Crestin, dar nu nascut din nou
Autor: Rudisteanu Alexandru  |  Album: fara album  |  Tematica: Mântuire
Resursa adaugata de Rudi.Alex in 27/05/2017
    12345678910 0/10 X

   Ioan 3:1-7:

      1 Între farisei era un om cu numele Nicodim, un fruntaş al iudeilor.

      2 Acesta* a venit la Isus noaptea şi I-a zis: „Învăţătorule, ştim că eşti un Învăţător venit de la Dumnezeu, căci nimeni** nu poate face semnele pe care le faci Tu, dacă nu este† Dumnezeu cu el.” 3 Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă* un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.”

      4 Nicodim I-a zis: „Cum se poate naşte un om bătrân? Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale şi să se nască?”

      5 Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă* nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.

      6 Ce este născut din carne este carne şi ce este născut din Duh este duh.

      7 Nu te mira că ţi-am zis: ‘Trebuie să vă naşteţi din nou.’

 

De ce trebuie sa fim nascut din nou? Fiindca nimic nu poate sa inlocuiasca nasterea din nou. Fiindca nasterea din nou este calea spre mantuire, indicate de Hristos.

Ce invatam despre nasterea din nou din povestea lui Nicodim?

1. Nici religia, nici faptele, nici obiceiurile din biserica sau traditiile, nimic nu pot sa inlocuiasca nasterea din nou.

Nicodim era un conducator al iudeilor, era un om invatat, care stia Scripturile din scoarta in scoarta (obligatia preotilor era sa stie Legea pe de rost); nu era un fariseu oarecare, era un lider al lor, un fruntas, ceea ce inseamna ca avea o autoritate bisericeasca.

El credea ca este mantuit cu aceste lucruri, cu religia lui. Toata viata a incercat sa il multumeasca pe Dumnezeu, sa il impresioneze pe Dumnezeu cu lucruile pe care le facea la biserica. Probabil ca nu lipsea de la biserica. Mergea la Templu si slujea de Sabat. Probabil ca se ocupa de grupurile de enoriasi. Probabil se ocupa de raspandirea invataturii din Vechiul Testament. Vorbea si invata pe altii despre Dumnezeu.

Dar probabil ca era din aceia despre care Isus spune: Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: ‘Doamne, Doamne! N-am* prorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Şi n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?’ (Matei 7:22)

Fereasca Dumnezeu de asa ceva, sa ni se spuna asa ceva de catre Dumnezeu in ziua Judecatii.Este cel mai groaznic si terifiant lucru. Care ar fi reactia ta daca noi am spune: Doamne , dar eu m-am rugat, iar Dumnezeu ar spune: Eu nu te cunosc...Doamne, eu am predicat, iar Dumnezeu ar spune: Eu nu te cunosc.

Cea mai mare inselaciune: sa fi pierdut fara sa stii ca esti pierdut. Nicodim era pierdut, dar el nu stia ca era pierdut. El se baza pe religia lui, pe datinile si obiceiurile religioase, pe trairea in biserica, pe o serie de norme si reguli, el credea ca astea il mantuiesc.

Nicodim nu a venit la Isus din cluburi, nu a venit la Isus de la tigara sau de la birt, de la femei, ci a venit din Biserica. Asta e dureros: sa stai in biserica, dar sa mori chiar daca esti din biserica, fiindca nu esti nascut din nou.

2. Faptul ca simpatizezi cu Isus, faptul ca iti plac faptele lui, faptul ca iti plac invataturile lui si te impresioneaza, faptul ca te emotioneaza faptele lui sau jertfa , nu inseamna ca esti nascut din nou.

Uitati-va la Nicodim, spune ca a venit la Isus: oare de ce a venit noaptea la Isus? De ce atunci? Pentru ca nu vroia sa il vada nimeni, sa nu stie nimeni ca a venit sa vorbeasca cu Isus, sa nu afle altii ca el il cauta pe Isus. Nicodim putea sa vorbeasca cu Isus in timpul zilei,  a vazut minunile facute, a asistat la ele, putea sa traga pe Isus deoparte si sa vorbeasca cu el personal.

Ai fost pus in situatia asta? Doamne, sa ma rog , dar sa nu ma vada altii. Sa citesc Biblia, dar mai pe ascuns, ca sa nu vada colegii. Duminca cu Isus, in restul zilei ne ocupam cu ale noastre. Iar de luni pana sambata, orice inafara de Isus. Nu este posibil sa urmezi pe Isus, fara ca EL sa se intersecteze cu lucrurile murdare din viata ta.

