Ce implică schimbarea?
Autor: Contra Curentului  |  Album: Contra Curentului  |  Tematica: Homosexualitate
Resursa adaugata de victor_802006 in 05/12/2007
    12345678910 0/10 X
Sursa originală: www.contracurentului.com
Ce implică schimbarea?

Este foarte important să ai aşteptări realiste cu privire la ieşirea din homosexualitate. Uneori oamenii cred că dacă se roagă suficient sau dacă îşi doresc destul de mult, homosexualitatea lor va dispărea pur şi simplu. Este o aşteptare nerealistă. Schimbările în domeniul orientării sexuale au loc ca urmare a unui proces care implică, de obicei, un efort personal deosebit.

Imaginează-ţi că vrei o grădină de legume. Te-ai putea ruga ani de zile ca Dumnezeu să facă legumele să crească în curtea ta din spate. Când nu se întâmplă nimic, te-ai putea chiar hotărî să fii supărat pe Dumnezeu pentru că nu ţi-a auzit rugăciunile. Totuşi, realitatea este că, în timp ce Dumnezeu poate face ca legumele să crească, noi trebuie să pregătim solul, să plantăm seminţele, să udăm şi să plivim şi să facem şi alte lucrări. Aceasta asigură cea mai bună şansă ca să existe o abundenţă de legume de cules. În acelaşi fel, oamenii care vor să experimenteze schimbarea în sexualitatea lor, trebuie să muncească mult ca parte a acestui proces.

Dumnezeu, desigur, Îşi face lucrarea Lui, iar prin Duhul Lui împlineşte lucruri pe care nu le putem face noi înşine, dar noi trebuie să pregătim terenul în vieţile noastre şi să cooperăm cu ceea ce vrea Dumnezeu să facă.

Cât va dura aceasta?

Schimbarea depinde de un număr de factori. Aceştia includ:

1. Problemele de bază care sunt implicate

Cu cât factorii de bază implicaţi în atracţia cuiva faţă de persoanele de acelaşi sex sunt mai dificili şi mai complecşi, cu atât procesul schimbării poate dura mai mult. De exemplu, procesul poate dura mai mult pentru o persoană care a experimentat un abuz sexual sever în copilărie, decât pentru cineva care a experimentat un abuz sexual uşor.

2. Cât de mult suport are o persoană

Cu cât o persoană foloseşte mai mult lucruri care o ajută, cu atât progresul pe care se poate aştepta să-l facă este mai bun. De exemplu, o femeie care frecventează doar grupul de sprijin este mai probabil să facă un progres mai lent decât o altă femeie, care participă, de asemenea, la consilierea individuală, este implicată în părtăşia bisericii şi are prieteni cu care poate împărtăşi ce se întâmplă în viaţa ei.

3. Abilitatea şi bunăvoinţa de a înfrunta problemele personale dificile.

Cum procesul schimbării implică înfruntarea problemelor personale dificile şi durerea legată de aceste probleme, abilitatea şi bunăvoinţa unei persoane de a înfrunta aceste lucruri va afecta rata progresului său. Legată de bunăvoinţă este întrebarea dacă o persoană vrea cu adevărat să se schimbe.

Nu este neobişnuit ca procesul schimbării să dureze 5‑10 ani. Nu este un motiv de disperare. O uşurare semnificativă a intensităţii sentimentelor homosexuale poate, de asemenea, să vină mult mai repede. Dacă Dumnezeu este parte a procesului, El va umbla cu tine, te va proteja, îţi va călăuzi paşii şi va face ca lumina Lui să strălucească în întuneric. Aminteşte-ţi că scopul final nu este heterosexualitatea, ci să-L urmezi pe Dumnezeu şi să-ţi dai viaţa Lui.

Există vreo garanţie că va funcţiona?

Ca în cazul oricăror probleme personale profunde pe care o persoană poate că vrea să le schimbe, nu există rezultate garantate. Nimeni nu-ţi poate promite că în atâţia sau atâţia ani, vei experimenta o schimbare completă a orientării sexuale. Mulţi oameni experimentează o schimbare completă a orientării sexuale. Înainte erau atraşi numai de persoanele de acelaşi sex, acum sunt atraşi numai de sexul opus.

Alţi oameni experimentează un progres semnificativ către acea ţintă. Pot să fie acum pe deplin atraşi de sexul opus şi să fie gata pentru căsătorie, rămânând cu foarte puţină atracţie faţă de persoanele de acelaşi sex. Pentru alţii, poate exista o mare schimbare în atracţia lor faţă de sexul opus, fără nicio schimbare în atracţia faţă de cei de acelaşi sex.

Iar alţii pot deveni capabili să facă alegeri sănătoase în ceea ce priveşte comportamentul lor şi totuşi să descopere că atracţia şi dorinţele lor rămân aceleaşi. Când doi oameni se confruntă cu aceeaşi problemă, normal ar fi să se aştepte la rezultate diferite. Deci schimbarea are loc, dar nu putem garanta măsura sau viteza cu care are loc schimbarea.

Cum are loc schimbarea?

Este util să înţelegem cele trei caracteristici ale schimbării; baza ei, rolul nostru şi rolul lui Dumnezeu în procesul schimbării şi cum arată procesul schimbării.

Cel mai bun fundament pentru a porni pe drumul schimbării

1. Viaţa este mai mare decât orientarea sexuală.

Nu lăsa ca dorinţa de a părăsi homosexualitatea să devină ţinta principală a vieţii tale. Nu deveni obsedat de schimbare, şi acesta este un lucru nesănătos. În schimb, trăieşte o viaţă echilibrată. Vor fi momente când vei lucra foarte mult la schimbarea acestui domeniu din viaţa ta şi momente când vor avea prioritate alte lucruri.

2. Dumnezeu te iubeşte şi te acceptă aşa cum eşti astăzi. [Există o preocupare universală a lui Dumnezeu pentru mântuirea tuturor oamenilor: 1 Timotei 2: 4, 2 Petru 3: 9, Ezechiel 33: 11. În sensul acesta, Dumnezeu îi iubeşte pe toţi oamenii, cu dragostea care oferă mântuirea tuturor: Ioan 3: 16. Dar dragostea este mai mult decât preocuparea generală pentru mântuirea oamenilor, este o afecţiune specială manifestată în relaţie, iar aceasta este condiţionată: Ioan 14: 21, 23. Apare aici condiţia „dacă”: „Dacă mă iubeşte cineva, Tatăl meu îl va iubi. ” Aceasta este dragostea în relaţie, pe care Dumnezeu nu o are pentru cel care trăieşte în păcat. N. trad. ] Ceea ce gândeşti, simţi şi faci poate, desigur, să afecteze percepţia şi experimentarea de către tine a dragostei Sale, dar dragostea Lui pentru tine nu este condiţionată de ceva ce gândeşti, simţi sau faci. [Dragostea pe care ne-o oferă Dumnezeu este necondiţionată, dar nu putem beneficia de ea în orice condiţii. Vezi Ioan 14: 21, 23: „Cine are poruncile Mele şi le păzeşte acela Mă iubeşte; şi cine Mă iubeşte va fi iubit de Tatăl Meu. Eu îl voi iubi şi Mă voi arăta lui… Drept răspuns, Isus i-a zis: Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi Cuvântul Meu şi Tatăl Meu îl va iubi. Noi vom veni la el şi vom locui împreună cu el. ” N. trad. ] Nu este nevoie să te schimbi mai întâi sau să fii perfect sau să te îndrepţi, pentru ca Dumnezeu să te iubească. Să înţelegi aceasta intelectual este un lucru; să o ştii adânc, în interiorul tău, este cu totul alt lucru, dar aceasta este de cea mai mare importanţă. Când ştim că Dumnezeu ne iubeşte cu adevărat şi nu ne părăseşte niciodată, avem o temelie solidă de pe care să înfruntăm problemele dificile din vieţile noastre.

Uneori suntem tentaţi să mergem la una din cele două extreme. Prima extremă spune că Dumnezeu iubeşte pe toată lumea în afară de mine – eu nu sunt destul de bun. Este, pur şi simplu, o minciună. Nimeni nu este „destul de bun” pentru ca Dumnezeu să-l iubească, totuşi, pentru că Dumnezeu ne-a creat, ne iubeşte pe fiecare dintre noi. Biblia spune: „pe când eram noi încă păcătoşi, Cristos a murit pentru noi…” (Romani 5: 8). Dumnezeu ne iubeşte în zdrobirea şi păcătoşenia noastră.

A ne duce la cealaltă extremă, de a spune că Dumnezeu mă iubeşte exact aşa cum sunt şi, prin urmare, nu trebuie să mă deschid schimbării pe care El vrea să o aducă în viaţa mea, iar nu este adevărat. Dumnezeu ne iubeşte aşa cum suntem, dar ne iubeşte prea mult ca să ne lase aşa. El vrea să ne aducă la plinătate şi la o înţelegere şi mai mare a ceea ce înseamnă să fii fiul sau fiica Lui.

Parte a faptului de a cunoaşte că Dumnezeu ne iubeşte cu adevărat şi ne acceptă este să ajungem să ne iubim şi să ne acceptăm aşa cum suntem astăzi [după ce ne pocăim şi facem tot ce ţine de noi ca să trăim în neprihănire, n. trad. ]. Este nevoie să recunoaştem partea din noi înşine care experimentează atracţie faţă de persoanele de acelaşi sex şi să lucrăm pentru a împlini nevoile legitime şi pentru a rezolva rănile care au condus la o asemenea atracţie.

3. Nu trebuie să te identifici după orientarea sexuală.

Dintr-o perspectivă creştină, identitatea de bază a unei persoane mântuite este cea de copil mult iubit al lui Dumnezeu. Este ceea ce eşti cu adevărat, fie că ştii sau nu în acest moment. Nu trebuie să foloseşti o etichetă precum homosexual sau lesbiană [dacă nu mai trăieşti în păcatele homosexualităţii: fantezie homosexuală, masturbare, consum de pornografie, relaţii emoţionale nepotrivite cu bărbaţi, dependenţă emoţională, sex homosexual de orice tip, n. trad. ]. În loc de a spune: „Aşa sunt eu”, poţi descrie ceea ce simţi sau experimentezi printr-o afirmaţie simplă, precum: „Mă confrunt cu sentimente homosexuale”; „Sunt atras de alţi bărbaţi/alte femei” sau: „Experimentez atracţie faţă de persoanele de acelaşi sex. ” În special când procesul schimbării este descurajator, şi uneori va fi, este important să-ţi aminteşti că aparţinem lui Dumnezeu şi că nimic nu ne poate despărţi de El. Această realitate ne poate ajuta să păstrăm o perspectivă corectă şi ne poate face să ne concentrăm asupra bunătăţii şi dragostei lui Dumnezeu faţă de noi şi a credincioşiei Lui în toate circumstanţele.

Pentru mulţi oameni, schimbarea are loc când facem efectiv două lucruri:

1. Este nevoie să ne ocupăm de problemele de bază ale atracţiei homosexuale. Acestea sunt evenimentele şi dinamicile negative şi vătămătoare din copilărie, precum abuzul sexual, respingerea, lipsurile în relaţia cu părinţii noştri, ruşinea etc. În timp ce nu putem schimba ce s-a întâmplat, putem schimba cum ne afectează ele astăzi şi cum înţelegem ce s-a întâmplat.

2. Când sunt implicate probleme de bază este nevoie, de asemenea, să distrugem modelele nesănătoase ale trăirii şi gândirii şi să învăţăm în schimb unele noi. De exemplu, dacă am trăit ani de zile în moduri care au fost influenţate de rănirea şi durerea copilăriei, acele moduri au devenit obiceiuri şi tipare, moduri automate de a face lucruri şi a răspunde. Adesea, tiparele au fost întărite prin fantezie şi masturbare. Dacă sunt obiceiuri nesănătoase, trebuie să ne dezvăţăm de ele şi este nevoie ca ele să fie înlocuite cu noi moduri de a trăi şi a răspunde.

Procesul schimbării

1. Procesul schimbării este, în acelaşi timp, diferit şi la fel pentru toată lumea.

Fiecare persoană are personalitate, istorie personală, sistem de sprijin unice şi aşa mai departe. În acelaşi timp, sunt multe fire comune în procesul de schimbare al celor mai mulţi oameni. Abuzul sexual în copilărie sau probleme cu tatăl sau cu mama sunt două surse comune, la care mulţi bărbaţi şi femei trebuie să lucreze. Un sentiment de a fi „diferit” şi de a accepta etichetele pe care colegii le pun pe această diferenţă este, de asemenea, o poveste comună. 2

2. Schimbarea are loc în trei domenii: comportament, fantezie şi atracţie.

Cum schimbarea este un proces, este important de înţeles că schimbarea dintr-un domeniu se poate întâmpla mai devreme decât schimbarea dintr-un alt domeniu. În timp ce putem face schimbări cu privire la ceea ce facem şi la ceea ce gândim, avem mai puţin control asupra sentimentelor şi atracţiilor. Nu fi descurajat dacă un domeniu începe să se schimbe şi altul nu – este normal.

3. Lucrurile devin mai rele, înainte de a deveni mai bune. Când începem să lucrăm cu problemele dificile din trecut, deseori există multă durere de înfruntat. Lucrurile pot părea mai rele, pur şi simplu pentru că începem să facem faţă problemelor din trecut, care înainte au fost ignorate sau negate. Dumnezeu este credincios ca să ne îndrume la oamenii potriviţi, la biserică, prieteni, resurse şi alte lucruri de care avem nevoie în această călătorie. Şi, mai mult decât orice, El Însuşi păşeşte alături de noi!

[What Does Change Involve? Copyright © Exodus Global Alliance. Tradus şi publicat cu permisiune. ]

schimbarea
Pace,Domnul ISUS a schimbat viata lui Pavel ,la 180 de grade, si tot asa El poate schimba pe cei care ii iubeste ,EL singur cunoaste inimile noastre si ne pune pasi pe unde trebuie sa umblam ,dar tot EL spune, stop, acum stai in odaita ta ,caci EU sunt in tine si tu in mine ,si sunt UN DUMNEZEU gelos, daca dragostea lui ajunge in inima ta e cu neputinta sa mai gresesti, caci Duhul Sfant te invata ce sa faci ,chiar cu riscul de a-ti pierde, casa ,familia, prieteni, totul.E MINUNAT CAND INTILNESTI DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU.ea nu inseala, nu se schimba, ESTE SINCER. AMIN
Adăugat în 21/01/2008
Statistici
  • Vizualizări: 1525
  • Export PDF: 2
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 1
Opțiuni