Biruitori in necaz, prin Hristos
Autor: Rudisteanu Alexandru  |  Album: fara album  |  Tematica: Biruință
Resursa adaugata de Rudi.Alex in 19/11/2016
    12345678910 0/10 X

https://www.facebook.com/Victory-Family-Centre-Bucharest-Biserica-Victoria-1652886621665965/?fref=ts

(Pagina de facebook a bisericii noastre)

 

 

·        11 Isus mergea* spre Ierusalim şi a trecut printre Samaria şi Galileea.

·        12 Pe când intra într-un sat, L-au întâmpinat zece leproşi. Ei* au stat departe,

·        13 şi-au ridicat glasul şi au zis: „Isuse, Învăţătorule, ai milă de noi!”

·        14 Când i-a văzut Isus, le-a zis: „Duceţi-vă* şi arătaţi-vă preoţilor!” Şi pe când se duceau, au fost curăţiţi.

·        15 Unul din ei, când s-a văzut vindecat, s-a întors, slăvind pe Dumnezeu cu glas tare.

·        16 S-a aruncat cu faţa la pământ la picioarele lui Isus şi I-a mulţumit. Era samaritean.

·        17 Isus a luat cuvântul şi a zis: „Oare n-au fost curăţiţi toţi cei zece? Dar ceilalţi nouă unde sunt?

18 Nu s-a găsit decât străinul acesta să se întoarcă şi să dea slavă lui Dumnezeu?”

·        19 Apoi* i-a zis: „Scoală-te şi pleacă; credinţa ta te-a mântuit.”

 

Procesul globalizarii se accentueaza si capata forme vizibile, care ne fac sa intelegem ca lumea este intr-o vizibila decadere. In orice tara traim, ne aflam in vremuri de criza. Traim vremuri de foamete in lume. Sunt vremuri de necaz, secete, saracie, razboaie, atentate teroriste, reforme religioase, cataclisme natural.

Atunci cand eram tineri, copiii, ne imaginam un tip de viata,la care visam. Realitatea ne-a aratat o alta fata. Suntem astazi purtatori al multor poveri, responsabilitati, muncim pentru copiii nostrii, ne luptam cu dusmanii, ne luptam cu noi insine,  trudim zilnic pentru o bucata de paine etc. Viata umana e plina de necazuri, suferinte, crize. Incercam sa le evitam, dar nu noi decidem daca se va intampla sau nu. Ne trezim uneori bolnavi. Nu stim cauzele, nu intelegem de ce a aparut. Nici nu ne convine momentul cand s-a intamplat. Ne trezim uneori ca pierdem bani, desi ne-am facut planuri de economie. Ne trezim uneori ca apar probleme in familie, atunci cand noi ne planificam ca totul sa fie bine. Copilul pleaca de acasa pe neasteptate, sotia cu care credeai ca te intelegi, se comporta ciudat, si nu intelegi comportamentul ei.

As vrea sa privim la acesti oameni, care au trecut printr-o criza adanca, timp de multi ani.  Lepra te izola, stateai in singuratate… asta pe langa durere fizica, suferinta, chin.

Ce sa faci atunci cand esti in necaz? La intrebarea asta e foarte greu sa raspunzi.

 

I. Cand esti in necaz cauta-l pe Dumnezeu

Probabil ca esti tentat sa cauti pe pastori sau oameni sa se roage cu tine. E normal sa faci acest lucru, pentru ca acei oameni fac parte din comunitatea de care apartin. Dar mai  intai cauta l pe D-zeu. Lepra a fost suficienta pentru oameni ca sa caute pe D-zeu. Suferinta care o ai e suficienta ca sa determine sa cauti pe D-zeu. Faptul ca ai ajuns la capatul drumului, ca ai buzunarele goale, ca nu mai stii ce sa faci sunt indicii care sa iti arate ca trebuie sa cauti pe D-zeu. Nu amana cautarea lui Dumnezeu. Mergi in locul in care sa gasesti pe D-zeu. Mergi la biserica, mergi la grupuri de casa, mergi la adunari de rugaciune. Leprosii au auzit ca Isus va trece pe acolo. Daca erau departe sau in alt moment acolo nu l-ar fi intalnit pe isus. Mergi la locul si la momentul potrivit ca sa cauti pe D-zeu. Oamenii acestia au ales locul momentul si timpul potrivit. Atunci cand esti in suferinta, cauta l pe dzeu. Atunci cand esti dezamagit, cand simti ca nu mai poti gestiona durerea prin care treci, atunci cand esti bolnav si nu mai ai solutii. Oamenii doar se pot ruga pentru tine, te pot compatimi, te pot imprumuta cu banii. Dar singurul care iti poate carnea la loc, care pune un cuvant si schimba istoria este Isus Hristos. Trebuie sa ai credinta sa te duci la el. Trebuie sa nu te simti pacatos crezand ca nu te primeste sau atat de bun, puternic si important crezand ca te descurci singur. Biblia ne prezinta multe exemple de oameni care in situatii de criza, l-au cautat pe D-zeu. Vei fi tentat sa fii nemultumit si frustrat. De ce eu, Doamne? Eu care invat pe oameni ca D-zeu este dragoste, care ma rog si postesc, care am mila fata de sarmani? Doamne, de ce eu? Esti tentat sa fii revoltat, sa te intrebi de ce, sa nu te mai poti ruga, sa nu mai gasesti niciun cuvant din Scriptura, sa nu mai doresti sa mai vorbesti cu altii, doresti sa te izolezi. Ai o problema care te striveste, care te strapunge, care te lipeste de pamant. Ce faci in situatia asta? Biblia are un raspuns: cauta pe D-zeu. Gaseste resurse sa crezi ca D-zeu are o solutie pentru tine, ca a ingaduit sa treci pe acolo cu un scop, indiferent care este durerea si suferinta prin care treci. Atunci cand esti in necaz cauta pe D-zeu. Scrie asta in inima ta. Daca nu ai trecut prin dureri, vei trece la un moment dat. Pentru ca viata este un sir imprevizibil de bucurii si suferinta.