Cand te gandesti ca esti nascut din nou, ma intreb la ce ai renuntat tu ca sa urmezi pe Isus? La nimic… in continuare te culci cu prietena , in continuare esti curvarul care ai fost inainte, in continuare esti cu tigara si iti place paharul, esti aceeasi persoana care ai fost inainte. Defapt, nu te costa nimic. Unii venim si cautam in biserica pe Dumnezeu, dar in societate, la munca, in familie chiar, avem relatii ascunse cu El. Ne e teama sa nu stie nimeni ca Isus este parte din viata noastra. Sa nu stie mama ca m-am botezat, seful ca sunt pocait, colegii ca eu nu merg in discoteca, fiindca il urmez pe Hristos.

Hristos vrea sa faca curatenie in viata noastra, noi am prefera sa stearga un pic la suprafata. Hristos vrea sa ne faca o operatie pe inima, noi am vrea doar o pastila, Hristos ar vrea sa transforme curete toate imperfeciunile, sa ne transforme complet, noi am prefer sa ne dea cu un pic de machiaj spiritual.

Cea mai importanta intrebare la care treburi sa raspunzi este legata de nasterea din nou. Intrebarea nu este daca bunicii sau parintii au fost pocaiti sau nu? Intrebarea nu e daca ai pestele pus pe masina sau nu? Intrebarea nu este daca ai fost la biserica sau nu? Intrebarea nu este daca citesti din Biblie sau nu? Intrebarea nu este daca ti-ai setat ringtone cu Glorie Mielului? Intrebarea este: esti nascut din nou sau iti place doar de Isus?

Fii nascut din nou, in aceasta zi, intoarce-te la Dumnezeu. Daca esti aici si poate ai facut anumite lucruri religioase in viata, dar nu exista o transformare in viata Ta si stii cu sinceritate ca Dumnezeu nu a schimbat, nu a regenerat viata ta, . te rog impacate-cu Dumnezeu, lasa-l pe El sa iti schimbe inima.

3. Cunostintele nu pot sa inlcouiasca nasterea din nou: 

Ce stia Nicodim despre Isus? Nu doar il recunoaste ca Invatator, dar afirma ca el stie ca vine de la Dumnezeu si ca minunile savarsite doar El le poate face. Cand Hristos a facut o vindecare, fariseii au spus ca are drac. Dar Nicodim recunoaste ca Dumnezeu este cu Isus, ca minunile pe care le face sunt direct de la Dumnezeu. Hristos ar fi putut sa spuna: uite, un om care stie, un om cu atata ravna, cu atata cultura, uite chiar ma cunoaste, hai direct in comitet, ca esti bine, esti un bun cunoscator al vietii mele.

Dar ce ii spune Isus? Nicodim, vezi ca esti aproape de fianlul vietii. Daca nu se schimba ceva in viata ta, daca nu te nasti din nou, te duci direct in Iad. Cu tot cu religia ta, si cunostintele tale din Scripturi, si cu obiceiurile iudeilor, cu toate slujirea ta in biserica, te duci direct in Iad.

Este posibil sa fi in biserica si sa nu fi nascut din nou? Este foarte posibil. Este posibil sa fii aici si sa crezi ca esti mantuit, dar sa nu fi? Este foarte posibil. Este posibil ca frati baptisti si penticostali, catolici, ortodocsi, adventisti si altii sa se intalneasca in Iad? Este foarte posibil. Este posibil sa organizam evenimente si Dumnezeu sa nu tina cont de ele? Este foarte posibil. Este posibil sa ii ajut pe saraci si sa nu tina cont de asta? Este posibil, daca nu esti nascut din nou.

O biserica adevarata este o biserica nascuta din nou, este o biserica transformata prin Harul lui Hristos.

Isus repeta: Adevarat adevarat va spun.Repeta fiindca e foarte important.

Cu cine sta de vorba Isus? Cu Nicodim. Nicodim era fariseu, stia foarte bine Tora. Isus i-a raspuns pe masura vorbitorului sau, conform cu cunostintele sale.

Ezechiel 36:35Va voi stropi cu apa curate si veti fi curatati. Va voi curati de toate necuratiile voastre si de toti idolii vostri.

