Când cineva drag ție este homosexual
Autor: Contra Curentului  |  Album: Contra Curentului  |  Tematica: Homosexualitate
Resursa adaugata de victor_802006 in 05/12/2007
    12345678910 0/10 X
Sursa originală: www.contracurentului.com
Când cineva drag ție este homosexual

de Sy Rogers

Cazul 1

Susan şi Carol erau prietene de ani de zile. Datorită relaţiei lor apropiate, nu era un secret: Carol şi soţul ei aveau probleme în căsnicie. Într-o zi, pe când luau prânzul împreună, Carol a recunoscut că avea ceva de mărturisit – ceva important. Susan a simţit neliniştea din vocea lui Carol: „Un divorţ”, s-a gândit Susan. „Divorţează! ” Respirând adânc, Carol a început: „Mi-e atât de teamă să-ţi spun asta, dar trebuie. Nu mai pot continua să mă prefac. Dar nu vreau să afecteze prietenia noastră, eşti ca o soră pentru mine! ”

Susan s-a întins peste masă, luând mâna lui Carol. „Despre ce este vorba, Carol? Căsnicia ta? Orice ar fi, îmi poţi spune…”

Din ochii lui Carol au început să curgă lacrimi. „Susan, nu despre căsnicia mea este vorba. Ar fi fost mai uşor, cred. Este vorba despre mine. Sunt… sunt gay. Sunt lesbiană. ”

Cazul 2

Când Joan a trecut prin camera fiului ei, a observat o bucată albă de hârtie prinsă în mijlocul uşii. Un bilet de la Mark. Ştia că ceva nu era în ordine. A luat biletul în bucătărie, s-a aşezat şi a început să citească:

„Dragă mamă şi tată,

Din moment ce amândoi ştiţi că sunt homosexual, am hotărât că ar fi mai bine pentru noi toţi să plec. Ştiu cum vă simţiţi şi nu vreau să înrăutăţesc lucrurile. Voi sta pentru o vreme cu nişte prieteni. Presupun că asta înseamnă să amân şi colegiul, dar vă rog, încercaţi să nu vă îngrijoraţi pentru mine. Mă voi descurca. Îmi pare cu adevărat rău că v-am dezamăgit. Îmi pare rău că ne-am certat atât de tare noaptea trecută. Nu am vrut să aflaţi aşa, dar cred că este la fel de bine că ştiţi. Cel mai rău îmi pare că nu mă înţelegeţi. Voi păstra legătura.

Cu dragoste,

Mark”

Joan a pus biletul deoparte. „Se întâmplă cu adevărat? ” s-a gândit ea. „Pare atât de ciudat, cu numai câteva zile în urmă totul era normal. Apoi a trebuit să fiu eu aceea care să găsească revistele lui «murdare»… şi scrisorile acelea! A trebuit să fiu eu cea care l-a înfruntat şi l-a împins să spună adevărul. De ce i-am spus tatălui lui…? Iar acum”, s-a întrebat ea, „va mai fi vreodată ceva normal pentru noi? ”

Nepregătit

Un eveniment pentru care cei mai mulţi sunt nepregătiţi este descoperirea că cineva apropiat este homosexual. În cazul în care mărturisirea homosexualităţii vine de la un fiu sau de la o fiică, de la un soţ, de la o soţie sau de la un prieten apropiat, reacţia este deseori aceeaşi: „Ce-i spun acum? ” „Cum pot ajuta? ” Iar uneori: „Este posibil să fiu parţial vinovat pentru această situaţie? ”

Impactul veştii că cineva apropiat este homosexual poate fi la fel de mare ca şi cum cel în cauză ar fi murit. Dintr-odată, este posibil ca aşteptările şi speranţele tale pentru viitorul său să nu se realizeze niciodată.

