Atunci când copiii sunt mici
Autor: David G. Burkholder  |  Album: "Şi voi părinţilor"  |  Tematica: Familie
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 15/07/2014
    12345678910 0/10 X
Atunci când copiii sunt mici

   Copiii mici au o curiozitate înnăscută. S-ar putea să pună întrebări cu privire la corpul lor şi la diferenţele pe care le observă la bebelaşi. Ei pun întrebări ale căror răspunsuri nu le pricep. De asemenea, ei nu ştiu care întrebări sunt potrivite.

   În mod obişnuit, este suficient să le dăm doar un răspuns care să-i mulţumească pe moment. Trebuie să reacţionăm cu naturaleţe şi calm. În decursul anilor în care-şi descoperă diferitele părţi ale trupului, putem să-i învăţăm cu naturaleţe despre sfinţenia trupurilor, fără să atribuim subiectului o notă de interdicţie. Dacă reacţionăm excesiv la o întrebare inocentă, sau ne purtăm de parcă ar fi un lucru murdar, s-ar putea ca să le mărim curiozitatea în loc să le-o potolim.

   În cazul în care copilul nu se mulţumeşte cu un răspuns scurt, putem să adaugăm: "Acesta este unul din lucrurile cu privire la corpul tău care este greu de explicat. Ştiai ca în Biblie scrie Te laud Doamne că sunt o faptură aşa de minunată? Nu este spre binele lor să le dam o mulţime de informaţii pe care ei oricum nu le pot pricepe.

   O altă metodă care s-ar putea să meargă este să le promitem că le vom explica atunci când vor fi mai mari. Aceasta-i mulţumeşte de cele mai multe ori, şi îi determină să se preocupe de alte lucruri. Trebuie însă să fim gata să ne împlinim promisiunea la vremea cuvenită.

   Este înţelept să nu provocăm întrebări inutile. Taţii trebuie să ferească lucrurile de natură intimă de ochii copiilor.

   Dorim noi oare ca odraslele noastre să meargă şi să vorbească cu alţi copii de lucruri intime? Desigur că nu. Ar fi bine deci să limităm informaţiile pe care le primesc în măsura în care pot să ţină pentru ei. Atunci când le oferim informaţii, trebuie să le spunem că aceste lucruri sunt confidenţiale şi nu reprezintă un subiect despre care să vorbească cu prietenii. Menţinerea naturii confidenţiale a acestui subiect va avea rolul de a întări legăturile dintre noi şi copii.

   Copiii trec prin aceşti ani şi prin aceste perioade de întrebări fără să se gândească prea mult la ele. La fel putem face şi noi dacă menţinem o atmosferă caldă, de deschidere între noi şi ei. Acest lucru va aşeza temelia care-i va călauzi în anii dezvoltării care urmează.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1019
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni