Adevăruri despre aşa-zişii martori ai lui Iehova
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Apologetica
Adaugata in 20/12/2006
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi

Adevăruri care ar trebui ştiute despre Martorii lui Iehova

Martorii lui Iehova. Aproape toată lumea s-a confruntat cu prozelitismul lor agresiv din uşă-n uşă! Organizaţia pe care aceştia o reprezintă, cunoscută sub numele de Watchtower Bible and Tract Society (W.T.B. & T.S.), este renumită pentru accentul pe care-l pune asupra profeţiilor vremii sfârşitului, însă de mai multe ori profeţind greşit sfârşitul lumii. În acelaşi timp, Organizaţia Turnului de Veghere exercită un control sever asupra Martorilor lui Iehova şi le interzice acestora participarea la activităţi sociale, cum ar fi sărbătorirea Crăciunului, a Paştelui, sau le interzice votatul, serviciul militar sau transfuziile de sânge. Prin aceste restricţii, Organizaţia Turnului de Veghere creează un zid de izolare a Martorilor faţă de restul societăţii.

Trecutul istoric. Organizaţia Turnului de Veghere şi Societatea Tractatului pretinde cu îndrăzneală să fie singura organizaţie pe care Dumnezeu o foloseşte în zilele noastre pentru a învăţa adevărul Lui şi a vorbi în Numele Lui [1]. Conform Organizaţiei Turnului de Veghere, toţi ne-Martorii lui Iehova vor fi distruşi la Armaghedon, un eveniment al judecăţii divine, cu a cărui iminenţă ameninţă tot timpul. Societatea Turnului de Veghere tipăreşte săptămânal peste 15 milioane de copii ale revistelor ei în 120 de limbi iar peste 5 milioane de Martori ai lui Iehova (cunoscuţi sub numele de "pionieri/vestitori") îi răspândesc doctrinele în 230 de ţări. În cele ce urmează, vom reda câteva lucruri elementare, pe care fiecare om ar trebui să le cunoască despre trecutul şi crezurile Martorilor lui Iehova.

Crezuri şi doctrine împrumutate. Charles T. Russell (1852-1916) este cel care a pus bazele mişcării Martorilor lui Iehova. În adolescenţă, acesta şi-a negat tradiţia prezbiteriană de care aparţinea, alăturându-se puţin mai liberalei Biserici Congregaţionale, grup pe care de asemenea l-a părăsit [2]. A negat dumnezeirea Domnului Isus Hristos şi învăţăturile biblice ale iadului şi pedepsei veşnice. Fără a poseda vreo pregătire biblică formală, Russell doar a împrumutat şi a adaptat diversele învăţături ce erau populare în vremea lui. De pildă, Adventismul este cel ce l-a influenţat în negarea iadului iar un grup dizident al Adventismului, ce era condus de N.H. Barbour, i-a stârnit interesul în studierea profeţiilor vremurilor sfârşitului. Astfel, de la Barbour, Russell a împrumutat crezul că Hristos urma să se întoarcă invizibil pe Pământ în anul 1874 şi că anul 1914 era anul în care lumea trebuia să fie distrusă, după care se inaugura Mileniul (deci cei 1000 de ani de domnie literală a lui Hristos pe pamant; n.tr.).

Pretenţii aberante. În anul 1879 Russell şi-a publicat propria sa revistă denumită Zion's Watchtower and Herald of Christ's Presence (deci "Turnul de Veghere şi Vestitorul Prezenţei lui Hristos"), în care şi-a promovat propriile învăţături. Fiindcă oamenii au fost atraşi de prezicerile senzaţionaliste ale sfârşitului, organizaţia a crescut în număr.

În pofida lipsei sale de pregătire formală în teologie şi de cunoaştere a limbilor originale, Russell a pretins că el era singurul care cunoştea adevărul, condamnând în mod viguros toate celelalte religii creştine. În consecinţă, păstorii mai multor biserici au început să demaşte învăţăturile false ale lui Russell şi caracterul său îndoielnic.

Un caracter dubios. Reverendul J.J. Ross este cel ce întâi a publicat o broşură în care dezvăluia pretenţiile şi învăţăturile false ale lui Russell. Astfel Ross evidenţia că Russell "nu a frecventat niciodată şcolile superioare, nu ştie aproape nimic despre filozofie, despre teologia istorică sau sistematică şi este complet ignorant în ce priveşte limbile biblice (greacă şi ebraică)" [3]. Fără succes, Russell a încercat să oprească răspândirea acestor informaţii demascatoare prin a-i intenta proces pentru calomnie reverendului Ross. Însă Russell nu doar că a pierdut procesul, dar s-a şi făcut vinovat de sperjur în tribunal, minţind sub depunere de jurământ că posedă cunoştinţe ale limbii greceşti, pentru ca la urmă să recunoască despre afirmaţiile privitoare la el, făcute în broşură, că erau adevărate [4].

În anul 1913, din nou fără succes, Russell a dat în judecată ziarul "The Brookly Daily Eagle" pentru calomnie, fiindcă a fost demascat pentru încercările frauduloase de a vinde un grâu obişnuit la preţul exorbitant de 60 de dolari sacul (35,24 litri) susţinând că este un "grâu miraculos" [5].

Profeţii neîmplinite. În ciuda acestor piedici, Russell a continuat să-i atragă pe oameni cu fantasticele sale interpretări profetice şi avertismente dramatice ale unui Armaghedon ce urma să aibe loc în 1914. Când anul 1914 a venit şi a trecut, acesta a schimbat data la 1915. Însa în anul 1916 Russell a murit, lăsându-şi urmaşii deziluzionaţi şi stupefiaţi de prezicerile sale neîmplinite. Atunci Joseph Franklin Rutherford a preluat controlul organizaţiei.

Profeţie contra cost. Rutherford (1869-1942) a folosit, la randul său, ameninţarea Armaghedonului pentru a-i intimida pe Martorii lui Iehova. Astfel, el a publicat Misterul Încheiat (The Finished Mystery), o carte în care a prezis că în 1918 Dumnezeu va nimici bisericile şi milioanele lor de membrii, după care, în anul 1920, toate regatele lumii vor fi cuprinse de anarhie [6]. Rutherford susţinea că singura modalitate de a scăpa de judecata iminentă şi de nimicire era de a se intra în rândurile organizaţiei Turnului de Veghere.

Teama de Armaghedon i-a motivat pe Martori să se străduiască exemplar în a vinde cărţile lui Rutherford şi restul de literatură a Turnului de Veghere. Când au eşuat prezicerile din 1918 şi 1920, Rutherford a stabilit o nouă dată, într-o altă carte, intitulată Milioane ce trăiesc acum, nu vor muri niciodata (Millions Now Living Will Never Die), tiparită în 1920. În aceasta se învăţa că mileniul urma să se inaugureze în 1925 şi că sfinţi ai Vechiului Testament, ca Avraam, Isaac, Iacov si David trebuiau să învieze. Prin urmare, Societatea Turnului de Veghere a trecut la construirea unei luxuriante reşedinţe de tip spaniol, botezată Beth-Sarim (însemnând "Casa Prinţilor"), chipurile în scopul găzduirii patriarhilor. Între timp Rutherford s-a mutat, dupa bunul plac, în această uriaşă vilă. De asemenea, în timpul marii crize din 1930 Rutherford a condus o foarte scumpă maşină nouă, în timp ce Martorii lui Iehova de rând vindeau broşuri şi reviste din uşă-n uşă şi lucrau pe terenurile Bethelului pentru 10-15 dolari pe luna [7]. La şase ani după moartea lui Rutherford, survenită în 1942, sfinţii Vechiului Testament încă nu se întorsesera, astfel că Societatea a vândut în taină "Beth Sarim"-ul, încheind astfel un capitol jenant din istoria ei profetica [8].

Falsificarea Bibliei. Sub conducerea lui Nathan H. Knorr (1905-1977), Societatea Turnului de Veghere a renunţat pentru o vreme la stabilirea/prezicerea de date şi a apelat la o strategie diferită. Fiindcă multe dintre învăţăturile lor erau infirmate cu uşurinţă de versete cheie ale Bibliei - Versiunea King James, Knorr şi-a propus să publice o Biblie diferită, pe care Martorii să o utilizeze. Astfel Biblia Societăţii Turnului de Veghere, numita The New World Translation (NWT) (Traducerea Lumii Noi), modifică brutal multe din versetele care demonstrau erorile doctrinei Turnului de Veghere. Cel mai notoriu exemplu al acestor falsificări este Ioan 1:1, care, în Versiunea King James (atât a Bibliei de limba engleză, cât şi orice altă limbă) declară cu claritate dumnezeirea lui Isus. "Cuvantul era Dumnezeu", însă, fiindcă Turnul de Veghere neagă dumnezeirea lui Hristos, Traducerea Lumii Noi redă acelaşi verset sub forma, "Cuvantul era un dumnezeu".

Un alt exemplu se găseşte în cartea Vechiului Testament Zaharia, la capitolul 12, versetul 10. Iehova Dumnezeu vorbeşte aici şi spune "îşi vor întoarce privirile spre Mine, pe care L-au străpuns", o referire profetică evidentă la crucificare. Fiindcă împlinirea de către Isus a acestei profeţii arată că El este Iehova Dumnezeu, Societatea Turnului de Veghere a schimbat acest verset, în Traducerea Lumii Noi, pentru a reda: "ei vor privi la Acela pe care l-au strapuns", eliminând în felul acesta o altă referire la dumnezeirea lui Isus Hristos. Societatea a mai operat schimbări similare la multe alte versete care privesc dumnezeirea lui Hristos (vezi, Coloseni 1:16-20, Tit 2:13, Evrei 1:8). De asemenea, au mai fost modificate versetele care demască învăţăturile false ale Societaţii Turnului de Veghere asupra unor subiecte ca realitatea pedepsei veşnice (Matei 25:46) şi personalitatea Duhului Sfant (1Corinteni 14:14-16; 1Timotei 4:1; Iuda 19). În felul acesta Societatea Turnului de Veghere oferă Martorilor lui Iehova şi potenţialilor ei convertiţi impresia că Biblia sprijină învăţăturile ei eronate.

În acelaşi timp, comitetul de traducere a versiunii Lumii Noi a fost ţinut la adăpostul anonimatului, fără îndoială cu scopul de a-i acoperi lipsa completă a creditelor teologice. Nici unul din oamenii care au lucrat la acest proiect nu a avut o pregătire oficială în limbile biblice, cu excepţia lui Frederick Franz. Acesta a fost preşedintele comitetului şi a studiat timp de doi ani greaca la Universitatea din Cincinnati, fără totuşi a absolvi, iar în ebraică a fost doar un autodidact [9]. După moartea lui Knorr, Franz a devenit noul preşedinte al Turnului de Veghere.

Intimidarea şi lipsa de integritate. Din anul 1960 până în 1966 rata de creştere a organizaţiei a încetinit considerabil. În momentul respectiv Societatea a introdus în circulaţie o nouă carte şi a stabilit o nouă dată pentru sfârşitul lumii. În Viaţa veşnică în libertatea Fiilor lui Dumnezeu (1966), de Vicepreşedintele Franz (1894-1992), se concluziona că toamna anului 1975 va marca începutul celei de-a şaptea perioade a istoriei omenirii. Societatea a avut grijă de această dată să evite publicarea unei preziceri clare, însă mesajul pe care-l transmitea era destul de clar pentru Martorii lui Iehova de pretutindeni -- Armaghedonul trebuia să vină curând. În consecinţă, au fost dintre aceia care, în anul 1974, şi-au vândut casele şi proprietăţile şi au primit laude din partea liderilor pentru iniţiativa lor [10].

Numărul membrilor a crescut cu miile până ce a venit anul 1975 şi a trecut. Atunci mulţi Martori au înţeles că Dumnezeu nu conducea Societatea Turnului de Veghere şi au părăsit-o. Liderii Societăţii au refuzat să recunoască faptul că au greşit în privinţa anului 1975 şi, în schimb, au comunicat membrilor deziluzionaţi pur şi simplu "să-şi ajusteze punctul de vedere" [11].

