Inchinarea in Adevar
Autor: Sorin Bojin  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 18/11/2006
    12345678910 0/10 X
Inchinarea in Adevar

Isus a spus ca inchinatorii adevarati se inchina Tatalui in adevar*. Ce inseamna sa te inchini Tatalui in adevar? Pai ar fi cel putin doua raspunsuri la aceasta intrebare. Primul este ca adevaratii inchinatori se inchina Tatalui in adevar „despre cine este El." Al doilea raspuns este ca adevaratii inchinatori se inchina Tatalui in adevar „despre cine sunt ei."

Una din primele revelatii pe care Dumnezeu le-a dat omului despre el insusi se gaseste in Exodul 34.6-8: „Si Domnul a trecut pe dinaintea lui si a strigat: Domnul, Dumnezeu este un Dumnezeu plin de indurare si milostiv, incet la manie, plin de bunatate si credinciosie, care isi tine dragostea pana in mii de neamuri de oameni, iarta faradelegea, razvratirea si pacatul, dar nu socoteste pe cel vinovat drept nevinovat si pedepseste faradelegea parintilor in copii si in copiii copiilor lor pana la al treilea si al patrulea neam. Indata Moise s-a plecat pana la pamant si s-a inchinat." (trad. Cornilescu)

Ultima revelatie a Lui Dumnezeu este vazuta in Fiul Sau. Scriitorul cartii Evrei a prins ideea aceasta in capitolul 1 versetul 1: „ In trecut, Dumnezeu a vorbit stramosilor nostrii prin profeti. Dumnezeu le-a vorbit de multe ori, in multe feluri. Dar in ultima vreme, El ne-a vorbit prin Fiul Sau. Prin El a creat Dumnezeu lumea si pe El l-a numit sa fie mostenitor peste toate lucrurile. In El se vede slava lui Dumnezeu. El este imaginea desavarsita a naturii lui Dumnezeu. El este Cel care, prin Cuvantul Sau plin de putere, sustine toate lucrurile. Dupa ce a spalat pacatele oamenilor, El s-a asezat la dreapta Maiestatii divine, in ceruri." (LRM).

Isus a fost imaginea Tatalui. El ne-a aratat foarte clar cum este Tatal. El niciodata nu a actionat pe cont propriu, ci intotdeauna a facut ceea ce vedea pe Tatal facand. Toate cuvintele lui Isus au fost in perfecta armonie cu Dumnezeu Tatal.

El a spus discipolilor sai ca El l-a vazut pe Tatal. Isus nu a evitat sa se faca pe Sine egal cu Dumnezeu Tatal. In Filipeni 2.6 Pavel scrie, vorbind despre Isus: „Desi El era Dumnezeu in toate privintele, nu a considerat ca a fi egal cu Dumnezeu este ceva la care nu trebuie sa renunti." (LRM) Isus a vorbit de divinitatea Sa, dar multi dintre liderii religiosi ai vremii de atunci nu au acceptat asta ca realitate. Isus le-a spus evreilor: „...cercetati Scripturile, pentru ca stiti ca in ele aveti viata vesnica; si ele marturisesc despre mine."** Ei l-au nimit profet si invatator, dar niciodata nu I s-au inchinat ca unui Dumnezeu, Mesia, Salvatorul Lumii.

Asa este cu multi astazi. Multi spun ca Isus a fost un om bun, care a spus si a facut lucruri bune, dar ei neaga egalitatea Lui cu Dumnezeu Tatal.

A te inchina in adevar inseamna a te inchina lui Dumnezeu in concordanta cu adevarul pe care El l-a revelat despre Sine, si a facut-o perfect prin Fiul Sau. Ioan isi incheie evanghelia spunand ca daca ar fi scrise toate lucrurile care le-a facut Isus, lumea nu ar putea cuprinde toate cartile care s-ar fi scris. Cu siguranta ca daca s-ar scrie toate atributele lui Dumnezeu, s-ar intampla acelasi lucru.

Pana cand adevarul pe care Dumnezeu l-a revelat despre sine, prin Cuvantul Sau si prin Fiul Sau, devine un adevar care este scris in inimile noastre, inchinarea noastra va fi saraca si fara viata!!!
Acest adevar trebuie sa fie mai mult decat o cunostiinta bazata pe fapte. Trebuie sa fie un adevar inscriptionat in inimile noastre bazat pe relatie.

Este o istorisire in Matei 15.21-28 despre o femeie greaca, Siro- Feniciana din nastere, care s-a apropiat de Isus dupa ce El a intrat in regiunea Tirului si Sidonului. Ea stia ca fiind dintre Neamuri nu are trecere in fata lui Isus ca si Fiu al lui David, insa ea era disperata in a-si vedea fiica vindecata. Ca sa-i atraga atentia lui Isus ea a pretins ca are o relatie cu El pe care de fapt n-o avea. Femeia s-a apropiat de Isus dintr-o pozitie reala a situatiei ei, lucru care i-a captat atentia lui Isus.

Evrei 10.22 spune: „...sa ne apropiem deci de Dumnezeu cu o inima sincera si cu deplina siguranta, datorita credintei noastre." Adevarata inchinare curge dintr-o relatie adevarata cu Dumnezeu. Putem numi in multe feluri expresia inchinarii, dar daca relatia noastra cu Dumnezeu nu este bazata pe adevar, nu va fi inchinare adevarata.***

A te inchina in adevar inseamna ca actiunile din viata zilnica se potrivesc cu cuvintele care ne ies pe de pe buze. Natiunea Israel vorbea cuvintele, dar nu umbla umblarea. Experienta lor cu Dumnezeu era bazata pe ce li s-a spus despre Dumnezeu. Ei aveau chiar ceremonii religioase pentru a-l onora pe Dumnezeu, dar ei nu isi dedicasera inimile lui Dumnezeu. Ei au venit la El bazati pe experienta altora, ceea ce a facut inchinarea lor zadarnica.

Dumnezeu nu este impresionat de metodele noastre pe care le folosim in inchinare, daca aceste metode exprima altceva decat ceea ce noi suntem cu adevarat. Dumnezeu doreste adevar in cele mai intime parti. Cand cu o relatie buna cu Dumnezeu venim sa ne inchinam Lui, El aude. Cand aude, El raspunde!


*Ioan 4.24.
** Ioan 5.39.
*** Psalmul 15.1,2.

© 2005 Sorin C. Bojin.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2154
Opțiuni