Marea nedreptate
Autor: Ph. Yancey  |  Album: Este Dumnezeu nedrept?  |  Tematica: Controverse
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 31/10/2012
    12345678910 9.80/10 X
Media 9.80 din 5 voturi
Marea nedreptate

   Este Dumnezeu nedrept? Răspunsul depinde de măsura în care Îl asociem pe Dumnezeu cu viaţa pe care o trăim. Incontestabil, viaţa pe pământ este nedreaptă. Douglas a avut dreptate atunci când a afirmat că Crucea a stabilit acest adevăr odată pentru totdeauna.

   Scriitorul Henry Nouwen istoriseşte povestea unei familii pe care a cunoscut-o în Paraguay. Tatăl, medic de profesie, a protestat împotriva dictaturii militare din această ţară şi împotriva încălcării dreptului omului. Poliţia locală s-a răzbunat arestându-l pe fiul său adolescent şi torturându-l până la moarte. Orbiţi de furie, sătenii au vrut să transforme funeraliile băiatului într-un amplu marş de protest, dar medicul a preferat alt mijloc de protest. La înmormântare, tatăl a expus trupul băiatului aşa cum îl găsise în închisoare - gol, acoperit de cicatricile lăsate de şocurile electrice, de arsurile de ţigară şi de bătăi. Sătenii s-au perindat unul câte unul prin faţa cadavrului, care nu era aşezat în sicriu, ci zăcea pe salteaua pătată de sânge din puşcărie. Expunerea grotescului acelei nedreptăţi a fost cel mai teribil mijloc de protest care se putea imagina.

   Oare Dumnezeu nu a făcut acelaşi lucru la Calvar? "Dumnezeu trebuie să sufere, nu tu şi cu mine", spun cei care se înverşunează împotriva lui Dumnezeu din pricina nedreptăţii vieţii. Injuria pe care am amintit-o mai devreme exprimă foarte bine lucrul acesta: Blestemat să fie Dumnezeu. În ziua aceea, Dumnezeu chiar a fost blestemat. Crucea pe care atârna trupul lui Isus, dezgolit şi acoperit de răni, expunea toată violenţa şi nedreptatea acestei lumi. Crucea ne-a arătat deopotrivă cum este lumea în care trăim şi cum este Dumnezeul nostru: o lume a nedreptăţii totale, un Dumnezeu al dragostei jertfitoare.

   Nimeni nu este scutit de durere sau dezamăgire - Dumnezeu Însuşi nu a fost scutit de aceasta. Isus nu a oferit imunitate sau o cale de a scăpa de nedreptate, ci, mai degrabă, o cale de a trece prin ea, dincolo de ea. Aşa cum Vinerea Mare a demolat crezul nostru instinctiv că viaţa ar trebui să fie dreaptă, Duminica Paştelor a adus cu sine o soluţie surprinzătoare la dilema acestui Univers. O lumină a strălucit în întuneric.

   E normal ca spiritul nostru natural de dreptate să nu moară uşor. Care dintre noi nu tânjeşte uneori după mai multă dreptate, pe ici-pe colo în lumea aceasta? Mărturisesc că, în adâncul inimii, şi eu visez la o lume care dispune de "un sistem de protecţie" împotriva dezamăgirilor", în care trupul meu să nu îmbătrânească, să nu devină neputincios, o lume în care cumnata mea să nu dea viaţă unui copil cu afecţiuni ale creierului şi în care Peggie Woodson să trăiască până la adânci bătrâneţe. Dar dacă îmi sprijin credinţa pe o astfel de lume, credinţa mea mă va înşela. Nici chiar cele mai mari miracole nu pot să rezolve problemele acestei lumi: până şi oamenii care au parte de vindecare fizică mor într-o zi.

   Avem nevoie de mai mult decât un miracol. Avem nevoie de ceruri noi şi de un pământ nou, iar până le vom avea, nedreptatea nu va dispărea.

   Un prieten al meu, zbătându-se să creadă într-un Dumnezeu iubitor, în mijlocul durerii şi a suferinţei, a izbucnit o dată: "Singura scuză a lui Dumnezeu este Paştele!" Limbajul este dur, neteologic, dar implică un adevăr obsedant. Crucea lui Hristos a biruit răul, dar nu a biruit nedreptatea. Pentru asta aşteptăm Paştele. Într-o bună zi, Dumnezeu va restaura materia, readucând-o la starea ei nealterată, sub guvernarea Sa. Dar până atunci însă e bine să ştim că ne trăim zilele în Sâmbăta Paştelor.

   "A ni se porunci să-L iubim pe Dumnezeu în toate lucrurile, fără a ţine cont de momentele grele, este ca şi cum ni s-ar porunci să ne simţim bine când suntem bolnavi, să cântăm de bucurie când murim de sete, să alergăm cu picioarele rupte. Şi totuşi, aceasta este prima şi cea mai mare poruncă. Chiar şi în momentele grele, mai ales în cele grele - să-L iubeşti." (Frederick Buechner).

