Portretul femeii ideale
Autor: Anca Bordea  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de ancabordea in 09/11/2007
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Portretul femeii ideale
Notiunea de femeie aşa cum a creat-o Dumnezeu să fie ea, pare să se degradeze tot mai mult pe zi trece. Atunci cand ea nu îşi înţelege locul şi rolul pentru care Dumnezeu a creat-o nu poate atinge un potenţial maxim în ceea ce este şi face. De aceea există aşa de multe femei care şi-au pierdut farmecul şi feminitatea încercând să pară dure şi masculine, împrumutând uneori chiar şi termeni care nu li se potrivesc doar ca să fie asemenea bărbaţilor. Acestea sunt considerate de societatea contemporană femei evoluate, independente care ştiu ce vor de la viaţă.

Nu de mult timp am participat la o conferinţă creştină pentru femei, şi am fost impresionată cât de mult au vorbit despre soţi, barbaţi şi casele lor. Acest context însă a născut în mintea mea o intrebare: oare Dumnezeu o vrea pe femeie numai pentru casa şi bărbatul ei? Oare El o vede în scopul Său ca fiind o personalitate ştearsă, neglijată, palidă, cu părul răvăşit, îmbrăcată inadecvat şi înconjurată de vase, haine murdare, şi de copii, îngrijorată de un soţ mereu plecat şi ocupat, iar la capătul zilei odihnindu-se în faţa telenovelelor care vin să-i umple fiecare secundă liberă? O doreşte El trăind undeva departe într-o lume monotonă şi searbădă?

Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu,în Proverbe 31 vorbeste despre un altfel de femeie... o femeie care este "mai de preţ decât mărgăritarele". Am meditat la acestă comparaţie, şi mi-am amintit cum profesoara de biologie ne-a explicat formarea perlei. Ceea ce îi dă valoare este creatorul ei. Există perle artificiale create de om şi perle naturale create chiar de Dumnezeu. Primele sunt create de industrie, foarte multe intr-un timp record pe care oricine şi le poate permite. Al doilea tip, cele create de Dumnezeu se formează în depărtare, în întuneric, pe fundul mării. În interiorul unei scoici intră un bob foarte mic de nisip. Scoica îl îmbracă cu o substanţă numită sidef în aşa fel încât se formează în jurul lui un strat forte subţire. Acest lucru se repetă mulţi ani în şir până când bobul de nisip îmbrăcat în felul acesta ajunge la dimensiunile unei perle. Scoica moare apoi şi lasă în urma ei o bijuterie de mare preţ: o perlă pentru care unii îşi vând averile să o poată obţine.

Biblia spune ca exista o femeie chiar mai valoroasă decât un astfel de mărgăritar: femeia cinstita (Cinstită în sensul acesta nu se referă doar la a nu-şi înşela soţul, ci a relaţiona excelent pe cinci planuri: cu ea însăşi, cu soţul ei, cu "casa" ei, cu societatea şi cu Dumnezeu).- femeia pe care o formează maestrul Creator, prin metodele sale dure poate le-am numi noi...ar putea fi singuratate, pe fundul mării, durerea renunţarii la propria persoană, dureri neînţelese, etc... În felul acesta ea devine o persoană unică şi specială, cu care este plăcut să trăieşti, devine asemenea unui cuib, şi o persoană pe care ceilalţi să se poată baza.

1. Relatia femeii cinstite cu sotul ei
, un lucru esenţial în această relaţie fiind increderea. "Inima ei este plină de confidenţele soţului ei" traduce altcineva expresia: "inima barbatului se increde in ea" Prov 31v11. A ştii să păstrezi o taină este dovada unui caracter integru. Şi a fi liber a spune cuiva o confidenţă este impertuos necesar ca persoana căreia ne confesăm să ştie să tacă şi să asculte iar pentru o femeie aceasta este intr-adevar o artă. Prin construcţia noastră ne exprimăm mult mai uşor, vorbim mai repede şi adesea inţelegem ceea ce vrea cineva să ne spună înainte să auzim. Însă a spune descătuşează, vindecă şi acest lucru îl înţelege femeia cinstită şi acţionează în consecinţă.

Un alt aspect care dovedeşte motivul încrederii soţului în femeia cinstită este că " ea îi face bine şi nu rău în toate zilele vieţii sale" Prov.31,v.12 acesta nu este deloc un lucru uşor pentru că suntem cu toţii oameni imperfecţi care iertăm greoi şi uneori este aşa de mare dorinţa de indiferenţă, de a nu face nici un bine ca să nu mai vorbim de răzbunare... Când mă gândesc la acesta nu pot să nu imi amintesc de Abigail soţia lui Nabal – un om aspru şi rău. Într-o situaţie dificilă atunci când Nabal trebuia sa fie ospitalier faţă de David, şi refuză, iar David si-a propus sa il distrugă, femeia acesta "cu judecata" (1 Sam 25: 3) iese înaintea lui David şi mijloceşte pentru viaţa soţului şi a slujitorilor lui. În felul acesta ea a salvat viaţa soţului ei şi a casei ei, într-o zi în care nu merita acest " bine". Pavel spune însă un lucru care ar trebui să ne ajute în asemenea circumstanţe: "Orice faceţi să faceţi din toată inima ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni ca unii care ştiţi că veţi primi de la Domnul răsplata moştenirii." (Coloseni 3: 23-24)

Acestea fac relaţia dintre soţi cofortabilă şi o binecuvantare! Răsplata? "Barbatul ei este bine văzut la porţi când şade cu bătrânii ţării" (Prov. 31 v. 23) Felul în care o femeie îşi tratează soţul va determina ceea ce vor crede ceilalţi despre el.

2 Relaţia femeii cinstite cu ea însăşi.
Unul din lucrurile pe care le observăm uşor în text este că femeia cinstită nu tratează nici unul din domeniile vieţii superficial, cu indiferenţă. Şi aceasta chiar şi atunci când este vorba de propria persoană: "îşi încinge mijlocul cu putere şi îşi oţeleşte braţele"Prov. 31v.17. Puterea aceasta ar putea venii din faptul că se alimentează echilibrat, face sport, se odihneşte atât cât este necesar, gandeste pozitiv...oricât de mult vom dorii să le facem pe toate (pentru că această dorinţă există) nu vom putea de aceea e important să le planificăm pe toate foarte bine. Un proverb spune: " nu fă ceea ar putea sa facă alţii pentru că sunt o mulţime de lucruri pe care le poţi face numai tu." Există acele femei "eroine" care se sacrifică pe ele mai mult decât ar trebui, şi le mai auzim in mijlocul unei sărbători sau diferite evenimente vorbind ceva de genul: "nu am dormit numai două ore pe noapte în ultima săptămană şi ieri nu am reuşit să pun nimic în gură." Un organism obosit şi flămând nu are putere să facă faţă zilelor grele pe care le avem de străbătut adesea. Şi deşi am toată stima petru femeile jertfitoare ştiu că vor fi nemulţumite, ironice, stresate, nervoase, şi se vor îmbolnăvi iar aceasta le va determina să îşi piardă din valoarea muncii lor.

Puterea obţinută din încingerea mijlocului şi din oţelirea braţelor îi oferă acesteia încredere: "este imbrăcată cu tărie şi slavă şi râde de ziua de mâine, nu se teme de zăpadă pentru casa ei, căci toată casa ei este îmbrăcată cu carămiziu" (Prov. 31v.25,21)

Se îngrijeşte şi la felul în care se imbracă îşi face haine scumpe şi de calitate "îşi face haine din in subţire şi purpură" Prov.31v.22

Se îngrijeşte şi de felul în care vorbeşte" deschide gura cu înţelepciune şi învăţături plăcute îi sunt pe limbă". Îmi place tare mult această calitate şi ar fi minunat ca toate femeile să fie binecuvântate cu ea...nu scrie că deschide gura oricând...ci cu înţeleciune! Nu vorbeşte decât atunci când este necesar şi spune lucruri plăcute. Am întâlnit oameni care vorbesc mult şi scoteau în evidenţă tot lucrurile negative. Dacă spre exemplu priveau apusul langă un superb lac, aceştia sigur nu vor mai putea suporta mirosul îngrozitor al apei, neînţelegând faptul că observaţiile lor negative vor afecta starea de bine al tuturor celor care sunt în preajmă.

Îmi place să cred că dacă femeia aceasta are "învaţături plăcute pe limbă" investeşte timp învăţând, citind, meditând, umplându-şi sufletul cu lucruri de valoare. Din faptele ei reise că ea cunoaşte bine Legile lui Dumnezeu pentru că le respectă, ceea ce înseamnă că le-a învăţat. Pentru aceasta nu este evident ceea ce spun unele femei pentru aşi scuza ignoranţa: "Biblia este făcută pentru bărbaţi".

3 Relatia femeii cinstite cu casa ei
: este o buna administratoare a cumpărăturilor, caută lucrurile de care are nevoie la cea mai bună calitate preţurile cele mai avantajoase: "este ca o corabie de negoţ de departe işi aduce painea"Prov.31v.14

Este un bun administrator al timpului şi pentru că face toate lucrurile la timpul lor, adică este prevăzătoare are ocazia să le gândească bine şi de calitate; "Nu se teme de zăpadă pentru casa ei, căci toată casa ei este îmbrăcată cu cărămiziu."

Este si un bun administrator al muncii : "se scoală când este încă noapte şi dă hrană casei sale (probabil hrăneşte servitoarele înainte să le dea de lucru, animalele, udă florile), şi împarte lucrul de peste zi slujnicilor sale" Prov.31v.15

Un alt element care nu poate lipsi din portretul femeii ideale este harnicia: "veghează asupra celor ce se petrec in casa ei şi nu mănâncă pâinea lenevirii" Prov.31v27 Vegherea asupra a ceea ce se petrece în casa ei este esenţial, numai astfel vede nevoile şi se poate implica în rezolvarea lor.

4. Relatia femeii cinstite cu societatea
: iată că Biblia o vede pe femeia cinstită (chiar împotriva culturii în care au fost scrise Proverbele) ieşind şi relaţionând cu societatea: vorbeşte cu negustorul de cingători, cu cumpărătorii de cămăşi, cu cei care vând ogoare, cu cei nenorociţi, cu cei lipsiţi.

Darnicia este un alt aspect tare valoros care o caracterizează. Vede nevoile şi nu ezită să işi întindă mâna: "îşi întinde mâna către cel nenorocit, îşi întinde braţul către cel lipsit"Prov. 31v.20

5. Relaţia femeii cinstite cu Dumnezeu
: deşi apare ca o concluzie versetul 30b "femeia care se teme de Domnul va fi lăudată" în fiecare caracteristică descrisă aici ea se comportă conform legilor Lui. Are pecetluit pe fiinţa ei o trăsătură dumnezeiască: urmăreşte progresul şi prosperitatea în tot ceea ce face: prin fapte, vorbe, atitudini, etc...

Pe toate planurile unde activează ea aduce viaţă, înflorire, sănătate... însă în toată munca ei nu se simte nici un fel de dorinţă de independenţă, sau egoism. În contrast cu bărbatul a cărui acţiuni se îndreaptă spre binele si prosperitatea "cetăţii", acţiunile femeii sunt numai pentru prosperitatea caminului, cu tot ce cuprinde el.

Nu există nici măcar un aspect care o caracterizează pe femeia cinstită şi care să nu fie accesibil oricărei femei care vrea să facă parte din această categorie...frumuseţea, vorbele, averea parinţilor sau ţara de provenienţă nu contează, atunci când o femeie vrea să intre în categoria celor cinstite ci faptul ca ea se teme de Domnul şi acţionează în consecinţă.

Răsplata acestei femei este lauda: sotul ei, rodul muncii, şi faptele ei sunt cei care o laudă.


