semnul mulţumirii(20b)
" a zidit un altar Domnului..."
Noe a zis fără vorbe, dar prin fapte:"Dumnezeule pentru că timp de un an şi 17 zile(cât timp am stat în corabie-Gen. 7:10,11->8:14 ) m-ai păzit pe mine, pe familia mea şi chiar pe animalele care au fost cu mine, acum când fac primul pas pe pământul uscat vreau să-ţi zidesc un altar ca semn de mulţumire".
Altarul nu era zidit în cinstea soartei, a norocului, a întâmplării, nici chiar a naturii, el era zidit în cinstea Domnului ca semn de mulţumire.
Obs. EL nu a adus un singur animal şi apoi să plece, ci el a adus jertfă din toate animalele curate.

3.Era bazat pe sfinţenie(pe curăţenie- v. 20c)
"...a luat din toate dobitoacele curate şi din toate păsările curat..."
Deşi Noe avea cu el şi animale necurate(7:2), el a adus jertfa doar din animalele curate.
EL a înţeles că înaintea Domnului nu poate să vină cu păcatul din viaţa lui, Domnului nu are voie să îi aducă decât sfinţenia şi ce are el mai bun("dobitoacele şi păsările curate".

Şi acum vreau să ne întrebăm când a fost ultima zi, ultimul moment când am "zidit" un altar Domnului, prin rugăciune, prin milostenie, prin cântare. Dacă totuşi l-am zidit oare am fost gata ca din tot ce este sfânt şi curat să jertfim pe altarul Lui? Dacă am făcut aceste lucruri ferice de noi şi Domnul să ne ajute să continuăm acestă "jertfire" până la sfârşit vieţii. Dacă nu, fie ca aceste momente să fie pentru noi momentele în care să ne pără rău de trecutul nostru şi să nu lăsăm ca altarul ridicat de Noe să rămână doar istorie, ci de azi înainte să fim gata ca în fiecare zi să "zidit" măcar un altar, altar care să fie prioritatea vieţii noastre, semnul muţumirii noastre şi de ce nu baza curăţeniei noastre spirituale.

Dumnezeu să ne ajute !

Amin
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4324
  • Export PDF: 2
  • Favorită: 1
Opțiuni