Sa fi nascut din apa inseamna sa fi curatit de Dumnezeu, sa fi sfintit de toate necuratiile tale, ca atunci cand te intorci la Dumnezeu sa nu fi un om vechi, ci sa fi ca un om nou.

 Cum te naste Dumnezeu, cum te sfinteste? Voi ati fost transformati si e o transformare definite, ati fost schimbati in inimile voastre, pentru

Nu inseamna ca devii perfect, dar nici nu ramai omul vechi, cu aceleasi pacate, cu aceleasi dependebte, Ai fost botezat, ad rte bucuri de cluburi, ai fost botezat, dar nu te deranjeaza pornografia, ai fost botezat, dar nu te deranjeaza sexul cu partenerul sau partenera,.

Biblia spune ca Dumnezeu curateste viata si dorintele noastre sunt dorinte diferite.Cand Dumnezeu te sfinteste, nu te mai inchini banilor, nu te mai inchini sexului, nu te mai inchini eului tau.

Ezechiel 36:36-37

Cand Dumnezeu vine cu nastere de nou, Dumnezeu schimba inima de piatra, cu o inima de carne. Nasterea din nou nu tu o faci, Dumnezeu o face: Va voi face

Responsabilitatea noastra este sa mergem la Isus, dar apoi Hristos ne prelucreaza inima, ne prelucreaza viata . Ati simtit cu e o piatra? E rece, e dura, nu lasa sa patrunda nimic. Nu tea tinge nimic in dimineata aceasta, nu tea tinge nimic din ce Dumnezeu iti spune astazi?

Multi am vrea sa ne intoarcem la Dumnezeu, sa fim in ceruri, fara sa se schimbe nimic. Somnicul sa ramana somnic, prietenii sa fie prieteni, prostiile de pe facebook sa ramana acelaeasi, fara niciun fel de transformare. Dar Dumnezeu spune ca nasterea din nou produce schimbari. Sunt schimbari in viata ta? Dumnezeu nu asteapta o declaratie frumoasa, este determinarea de a merge cu Isus pana la moarte.

Cand esti nascut din nou nu mai citesti Biblia pentru ca trebuie, ci pentru ca iti place. Nu mai mergi la biserica pentru ca trebuie, pentru ca e duminica, ci pentru ca abia astepti. Nu mai canti pentru ca insista unii, ci o faci cu bucurie, sa sari in sus. Nu mai evanghelizezi din obligatie, ci faci cu dragoste pentru sufletele celorlalti.

Ce s-a intamplat cu Nicodim? Care e rezultatul nasterii din nou?

Citim textul de fata, dar nu vedem pe Nicodim ridicand vreo mana, facand ceva, nici da nici nu.

Credeti ca Isus a schimbat pe Nicodim? La Nicodim a avut loc nasterea din nou? Daca da, de unde stim asta?

a) Un crestin nascut din nou umbla cu Dumnezeu (Ioan 7:50-52)

Dumnezeu te primeste si cand e noaptea, Dumnezeu te primeste si cand esti in intunericul vietii tale, pentru a trai in lumina.

Lasa rusinea deoparte si isi risca reputatia. Nicodim nu s-a rusinat cu Hristos. Ia apararea lui Hristos, nu este de acord cu decizia Sinedriului.

 Nicodim a inceput sa umbla cu Isus . Un crestin nascut din nou este un om care umbla cu Isus. Umbla cu Isus si noaptea si ziua, umbla cu Isus la facultate, umbla cu Isus la munca, umbla cu Isus in incerci, umbla cu Isus la bine si la rau.

b) Un crestin nascut din nou slujeste lui Dumnezeu. (Ioan 19:39-40)

 

Omul care vine pe ascuns noaptea merge in timpul zilei sa ingroape pe Mantuitorul Sau. Nicodim a jerfit atat de mult. Oare cum a fost acel moment omul care a stat noaptea cu Isus sta fata in fata cu Salvatorul Sau si il pune in mormant, petrece ultimele clipe din viata lui Isus inainte de Inviere? Poate ca Nicodim a experimentat urmatoarele: “intr-o zi eram un religios, un simpatizant, dar acum sunt un copil al Sau, si nu mi-e rusine, si vreau sa fac tot ce pot pentru Hristos. Vreau sad au tot ce am Lui. Vreau sa raman cu Hristos pana la capat.”

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4446
  • Export PDF: 8
Opțiuni