Sanatatea - mai buna decat orice
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
    12345678910 0/10 X
"Cum sa-ti schimbi dispozitia afectiva in doar 10 minute"

Nimeni nu este scutit de variatii ale dispozitiei afective. De la fericire la tristete, de la exuberanta la apatie, trecem prin toata gama de stari emotionale, adeseori vrand-nevrand. Oricum ar fi, toti ne dorim sa ne simtim bine.
Necazul e ca bucuria nu poate fi procurata "la comanda". Sau gresesc eu? Ei bine, se pare ca exista totusi o metoda de a obtine "hormonii" fericirii. Nu, nu e vorba de droguri!
Recent s-a publicat rezultatele unui studiu care a examinat efectele duratei exercitiului fizic asupra starii emotionale. Un grup de cercetatori din SUA a administrat un chestionar de evaluare a starilor afective inainte si dupa o pauza, respectiv 10, 20 si 30 de minute. S-au masurat si o serie de parametri fizici (frecventa cardiaca, functiile respiratorii, etc.) Dupa ce s-a tras linie si s-a adunat, s-a constatat ca activitatea fizica a provocat o crestere simtitoare a vigorii si o scadere semificativa a oboselii, starilor de confuzie si de apatie.
Surpriza majora a fost insa observatia ca: schimbarea in bine a starii afective se produce dupa numai 10 minute de activitate fizica! Aceste efecte benefice devin din ce in ce mai puternice pe parcursul primelor 20 de minute de miscare, cand se atinge un varf care nu mai este depasit ulterior, indiferent cat de mult am continua activitatea fizica.
Mecanismul prin care exercitiul fizic influenteaza in bine afectul, pare sa fie stimularea productiei in creier a unor substante chimice care intervin in reglarea dispozitiei afective si a emotiilor.

Te simti trist, te umbreste norul apatiei? Iesi afara si fa o plimbare de un sfert de ora! Te vei intoarce alt om!
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 3648
  • Export PDF: 5
Opțiuni