 

 

II Cand esti in necaz roaga-te lui Dumnezeu

In primul rand, cauta-l si atunci cand il vezi, cand il simti, cand il percepi, roaga-te lui Dumnezeu. Desi acestea par lucruri simple,pe care le facem in fiecare zi, atunci cand esti in necaz, lucrurile acestea capata o alta dimensiune. E foarte greu sa te rogi atunci. E foarte greu sa citesti in Biblie. E foarte greu sa te ridici deasupra suferinte. Dar Biblia spune ca pe langa ca trebuie sa il cauti, trebuie sa te rogi. Leprosii s-au rugat si au spus: “Doamne ai mila”. Au realizat ca nu merita nimic. In zilele de sufeirnta mi-am dat seama ca nu merit nimic. In rugaciunea aceea era toata incordarea mea, era toata suferinta mea. Atunci cand esti in necaz cere-i lui Dumnezeu sa aiba mila de tine si de casa ta. Atunci cand spui asa ceva, Dumnezeu aude multe alte lucruri pe care nu le-ai spus. Ieremia 29:13.

Atunci cand nu trecem prin necaz, cautarea noastra fata de dumnezeu tinde sa devina superficiala si mediocra, pentru ca ii vorbim lui Dumnezeu de pe o pozitie de stabilitate. Si omul cand traieste in stabilitate, uneori, asta se transforma in autosuficienta. Dar atunci cand nu mai ai stabilitate, cand simti ca esti doborat, atunci vii si spui “Doamne, ai mila de mine”.Aceasta este rugaciunea unui om frant si doborat, a unui om care traieste la marginea prapastiei si mai pastreaza o licarire de speranta, vorbeste-i lui Dumnezu din inima. Cand ai probleme de orice fel mergi la El si spune-i “Doamne, ai mila de el”. Nimic altceva nu functioneaza.

 

III Cand esti in necaz increde-te in Dumnezeu, ai credinta

Si ceea ce iti spune sa faci, fa fara nicio rezerva. Chiar daca ti se pare ca nu are logica. (preotul ii spunea unui lepros sa stea departe; uneori leprosul revenea la preot). Oamenii acestia erau satui de preoti, pentru ca stiau ce urma sa le spuna preotul. Uneori vedeau oasele, carnea cum se alter ape ei. Ce sa caute oamenii la preot? Ei stiau ca sunt bolnavi. “Doamne nu are rost sa mai mergem… ca am fost de mai multe ori inainte si nu s-a schimbat nimic, la nicio vizita”. Uneori cand esti bolnav, astepti sa mergi la pastor sa iti dea ungere sau sa te rogi in casa ta, sa te cutremuri si sa iti redea Dumnezeu sanatate. Sa mergi in adunare si sa povestesti celorlalti ce ti s-a intamplat. Aproape ca astepti o interventie supranaturala, asa, in clipa imediata, care sa puna capat durerii si suferintei tale. Asa poate ne-am inchipuit multi dintre noi o salvare, dar Dumnezeu nu intervine cum vrem noi sau cand vrem noi, ci cand considera el ca este mai bine. Poate noi ne-am inchipuit sa fim vindecat rugandu-ne, dar de cele mai multe ori vindecarea vine pe alte cai. Leprosii poate se asteptau sa fie vindecati pe loc, dar isus ii trimite la plimbare, fapt ce poate i-a mirat pe cei bolnavi. Mantuitorul nu le spune ca s-au vindecat de lepra, nici ca se vor vindeca, ci ii trimite doar sa se arate preotilor. Sare peste niste etape. Nici leprosii nu intreaba nimic, ci se pornesc fara ezitare sa se arate preotilor, semn ca s-au increzut in cuvantul Domnului prin care-i trimitea! Au aratat, asadar, credinta. In primul rand a fost un test al credintei. Atunci cand esti bolnav sau in necaz, nu mai gandi logic. Pentru ca logica te-a adus unde esti. Pur si simplu crede. Indiferent ce iti spune Dumnezeu increde-te in El. Increde-te chiar daca nu are nicio explicatie rationala. Arunca te in bratele Lui. Atunci cand Dumnezeu iti spune … lasa-l pe El sa decida pentru tine. Nu te impotrivi voii lui Dumnezeu. Nu reclama deciziile Lui. Nu ii spune: ‘Doamne, nu vreau sa merg acolo, vreau sa fiu vindecat acasa”. Nu ai dreptul sa ii spui in calitate de sluga, sa dictezi cand, cum si unde te va vindeca dzeu, cu medicamente sau fara medicamente, acasa sau la spital. Cand i-ai spus ai mila de inie, dincolo de asta tot ce iti spune Dumnezeu, fa cu incredere ca e spre binele tau. El nu iti vrea raul… trebuie neaparat sa ai o incredere deplina in Dumnezeu si sa faci aproape mecanic ceea ce iti cere El. Logica nu te ajuta. Uitati ce scrie “pe cand se duceau ei au fost vindecati” (ei au fost vindecati, desi nu aveau voie sa intre in comunitate; Hristos le-a spus ceva ce era impotriva legilor comunitare, sociale; cand ei au ascultat de cuvantul lui Dumnezeu, cand au dat curs poruncii sale, atunci leprosii au fost vindecati)

 

IV Cand esti in necaz, adu multumiri lui Dumnezeu

Mai tii minte cand a fost ultimul necaz mare prin ai trecut? iti mai amintesti de frica aceea care te coplesea si nu puteai sa dormi? Vorbea cineva din familie cu tine si nu aveai chef de nimeni? Pur si simplu nu mai aveai chef de nimici? Voiai sa mananci, sa pui o bucata de paine in gura si nu aveai deloc pofta? Iti mai aduci aminte ca prima reactive a fost, cu problema rezolvata, sa ii multumesti lui dumnezeu? Iti amintesti ca ai spus sau ai promis lui Dzeu sa ii fi recunoscator? Si a trecut un vreme,

 

Bibilia spune aceste lucruri in dimineata noastra. Atunci cand esti in necaz cauta-l pe Dumnezeu.Atunci cand te rogi lui Dumnezeu, cand te increzi in Dumnezeu, cand el te ajuta si te vindeca, vino apoi si multumeste-I lui Dumnezeu. Scriptura ne spune aceste lucruri: unul din ei s-a intors, slavind pe dumnezeu cu glas tare. De ce cu glas tare? Pentru ca aceasta este atitudinea potrivita cand vrei sa ii multumesti lui dzeu… cu glas tare… asta demonstreaza ca nu mai ai rusine de nimeni, dzeu este mai important decat orice liucru din viata ta si ceea ce vrei sa faci pentru El faci cat poti de mult, de bine si de tare. Tii sa spui din toata inima. S-a aruncat cu fata la pamant si i-a multumit lui dzeu. Vreau sa te intreb, poti sa fi recunoscator lui Dumnezeu pentru binecuvantarile care ti le da? Te simti impacat, multumit in inima, pentru ca ii dai recunostinta lui Dumnezeu asa cum trebuie? Faci asta cu glas tare? De ce tii mai mult la imaginea ta si la postura ta, decat la onoarea lui Dumnezeu, care te-a scos din necaz? Cand vii la Dumnezeu cauta si mantuirea sufletului, nu doar vindecarea trupului. Salveaza-ti sufletul, mai inainte sa iti fie salvat trupul. Dumnezeu i-a dat un bonus. Ai venit la Mine sa te vindec, si te-am vindecat. Si pentru ca stii nu doar sa ceri, ci sa oferi, pentru ca stii sa dai admiratie, multumiri, mai primesti ceva: “Du-te acasa, pleaca”. Nu putea sa mearga acasa, pentru ca era bolnav, era contagios.

 

V Cand esti in necaz, preda-ti viata in mainile lui Hristos

Casa de pe pamant este a ta si casa din cer este a ta. Ai venit aici un om plin de necaz si plin de frica; intoarce-te acasa, cu speranta casei eterne. Esti un om mantuit si esti un om vindecat. Slavit sa fie Domnul Isus, cel care ne scoate din orice necaz si orice durere.

·        3 Binecuvântat* să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, Părintele îndurărilor şi Dumnezeul oricărei mângâieri,

·        4 care ne mângâie în toate necazurile noastre, pentru ca, prin mângâierea cu care noi înşine suntem mângâiaţi de Dumnezeu, să putem mângâia pe cei ce se află în vreun necaz!

·        5 Căci, după cum avem parte din belşug de suferinţele* lui Hristos, tot aşa, prin Hristos avem parte din belşug şi de mângâiere.

·        6 Aşa că, dacă suntem în necaz, suntem pentru mângâierea şi mântuirea voastră; dacă suntem mângâiaţi, suntem pentru mângâierea voastră, care se arată prin faptul că răbdaţi aceleaşi suferinţe* ca şi noi.

·        7 Şi nădejdea noastră pentru voi este neclintită, pentru că ştim că, dacă* aveţi parte de suferinţe, aveţi parte şi de mângâiere.

 

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4338
  • Export PDF: 2
  • Favorită: 1
Opțiuni