Respect
Autor: Nănău Adinuţa  |  Album: fara album  |  Tematica: Dragoste - prietenie
Resursa adaugata de 1954adina.9mai in 21/11/2011
    12345678910 9.75/10 X
Media 9.75 din 4 voturi
Respect

Respectul!

Ce este respectul?

Este un sentiment, o atitudine de înaltă stimă faţă de o persoană. Este un sentiment de consideraţie, de preţuire deosebită faţă de cineva sau ceva şi atunci, când ai pe cineva în faţa ta,( un tânăr şi un bătrân), sau ceva (prezentul şi trecutul), tu, ca un om bine educat şi crescut după principii morale sănătoase, eşti într-o mare dilemă. Aşa ai fost educat, să dai respectul cuvenit celor bătrâni, să respecţi ,,perii albi" care reprezintă, simbolul înţelepciunii.

Dar ce faci cu tânărul care îţi este în faţă?

Cum te comporţi cu el?

Îl tratezi cu indiferenţă?

Îi vorbeşti poate dispreţuitor? S-au te uiţi prin el ca prin sticlă?

Eu aş zice nu!

De ce? Pentru că în psalmul 119:9 scrie: ,,Cum îşi va ţinea tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după Cuvântul Tău". Deci, eu aş spune, aş insista, să ai respect şi pentru tânăr, la fel ca şi pentru cel bătrân, chiar şi mai mult încă.

Nu spun că nu trebuie respectat cel bătrân, sau să nu ţii cont de părerile lui, pentru că se ştie; cel bătrân nu a îmbătrânit degeaba.O fi avut şi el experienţele lui, necazurile lui, lipsurile lui şi eu ştiu că, înveţi în viaţă şi din viaţă, doar prin ceea ce trăieşti personal. Oricâte explicaţii ai primi, oricâte exemplificări s-ar etala în faţa ta, cea mai bună învăţătură, cunoştinţele cele mai multe şi cele mai de valoare, sunt cele pe care le simţi, sunt cele pe care le aduni, din trăirile tale, prin ceea ce ţi se întâmplă ţie.

Dacă astăzi ai pierdut cheile de la maşină şi ştii sigur că le aveai în mână, mâine, le pui în poşetă, le pui în buzunarul hainei, undeva, unde ştii că este un loc sigur. Şi pentru tot ce ai greşit în viaţa ta, încerci să nu repeţi greşeala.

Dar.....spuneam, că tânărul ar trebui respectat, chiar mai mult decât pe cel bătrân. De ce?  Pentru că cel bătrân va înţelege ceea ce faci şi te va ajuta.Tânărul trebuie respectat la fel ca cel bătrân, trebuie să vadă că pui preţ pe vorbele lui, că apreciezi munca sa, că nu îţi este indiferent contribuţia sa în susţinerea unei lucrări. Trebuie respectat tânărul pentru că îl formezi, îl pregăteşti pentru viitor, îl înveţi cum trebuie să se poarte când şi el va ajunge mentor pentru cei mai tineri decât el. Îl educi încetul cu încetul şi ceea ce vede la tine, va face şi el la rândul lui.

Chiar dacă vrei să-l atenţionezi, să-i reproşezi ceva, trebuie să faci acest lucru cu delicateţe, să-i faci cunoscute neplăcerile cu blândeţe, doar ştii din experienţa ta: ura atrage ură, durerea provoacă durere.Nu trebuie să fii intolerant şi nici foarte vehement, ci în reţeta creşterii şi mai ales celei spirituale, trebuie să fii ferm dar drept, plin de bunătate dar pătruns de adevăr, cu voce blândă şi plină de iubire. Când te uiţi spre acel tânăr, privirea ta, nu trebuie să fie tăioasă, ci dârză, dar plină de bunătate, de dragoste, o privire plină de duioşie.

Cînd el va auzi vocea ta, se va opri, va asculta sfaturile pe care i le dai, va primi cu bucurie şi încredere toate îndrumările, ce cu dragoste i le oferi şi va fi, va încerca să fie ca tine, va dori să-ţi semene în atitudine, în comportament, va dori să fie ca tine, pentru că şi tu ai avut un exemplu în viaţa ta, ai avut un model după care ai învăţat. Şi dacă azi eşti ceea ce eşti, eşti, datorită Modelului Desăvârşit, pe care l-ai avut înaintea ta, după care te-ai ghidat, dorind să-L copiezi şi să-I urmezi întocmai; pe Domnul Isus Hristos,Domnul şi Mîntuitorul nostru, slăvit să-I fie Numele în veci.

aşa este iubită soră, faţă de tineri responsabilitatea noastră creşte foarte mult
îndemnurile date sunt utile, practice, uşor de reţinut pentru cei ce vor să ia aminte!
fiţi binecuvântată Domnul să vă însoţească în toată lucrarea ce v-a fost încredinţată
Adăugat în 22/11/2011 de floridinmaracineni
super mia placut .
Adăugat în 24/11/2011 de tomacoca
Trebuie respectaţi şi tinerii ca să se simtă si ei confortabil in relaţii.

1 Petru 2:12
Să aveţi o purtare bună în mijlocul neamurilor
Adăugat în 27/11/2011 de COSTELMARYA
Statistici
  • Vizualizări: 2096
  • Export PDF: 3
  • Comentarii: 3
Opțiuni