Adesea, ies la suprafaţă emoţii variate, comune procesului de jelire. Mai întâi vin şocul, negarea şi neîncrederea, urmate uneori de un val de ruşine, mânie şi lacrimi. Poate apărea depresia, chiar simptome fizice de durere. Aproape întotdeauna există sentimente îngrozitoare de vină („Unde am greşit? ), ceea ce este adevărat îndeosebi pentru părinţii şi tovarăşii de viaţă ai homosexualilor. Mânia şi resentimentul se pot transforma în amărăciune („Cum mi-ai putut face una ca asta! ”), dacă se nutreşte lipsă de iertare. Procesul de jelire va scădea în intensitate, mai ales dacă Îi dai durerea şi lupta ta lui Dumnezeu, încrezându-te în El pentru ajutor.

Există speranţă!

Mai întâi, există speranţă pentru tine! În afară de nevoile celui drag ţie care este homosexual, Dumnezeu doreşte să te ajute să te confrunţi cu situaţia şi îţi oferă numeroase asigurări.

Dumnezeu nu vrea să te vadă învins de frustrare şi disperare. El ne-a dat promisiunile Lui. Caută să le aplici situaţiei tale. El promite să ne dea înţelepciune dacă Îi cerem. El promite să ne mângâie şi să ne întărească în vreme de nevoie. El promite că harul Lui ne va păzi să nu fim copleşiţi de circumstanţele în care ne aflăm. Harul Lui ne dă, de asemenea, credinţa de care avem nevoie ca să-i încredinţăm pe cei dragi în grija Lui plină de pricepere. Dumnezeu ne spune să ne smerim şi să căutăm să ascultăm de El. Indiferent cu ce ne confruntăm, El ne va da puterea să facem ce este corect.

În privinţa altora, Dumnezeu ne dă răbdare ca să aşteptăm să lucreze în viaţa celui drag nouă. El ne dă abilitatea de a ierta şi de a arăta dragoste celor care ne-au rănit şi ne-au făcut de ruşine. Dumnezeu ne învaţă să vedem circumstanţele din perspectiva Lui, iar apoi vom vedea că toate lucrurile sunt cu putinţă la Dumnezeu. „Toate lucrurile” includ eliberarea de homosexualitate! Apoi vom vedea că există speranţă! În al doilea rând, nu numai că există speranţă pentru tine, există speranţă şi pentru cel homosexual. Există o cale de ieşire din homosexualitate pentru cei care vor! Deşi comportamentul homosexual este condamnat cu consecvenţă în Scriptură (vezi trimiterile de mai jos), la fel ca orice alt păcat, există şi o mărturie biblică despre oameni eliberaţi de homosexualitate. (1 Corinteni 6: 9-11) Aminteşte-ţi, acolo unde Dumnezeu ne cere să ne schimbăm ca să ascultăm de standardele Lui, El are puterea de a face schimbarea posibilă în viaţa noastră. Ceea ce este adevărat pentru homosexual şi pentru prostituată, pentru dependent şi pentru toţi cei care au nevoie de Isus!

Deşi prietenul tău sau cel drag al tău este implicat în homosexualitate acum, aceasta nu înseamnă că va fi întotdeauna. Mulţi bărbaţi şi femei din toată lumea au fost (şi sunt) eliberaţi de homosexualitate. Dumnezeu nu are favoriţi. Şi cel drag al tău poate fi eliberat, dar s-ar putea să nu se întâmple peste noapte. Duhul lui Dumnezeu trebuie să fie Cel care să îl atragă. De aceea, singura ta speranţă este în puterea unui Dumnezeu nelimitat!

Paşi practici pe care îi poţi face

1. Controlează-ţi emoţiile!

După ce bomba ţi-a fost aruncată în braţe, este dificil să dobândeşti control asupra reacţiei tale emoţionale. Ceea ce este adevărat îndeosebi într-o confruntare. Deşi reacţiile tale emoţionale sunt parte a condiţiei de a fi om, încearcă să nu pierzi controlul asupra sentimentelor tale. În mânia ta, nu păcătui. Încearcă să limitezi reacţia ta imediată, pentru a micşora încordarea în relaţia ta cu cel homosexual. Dacă ai avut deja o „explozie”, lucrează întotdeauna la reconciliere.

2. Iartă!

Dă drumul mâniei, durerii şi ruşinii prin iertare. Aceasta împiedică amărăciunea să se instaleze şi grăbeşte vindecarea în tine şi în relaţia ta cu cel homosexual. Pe lângă iertarea celor care te-au rănit, cere-I lui Dumnezeu să te ierte pentru orice din trecutul tău care ar fi putut contribui la situaţia respectivă. Având iertarea lui Dumnezeu, nu rămâne un prizonier al vinei şi condamnării. Odată ce ai primit iertarea Lui pentru orice eşec al tău, notează data în calendar. Aminteşte-ţi ţie însuţi şi Diavolului că pe acea dată Dumnezeu te-a iertat pentru trecutul tău.

3. Adoptă perspectiva lui Dumnezeu!

Pune atitudinea ta în armonie cu Cuvântul lui Dumnezeu. Să ai pe cineva drag homosexual nu este sfârşitul lumii. Homosexualitatea este păcat. Nu este cel mai rău păcat. Nu este „de nevindecat”. Nici nu îi urăşte Dumnezeu pe homosexuali. De fapt, El îi iubeşte şi vrea să îi răscumpere. El vede nevoia lor de dragoste, acceptare şi identitate, şi doreşte mult să le împlinească aceste dorinţe. Isus nu a condamnat prostituata, trădătorul, adultera, hoţul sau ucigaşul. În schimb, le-a oferit o nouă şansă în viaţă. Cum am menţionat mai înainte, „toate lucrurile” sunt cu putinţă la Dumnezeu, inclusiv eliberarea de homosexualitate. Există o mărturie biblică despre homosexuali schimbaţi prin puterea lui Dumnezeu. (1 Corinteni 6: 9-11) Împărtăşeşte această speranţă prietenului tău sau celui drag al tău care este homosexual.

4. Păstrează liniile de comunicare deschise!

Cuvintele noastre pot ori clădi, ori dărâma. Foloseşte discernământul potrivit în mărturia ta faţă de cel homosexual. Nu face din orice vizită sau conversaţie o predică despre păcat. Evită cearta! Fii un bun ascultător. El are nevoie să ştie că eşti disponibil pentru a vorbi, îndeosebi când îl doare. Roagă-te pentru înţelepciune în modul în care îi comunici standardul lui Dumnezeu. Prezintă-L pe Isus într-o lumină pozitivă, ca Cineva care iubeşte, căruia Îi pasă şi care vrea să ajute.

5. Arată dragoste şi acceptare!

Uneori dragostea noastră trebuie să fie fermă. Creştinul nu poate să facă compromisuri în privinţa standardelor lui Dumnezeu sau să scuze păcatul. Cu toate acestea, este vital ca prietenul sau cel drag al tău care este homosexual să înţeleagă că dezaprobarea comportamentului său păcătos nu este o respingere a lui. Menţinerea standardelor lui Dumnezeu ne pune adesea în situaţia de a stabili limite clare pentru un om, din cauza păcatului. Ceea ce uneori este dureros, dar necesar. Totuşi, putem arăta în continuare dragoste şi preocupare pentru cel homosexual în multe moduri practice. Fii dornic să vorbeşti şi să asculţi. Nu-ţi fie teamă să îmbrăţişezi sau să atingi. Nu-l exclude pe cel homosexual din viaţa şi activităţile tale. Poate că are resentimente faţă de poziţia ta faţă de păcat şi se izolează sau se îndepărtează de tine. Dar nu fi tu cel care îi întoarce spatele. Poţi fi o verigă importantă între el şi Dumnezeu, dacă nu acum, poate mai târziu. Deci apără-ţi mărturia. Menţine standardele lui Dumnezeu, dar iubeşte-l pe cel homosexual.

6. Dă drumul!

Unul dintre cei mai dificili paşi este să-l încredinţezi pe cel drag ţie grijii lui Dumnezeu. Dă-i drumul! Nu îl poţi mântui. Nu-l poţi opri să urmeze viaţa homosexuală. Nu tu eşti control – Dumnezeu este! Trebuie să înveţi să ai încredere în Dumnezeu că îl va atrage pe cel drag ţie prin Duhul Lui. Încrede-te în El că îl va păzi pe cel drag ţie. Dorinţa lui Dumnezeu este să îi elibereze pe cei cu orientare homosexuală de păcat şi minciună. Aminteşte-ţi, El îl iubeşte pe cel drag ţie chiar mai mult decât tine!

