Mâna lui Dumnezeu – Neemia 2:7-8,18
Autor: Ștefan Zambo  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de 12345 in 08/07/2025
    12345678910 0/10 X

 „... Împăratul mi-a dat aceste scrisori, căci mâna cea bună a Dumnezeului meu era peste mine... Și le-a istorisit cum mâna cea bună a Dumnezeului meu fusese peste mine, și ce cuvinte îmi spusese împăratul... ” (Neemia 2:7-8,18)

   A. În Sfânta Scriptură Dumnezeu se descoperă folosind un limbaj cât se poate de uman. Scriitorii inspirați ai Scripturii, prezentându-L pe Dumnezeu, vorbesc despre gândurile Domnului, ochii lui Dumnezeu, gura sau glasul Domnului, inima lui Dumnezeu. Mâna sau brațul Domnului sunt deasemeni expresii întâlnite adesea în Scriptură.

   Moise amintește evreilor de rolul pe care l-a avut Mâna lui Dumnezeu în eliberarea lor din Egipt (Exodul 13:9). Regele Solomon evocă brațul Domnului  în rugăciunea de dedicare a Templului de la Ierusalim (1Împărați8:41-43a). În istoria regilor lui Israel putem observa adesea manifestându-se Mâna lui Dumnezeu (Exemplu: 2Cronici 30:1). Profeții care au experimentat harul revelației au găsit că “Mâna Domnului” a fost responsabilă de multe din episoadele istoriei evreilor. (Exemplu: 2Împărați 3:15, Ezechiel 37:1).

   Sigur, Mâna Domnului s-a manifestat în multe feluri de-a lungul timpului în creație, în istorie și în viețile oamenilor. Adesea modul în care s-a manifestat Brațul lui Dumnezeu i-a înfricoșat pe cei ce L-au văzut. Uneori însă Mâna Domnului se manifestă într-un mod delicat. Dregătorul Neemia vorbește despre “mâna cea bună a Dumnezeului meu. ” De ce vorbește așa Neemia? Pentru că Mâna aceasta i-a dat trecere înaintea Împăratului din Susa într-un mod tainic și miraculos. Unul din aspectele uimitoare ale manifestării lui Dumnezeu este că El, Cel care cutremură pământul și îngrozește oștile cerului, poate fi în același timp un susur blând care se așează peste slujitorii Săi. (Ezra 7:6,9)

   Cercetând Biblia putem afla Când și Cum se manifestă Mâna lui Dumnezeu. (Câteva sugestii: 1Împărați 18:46, Psalmul 32:3-4,139:8-10, Luca 1:66, Faptele Apostolilor 11:21, Evrei 10:31)

   B. Pentru credincioșii și credincioasele Noului Legământ expresia “mâna cea bună” ne duce cu gândul la Hristos și la Cruce… După înviere Domnul Isus îi provoacă pe ucenici să-i privească mâinile (Ioan 20:20), lui Toma îi spune personal: “Adu-ți degetele încoacea și uită-te la mâinile Mele…”  Ce vezi prin mâinile Fiului lui Dumnezeu? Poetul Costache Ioanid scrie:

                                “Mâinile Tale, dulce Isuse, / mâinile care din lut ne-au creat, /

                            întinse pe lemn se lasă străpunse, / o, mâinile Tale ce totul au dat!”

   Astăzi aceste mâini binecuvântate, ce au fost străpunse pentru păcatele noastre, încă sunt întinse chemător. Gestul este însoțit de cuvintele: ”Veniți la Mine, toți cei trudiți și împovărați, și Eu vă voi da odihnă.” (Matei 11:28) Este scris că aceste mâini binecuvântate bat la ușile oamenilor pentru a se deschide. Fiul lui Dumnezeu spune: ”Iată Eu stau la ușă și bat. Dacă aude cineva glasul Meu și deschide ușa, voi intra la el, voi cina cu el, și el cu Mine.” (Apocalipsa 3:20) Pictorul englez William Holman Hunt a transformat acest „Iată Eu stau la ușă și bat”, într-o pictură minunată, intitulată „The Light of the World”(Lumina Lumii). În lucrarea lui Hunt, Isus ține în mâna stângă un felinar cu care luminează în noapte, iar cu mâna dreaptă bate la o ușă ce demult nu a fost deschisă. Ușa este imaginea omului și a inimii lui înstrăinată de Dumnezeu.

   C. Mesajul nu ar fi complet dacă nu am aminti și de modul în care se va manifesta Mâna Domnului în viitor. Vine foarte curând Ziua când scena se va schimba în mod dramatic. Mâinile acestea, care au apucat Crucea în urmă cu două mii de ani, vor apuca lopata, pentru a curăți pământul. Profeția lui Ioan Botezătorul sună așa: „Acela (Isus) Își are lopata în mână, Își va curăți cu desăvârșire aria și Își va strânge grâul în grânar; dar pleava o va arde într-un foc care nu se va stinge”. (Matei 3:12) O, ce teribilă și glorioasă, în același timp, va fi Ziua Domnului. Zaharia, profetul inspirat, anticipează: Iata, vine ziua Domnului, cand prazile tale vor fi impartite in mijlocul tau. Atunci voi strange toate neamurile la razboi impotriva Ierusalimului. Cetatea va fi luata, casele vor fi jefuite, si femeile, batjocorite; jumatate din cetate va merge in robie, dar ramasita poporului nu va fi nimicita cu desavarsire din cetate. Ci Domnul Se va arata si va lupta impotriva acestor neamuri, cum S-a luptat in ziua bataliei. Picioarele Lui vor sta in ziua aceea pe Muntele Maslinilor, care este in fata Ierusalimului, spre rasarit; Muntele Maslinilor se va despica la mijloc, spre rasarit si spre apus, si se va face o vale foarte mare: jumatate din munte se va trage inapoi spre miazanoapte, iar jumatate, spre miazazi. Veti fugi atunci in valea muntilor Mei, caci valea dintre munti se va intinde pana la Atel; si veti fugi cum ati fugit de cutremurul de pamant de pe vremea lui Ozia, imparatul lui Iuda. Si atunci va veni Domnul Dumnezeul meu, si toti sfintii, impreuna cu El! In ziua aceea, nu va mai fi lumina; stelele stralucitoare se vor ascunde. Va fi o zi deosebita, cunoscuta de Domnul, nu va fi nici zi, nici noapte, dar spre seara se va arata lumina. In ziua aceea, vor izvori ape vii din Ierusalim si vor curge jumatate spre marea de rasarit, jumatate, spre marea de apus; asa va fi si vara si iarna. Si Domnul va fi Imparat peste tot pamantul. In ziua aceea, Domnul va fi singurul Domn, si Numele Lui va fi singurul Nume.”

ÎNTREB: Ce este de preferat; Mâna mântuitoare a Domnului, sau Brațul asprul al judecății lui Dumnezeu? ... Totuși, cei care vor refuza pe prima vor avea parte de al doilea. De aceea, astăzi, „Încredințează-ți soarta în mâna Domnului, încrede-te în El și El va lucra. ” – Psalmul 37:5

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 23
Opțiuni