Să urmărim bucuria noastră - 1 -
Autor: John Piper  |  Album: Însetat după Dumnezeu  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 27/10/2012
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 4 voturi
Să urmărim bucuria noastră - 1 -

   "Domnul să-ţi fie desfătarea." (Psalmul 37.4)

"Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul!" Iarăşi zic: "Bucuraţi-vă!"" (Filipeni 4.4)

   Iar Cuvântul lui Dumnezeu ne avertizează că vor veni lucruri îngrozitoare dacă nu vom fi fericiţi: "Pentru că, în mijlocul belşugului tuturor lucrurilor, n-ai slujit DOMNULUI Dumnezeului tău cu bucurie şi cu dragă inimă, vei sluji în mijlocul foamei, setei, goliciunii şi lipsei de toate vrăjmaşilor tăi, pe care Domnul îi va trimite împotriva ta." (Deuteronom 28.47-48)

   Cineva ar putea obiecta: "Nu, nu ar trebui să-ţi cauţi bucuria. Ar trebui să-L cauţi pe Dumnezeu." Această obiecţie ne este de ajutor. Ne forţează să facem câteva clarificări necesare.

   Cel care ridică această obiecţie are absolută dreptate atunci când spune că în cazul în care ne concentrăm atenţia asupra experimentării subiective a bucuriei, vom fi cu siguranţă frustaţi, iar Dumnezeu nu va fi onorat. Când te duci la un muzeu de artă, ar fi bine să te concentrezi la tablouri, şi nu la propriul puls. Altfel, nu te vei putea bucura de frumuseţea artei.

   Fereşte-te să tragi repede concluzia că nu ar mai trebui să spunem: "Vino şi bucură-te de aceste tablouri!"  Nu te pripi să tragi concluzia că porunca de a căuta bucuria este înşelătoare, în timp ce porunca de a privi tablourile nu poate fi la fel.

   Ce ai spune că este greşit la o persoană care vine la muzeul de artă şi caută un anume tablou, deoarece ştie că ar avea un mare profit dacă îl cumpără şi apoi îl vinde? El trece dintr-o încăpere în alta, privind cu atenţie fiecare tablou. Nu este deloc preocupat de experienţa lui subiectivă, estetică. Ce este greşit în acest caz? Este un mercantil. Motivul pentru care priveşte tabloul nu este motivul pentru care acesta a fost creat. Înţelegi tu, nu este îndeajuns să spui că ceea ce căutăm noi sunt pur şi simplu tablourile. Căci există căi greşite de a căuta tablourile.

   O cale binecunoscută de a ne feri de acest spirit mercanbtil este să spunem că ar trebui să urmărim arta de dragul artei. Dar ce înseamnă aceasta? Înseamnă, cred eu, că trebuie să urmărim arta într-un mod care cinsteşte arta, şi nu banii. Dar cum cinsteşti arta? Aş răspunde astfel: cinsteşti arta, în principal, prin faptul că trăieşti o emoţie corespunzătoare atunci când o priveşti.

   Ştim că pierdem această emoţie dacă suntem conştienţi de noi înşine în timp ce privim pictura. De asemenea, ştim că o pierdem dacă, în timp ce privim pictura, ne gândim la bani, sau la faimă, sau la putere. De aceea mi se pare că un mod bun de a avertiza vizitatorii muzeului de artă este să le spunem: "Desfată-te în picturi!"

   Cuvântul "desfătare" îi fereşte de gândul că ar trebui să urmărească obţinerea banilor, a faimei sau a puterii cu ajutorul picturilor.

 Iar expresia "în picturi" îi fereşte de gândul că emoţia ce onorează picturile poate fi trăită în vreun alt mod decât concentrându-se asupra lor.

   La fel stau lucrurile şi cu Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu ne porunceşte "Domnul să-ţi fie desfătarea!" Aceasta înseamnă: urmăreşte bucuria în Dumnezeu. Cuvântul "bucurie" sau "desfătare" ne fereşte de o căutare mercantilă a lui Dumnezeu. Iar expresia "în Dumnezeu" ne opreşte să ne gândim că, într-un fel, bucuria este undeva, singură, ca o experienţă separată de trăirea noastră cu Dumnezeu Însuşi.

Așa este. Domnul Dumnezeu să vă binecuvânteze. Ziditoare și de mult folos toate aceste minunate articole adânc și bine înrădăcinate în Cuvântul lui Dumnezeu.
Adăugat în 27/10/2012 de Ioanhapca
În acest pasaj - Iar Cuvântul lui Dumnezeu ne avertizează că vor veni lucruri îngrozitoare dacă nu vom fi fericiţi: "Pentru că, în mijlocul belşugului tuturor lucrurilor, n-ai slujit DOMNULUI Dumnezeului tău cu bucurie şi cu dragă inimă, vei sluji în mijlocul foamei, setei, goliciunii şi lipsei de toate vrăjmaşilor tăi, pe care Domnul îi va trimite împotriva ta." (Deuteronom 28.47-48) - autorul a interpretat prost Scriptura. În Deuteronom 28:47-48, ideea de bază este să-i slujești lui Dumnezeu cât îți este bine și ai de toate, cât ești „pe val” din mila Lui. Căci, în caz contrar, o vei face de nevoie, când vei pierde ce ai acum. Partea cu bucuria se referă la faptul că, evident, îi poți sluji cu bucurie în vremuri de „cer senin”, căci când va veni furtuna numai cu bucurie nu vei mai sluji... O vei face cu amărăciune. Așa că... concluzia de bază e: slujește ACUM, cât îți e bine, căci mai încolo nu se știe niciodată!
Adăugat în 27/10/2012 de GabrielTudor
Avind in fata pasajul de mai sus,de fapt,avem de ales;cind vrem sa slujim in belsug ,sau in saracie si necazuri.Este o lupta foarte mare ,am auzit si-n multe marturisiri,cind firea este satisfacuta, sa-L mai slujesti pe Domnul, de aceea sunt multe lepadari si multe infringeri,dar, Domnul,care cunoaste traiectoria vietii fiecaruia dintre noi,ne indeamna sa multumim,[deci,sa ne bucuram in fieacre zi,]tocmai,pentru a nu lasa ''usa deschisa firii si intunericului'' care iti da satul material,impiedecindu-te sa te gindesti la hrana sufletului.Alegerea ideala, este de a multumii si ne bucura in timp de pace, liniste sufleteasca mai mult, atunci''punind ca la banca''rugaciuni sincere si multumiri la adresa Mieluilui.Sunt persoane, care, atunci,cind sunt incercate, nu pot deloc conecta cu cerul, simtind sufeinta foarte tare, ele, vor fi insotite de Domnul dar si rugaciunile puse deoaparte in zilele nesuferintei.
Adăugat în 27/10/2012 de sanda_tulics
eu mă rog ca totdeauna Dumnezeu să-mi fie desfătare şi-n El să mă pot bucura în fiecare zi. Căci dacă totu-n tine este bucurie nu este loc pentru necaz iar desfătarea ta în Domnul este o continuă bucurie.
Fii binecuvântată sora Flori pentru toată munca ta. (aştept continuarea)
o zi binecuvântată şi plină de bucurie
Adăugat în 28/10/2012 de 1954adina.9mai
Statistici
  • Vizualizări: 921
  • Export PDF: 1
  • Comentarii: 4
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni