Îndrumători spirituali pentru călătorie
Autor: A. W. Tozer  |  Album: Viața răstignită  |  Tematica: Controverse
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 14/12/2021
    12345678910 0/10 X
Îndrumători spirituali pentru călătorie

   Vă voi da păstori după inima Mea, și vă vor paște cu pricepere și cu înțelepciune. Ieremia 3.15

   CALEA VIEȚII RĂSTIGNITE poate fi precară, făcând aproape indispensabil un ÎNDRUMĂTOR SPIRITUAL. Însă este important să avem un îndrumător care cunoaște destul de bine calea și care poate da instrucțiuni clare despre cum să trăim viața răstignită. Biserica nu duce lipsă de oameni care au sfaturi de dat. Însă duce lipsă de îndrumători spirituali care să aibă înțelepciunea necesară pentru a naviga într-o viață așa de dificilă. Întrebarea care trebuie pusă ESTE CUM RECUNOȘTI UN ADEVĂRAT ÎNDRUMĂTOR SPIRITUAL?

   Este crucial să ne păzim de îndrumătorii falși. La fiecare îndrumător adevărat există o mulțime de îndrumători falși. Utilizarea îndrumătorilor falși este o strategie populară a dușmanului pentru a distruge lucrarea lui Dumnezeu în viața cuiva. Unii îndrumători sunt evident falși și ușor de recunoscut ca atare deoarece învățăturile lor sunt complet deplasate. Ce mă îngrijorează pe mine sunt acei îndrumători falși care sunt aproape de adevăr.

   Unul din primele lucruri care ar trebui să ne atragă atenția în legătură cu un potențial îndrumător este felul în care folosește Scriptura. Cel mai periculos îndrumător spiritual este cel care e 95 la sută fidel Scripturilor. Țineți minte că nu adevărul vă face rău, ci răul. Cei 95 la sută de adevăr sunt trași pe sfoară de cei 5 la sută de rău. Dușmanul nostru de moarte știe asta mult prea bine.

   Adevăratul îndrumător spiritual îmbrățișează toată Scriptura în vreme ce îndrumătorul fals va evita anumite pasaje din Sc riptură. Lucrul acesta poate fi observat numai de un creștin bine învățat. Din păcate, problema e că azi mulți creștini nu sunt experimentați în învățătura Scripturii.

   Un alt semn care ar trebui să ne îngrijoreze este folosirea de materiale din afara Scripturii. Mulți dintre acești îndrumători falși vor începe cu câteva versete și vor trece încetișor la materiale din afara Scripturii. Ar putea fi numai o carte, o serie de eseuri, versuri. Nu contează ce. Totul trebuie încercat de Cuvântul lui Dumnezeu care reprezintă autoritatea finală pentru creștin.

   Locul pe care îl ocupă Biblia în învățătura cuiva ar trebui să ne dea o idee despre autenticitatea unui îndrumător spiritual.

   Încă un semn al îndrumătorilor spirituali falși este accentul necuvenit pe care îl pun pe ei însuși. Când învățătura se axează mereu pe învățător e semn că ceva nu este în regulă.

   Adevăratul îndrumător spiritual își va axa toată învățătura pe Isus Hristos și numai pe Hristosul Bibliei.

   ADEVĂRAȚII ÎNDRUMĂTORI SPIRITUALI

   Majoritatea adevăraților îndrumători spirituali sunt ceea ce eu numesc -mistici evanghelici-. Știu că această terminologie nu este acceptată în multe cercuri creștine așa că, îngăduiți-mi să explic puțin ce vreau să spun. Prin mistic evanghelic înțeleg o persoană care are picioarele înfipte ferm și ierevocabil în Scriptură. Aceasta este prima calificare categorică a adevăraților îndrumători spirituali. Ei au acceptat Scripturile drept singura lor normă pentru credință și practică și și-au pus credința și încrederea în Domnul Isus Hristos al Bibliei. Nu am nevoie de nicio supoziție amestecată cu speculații iluzorii. Vreau să știu că îndrumătorul meu spiritual e dedicat Cuvântului lui Dumnezeu.

   Diagnostichează viața lăuntrică spirituală

   Mai sunt alte câteva aspecte importante ale acestor îndrumători spirituali. Primul este că adevărații îndrumători spirituali sunt ceea aș numi chirurgi ai sufletului care au puterea de a diagnostica viața spirituală lăuntrică. Când mergem pe calea vieții răstignite, avem neapărată nevoie de un doctor al sufletului care poate depista cu pricepere problemele inimii noastre. Diagnosticul spiritual este de mare preț pentru menținerea unei sănătăți spirituale robuste. Una e să diagnostichezi o problemă și cu totul altceva să prescrii un tratament bazat pe Scriptură și nu pe înțelegerea lumească.

   Înțelepciunea acestei lumi nu are nimic de oferit strigătului din inimă al sufletului îndrăgostit nebunește de Dumnezeu. Nici toată terapia menită a te face să te simți bine nu poate atinge corzile interioare ale sufletului. Avem nevoie de un îndrumător spiritual care Îl cunoaște pe Dumnezeu, cunoaște Cuvântul lui Dumnezeu și înțelege natura omenească.

   Practică viața lăuntrică

   Îndrumătorii spirituali eficace vor fi apostoli ai vieții lăuntrice fără să cedeze vreodată în fața simplei introspective. Ei sondează corzile interioare ale sufletului ca să poată întoarce ochiul interior spre exterior, concentrându-se pe persoana lui Hristos. Obiectivul lor este să conducă sufletul sus în acea minunăție care este Dumnezeu.

   Iradiază spiritualitate proaspătă

   Ceea ce îi face pe îndrumătorii spirituali așa de înviorători este originalitatea lor spirituală. La citirea unora dintre lucrările lor veți detecta o senzație de prospețime a rouăi prezenței lui Dumnezeu asupra lor. Ei nu scriu doar o înșiruire de cuvinte pentru a produce imitație ci cuvinte puternice care produc în inima omului care tânjește după Dumnezeu o mireasmă a prezenței lui Dumnezeu. Citind aceste lucrări simțim că întâlnim cuvintele unui adevărat văzător, ale unuia care știe despre ce vorbește.

   În ziua de azi suntem așa de obișnuiți să citim cărți de autori care au copiat din alte cărți până la dezgust. Astfel de cărți au un miros mucegăit de repetare stupidă și faliment spiritual. Când dăm de literatura scrisă de acești îndrumători spirituali, sesizăm imediat diferența. În ea nu găsești repetări ale ideologiei religioase, ci mai degrabă o sacră revelație a inimii și a minții lui Dumnezeu bazată pe sacrele Scripturi.

   Trec prin aceleași dificultăți ca și noi

   Lucrul care îi face pe adevărații îndrumători spirituali atât de autentici este că au o viață reală și întâlnesc dificultăți reale. Mulți au fost martiri pentru cauza lui Hristos și au lăsat în urmă dovada incredibilului lor devotament față de Dumnezeu. Ei au știut ce înseamnă să înduri greutăți pentru cauza lui Hristos. Nu au trăit în turnuri de fildeș, feriți de asprimea și înverșunarea opoziției lumii față de adevărata spiritualitate. Mulți dintre ei s-au pomenit exilați datorită dedicării lor pentru calea interioară. Căile lor nu au fost ușoare ori presărate cu trandafiri dar au avut o mireasmă a prezenței lui Dumnezeu care pentru ei a schimbat totul.

   Dedicați exclusiv lui Dumnezeu

   Adevărații îndrumători spirituali sunt bărbați și femei care Îi sunt dedicați numai lui Dumnezeu. Viața lor nu e dependentă de rațiunea, imaginația sau simțirea omenească. Și nici nu sunt prinși în cuvântări elocvente despre lucrurile divine sau în scuiparea de gânduri strălucite despre Dumnezeu care sunt departe de creștinul obișnuit. Ei au descoperit simplitatea părtășiei și solitudinii cu Dumnezeu.

   Urăsc răul

   Semnul dedicării acestor bărbați și femei este oroarea față de rău și față de păcat. Nimic nu le stârnește așa de tare furia ca răul din jurul lor, mai ales răul din Biserică. Nimic nu le stârnește așa de tare imaginația ca gândul lui Dumnezeu și la împărăția Lui lăuntrică. Ei cultivă înlăuntrul lor un obicei perpetuu de a asculta acea voce interioară plăcută a prezenței Sale. Din astfel de trăiri lăuntrice vine o hotărâre radicală de a asculta de vocea aceea, indiferent de preț.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 467
  • Export PDF: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni