Cu Dumnezeu în diaspora
Autor: Nicolae Geanta  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de nickbagsandhrist in 12/10/2009
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Cu Dumnezeu în diaspora

Nu de mult m-am întors din dispora. Unde am trăit nu ca emigrant, ci ca vizitator printre “extranjeros”. Invitat la biserică. Penticostală. Am trăit de fapt clipe de neuitat. Sfinte, cu Dumnezeu. La pieptul Lui.

Acolo, departe de casă, în seceta Spaniei, Dumnezeu este mai aproape. Mai aproape de Biserică, de tineri, de bătrâni, de copii. E decât puţin deasupra capului.

Când treci pragul adunării, Duhul Sfânt îţi suflă în ceafă. Toată slujba divină. N-am văzut nici un creştin privind în neant în biserică. Pe nimeni care să răsfoiască Biblia sau cartea de cântări în timpul predicii. N-am văzut pe nimeni şuşotind la urechile vecinului, mirat că am ajuns în faţa lor. N-am văzut nicio femeie cu capul descoperit. Şi nici fete cu părul tuns. Dar nici mulţi bărbaţi cu cravată. Am văzut lacrimi. Dunăre de lacrimi pe obrajii arşi în meseta străinătăţii. Nu lacrimi de ceapă, nu lacrimi de durere, nu lacrimi de “predicator”, ci lacrimile pocăinţei. Şterse cu colţul basmalei. Am văzut zeci de tineri căzuţi în genunchi în faţa “altarului”, stăruind după sfinţenie. Strigând la Domnul până le-a transpirat cămaşa în spate.

Am văzut biserici construite de comunităţile românilor. Fără sprijin de la Culte, de la Guvern, sau de la fraţii din străinătate. Clădiri impozante, de sute de mii de euro, au împânzit coasta mediteraneană. Şi nu numai. Am văzut coruri care zguduiau biserica la cântări. Iar instrumentele, sonorizarea, proiectarea, totul de top. Ca pentru Domnul.

Am văzut bătăturile din palmele muncite ale fraţilor plecaţi departe de casa lor, de familie, de ţară, pentru o pâine mai bună. Am văzut fii rătăcitori întorşi la Hristos, drogaţi care s-au pocăit, curvari care au devenit sfinţi, copii care stau în genunchi înainte de masă. Femei care conduc maşini scumpe.

N-am văzut biserici fără şcoală duminicală,  fără cameră pentru mămici (Doamne, şi câte mămici! N-am mai văzut atât de mulţi copii mici în braţe, în cărucioare, de mână, de pe timpul lui Ceauşescu!), şi nici biserici fără studiu biblic pentru grupele de tineri. Am văzut fraţi care chiar dăruiesc la colectă. Care investesc în cărţi, în DVD-uri, tipărite la misiunile din România. Am citit acolo o revistă creştină cu multe pagini. Scrisă cu patos. Şi bine.

Am participat la ore de rugăciune până târziu în noapte. În diaspora, părtăşia creştină ţine uneori pănă la 2 sau 3, după miezul nopţii. N-am văzut pe nimeni plictisit. N-am auzit pe nimeni să fie obosit. De programele sfinte. Şi nici ca-n bisericile de la ţară, din ţară, unde fraţii nu pot sta peste program, fiindcă trebuie să meargă la coasă, să mulgă vaca, să prăşească porumbul sau să ude roşiile. Iar cei de la oraş, să prindă emisiunile preferate.

Apropo, pe acolo nu am văzut nici televizoare. În casele fraţilor, zic. Şi nici bere sau vin prin frigidere... Am înţeles de ce în România bisericile nu sunt dinamice...

Am fost în diaspora să-i îmbărbătez pe fraţii emigranţi. Să uite lacrimile străinătăţii. Dar am plecat eu îmbărbătat de ei. Şi trezit parcă dintr-un duş rece. 

Duhul Sfânt, vorba fratelui Vladimir Pustan, a emigrat spre alte meleaguri. Iar Dumnezeu, asta am simţit-o pe pielea mea, e mai lesne de-ntâlnit în diaspora! Fie că ne rugăm sau nu, într-o zi, fraţii noştrii “căpşunari” se vor întoarce acasă. Planul Lui Dumnezeu cu ei a fost să construiască biserici, să evanghelizeze emigranţii şi populaţia autohtonă de pe-acolo. Şi de ce nu, să mănânce o pâine mai bună, într-o perioadă de tranziţie. De criză.

Desigur, nici noi, nici ei, nu vrem să rămână acolo. Pământul şi bucata lor de cer sunt aici, în şi deasupra României. Dar trebuie să ne dorim mult şi altceva: să-L aducem pe Dumnezeu din diaspora!

Oare chiar asa e in vest?
Greu de crezut.Bisericile din strainatate,sunt de departe cele mai lipsite de har.Avand in vedere ca societatea vestica e vestita pentru orice numai evlavie,ma indoiesc ca scenele descrise in articol ar fi adevarate.Totusi,daca ceea ce s-a relatat in eseu nu e o exagerare a autorului ci adevarul gol-golut,atunci nu pot spune decat slava Domnului.
Adăugat în 13/10/2009
da, asa este...
Credeti ca imi permit sa postez minciuni in Numele Domnului, aici pe resurse crestine? Daca nu ma credeti, va rog sa mergeti acolo...
Adăugat în 13/10/2009
pentru autor
uite m-ai facut curios. Sti de ce? Fiindca esti singurul care are un cuvant bun despre diaspora romana. Majoritatea celor care au fost in diaspora,spuneau exact inversul celor amintite de tine.
Totusi,poate ai prins o singura biserica si ai ramas uimit.Si asa e o mare realizare.O dovada ca mai exista speranta si pentru ei.
Uite m-ai facut curios.Anul viitor cred ca voi face si eu o vizita in Spania sa vad minunile Domnului first hand.
Adăugat în 14/10/2009
pentru adevar
va dau dreptate tuturor!avand un servici care m-a purtat prin europa am avut ocazia sa vizitez multe biserici de mai multe feluri si gasessti de care vrei daca vreti sa ma credeti,cine il cauta pe Dumnezeu il gaseste sigur!!si sunt multe biserici.Nu numai in Spania ci in toata europa.pot spune ca in multe am simtit Puterea cum nu am simtit-o de multe ori in tara.Domnul sa va binecuvinteze pe toti si sa ne sustinem in rugaciune,noi aici si ei acolo sa-l slavim pe CEL ATOTPUTERNIC.
Adăugat în 17/10/2009
In mare e adevarat. Locuiesc in Spania. Dar e imposibil sa fie TOTI asa. TOTI ard, TOTI se roaga, TOTI sunt atenti, samd. Sa nu exageram...

Batic, tunsoare, cravata, televizor, copii... astea da semne!
Adăugat în 16/12/2009
frate Geanta, din articol se subintelege ca e vorba de mai multe Biserici romanesti rasandite in intreaga Europa, dar vad ca ati postat doar o poza si daca ochii nu ma inseala e Biserica Penticostala Romana din Elche (Sion) ... daca cumva v-ati referit strict la aceasta biserica dati-mi voie sa va reamistesc un vechi proverb romanesc: "la pomul laudat nu te du cu sacul" ... si ca sa complectez cred cu tarie ca Dumnezeu actioneaza doar dupa disponibilitatea noastra. Ca sa ma explic: "atunci cand ai probleme mari ai un Dumnezeu mic dar cand ai un Dumnezeu mare atunci ai probleme mici" iar intr-o imprejurare fratele pastor Iosif Anca a afirmat: "toate problemele pe care El ni le lasa noua sunt doar exercitii pentru ca de probleme se ocupa El" ... intr-adevar au fost momente asa cum le descrieti dar nu uitati ca dvs priviti din exterior dar din interior se vede intr-o alta forma. Alfel vezi lucruriile cand dai de gustul amar al minciuniilor fara capat de final pe care le foloseste pastorul sau cand prezbiterii acestei biserici fac ce le tuna lor prin cap si apoi cauta fortat niste argumente din Scripturi .............. in fine , nu cred ca e cazul sa dau pe fata miselia celor care zic ca sunt oamenii lui Dumnezeu

Adăugat în 13/02/2012 de eutih
pentru fratele Eutih,
Da, am facut referire la mai multe biserici din diaspora, evident si din Spania. Am postat o foto de la Elx, ca asa am avut atunci la indemana.
Despre dedesubturi, despre deciziile pastorilor sau prezbiterilor nu e treaba mea sa fac comentarii. Si nici sa-i judec. E "meseria Lui Dumnezeu"!
Adăugat în 13/02/2012 de nickbagsandhrist
faveti dreptate frate pastor ... "meseria" e a lui Dumnezeu , cert e ca de atunci si pana acum au trecut 3 ani si pleava tot pleava ramane iar eu ca si copil a lui Dumnezeu am datoria sa cercetez si doar asa sa ma insotesc cu ceilalti

Domnul sa va binecuvanteze si mai ales sa va de-a lumina pe carare si in a alege bine pe cei cu care va insotiti - multa binecuvantare
Adăugat în 13/02/2012 de eutih
Oare daca Domnul Isus Hristos ar citi comentariile astea,ar fi multumit de stadiul creștinătății astazi ? Personal nu ca nu m-au încântat,mi-au lasat chiar un gust amarui.In Elx este o parohie ortodoxa la care va invit cu drag sa ascultati un cuvant de învățătura plin de Duh Sfant.E doar o invitatie ,nu vreau sa ofensez pe absolut nimeni.Bravo pe.tru articol frate autor.
Adăugat în 12/07/2016 de ortodoxul
pentru ortodoxul,

Multumesc pentru aprecieri. Si pentru invitatie. Dar nu mai pot sa ajung in Elx in curand...


nicolaegeanta.blogspot.com
www.ciresarii.ro
Adăugat în 13/07/2016 de nickbagsandhrist
Statistici
  • Vizualizări: 3021
  • Export PDF: 1
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 10
Opțiuni