Un eseu minunat. Nu cred ca exista femei cu un astfel de comportament. Mai mult nu cred ca exista femei care sa-si propuna ca si tinta in viata o asemenea atitudine. sunt si eu de acord ca femeile pierd ff mult din feminitate indepartandu-se de aceste criterii normale pana la urma.
un eseu cu ganduri minunate si incurajatoare...Domnul sa ne ajute sa fim toate niste femei responsabile.
...minunate ganduri pentru o femeie care intelege responsabilitatile din viata de familie...
Ancu
Draga Ancu ...tine-o tot asa: incurajeaza surorile :)))
portretul fem
exista cu siguranta astfel de femei,numai ca nu pot fi intilnite in cluburi distrindu-se, cum se spune mai nou traindu-si viata.
Adăugat în 19/02/2008
Cuvinte foarte intelepte,sa ne ajute Domnul sa le si implinim in viata noastra si relatiile cu cei din jur se vor imbunatati.Domnul sa va binecuvanteze.
Adăugat în 29/07/2008
Aceste cuvinte sunt ff.adevarate,pline de intelepciune,merita sa le aplicam la viata noastra.God bless you!
Adăugat în 29/07/2008
foarte bine structurat..doar ca am unele indoieli..in legatura cu pasajul acesta din Scriptura, respectiv Proverbe 31..sunt cuvintele unei mame catre fiul ei daca cititi cu atentie..NU PUN LA INDOIALA FAPTUL CA TOATA SCRIPTURA ESTE INSUFLATA DE DUMNEZEU sa fie clar! doar ca ma intreb ce facem cu pasajele din Noul Testament in care se vorbeste despre relatia dintre soti..ma refer in primul rand la responsabilitati. Eu cred ca Dumnezeu vrea ca barbatul sa aiba responsabilitatile, or aici, femeia le face pe toate se pare ea se ocupa de afaceri, de gospodarie de casa, de toate, barbatul este doar vorbit de bine la portile cetatii. Atunci el ce mai face? Dar cum spuneam o asemenea femei e din pasaj isi doreste orice mama viitoare soacra pt baiatul ei. Este bun doar ca intr o asemenea analiza ar trebui sa gandim mai complex, adica sa folosim si textele din Noul Testament. Spun asta pentru ca multe femei din ziua de azi isi iau ca suport textul acesta si refuza sa mai aiba grija de familie pentru ca vrea sa si faca o cariera stralucita. Apoi cum se impaca textul acesta cu cel din 1 Petru 3:1-4 CITITI in care se vorbeste despre duhul bland si linistit al femeii, podoaba ei sa fie una care sta nu in impletitura parului, in purtarea hainelor scumpe, ci in omul ascuns al inimii. Nu vreau sa fiu gresit inteleasa dar cred ca ar trebui sa privim lucrurile cu mai multa atentie...
Adăugat în 21/11/2008
Poate ca ar trebui sa citim eseurile la care comentam. Principiul care mie mi se pare ca reiese din pasajul Proverbe 31 l-am scris la final "În contrast cu bărbatul a cărui acţiuni se îndreaptă spre binele si prosperitatea "cetăţii", acţiunile femeii sunt numai pentru prosperitatea caminului, cu tot ce cuprinde el". Nu am promovat o idee de femeie care isi neglijeaza casa sub nici o forma. Si daca citesti Biblia sa vezi ce implicatii avea "sezutul barbatului cu batranii tarii" ai pricepe ca nu sta la sezatoare la barfa...ci era ca un fel de parlament al zilelor noastre, unde se luau cele mai importante decizii pentru tara. E adevarat ca pasajul face parte dintr-o carte poetica, unde cuvintele au fost puse sa se potriveasca, dar principiile biblice sunt respectate, asa ca putem invata din el multe lucruri. Cat despre duh bland si linistit ca poadoaba crede-ma ca poate lipsi la celele mai casnice femei, nu tine ca iesi in societate sau nu, tine de tine de interiorul tau, de relatia ta cu Dumnezeu, si de felul cum te raportezi la principiile Lui.
Adăugat în 05/12/2008
Foarte frumos eseu si nu se contrazice deloc cu noul testament. Nu cred ca se incurajeaza purtatul bijuteriilor aici. Sa recunoastem si noi barbatii, ca o femeie imbracata in niste ciucuri de casa si o bluza nasoala cand venim acasa nu ne place. Chiar noul testament arata ca sotii trebuie sa fie pe plac unul altuia. Si am observat ca nu se incurajeaza insusirea responsabilitatilor barbatilor de catre femei, dar nici majoritatea femeilor din adunare ignorante nu ne plac si nici lui Dumnezeu. Femeia credinciosa isi face timp acasa (nu numai la adunare) pentru a studia Biblia. Studiul individual duce o femeie la starea aratata in eseu. La fel este si barbatul. In schimb nu as zice ca barbatii se ocupa de "cetate" si femeia de casa. Asta este exagerat putin, dar nu cred ca intentiile sunt rele. Dar femeia poate prelua orice functie, teoretic a barbatului daca acesta nu este la fel de capabil. De ex daca sotul nu are talent pt bani, iar sotia are, de ca sa nu preia ea aceasta sarcina. De ce sa nu castige ea mai multi bani daca asa este situatia? Aceasta nu face decat bine familiei si barbatul intelept va sti "sa lase" libertatea necesara femiei pt ca familia sa "functioneze" bine. Doar un barbat absurd (neintelept) va incerca sa ingradeasca libertatea femeii CREDINCIOASE si sa-i inabuseasca talentele. In locul unei femei care stie gati si face curat, prefer una care cunoaste biblia (credincioasa nu ignoranta), are studii superioare (nu e neaparat nevoie) si daca stie si canta la un instrument muzical e cea mai buna. Sare pot pune si eu daca nu e suficienta :)
Adăugat în 29/11/2009
.. destul de ''piperate'' unele comentarii .. Se vede clar din cele scrise că feminismul se simte minunat în atitudinea femeii din zilele noastre. Nu sunt fanatică dar Biblia scrie, despre femeia ideală. Cu siguranță, toate femeile vor să atingă cele mai înalte idealuri în cele scrise, tocmai de aceea așa este creionat caracterul ei, al femeii credincioase. Sigur; nimeni nu este perfect dar reperele descrierii biblice ne ajută pe noi femeile să respectăm condițiile puse pentru a îndeplini cele scrise în dreptul nostru,.
Dumnezeu ne știe posibilitățile materiale, intelectuale, spirituale, capabilitatea de a împlini sau nu cele scrise . Fiecare femeie este unicat! De aceea se va face o concordanță personală între ceea ce scrie și identitatea carcterului, temperamentului dar mai ales al credincioșiei față de Dumnezeu.
Felicit comentariile scrise cu înțelpciune și credincioșie. Un eseu pregătitor vieții de femeie, soție, mamă , credincioasa în biserică și membru al societății.
Adăugat în 24/06/2015 de sanda_tulics
Statistici
  • Vizualizări: 9723
  • Export PDF: 3
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 11
Opțiuni