7. Roagă-te, posteşte şi aşteaptă!

Te poţi ruga! Poţi posti! Rugăciunea combinată cu postul este o armă spirituală puternică. Îţi place sau nu, va fi nevoie de multă rugăciune şi mult post. Dar nu merită acest sacrificiu, de dragul unui prieten sau al cuiva drag? Isus ştia că rugăciunea şi postul dau rezultate. El le-a practicat, aşa cum au făcut şi ucenicii Lui. În toată Biblia, când bărbaţi sau femei au înfruntat împrejurări dificile, s-au rugat şi au postit. Dumnezeu răspunde deseori în moduri miraculoase. Citeşte şi studiază Isaia 58, capitolul despre scopul şi puterea postului.

Deşi Dumnezeu răspunde la rugăciunile noastre, rareori răspunde la ele când vrem noi sau cum vrem noi. Noi vrem să-l vedem pe cel drag nouă liber acum! Dar sincronizarea lui Dumnezeu este perfectă. Deci, pe lângă orice altceva, aşteaptă ca El să lucreze în viaţa celui drag ţie. Foloseşte perioada de aşteptare ca pe o oportunitate de a-ţi întări credinţa şi încrederea în Domnul. El aude şi te va ajuta!

În sfârşit…

Dacă îţi este greu să ai de-a face cu cineva din cauza homosexualităţii sale, atunci trebuie să-ţi examinezi atitudinea şi să o corectezi. Să-ţi fie scârbă de homosexualitate este un lucru. Dar să ai o reacţie de repulsie, ostilitate sau violenţă faţă de un homosexual este un păcat. Asemenea reacţii defensive maschează adesea nesiguranţa temerilor cu privire la propria identitate sexuală. Nu mai este nevoie să adaug că poate împiedica eficienţa mărturiei tale. Din fericire, Domnul te poate elibera de asemenea atitudini păcătoase şi te poate scăpa de orice temeri sau nesiguranţe.

Dacă bănuieşti că cineva drag ţie este implicat în homosexualitate (sau în orice altă formă de imoralitate), încearcă să nu intri în panică şi să nu-ţi pierzi cumpătul. Mai degrabă, cu o dragoste fermă şi cu sinceritate, confruntă-l cu ceea ce suspectezi. Nu acuza! Fii pregătit pentru minciuni şi ascundere, pentru o recunoaştere sfidătoare că totul este adevărat sau pentru o mărturisirea vinei dintr-o inimă zdrobită. Aminteşte-ţi, de asemenea, că este posibil ca cel în cauză să fie cu adevărat nevinovat de acest păcat.

Când situaţia ajunge în acest punct sau când se îndreaptă în această direcţie, solicită consiliere centrată pe Dumnezeu pentru tine însuţi şi, dacă este posibil, pentru cel drag al tău. Aminteşte-ţi să-L vezi pe Isus ca speranţa ta, ştiind că „Toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său. ” (Romani 8: 28)

Versete relevante

Comportament homosexual: Levitic 18: 22, 20: 13, Romani 1: 20-32, 1 Corinteni 6: 9-11, 1 Timotei 1: 9-10. Imoralitate sexuală: 1 Corinteni 6: 13-20, Romani 6: 12-13, Galateni 5: 19-21, Coloseni 3: 5-6, 1 Tesaloniceni 4: 3-8. Versete încurajatoare: Romani 7: 14-8: 4, 1 Corinteni 6: 9-11, 2 Corinteni 5: 17, Efeseni 2: 1-10, Evrei 12: 1-17, 2 Petru 1: 3-11, 1 Ioan 1: 9, 2 Timotei 4: 18, Iuda 17-25.

[Sy Rogers, When Someone You Love Is Gay. Copyright © Sy Rogers. Tradus şi publicat cu permisiune. ]

Clic aici pentru mărtuia lui Sy Rogers!

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2659
  • Export PDF: 2
Opțiuni