Nu e necesar sa faceti vizibil acest comentariu.
Dar vreau sa va spun ca Domnul mi-a vorbit personal prin acest eseu.
Eu chiar trebuie sa"alerg cu picioarele rupte", la propriu si la figurat, pentru ca am facut o entorsa la picior, dar mai ales pentru ca Domnul vrea sa primesc de la El totul cu multumiri. Si nu e deloc usor, dar slava Lui, ca ramane langa mine totdeauna si ma incurajeaza.
Fiti binecuvantata pentru toata slujba pe care o faceti pentru Mantuitorul nostru drag!
Domnul sa va intareasca si sa va rasplateasca !
Faca-se voia Lui in vietile noastre!
Adăugat în 31/10/2012 de brandusa
Fiţi binecuvântată sora "brânduşa" nu puteam lăsa pe invizibil un mesaj aşa de încurajator, deşi prin el v-aţi exprimat şi durerea încercării; Domnul să vă însoţească cu mângâierea Sa!
Adăugat în 31/10/2012 de floridinmaracineni
ce minunat este Dumnezeul nostru şi cât este El de drept! În viaţa fiecăruia din noi sunt şi bune sunt şi rele, şi greutăţi dar şi rezolvări miraculoase, boli şi vindecări, poveri dar şi resurse de a depăşi orice stare.Chiar dacă acum ai o durere şi nu poţi fi bucuros, vine un timp când vei spune ,,mulţumesc Doamne pentru acea durere din care am învăţat că...."
Fii binecuvântată.
Adăugat în 31/10/2012 de 1954adina.9mai
da, e necesar, sa umblam chiar prin suferinti, ologi, ciungi,si cu inima zdrobita doar , prin El, pentru El,chiar si-n aceste stari,El ne lasa usa dragostei Sale deschise, sa-L putem atinge, sa_lputem purta in noi, pentru a calca serpii si napircile-n picioare.
Adăugat în 31/10/2012 de sanda_tulics
Mi-i jale de domnii care din poruncă se roagă, din poruncă - cred, din poruncă - iubesc. Am „trăit” în lume 40 ani. Scurt: a fost un coşmar. Credeţi că n-am avut şi n-am greutăţi în Dumnezeu? Ori chin? Dar ştiu un lucru precis: pe pământ, pe nedrept, a fost pedepsit doar Isus. Tot. Ceilalţi au fost şi sunt VINOVAŢI! Toţi - creştini, necreştini suferă nu că Dumnezeu e un tiran, ci fiindcă ei sunt vinovaţi. Este aşa o vorbă : De-l vei lua pe un om şi-l vei închide(fără să-i spui ceva) în temniţă, el în adâncul inimii va şti pentru ce. Nedreptăţile pe care noi le suferim sunt ori nimicirea surselor păcatelor din noi ori pedepsirea greşelilor noastre(vorbesc numai de credincioşi). Nimeni nu va începe a întări o ruină ca să facă o casă nouă. El va dărâma ruina şi pe un fundament nou va începe zidirea. Această ruinare a noastră ne doare (uneori insuportabil) simţindu-ne uneori nedreptăţiţi.Mai târziu vedem roadele şi ne bucurăm. Dacă mi s-ar rupe un picior eu n-o să umblu cu ochii holbaţi de bucurie, dar dacă peste o vreme voi vedea şi înţelege că a fost spre binele meu eu voi mulţumi din toată inima. Nu din poruncă, ci din INIMĂ. Asta-i în cel mai bun caz. Mulţimi de pocăiţi nu dau voie să li se fărâme ruinile, ci le înfrumuseţează ei singuri cum pot. Deci boala ruinei şi-i chinuie. Ei o numesc nedreptate. Eu o numesc Dreptate. Fiindcă eu trăiesc sub cer nou şi pe pământ nou: păşind prin Împărăţia lui Isus de la începuturile Ei( Pocăinţa şi primirea Credinţei) şi tot mai înspre centru suferind de curăţirea răului din mine. Cei cu ruinile ajung la starea acesta (le-am închinat un catrenaş):
Valeu, frate, ce ni-i greu!
Da lasă că mâine vine Dumnezeu
Să ne facă împăraţi
Şi să-i ucidă pe toţi ceilalţi!!!

Sună obijduitor, nu? Dar priviţi în jur câte "mirese" ard "fiindcă e scris". Dar nu din Dragoste. Fiindcă ele nici nu o au. Aşa ar fi TRĂIT în Dragoste adică în Dumnezeu. Iată tragedia nedreptăţilor creştineşti de azi şi de ieri.
Adăugat în 31/10/2012 de bragagiu
Personal, un lucru ştiu: Domnul ne cheamă pe toţi cei trudiţi şi împovăraţi fără a ne acuza şi da la o parte pentru că suntem sub osânda păcatelor; "Voi sunteţi păziţi de puterea lui Dumnezeu ...în ea voi vă bucuraţi mult, măcar că acum, dacă trebuie, sunteţi întristaţi pentru puţină vreme prin felurite încercări pentru ca încercarea credinţei voastre cu mult mai scumpă decât aurul... să aibe ca urmare lauda, slava şi cinstea la arătarea lui Isus pe care voi Îl iubiţi fără să-l vedeţi şi vă bucuraţi cu o bucurie negrăită..."; Paceal Lui Hristos să stăpânească inimile noastre!
Adăugat în 31/10/2012 de floridinmaracineni
Comentariul epilog, al Floricai Ficard, da speranta si incredere in Domnul!
Adăugat în 01/11/2012 de sanda_tulics
cu tot respectul...prima porunca este ASCULTA ISRAELE...shalom!
Adăugat în 03/10/2014 de colombo1976
Statistici
  • Vizualizări: 1719
  • Export PDF: 3
  • Comentarii: 8
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni