De ce doare prostia
Autor: Florin Dumulesc  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 15/01/2006
    12345678910 0/10 X

De ce doare prostia?

De ce nu tace prostia?

Ma tot gandeam in ultima vreme ca prostia se trage dintr-o radacina nobila. As sustine lucrul aceste bazandu-ma pe doua argumente.

Primul argument este de ordin ideologic. Asta inseamna ca din moment ce exista atata prostie printre noi, oamenii trebuie sa o aprecieze tare mult de o practica atata. Daca nu ar fi asa sa fie posibil ca si prostia sa fi fost supusa rasturnarii valorilor? Mi-aduc aminte de un examen de filosofie la un fost mare profesor care acum e doar profesor in care ma intreba ce este relativitatea. Bineinteles ca am incercat sa il conving sa vorbim despre interferentele religiei cu filosofia dar nu am reusit asa ca m-am vazut obligat sa ii dau un raspuns. Am afirmat, si aceasta de fata cu alti aproape 10 colegi, ca daca in urma cu 500 de ani faceai sex inainte de casatorie erai considerat cel mai mare pacatos si te-ar fi si ars pe rug, atunci acum daca nu faci sex in afara casatoriei esti cel putin un ciudat daca nu si altceva. La care profesorul rade si spune ca l-am prins. Cu ce? Acum prostie este Prostia iar Cinstea a devenit cinste.

Al doilea argument ce l-as aduce ideii ca prostia poate fi de vita nobila este ca din moment ce face atata galagie, prostia asta macar este destul de sincera sa spuna (celor ce vor sa o auda) ca ea vine si calca totul in picioare. In majoritatea cazurilor galagia este un semn al prostiei iar majoritatea cred ca aceasta galagie este un semn al altceva.

Se tot spunea ca daca prostia ar durea atunci ce s-ar intampla. Adevarul e ca ea intr-adevar doare iar strigatele ei se aud foarte bine. Dar aceste acromate zgomote capata o aura de misticism in urechile multora si atrage si privire si gandire.

Durerea cea mai mare apare insa cand totul se intampla in ograda noastra. Romania- politicieni care mostenesc de la matusi de 95 de ani milioane de euro. Strangem putin cercul. Cercul cultural- devine orbit de aspectul de comercialitate si creeaza numai opere vandabile. Mai apoape- penticostalii (nu spun ai cui) nu sunt in stare nici de un da hotarat si nici de un nu clar. Ei vor in continuare sa profite si sa nu fie responsabili. Si mai strans- tinerii devin tot mai interesati de curentul gandirii acestei lumi, si aceasta nu pentru ca ar fi penetrant si percutant ci pur si simplu pentru ca e cool. Am auzit ca acum e cool sa treci strada pe rosu. Doare. Si mai strans. Noi ca indivizi- cineva ne-a convins de prostia ca nu mai putem schimba nimic. Putem. Trebuie sa devenim constienti insa de valoarea atribuita de Dumnezeu noua.

La fizica am invatat ca un perpetuum mobile nu exista decat in teorie. Fals. Cel putin in domeniul prostiei se pare ca odata pornita ea se autopropaga si devine tot mai mare si nu-i intrevedem finalul. Practic ea devine simbolul incontestabil al acestei ere. Halal simbol. Ea acopera ca un nor negru intreg al nostru orizont si apasa cu o apasare sufocanta. Exista totusi acte de curaj din partea acelora care prin gandirea lor diurna strafulgera de jos in sus aceasta prezenta.

Poate ca daca as scrie gandindu-ma la anumiti oameni despre prostie as cadea in capcana detaliului morbid. Nu degeaba aduc aici aminte de aspecte finale sau despre moarte. Asta pentru ca prostia duce lal moarte. Poate in final si la moarte fizica dar in timpul vietii ea pune creierul al murat si conduce omul pe cele mai interesante carari. Nu degeaba ne invata cel de care nu s-a prins prea mult prostia, Solomon, ca intelepciunea striga pe strazi dar ... raspunde numai cine vrea. Restul sunt sortiti pieririi.

Si pentru ca orice eseu (desi aceasta pare a fi unul nonconformist) se termina cu o concluzie propun tuturor care vor sa auda galagia prostiei sa isi achizitioneze aparate auditive performante. Iar cei care nu vad ce am scris nu mai au nici o sansa. Poate dupa prima lovitura.

deschide ochii
lumea in ziua de azi nu mai tine cont de credinta ci o orbeste profiturile ei. nu e corect. invatati oameni buni sa fiti mai aproape de Dumnezeu. PS mia placut comentariul tau
Daca doare?
Nu se mai pune problema daca doare...pot sa confirm...si inca cat...doare ,mai ales cand vine de la cei din frunte (leaderi)si e urmata (cu incredere)de popor
ma doare
...deci mor incetl cu incetul
Prostia
Desii Prostia e urita .sint putine locurile de unde lipseste ia. oare ar putea exista si lucruri fara Dumnezeu, de unde sa lipseasca ...Prostia.
de ce
Draga florin de ce suntem slabi demulte ori si ne lasam inpinsi de cel rau in a judeca,afirma,comenta,a ne da parerea noastra.matei:12,25 ,proverbe:30,5,6.coloseni 4:6 cu multa dragoste dorin
raspuns la "de ce-ul" lui dorin
pentru a nu deranja spiritele care critica sub masca reprosului ca nu as respecta cuvantul Scripturii voi scrie candva un articol despre diferenta dintre observare si critica, dintre a ne da cu parerea si a gandi cu mintea data de cel de sus; iar pentru a nu hiperspiritualiza acest comentariu nu voi da nici un verset din Biblia mea
Aplauze la scena deschisa pentru autorul acestui eseu!
sincer nu mi-ar fi trecut prin minte ca se poate face un eseu pe baza prostiei ,dar resurse pt. un asemenea eseu gasesti fare sa te chinuiesti prea mult.ma bucur ca exista un astfel de eseu si as vrea sa-l provoc pe cel care l-a scris sa elaboreze unul cu titlul,,antidot contra prostiei,,.aici resurse prea multe nu sunt dar cum veninul e folosit pentru a crea antidotul...
o gandire filozofa...stau si ma intreb: te doare sa vezi in jurul tau misunand prostia sau doar critici?...ai talent dar iti trebuie putin slefuire;)
in eseu scriai:"penticostalii (nu spun ai cui) nu sunt in stare nici de un da hotarat si nici de un nu clar. Ei vor in continuare sa profite si sa nu fie responsabili. Si mai strans- tinerii devin tot mai interesati de curentul gandirii acestei lumi, si aceasta nu pentruca ar fi penetrant si percutant ci pur si simplu pentru ca e cool." eu cerd ca ai fost mult prea sumar."te provoc" sa mai scrii un eseu in care sa pui punctul pe "i" si sa spui exact cum se manifesta prostie in biserica din ziua de azi. Mi-a placut mult eseul tau,si te apreciez ca ai avut curajul sa vorbesti despre un subiect,considerat delicat de multi dintre noi. God bless you!!!
Daca prostia doare???
pai daca ar durea prostia ar fi lumea plina de filozofi si oameni inteligenti care odata plictisiti de prea multa inteligenta ar recurge din nou la prostie :D)))
Adăugat în 04/05/2008
victime ale prostiei?
si iata cum ultimul comentariu ne demonstreaza ca nu numai ca nu vrem sa ne lasam de prostie ci si ne victimizam spunand ca oricum ea va pune stapanire pe noi, deci nu avem ce face.
pe mine in niciun caz...
Adăugat în 24/05/2008
interesant
te cred..inteleg tipul de om care esti tu...voi teoreticienii..mancatorii de seminte d la coltul blocului care comenteaza pe vecinul care is-a luat masina noua sau care `cara zecile de sacose zilnic`.teorii toata lumea scoate...mai greu e cu practica...ne plangem k ala fura si ala face nus ce..fura si tu dak te duce capu si dak ai tupeul necesar si dak chiar poti sa iti asumi aceste responsabilitati...banuiesc k esti actual sau fost student..ar trebui sa stii d la cursul de ecologie k si speciile evolueaza,iar care nu se pot adapta la noile conditii,deoarce hibrizii sunt mai puternici mor...exact acelasi lucru se intampla voua:``teoreticienii``.Imi pare rau voi...pakat k deschideti gura doar k sa vorbiti si nu puteti obtine ceea ce vreti..eu cred k prostia chiar doare si voi nu puteti crea un bussines sau altceava deaorece de durere :vorbiti.
Adăugat în 02/07/2008
sunt impresionat...
Apreciez pe cei ce isi pierd timpul citind si mai ales citind acest eseu. Nu are rost sa intru in detalii personale incercand sa imi justific scrisul cu realizari sau nerealizari (desi daca cineva este interesat ii pot trimite c.v-ul meu). Din pacate nu am invatat la cursul de ecologie ca speciile evolueza ci la cel de biologie. Si nu sunt de acord cu acest lucru fara sa il diger inca. Sunt unii pur si simplu mai tari iar altii mai slabi. Oricum traim sub tirania celor slabi si \"tupeisti\", adica sub tirania majoritatii. Si nu uita domnule sau doamna \"neinteresant\" capul nu iese la suprafata decat dand din picioare si nu din coate. Cine are minte sa inteleaga. Va multumesc pentru cuvintele voastre critice, astept totusi comentarii la eseu si nu la persoana ce l-a scris.
Adăugat în 04/07/2008
felicitari pt eseu! eu cred ca ai un talent pe care putini il au.curaj!!!! scrie mai departe.
Adăugat în 03/07/2009
ptr domnul neinteresant
1.Invata limba romana.limbajul messenger nu poate fi luat in calcul ca si limba romana.
2.Sa sti ca exista o deosebire intre ecologie si biologie.Desii amandoua au animalele si plantele ca si numitor comun,prima vrea ca sa le protejeze iar cea de-a doua sa le studieze.Evolutia se invata la biologie.
3.Invata sa vorbesti fara sa insulti.Sau daca insulti macar sa ai dovezi impotriva omului.Nu sunt nici eu perfect,si eu am insultat destule persoane dar cand spuneam unuia "nebun" macar aveam dovezile aferente,nu vorbeam doar de dragul de a da din gura.
3.De acord cu tine la partea de teorie.Si eu m-am saturat de ea.Vreau practica si tocmai acest aspect e promovat in articol ,daca l-ai citi mai atent.
Adăugat în 12/11/2009
... revin
Ca sa fiu putin mai satiric am sa va aduc aminte de un citat al lui I.L.Caragiale care spunea "Prostii mor, dar prostia ramane"
Din care eu am dedus doua ipoteze una ca ea se trensmite genetic, asta inseamna ca ea are o cauza la fel cum bolile sunt datorate unor virusi, bacterii ... in care ea poate evolua la din rau in mai rau sau in sens invers, depinde de la specimen la specimen! :I

VA ROG CITITI COMENTARIUL URMATOR !!!
Adăugat în 26/12/2009
... se poate muri oare din prostie?
Cine moare
Moare câte puţin cine se transformă în sclavul obişnuinţei,
urmând în fiecare zi aceleaşi traiectorii;
cine nu-şi schimbă existenţa;
cine nu riscă să construiască ceva nou;
cine nu vorbeşte cu oamenii pe care nu-i cunoaşte.

Moare câte puţin cine-şi face din televiziune un guru.

Moare câte puţin cine evită pasiunea,
cine preferă negrul pe alb şi punctele pe "i" în locul unui vârtej de emoţii,
acele emoţii care învaţă ochii să strălucească,
oftatul să surâdă şi care eliberează sentimentele inimii.

Moare câte puţin cine nu pleacă atunci când este nefericit în lucrul său;
cine nu riscă certul pentru incert pentru a-şi îndeplini un vis;
cine nu-şi permite măcar o dată în viaţă să nu asculte sfaturile "responsabile".

Moare câte puţin cine nu călătoreşte;
cine nu citeşte;
cine nu ascultă muzică;
cine nu caută harul din el însuşi.

Moare câte puţin cine-şi distruge dragostea; cine nu se lasă ajutat.

Moare câte puţin cine-şi petrece zilele plângându-şi de milă şi detestând ploaia care nu mai încetează.

Moare câte puţin cine abandonează un proiect înainte de a-l fi început;
cine nu întreabă de frică să nu se facă de râs
şi cine nu răspunde chiar dacă cunoaşte întrebarea.

Evităm moartea câte puţin, amintindu-ne întotdeauna că "a fi viu" cere un efort mult mai mare decât simplul fapt de a respira.

Doar răbdarea cuminte ne va face să cucerim o fericire splendidă.

Totul depinde de cum o trăim...

Dacă va fi să te înfierbânţi, înfierbântă-te la soare.
Dacă va fi să înşeli, înşeală-ţi stomacul.
Dacă va fi să plângi, plânge de bucurie.
Dacă va fi să minţi, minte în privinţa vârstei tale.
Dacă va fi să furi, fură o sărutare.
Dacă va fi să pierzi, pierde-ţi frica.
Dacă va fi să simţi foame, simte foame de iubire.
Dacă va fi să doreşti să fii fericit, doreşte-ţi în fiecare zi …
Adăugat în 26/12/2009
Pentru "neinteresant" daca nu ai inteles ce scrie in acest eseu mai citeste-l odata!Domnul sa te binecuvinteze! PS pentru cel care a postat acest eseu -INAINTE-!Fiti binecuvantat!
Adăugat în 19/01/2010
Statistici
  • Vizualizări: 8458
  • Export PDF: 1
  • Favorită: 2
  • Comentarii: 19
Opțiuni