Duhul Sfânt: Putere, Personalitate, Persoană
Autor: Puchea Dorel  |  Album: Predici personale  |  Tematica: Duhul Sfânt
Resursa adaugata de pucheadorel in 05/11/2016
    12345678910 0/10 X

INTRODUCERE:          Ați simțit vreodată puterea Duhului Sfânt? Ați încercat vreodată să înțelegeți personalitatea Duhului Sfânt? A existat vreo persoană care față de dumneavoastră a pus la îndoială faptul că Duhul Sfânt este o Persoană, mai precis a treia Persoană a Trinității? Cum ați reacționat? Ce ați răspuns?

Duhul Sfânt se manifestă în cel puțin trei moduri: ca putere a lui Dumnezeu (atașată indubitabil de Persoana Tatălui sau a Domnului Isus), ca personalitate (care reacționează diferit în funcție de împrejurări) sau ca persoană (care are caracteristicile unei persoane).

I.                   DUHUL SFÂNT CA PUTERE:

1.     DUHUL SFÂNT CA PUTERE A LUI DUMNEZEU-TATĂL:

a)     Iov 33:4:

a1) Noi suntem făcuți prin Duhul lui Dumnezeu, adică prin puterea Sa.

a2) Omul a primit viață prin faptul că Dumnezeu a suflat asupra lui (Geneza 2:7).

Duhul lui Dumnezeu nu este una și aceeași cu suflarea lui Dumnezeu. Dumnezeu ar fi putut face omul, dar FĂRĂ să-i sufle în nări suflare de viață.

b)    Fapte 2:17: Puterea lui Dumnezeu poate fi în noi.

 

2.     DUHUL SFÂNT CA PUTERE A DOMNULUI ISUS:

a)     Matei 12:28: Domnul Isus lucrează prin puterea Duhului Sfânt. Așadar, Domnul Isus și Duhul Sfânt NU sunt una și aceeași Persoană, cum susțin unii!

b)    Matei 12:28: Prezența Duhului Sfânt DEMONSTREAZĂ prezența Împărăției lui Dumnezeu.

 

II.                DUHUL SFÂNT CA PERSONALITATE

a)     2 Corinteni 3:17 – Duhul Sfânt are personalitatea lui Dumnezeu. Dumnezeu este Duhul. Dacă Duhul nu ar fi decât puterea lui Dumnezeu, atunci, în mod logic, Dumnezeu ar fi El Însuși „puterea lui Dumnezeu”, ceea ce este ilogic.

 

III.             DUHUL SFÂNT CA PERSOANĂ

a)     Romani 8:9-11: Duhul Sfânt locuiește ÎN noi. Domnul Isus locuiește ÎN noi. Așadar, Duhul Sfânt Îl reprezintă pe Domnul Isus. Doar o persoană poate fi reprezentant pentru cineva. Traducerea lui Gala Galaction și Vasile Radu (1939) vorbește despre „puterea Duhului”. Așadar, Duhul Sfânt are putere. Nu putem spune că are putere decât despre o persoană.

b)    Psalmul 139:7: Duhul lui Dumnezeu este Dumnezeu.

c)     Luca 4:18: Duhul Domnului este reprezentantul lui Dumnezeu. Versetul spune un lucru foarte interesant: „M-a uns”. În toată istoria biblică numai PERSOANELE au fost împuternicite de Dumnezeu ca să-i ungă pe împărați, iar aceste PERSOANE au fost profeții.

CONCLUZIE: Acestea nu sunt decât CÂTEVA VERSETE dintre atâtea altele din Biblie care DEMONSTREAZĂ că Duhul Sfânt poate fi, în funcție de împrejurare: Puterea lui Dumnezeu, Puterea Domnului Isus, Personalitatea lui Dumnezeu, dar și Persoană în cadrul Dumnezeirii.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 3247
  • Export PDF: 3
Opțiuni