Demascarea prezicerilor false ale Societăţii Turnului de Veghere a creat îndoieli şi preocupări faţă de organizaţie. Societatea a răspuns atunci publicând articole şi cărţi în care se admitea că s-au făcut greşeli în prezicerile istorice şi învăţăturile doctrinare ale organizaţiei. Însă au scuzat aceste erori, atribuindu-le failibilităţii omeneşti şi subliniind că Societatea n-a pretins niciodată că este inspirată de Dumnezeu [12]. Aceasta constituie o neruşinată înşelăciune, devreme ce numerele din trecut ale revistelor Turnului de Veghere sunt denumite "mesajul lui Dumnezeu", redând îndrumările lui Iehova, între ghilimele. Un număr recent al Turnului de Veghere, din 1 August 1995, afirmă că, "Iehova Îşi învaţă poporul Său îndeosebi prin intermediul unui studiu săptămânal al Bibliei, pentru care se foloseşte Turnul de Veghere ca şi ajutor" [13].

În anul 1943 Preşedintele Turnului de Veghere Frederick Franz, împreună cu Preşedintele Nathan H. Knorr au depus în tribunal următoarea mărturie, sub prestare de jurământ, privitoare la provenienţa directă de la Dumnezeu a conţinutului Turnului de Veghere.

 

Depoziţia lui Frederick W. Franz din cazul "Olin Moyle contra Watchtower Bible and Tract Society", din 1943, secţiunile nr. 2596-2597, pag.866, redă următoarele:

Întrebare: Totuşi Iehova Dumnezeu este acum editorul publicaţiei (este vorba de revista "Turnul de Veghe"), nu?

Răspuns: Astăzi El este editorul publicaţiei.

Întrebare: De cât timp El este editorul publicaţiei?

Răspuns: De la începutul ei, El a călăuzit-o.

 

Depoziţia lui Nathan Homer Knorr din cazul "Olin Moyle contra Watchtower Bible and Tract Society", din 1943, secţiunea nr.4421, pag.1474, continuă:

Întrebare: În realitate, ea (publicaţia "Turnul de Veghere") este prezentată în mod făţiş drept Cuvântul lui Dumnezeu, nu?

Răspuns: Da, ca şi Cuvânt al Său.

Întrebare: Fără nici un fel de credite?

Răspuns: Aşa este.

 

Din nefericire mulţi oameni sunt inconştienţi de aceste realităţi dăunătoare iar Martorii continuă să crească în număr distribuind cantităţi masive de literatură înşelătoare. În ciuda eşecurilor din trecut şi a declaraţiilor recente că nu ar fi inspirată, Societatea Turnului de Veghere încă pretinde o loialitate desăvârşită şi continuă să prezică faptul că Armaghedonul este iminent, aducând anihilarea certă a tuturor celor ce nu se alătură organizaţiei ori îi părăsesc rândurile. Chiar având o istorie denaturată de manipulări şi profeţii false, Societatea Turnului de Veghere continuă să pretindă că este singura "organizaţie" care învaţă adevărul.

 

Crezuri doctrinare

Când o organizaţie ca "Watchtower Bible and Tract Society" pretinde că este singura religie adevărată şi singura sursă de învăţătură biblică corectă, noi trebuie să-i examinăm crezurile cu mare grijă. Dacă doctrinele ei sunt adevărate, atunci acestea se vor regăsi în Biblie iar învăţăturile ei sunt consecvente şi nu se schimbă an dupa an. Cu toate acestea, Martorii lui Iehova neagă sau deformează multe dintre învăţăturile fundamentale ale Bibliei, crezurile acestora intră în conflict cu cele ale creştinilor ortodocşi din toate veacurile. Priviţi la următoarele comparaţii.

Natura lui Dumnezeu. Biblia ne învaţă că există doar un singur Dumnezeu adevărat (Isaia 43:10-11; 44:6,8). Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt sunt identificaţi ca fiind Persoane distincte dintr-o Dumnezeire triunită (Mat.3:16-17; 2Cor.13:14). În întreg Noul Testament Fiul şi Duhul Sfant, cât şi Tatăl sunt, în mod separat, identificaţi ca fiind Dumnezeu. Fiecare posedă atribute divine şi acţionează ca Dumnezeu (Fiul: Marcu 2:5-12; Ioan 20:28; Evrei 1:8; Duhul Sfânt: Fapte 5:3-4; 2Cor.3:17-18).

În contrast, Societatea Turnului de Veghere neagă natura trinitară a lui Dumnezeu şi învaţă că un asemenea crez este inspirat de satana[14]. În schimb, învaţă că Iehova, numele singurului Dumnezeu adevărat, corespunde doar lui Dumnezeu Tatăl. În plus, Societatea neagă şi că Isus este Dumnezeu (vezi punctul următor din aceasta broşură). Apoi neagă că Duhul Sfânt este o persoană şi, în schimb, susţine că El este doar o forţă activă a lui Dumnezeu, asemenea electricităţii [15].

Isus Hristos. Biblia învaţă că Isus este Dumnezeu venit în trup şi Creatorul tuturor lucrurilor (Ioan 1:1-3,14; Col.1:16). Deşi nu a fost niciodată mai prejos de Dumnezeu, la timpul potrivit El Şi-a pus deoparte gloria pe care o avea la Tatăl şi S-a îmbrăcat în natura umană (vezi, Ioan 17:3-5; Filip.2:6-11; Col.2:9). După moartea Sa, Isus a înviat trupeşte din mormânt, S-a arătat ucenicilor şi a fost recunoscut, în trupul Său, de peste 500 de oameni. Acest fapt a fost crucial, atât pentru mesajul, cât şi pentru credinţa bisericii primare (Luca 24:39; Ioan 2:19-21; 1Cor.15:6,14).

În contrast, Societatea Turnului de Veghere neagă dumnezeirea lui Isus Hristos şi învaţă, în schimb, că Isus este o fiinţă creată. La început El era arhanghelul Mihail care mai tarziu s-a născut ca om perfect. Martorii lui Iehova cred că, după ce Isus a fost îngropat, Dumnezeu a destrămat trupului Lui fizic. Apoi Isus a fost înviat ca şi creatură spirituală şi a fost "materializat" într-un trup de carne şi oase, pentru a se face vizibil. Întors acum în ceruri, e din nou recunoscut ca fiind arhanghelul Mihail [16].

Mântuirea. Biblia învaţă că doar jertfa de ispăşire a lui Hristos este cea care rezolvă problema omenească a păcatului. Când a fost răstignit pe cruce, Isus Hristos a luat asupra Lui toate păcatele personale ale tuturor oamenilor, din trecut, prezent şi viitor (1Petru 2:24) şi, ca şi Dumnezeu şi om perfect, El a îndeplinit cu desăvârşire cerinţele dreptăţii lui Dumnezeu (Rom.3:22-26). Prin urmare, toţi care-L primesc pe Isus printr-o credinţă sinceră (Ioan 1:12; Fapte 16:31), pot fi iertaţi şi declaraţi neprihăniţi, reintrând în părtăşie cu Dumnezeu (2Cor.5:21, Evrei 7:24-26).

În contrast, Societatea Turnului de Veghere susţine că doar un grup de elită al Martorilor lui Iehova, cunoscuţi sub numele de "cei 144.000" sau ca fiind "cei unşi", posedă în prezent neprihănirea lui Hristos. Doar cei 144.000 sunt născuti din nou şi se pot aştepta să domnească cu Hristos în ceruri. Pentru restul numeros al Martorilor lui Iehova, cunoscuţi sub numele de "celelalte oi" sau de "marea mulţime", jertfa de ispăşire a lui Hristos oferă doar şansa moştenirii vieţii veşnice pe pamant [17].

Însă Biblia învaţă că noi suntem mântuiţi prin har, fără nici un fel de fapte făcute în justificare de sine. Mântuirea este darul lui Dumnezeu. Noi nu putem face nimic pentru a contribui la mântuirea noastră, deoarece, fără Isus Hristos, noi suntem "morţi în păcatele noastre" (Efeseni 2:1-9).

În schimb, Societatea Turnului de Veghere susţine că noi trebuie să ne dobândim mântuirea noastră, aceasta "depinzând de faptele omului". Omul trebuie "intâi să se alăture organizaţiei lui Iehova, pentru mântuire" [18] şi după aceea să se supună la tot ceea ce aceasta învaţă. În acest fel, relaţia cu organizaţia Martorilor lui Iehova este prezentată drept baza mântuirii, şi nu o relaţie personală cu Isus Hristos.

Duhul şi pedeapsa eternă. Biblia învaţă că duhul omului continuă să existe şi să fie conştient după moartea trupului (Luca 16:19-31; 2Cor.5:6,8; Filip.1:23-24; Apoc.6:9-11). De aceea ea spune că aceia care au respins darul vieţii veşnice dat de Dumnezeu, vor suferi o pedeapsă veşnică, conştientă (Mat.25:41,46; Apoc.14:10,11; 20:10,15).

În schimb, Societatea Turnului de Veghere neagă pedeapsa eternă şi susţine că omul nu are un spirit (sau duh) care continuă să existe după moartea trupului. Martorii cred că moartea pune capăt oricărei existenţe conştiente. Iadul, spun ei, se referă la mormânt şi la cei care în final vor fi judecaţi de Dumnezeu şi care vor fi anihilaţi, încetând astfel, pur şi simplu, să mai existe[19].

Biblia. Biblia învaţă că ungerea Duhului Sfânt este cea care-l face în stare pe fiecare creştin să înţeleagă Cuvântul lui Dumnezeu şi să-l aplice cum se cuvine în viaţa lui (Ioan 16:13; 1Ioan 2:27).

În schimb, Societatea Turnului de Veghere învaţă că Biblia poate fi interpretata doar de către Societatea Turnului de Veghere şi că nici un om nu poate afla adevărul aparte de aceasta [20].

 

Contradicţii şi schimbări spectaculoase de crez

Societatea Turnului de Veghere pretinde că este organizaţia lui Iehova şi singurul canal al lui Dumnezeu de îndrumare spirituală pentru zilele noastre [21].

În acelaşi timp se subliniază că Biblia este o "carte organizaţională", care nu poate fi înţeleasă de indivizi izolaţi, indiferent de cât de sinceri sunt. Însă cum am putea oare să ne încredinţăm destinul nostru etern unei organizaţii care, în scurta ei existenţă, a acumulat un trecut atât de ruşinos de contradicţii şi schimbări doctrinare bruşte? Pentru edificare, priviţi la următoarele exemple ale veşnic schimbătoarei teologii a Turnului de Veghere.

În anul 1975 Societatea Turnului de Veghere a învăţat că omul din pilda seminţei de muştar, care seamănă sămânţa (Matei 13), nu este altul decât Satana. Mai târziu, în cursul aceluiaşi an, Societatea Turnului de Veghere a învăţat că semănătorul era Isus [22].

O întâmplare similară s-a petrecut în 1978, când Societatea Turnului de Veghere identifică pe "Alfa şi Omega" din Apocalipsa 22:12-13 ca fiind Iehova (adica, Dumnezeu Tatăl), iar dupa aceea, cinci săptămâni mai târziu, a susţinut că aceste versete se referă la Isus [23].

Incapacitatea Societăţii Turnului de Veghere de a interpreta corect Biblia se vede cel mai clar în schimbările ei spectaculoase de crez. Adică putem vedea organizaţia Martorilor lui Iehova învăţând odată poziţia A, apoi poziţia B şi susţinând că Dumnezeu le-a dat o "lumină nouă". Cu toate acestea, mai târziu organizaţia revine la vechile învăţături (pozitia A), iar în unele cazuri trece din nou la poziţia B. Iată câteva exemple. Avem întâi subiectele asupra cărora au oscilat în crezuri, apoi, mai jos, anii în care s-au observat schimbările.

 

Învierea oamenilor Sodomei

1879 -- Vor fi înviaţi.

1952 -- Nu vor fi înviaţi.

1965 -- Vor fi înviaţi.

1988 -- Nu vor fi înviaţi. (!?) [24]

 

"Domnul" din Romani 10:12-16

1903 -- "Domnul" se referă la Isus.

1940 -- "Domnul" se referă la Iehova.

1978 -- "Domnul" se referă la Isus.

1980 -- "Domnul" se referă la Iehova [25].

 

"Stăpânirile cele mai înalte" (sau, "dregătoriile"; n.tr.) din Romani 13:1

1916 - "Stăpânirile cele mai înalte" se referă la guvernele lumii.

1943 - "Stăpânirile cele mai înalte" se referă la Iehova Dumnezeu şi la Isus Hristos.

1964 - "Stăpânirile cele mai înalte" se referă la guvernele lumii [26].

 

Despărţirea "oilor" de "capre" (Matei 25:31-46)

1919 -- se va petrece după vremea necazului.

1923 -- se petrece acum, înainte de vremea necazului.

1995 -- se va petrece după vremea necazului [27].

 

Concluzie

În lumina datelor de mai sus, am putea oare să ne încredem în Societatea Turnului de Veghere şi literatura ei? Am văzut că a profeţit fals sfârşitul lumii de cel puţin 6 ori şi că a folosit aceste preziceri pentru a-şi intimida adepţii. Biblia ne avertizează, spunând că vor veni multi profeţi falşi, ce vor pretinde că vorbesc în numele lui Dumnezeu (Matei 7:15; 1Ioan 4:1). Din fericire, tot ea ne oferă testele practice pentru identificarea profeţilor falşi. În Deuteronomul 18:21-22 ne este spus că acela care pretinde că se exprimă ca profet al lui Dumnezeu şi prezice ceva ce nu se împlineşte este un profet fals.

< vei zice în inima ta: ,,Cum vom cunoaşte cuvântul pe care nu-l va spune Domnul?" Când ceea ce va spune prorocul acela în Numele Domnului nu va avea loc şi nu se va întâmpla, va fi un cuvânt pe care nu l-a spus Domnul. Prorocul acela l-a spus din îndrăzneală: să n-ai teamă de el.>> (să nu-l asculţi; n.tr.)

Conform Bibliei, o singură profeţie falsă îl face pe cel ce o exprimă să fie un profet fals. După acest test, profeţiile neîmplinite ale Societăţii Turnului de Veghere din 1914, 1915, 1918, 1920, 1925 şi 1975 dovedesc fără tăgadă că ea este un profet fals.

De asemenea, această grupare religioasă şi-a schimbat frecvent doctrinele ei şi şi-a contrazis crezuri susţinute anterior, în tot acest timp susţinând că este singura organizaţie de pe pământ ce deţine adevărul. Poate lucrul acesta să fie caracteristic lui Dumnezeu, perfecţiunii şi sfinţeniei Sale?

Nu intenţionăm nici să-i ridiculizăm şi nici să-i jignim pe Martorii lui Iehova. În general se poate observa că sunt oameni sinceri, devotaţi. Într-un fel aceştia sunt mai degrabă asemenea oilor pierdute, decât lupilor răpitori, deoarece sunt amăgiţi de către o organizaţie cu un trecut de profeţii şi doctrine false. Într-adevăr, Martorii lui Iehova cred că, dacă părăsesc Societatea Turnului de Veghere, vor fi nimiciţi la Armaghedon. De aceea ei au nevoie de dragostea şi compasiunea noastră. Dorinţa noastră în ce-i priveşte pe ei, cât şi pe alţii, este ca să ajungă la o cunoaştere adevărată a ceea ce Biblia învaţă şi la o înţelegere a faptului că mântuirea este un dar pe care Dumnezeu ni l-a dat. Doar printr-o legătură personală cu Isus Hristos i se poate garanta vreunuia dintre noi iertarea şi viaţa veşnică!

-- Joel B. Groat

Copyright 1999 Institute for Religious Research. All rights reserved.

 

[1] Mai luaţi în considerare şi următoarele citate provenite din literatura Turnului de Veghere: "Iehova foloseşte astăzi o singură organizaţie pentru a-Şi duce la îndeplinire voia Sa. Pentru a primi viaţa eternă în Paradisul pământesc, noi trebuie să ne identificăm cu acea organizaţie şi să-I slujim lui Dumnezeu ca parte a ei." (Turnul de Veghere, 15 februarie, 1983, pag.12). "De aceea, când ne este oferită îndrumare de către organizaţia lui Iehova, noi putem să o ascultăm cu înţelepciune, ştiind bine că Iehova ne va călăuzi doar în ceea ce este spre beneficiul nostru veşnic." (Turnul de Veghere, 1 noiembrie, 1990, pag.30).

[2] Fritz Springmeier, The Watchtower & The Masons (Portland: A Christian Ministry, 1993, a doua ediţie), pag. 11.

[3] Reverend J.J. Ross, Some Facts About the Self-Styled "Pastor" Charles T. Russell, republicare de către Witness Inc., paginile 3 si 4.

[4] Reverend J.J. Ross, Some Facts and More Facts about the Self-Styled "Pastor" Charles T. Russell, de către Witness Inc., republicare, pag. 16-19. Negând broşura cu pricina, Russell totuşi recunoaşte că, "despre chestiunea grâului miraculos se poate spune că are o fărâmă de adevăr în ea, doar un graunte, într-un fel."

[5] Ross, pag. 6. Din ziarul Brooklyn Daily Eagle, numărul din 29 ianuarie, 1913, pag. 16. Preţul de pe piaţă al grâului era pe acea vreme de 1 dolar sacul de 35 de kg. Dintr-o convorbire telefonică făcută cu Michigan State University Kent County Extension Service (octombrie 1991).

[6] The Finished Mystery, Peoples Pulpit Association, 1917, pag. 485, 258.

[7] Reverend Edward Lodge Curran, Ph.D., Judge — "for four days" — Rutherford, republicare de către Witness, Inc., pag. 7.; şi Literary Digest din data de 2 mai, 1936, citat de Charles P. Windle, The Rutherford Racket, republicare, pag. 11.

[8] Comentariu al lui Frederick Franz, fost preşedinte al organizaţiei Turnului de Veghere şi al Societăţii Tractatului, care l-a citat pe Rutherford ca spunând privitor la propriile sale preziceri că, "ştiu că m-am făcut de râs", citat de catre Raymond Franz în cartea sa Crisis of Conscience, pag. 137.

[9] Raymond Franz, Crisis of Conscience, notă de subsol p. 50.

[10] Kingdom Ministry (româneşte, "Ministerul Regatului"), mai 1974, pag. 3.

[11] Turnul de Veghere din 15 iulie 1976, pag. 441. Cu patru ani mai târziu Societatea şi-a recunoscut greşeala de a fi "întemeiat speranţe în acea dată" (Turnul de Veghere, 15 martie, 1980, pag. 17-18; mai puteţi verifica şi Jehovah's Witnesses — Proclaimers of God's Kingdom, WTB&TS, 1993, pag. 633, "calculele timpurilor şi aşteptările care au fost asociate acestora au produs dezamăgiri serioase"

[12] vedeţi, de pildă, Jehovah's Witnesses — Proclaimers of God's Kingdom, WTB&TS, 1993, pp. 626, 632-635, 709; Treziţi-vă!, 22 martie, 1993, pag. 3-4.

[13] Turnul de Veghere, 1 iulie, 1943, pag. 205; 15 August, 1943, pag. 256; 1 August, 1995, pag. 17.

[14] Ar trebui să crezi în Trinitate? pag. 31.

[15] Reasoning From the Scriptures, pag. 381; Aid to Bible Understanding (în rom., "Ajutor în înţelegerea Bibliei"), pag. 1544.

[16] Turnul de Veghere, 1 noiembrie, 1995, pag. 8; Reasoning, pag. 217, 218.

[17] Reasoning, pag. 309.

[18] Turnul de Veghere, 1 iulie, 1947, pag. 204; 15 noiembrie, 1981, pag. 21.

[19] Reasoning, pag. 100, 175.

[20] Turnul de Veghere, 1 octombrie, 1967, pag. 587; 1 decembrie, 1990, pag. 19.

[21] Turnul de Veghere, 1 octombrie, 1967, pag. 590.

[22] Man's Salvation Out Of World Distress. . . (1975), pag. 208; Turnul de Veghere, 1 octombrie, 1975, pag. 600.

[23] Treziţi-vă! 22 august, 1978, pag. 28; Turnul de Veghere, 1 octombrie, 1978, pag. 15.

[24] Zion's Watch Tower Reprints, iulie 1879, pag. 7; Turnul de Veghere, 1 iunie, 1952, pag. 338; 1 august, 1965, pag. 479; 1 iunie, 1988, pag. 30-31.

[25] Zion's Watch Tower Reprints, 1 decembrie, 1903, pag. 3282; Turnul de Veghere, 1 iulie, 1940, pag. 200; 1 mai, 1978, pag. 12; 1 februarie, 1980, pag. 16.

[26] Watch Tower Reprints, 1 septembrie, 1916, pag. 5952; The Truth Shall Make You Free, [ediţia din 1943], pag. 312; Turnul de Veghere, 15 iunie, 1964, pag. 20. Societatea Turnului de Veghere a recunoscut că această schimbare de doctrină îi poate costa viaţa pe mulţi martori ai lui Iehova. (Turnul de Veghere, 15 noiembrie, 1950, pag. 441).

[27] Turnul de Veghere, 1 august, 1919, pag. 238; Jehovah's Witnesses — Proclaimers of God's Kingdom, 1993, pag. 163-164; Turnul de Veghere, 15 octombrie, 1995, pag. 19, 22-23.

 

Răspunderea pentru traducerea acestui material revine lui Teodor Macavei.

[email protected] <-- Apologetică

Replica
Vad ca se pune aici mare accent pe faptul ca Russel nu a avut studii de teologie. Intreb pe cel care se ocupa de calomnii asemeni fariseilor si saducheilor ce studii a avut pescarul Petru sau apostol;ul Pavel?

Oare Cuvantul lui Iehova se invata la teologie? Oare din Biblie au invatat teologii ortodoxi si catolici sa se inchine la icoane? Cum de nu sunt dati de rusine ei,inchinatorii la idoli ?
Astept sa-mi raspundeti, domnuleSzabo!
Daca nu este cum am scris, corectati-ma, dar argumentat.
Serios acum
In primul rand, in limba romana se spune ortodocsi si nu ortodoxi! In al doilea rand inchinatul la icoane are o valoare pur simbolica si nimic mai mult. Si apoi Biblia ortodoxa si catolica este mult mai veche decat orice Biblie protestanta ca sa nu mai vorbim in special de cea "Iehovista". Si apoi il numesti pe Petru pescar si pe Pavel... apostol. Este si aceasta o meserie?!?
Sa nu mai vorbesc de expresia tipica sectantilor "dati de rusine". "Frate" invata limba romana si apoi citeste Biblia. Si daca tot vorbesti despre lipsa necesitatii studiilor spune-mi cine traduce Biblia? Un pescar poate?
Russell, un profet fals!
Domnule Szabo, pentru mangaierea ranii dvs provocata de cele spuse la adresa lui C.T.Russell, imi voi permite sa mai spicuiesc cateva date din art. pentru a va reaminti in legatura cu prestigioasa lui lucrare, in a duce multa lume in ratacire.
1."A negat dumnezeirea Domnului Isus Hristos..."
2.A rastalmacit "invataturile biblice ale iadului si pedepsei vesnice..."
3. Cand reverendul J Ross a publicat intr-o brosura "pretentiile si invataturile false ale lui Russell, acesta il da in judecata pentru calomnie pe rev. Ross si "s-a facut vinovat de spejur in tribunal,mintind sub depunere de juramant, ca poseda cunostinte ale limbii grecesti", fara sa le fi avut...
Alte nazbatii ale lui Russell:
In anul 1913, a fost demascat incercand sa vanda grau obisnuit la preturi exorbitante pe motiv ca este "grau miraculos"
Daca vreti, d-le Szabo, mai puteti reciti articolul in continuare, daca nu vor putea face lucrul acesta cititorii nostri, fara ca noi sa-i putem forta sau opri, si veti vedea cum a amenintat cu Armaghedonul inca din 1914, apoi l-a amanat pentru 1915, lasand pe adeptii sai stupefiati si dezamagiti.
Cat despre "pescarul Petru", intr-adevar nu a avut studii teologice, dar el a invatat la picioarele Predecesorului sau, care nu era nimeni altul decat Domnul Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu si tot ce a spus el fie ca o parte s-au implinit, fie ca altele urmeaza a se implini in curand, el nu a mintit, fiind inspirat de Duhul Sfant.
Despre ap. Pavel si "intelepciunea data lui" de Dumnezeu, cititi in 2Pet.3.15-16, iar despre invatatura lui"cea multa" in Fat.26.24c.
Pe Russell, nu cred ca l-ar fi acuzat nimeni ca nu are studii teologice, daca era un om temator de Dumnezeu, un copil al Lui nascut din nou(Ioan 3.3), si nu ar fi propagat atatea invataturi si profetii, dupa cum stim, FALSE!
In contextul acesta, se aminteste de catre autorul acestui articol, ca Russell nu a avut studii teologice.
Nota: Daca ne temem de Dumnezeu, Il iubim pe El si vrem sa mostenim vesnicia cu El, cu Domnul Isus, atunci trebuie, iubitutl meu, sa luptam pentru combaterea ereziilor si a invataturilor care raspund la indemnurule domnului veacului acesta.
Vad ca unii se incapataneaza sa prezinte date false despre martorii lui Iehova fara ca macar sa stea de vorba cu ei. Foarte rau.

Stimate domn "Conteaza", Biblia ortodoxa si catolica sunt cele mai vechi si eu pe acestea le si folosesc. Daca o sa deschideti Biblia dumneavoastra catolica sau ortodoxa o sa vedeti ca Isus este numit "Martorul credincios si adevarat"; apostolii de asemenea sunt numiti martori, iar poporul Israel din vechime a fost numit tot martori. Isaia 43:12, Evrei 12:1, apoc 1:5 etc...

Traducerea Nitulescu din anul 1910, scrisa de profesorul de teologie ortodoxa Nitulescu foloseste Numele Ievoha de peste 6000 de ori. Peste tot unde in Bibliile moderne scrie "Domnul Dumnezeu" in Biblia ortodoxa scrie Ievova. Ori daca cercetati istoria Stintei si Civilizatiei veti vedea ca Dumnezeul lui Israel este Iehova, cel pe care sustine asa zisa crestinatate ca II slujeste.

CAt priveste teologia domnule GHEORGHE BARBU, nu ati raspuns cum de sunteti de acord cu inchinarea la icoane. Prima porunca, daca cititi in Biblia ortodoxa si catolica o sa vedeti ca interzice aceasta. Israelul niciodata cand au fost credinciosi lui Iehova nu s-au inchinat la icoane sau statui .

Referitor la cele scrise despre Russel nu pe mine ma loviti si ci pe un om care s-a straduit sa fie un crestin adevarat. El a dorit sa calce pe urmele lui Isus si sa fie asemena Lui, adica sa fie un martor credincios pentru Iehova.

Referitor la anii pe care i-ati trrecut acolo, nimic nu este adevarat. Totul este inflorit. Spun asta deoarece eu am revistele lui Russel si nu am gasit ceea ce spuneti dumneavoastra. Intradevar au fost prezentate niste lucruri neclare dar nu au fost profetii false. De exemplu a fost vorba de anul 1914. Sa stiti domnule BARBU, ca atunci toate religiile profeteau pace, dar Studentii in Biblie aratau ca vin vremuri grele incepand cu anul 1914. Desigur si atunci preotimea religioasa au atacat aceste lucruri. Dar au fost facuti de rusine pentru ca in anul 1914 nu a fost pace ci a izbucnit Primul Razboi Mondial. Deci faptul ca nu au stiut exact ce are sa se intample in anul 1914 nu inseamna ca a fost o profetie falsa. Au fost singurii care au stiut PE BAZA BIBLIEI(ortodoxe si catolice ), ca se va intampla o catastrofa in acel an.


Intrebare: Cine a sustinut cele 2 razboaie mondiale? De ce preotii ortodoxi si catolici nu au oprit oamenii sa mearga la razboi? De ce doar Martorii lui Ievoha au tinut la legamantul vesnic cu privire la sfintenia sangelui, si nu au luat parte la aceste razboaie? De ce preotimea fatarnica a sfintit armele si au permis ca ortodoxi si catolici din tari diferite sa se omoare unii pe altii? De ce nu i-a invatat pe oameni sa isi iubeasca aproapele ca pe ei isisi.

Ei, daca ar fi fost crestini cu adevarat , atunci cruciadele, INCHIZITIA, razboaiele mondiale nu ar fi avut loc. Sa se stie ca acestea s-au petrecut in asa zisa crestinatate si nu in paganatate.
Si la urma urmei
Si la urma urmei, de ce suntem acuzati? ca nu omoram oameni neparticipand la razboaie? ca nu facem politica? Ca studiem Biblia(ortodoxa si catolica)? Ca vestim Vestea Buna a Imparatiei din casa in casa asemeni lui Isus si apostolii? Ca avertizam din nou oamenii despre catastrofa pe care Ievoha o va aduce prin Isus Cristos pestes Satan si omenirea necredincioasa?

"Evanghelia aceasta a Împărăţiei va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfârşitul."- Matei 24:14
,,Sclavul Fidel,, , un adevarat Papa pt Martorii l
Ca unul care am studiat profund cu si despre Martorii lui Iehova, pot sa afirm ca pana la urma,desi martorii sunt printre cei mai mari critici ai catolicilor, organizatia lor functioneaza pe structura bisericii catolice.Astfel, ,,Servul fidel si prevazator,, este echivalentul Papei, pentru ca si unul si altul se declara infailibili.Literatura religioasa a martorilor este echivalenta Bulelor papale si a hotararilor Conciliilor, pt ca si unele si altele sunt considerate a fi singurele prin care se poate citi si intelege Scriptura. Sediul de la Brooklin este echivalentul Vaticanului,pt ca daca pt catolici toate drumurile duc la Roma, pt martori toate drumurile duc la Brooklin. Daca un bun catolic nu poate citi cartile interzise de biserica,un bun martor este si mai ,,catolic,, , deoarece el nu are voie sa citeasca nici o alta literatura religioasa in afara celor publicate de Societatea Turnul de Veghere. Daca nu asculti de Papa te mananca focul iadului, la fel, daca nu asculti de ,,serv.. te mananca Armaghedonul. Iar daca pt catolici Biblia este mai mult o carte de cult decat ghidul spre Imparatie , pt.martori Biblia este o unealta buna de cundus spre brosurile Societatii,si nu spre Calea ,Adevarul si Viata. In rest , la martori difera doar continutul, care si acela de multe ori difera doar din dorinta de a fi ,,mai cu mot,, si nu din dorinta de a fi in conformitate cu Scriptura,ca dovada ca si/au editat o Biblie conforma cu Turnul de Veghere.
Principiul reformatorilor ,, Sola Scriptura,, este strain in aceeasi masura si martorilor si catolicilor. Si atunci care este marea diferenta intre religia adevarata si religia falsa?


















































































biblie di
Domnule Crisan, mi se pare interesant faptul ca ati studiat cu Martorii lui Iehova. In urma acestui studiu sper ca ati inteles ca IEHOVA este numele Creatorului si ca in curand aceasta lume va fi nimicita impreuna cu dumnezeul ei Satan.
Ce spuneti dumneavoastra este fals si eu nu am vazut asa ceva. Ar fi mai bine daca tot ati fost intre martori, sa vorbiti despre Iehova si Imparatia Sa pe care o va aduce prin Isus Cristos si sa nu va incadrati printre cei care urasc numele lui Dumnezeu si acuza in mod neargumentat pe martorii Sai.
ASTEPT
REFUZUL DUMNEAVOASTRA, DOMNULE SZABO, DE A RASPUNDE, ESTE TOT UN RASPUNS. SI TOTUSI , ACCEPTATIL PE HRISTOS CA DOMNUL SI DUMNEZEUL D-VOASTRA SI VETI AVEA VIATA VESNICA IEHOVA SA VA AJUTE.
Numele lui Dumnezeu
Nu stiu cum ati ajuns la concluzia, din cele scrise de mine domnule Szabo, ca as uri Numele lui Dumnezeu. Departe de mine gandul acesta! Dar, ca unul care stiu cum gandesc martorii, considerati ca aveti pe Numele lui Dumnezeu.De altfel , daca n-ati uitat, recunoasteti ca inaintea martorilor ortodocsii - si nu numai- foloseau Numele Sfant.Si apoi ar fi bine sa stiti ca la inceputuri organizatia din care faceti parte nu folosea denumirea Iehova pentru a vorbi de Dumnezeu.Rosteau si ei DOMNUL DUMNEZEU. Pe atunci organizatia avea alte prioritati, cum ar fi calcularea datei instaurarii regatului. Dovada? Denumirile organizatiei pana la anul 1935: Milenisti si Studenti in Biblie.Abia din anul 1935 s-a numit Organizatia Martorii lui Iehova. Asa dar , daca organizatia la inceput nu folosea numele Iehova ci DOMNUL, inseamna ca ura Numele lui Dumnezeu? Dupa logica d-voastra asa ar fi. Pe de alta parte, studiind cu martorii sau citind publicatiile lor am descoperit ca de fapt IEHOVA nu este transliterarea corecta a tetragramei sfinte din Sripturile ebraice , cum le numeste organizatia- iarasi din dorinta de a fi mai cu mot, de parca Vechiul Testament n-ar fi bine- si ca mai aproape de adevar ar fi YAHWEH. De altfel pronuntia corecta a Numelui Sfant s-a pierdut odata cu disparitia institutiei Marelui Preot.Nu uitati, va rog , ca astea le stiu de la si din publicatiile martorilor.Atunci , ma intreb , daca a sfinti sau a cunoaste numele lui Dumnezeu inseamna a pronunta adevaratul nume al lui Dumnezeu, de ce atunci Dumnezeu , oare , n-a considerat atat de necesar sa se pastreze pronuntia corecta? Iar daca Iisus n-a avut niciodata de obiectat la adresa evreilor din vremea aceea pt ca foloseau Domnul- Adonai in ebraica- si nu Yahwe, organizatia de ce are? Iarasi ca sa fie mai cu mot.
Da , am inteles ca Iehova, Domnul cerului si al pamantului, va nimici lumea impreuna cu dumnezeul lumii acesteia, dar nu pt ca cineva pronunta Domnul si nu Iehova, ci pt ca nu-i sfinteste Numele. Iar a-I sfinti numele nu se limiteaza la a-L pronunta,ci la ai face voia in primul rand. Si mai inseamna si a-L onora pe Fiul "asa cum il onoreaza pe Tatal." ( IOAN 5:22-23 NWT) Il onoreaza organizatia pe IEHOVA daca ii dezonoreaza FIUL? Va intrebati cu ce? Cu faptul ca il aseaza pe FIUL pe locul doi, ba intr-o perioada chiar mai jos, asezandul in rand cu ingerii.( vezi publicatia "Trebuie sa crezi in Trinitate?" si "Aceasta veste buna a Imparatiei")
Privitor la faptul ca nu ati vazut ca structurile de organizare a organizatiei si a catolicilor, o religie falsa , nu?, se aseamana, dati-mi voie sa nu va cred . Nu va fie greu sa recunoasteti cu gura ceea ce recunoasteti cu inima. Nu va fie frica, salvarea de Armaghedon nu este in cadrul organizatiei, ci ESTE IN HRISTOS.
Eu , domnule Szabo,v- am adus argumente din Scripturi. Va rog, spre binele d-voastra spiritual, tineti-va de Scripturi si nu veti rataci! Si va mai rog ceva: sa continuati sa scrieti pe aceasta pagina.Eu voi continua sa caut sa nu acuz neintemeiat organizatia.Dar cu argumente o voi face, pt ca este schimbatoare ca valul marii.Numai HRISTOS este acelasi ieri si azi si in veci.Amin. P.S. S-ar putea ca batranii de congregatie sa va ceara sa ma lasati in pace, sa nu-mi mai scrieti, sau sa incerce sa raspunda altcineva in numele d-voastra. Cunosc bine "politica" organizatiei.Continuati sa ganditi d-voastra, prin prisma Scripturilor si nu a brosurilor.
pt. Domnul Szabo
Nu v-am trimis replica mai repede deoarece abia acum s-a remediat defectiunea site-ului.
Crestinism
Ce conteaza ca a scris omul ala acolo ortodoxi in loc de ortodocsi de parca ar avea o importanta ,sau cand vezi ca zic unii,,nu se csrie Isus ci Iisus cu doi de i,,,caci cu un i inseamna magar.Asta cauta cei care habar nu au de fapt de lucrurile importante si nu de fleacuri.Si de fapt ORTODOXIA oricum e falsa prin invataturile si simbolurile ei precrestine cititi carti despre ETNOGRAFIE sa vedeti .Ce rost asre nu inteleg sa ne tot ascundem dupa deget ca asa e asta e adevarul cam doare pentru multi ,de asta sant cu ochii pe Martorii lui Iehova de ciuda ca ei nu pot intelege lucrurile.Biblie Iehovista suzi si la neghiobul ala de parca cea ortodoxa cu toate apocrifele adaugate ar fii canonica.Deci numele e YAHVEH SAU IAHVE BINE,,daca martorii sar numi Martorii lui Iahve ce credeti ca nu tot asa erau priviti domnilor.Atunci se gaseau idioti care sa spuna probabil ca nu e numele Iahve ci Iehova.Sa fim seriosi adevarul doar intodeauna.
Adăugat în 20/07/2009
Statistici
  • Vizualizări: 10864
  • Export PDF: 7
  • Recomandări email: 1
  • Favorită: 3
  • Comentarii: 12
Opțiuni