IDOLI INUTILI
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
    12345678910 0/10 X
Chiar dacă abia se mai acceptă acest lucru în cadrul discuţiilor publice, totuşi Biblia conţine critici aspre la adresa religiilor. Epistola către romani sintetizează situaţia omului şi calea mântuirii astfel:

- Orice om trăieşte într-o stare de răzvrătire împotriva lui Dumnezeu şi este un păcătos (Romani 3:1-20).

- Această răzvrătire nu poate fi rezolvată prin nici o faptă bună în cadrul Legii lui Dumnezeu (3:19-20).

- Există o singură cale de salvare din faţa mâniei lui Dumnezeu: Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, care a murit în locul nostru, pentru păcatele noastre, pe crucea de la Golgota (3:21-26). Cine crede în Isus, se bizuie pe jertfa Sa şi recunoaşte justeţea pedepsei divine, va fi justificat înaintea lui Dumnezeu şi este salvat (3:27-31).

Înaintea acestui paragraf din epistolă, apostolul Pavel descoperă de ce fiecare om este răspunzător înaintea lui Dumnezeu, fiind totodată conştient de acest lucru (1:18-32). Mânia lui Dumnezeu se îndreaptă, pe de o parte, împotriva lipsei unei relaţii a omului cu EI şi, pe de alta, împotriva relaţiei distruse dintre oameni. Aceşti oameni înăbuşă adevărul (vers. 18). Ce vrea să spună cu asta? Pavel se justifică: "...fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu" (vers. 19). De fapt, Dumnezeu nu este vizibil în mod direct. Totuşi de la crearea pământului este cu putinţă ca prin reflectare să se înţeleagă că la originea creaţiei trebuie să se afle o Persoană care are puteri nemărginite (vers. 20).

Omul provoacă mânia lui Dumnezeu prin nerecunoştinţa lui faţă de Creator ca şi prin diversele sale surogate religioase (vers. 20-23). Problema nu este deci numai dacă există sau nu Dumnezeu, ci în egală măsură cui îi slujeşte omul, pe cine glorifică cu viaţa lui.

Pentru a nu fi nevoie să-I mulţumească Creatorului, omul îşi creează substitute. EI îşi suceşte gândirea şi credinţa, înlocuind Creatorul cu creaţia Sa: "(oamenii) ...au schimbat slava Dumnezeului nemuritor" şi anume în icoane care seamănă cu oameni sau animale (Romani 1:23). În locul Dumnezeului invizibil apar reprezentări vizibile. Dumnezeu este înlocuit. Slava şi cinstea ce I Se cuvin capătă o altă adresă. Astfel omul îşi creează o religie proprie. Odată se înalţă pe sine la rang de dumnezeu, altă dată slăveşte o altă persoană în viaţă sau divinizează imaginea unui defunct. Însă indiferent că se închină unui animal sau unei pietre, "mamei pământ" sau banului - toate sunt acţiuni surogat, prin care o parte a creaţiei este aşezată în locul Creatorului.

În Vechiul Testament găsim lungi pasaje ce fac o serioasă critică la adresa religiei. Profeţi cum ar fi de exemplu Habacuc, îşi bat joc de oamenii care mai întâi îşi cioplesc cu mâna lor imaginea unui idol şi apoi i se închină: "La ce ar putea folosi un chip cioplit pe care-I ciopleşte lucrătorul? La ce ar putea folosi un chip turnat care învaţă pe oameni minciuni, pentru ca lucrătorul care l-a făcut să-şi pună încrederea in el, pe când el făureşte numai idoli muţi? Vai de cel ce zice lemnului: `Scoală-te!' şi unei pietre mute: `Trezeşte-te!' Poate ea să dea învăţătură? Iată că este împodobită cu aur şi argint, dar în ea nu este un duh care s-o însufleţească" (Habacuc 2:18-19).

Isaia scrie: "Toţi cei ce fac idoli sunt deşertăciune şi cele mai frumoase lucrări ale lor nu slujesc la nimic" (44,9). Cuvântul ebraic folosit în Vechiul Testament pentru "idol" înseamnă, tradus literal, "nulitate"; idolii nu sunt decât lemn, pietre sau animale - ceva creat, care, în principiu, îi este inferior omului.

Totuşi acest lucru uneori nu se mai observă. Goana după practici religioase înlocuitoare, conştiinţa propriei vinovăţii pot fi atât de mari şi de greşit îndrumate, încât oamenii îngenunchează la picioarele chipurilor cioplite de ei înşişi şi imploră mântuirea. Isaia descrie astfel lucrurile: "Cu ce mai rămâne (din copac), face un dumnezeu, idolul lui. Îngenunchează înaintea lui, i se închină, îl cheamă şi strigă: Mântuieşte-mă, căci tu eşti dumnezeul meu!" (44:16-17).

Dumnezeilor făcuţi de mâna omenească Ieremia le pune în faţă pe Creatorul viu şi invizibil al universului: "Dar Domnul este Dumnezeu cu adevărat, este un Dumnezeu viu şi un Împărat veşnic... El a făcut pământul prin puterea Lui, a întemeiat lumea prin înţelepciunea Lui, a întins cerurile prin priceperea Lui" (Ieremia 10,10 şi 12).

În Noul Testament stă scris cum Pavel îşi susţine reflecţiile sale şi în controversele directe cu reprezentanţii altor religii (vezi Faptele Apostolilor 14 şi 17). În renumita cuvântare ateniană, în faţa întregii adunării de filozofi de vază, el argumentează: "Dumnezeul care a făcut lumea şi tot ce este în ea, este Domn al cerului şi al pământului, nu locuieşte în temple făcute de mâini, nici nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi când ar avea nevoie de ceva, El care dă tuturor viaţă, suflare şi toate" (Faptele Apostolilor 17:24-25). Noi oamenii n-ar trebui să socotim că "ceea ce este dumnezeiesc este asemenea aurului sau argintului sau pietrei cioplite cu meşteşugul şi născocirea omului" (vers. 29).

Cercetătorul german în domeniul religiilor Thomas Schirrmacher comentează: "Omul are nevoie de religii, fie ele teiste sau ateiste, fie ele celebre sau mascate, pentru a putea suprima adevărul că există un Creator care îi cere socoteală pentru viaţa sa. Omul îşi creează o religie care pare a fi mai convenabilă decât a-L slăvi şi sluji pe Creator. El îşi creează dumnezeii săi, în loc să recunoască faptul că el însuşi a fost creat de Dumnezeu şi este răspunzător faţă de El".

Sfânta Scriptură conţine o critică temeinică la adresa religiilor. Încercările de armonizare a diverselor religii, pentru a ajunge la unitatea lor, sunt posibile, din punct de vedere creştin, abia atunci când Biblia îşi pierde însemnătatea ei ca îndreptar divin pentru învăţătură şi viaţă.

Orice om trebuie să se confrunte cu existenţa Creatorului. Problema existenţei lui Dumnezeu n-o poate trata nimeni numai de la distanţă; ea atinge în mod personal pe fiecare şi cere un răspuns.

Încă de la începutul Epistolei sale către romani, Pavel sintetizează în câteva cuvinte: "...ca unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi sau închinat şi au slujit creaturii în locul Creatorului, Cel care este binecuvântat în veci!" (1,25). Ciudat, nu? Întâi apostolul vorbeşte despre oameni care nu-L slăvesc pe Dumnezeu, apoi îşi încheie fraza cu o preamărire la adresa Creatorului! El poate face acest lucru doar fiindcă are iertarea prin Isus Cristos. Din acest motiv el îi este nespus de recunoscător lui Dumnezeu şi îi poate sluji şi preamări. Pavel priveşte la lucrurile invizibile, fiindcă tot ceea ce este vizibil este şi mărginit în timp; cele invizibile însă sunt veşnice.

Cui îi sunt eu deci recunoscător? Pe cine onorez cu viaţa mea? Acestea sunt întrebările cu adevărat decisive şi răspunsul la ele determină destinul nostru pentru vecie.

R. H.
buna
nu este frumos din partea voastra sa spuneti k noi ne inchinam idolilor cand de fapt avem nevoie s ane inchipuim k Dumnezeu este om,simtim nevoia sa-l vedem,dar voi sunteti niste falsi cre sustineti k ati capatat mantuirea si k sunteti siguri k ajungeti in rai,nici domul Iisus care e insusi DUMNEZEU nu sti ecand va veni sfarsitukl si v-ati gasit voi sa ziceti k stiti unde veti ajunge,numai aberati spuneti,va apreciez,dar uneori intreceti limita pt k aveti impresia k le stiti pe toate s va spun eu de ce?
k sunteti precum lucifer si pt k vreti sa invatati asa d emulte depre EL PT K NU AVEI RADACINI,DIN NOI ATI LUAT FIINTA,DIN ORODOCSI SI FIE K VA PLACE SAU NU ASTA E ADEVARUL,ce e cu ;lupta asta pe care o tot duceti cu noi?tot timpul in defensiva?dar mai lasati-ne sa traim si nu ne mai racolati lupilor imbrakati in piei de oaie
Nevoia de restaurare a valorilor
Buna Daniela.
Ideea ca neoprotestantii se trag din ortodoxism e gresita. Se trag din catolici. Dar in fine, nu asta e important. Important e ca de-a lungul timpului credinta devine obisnuinta si trebuiesc facute, regulat, reforme. Asa cum a facut Luther, Calvin, etc. Asa cum a avut loc marea schisma, asa cum Isus a adus mantuirea si pentru cei care nu suntem iudei, la fel si neoprotestantii aduc in prim plan inchinarea adevarata, in duh si adevar, asa cum e ea scrisa pe paginile Scripturii. Neoprotestantii, spre deosebire de ortodocsi sau altii, merg mai des la biserica, mai citesc si Biblia, incearca sa tina o legatura cu biserica. E adevarat ca nu exista padure fara uscaturi, doar ca procentajul e mult mai mic. Si inca o chestie legat rai: asa cum te pregatesti temeinic pentru examen, si mergi sigur ca il vei lua, tot asa trebuie sa te pregatesti si pentru viata vesnica. E CU MULT MAI IMPORTANTA! Si daca nu stii sigur unde mergi, e grav. Se prea poate ca ti-e teama sa recunosti ca mergi in iad.
Si inca ceva... la ora actuala, sunt peste 600 milioane de neoprotestanti pe glob. Avand in vedere ca sunt peste 1 miliard de catolici, si doar putin peste 2 miliarde de crestini pe glob, calculeaza cam cati sunt ortodocsi... vei constata, cu stupoare, ca ati ramas putini...
....
Ce sunt cu discutiile acestea fara rost? Ce ne intereseaza, care religie are mai multi adepti??? Vai de noi daca aici am ajuns...In tot acest timp mor mii, milioane fara Hristos, cei mai multi nici macar nu au auzit de El, nici macar odata, iar noi stam si ne numaram adeptii??? Vai de noi...Ce conteaza cine din cine se trage? Ar trebui sa ne tragem toti din Biblie, si sa facem ce scrie in ea, fara a mai arunca cu praf unii in ochii celorlalti, si invers. Fiecare religie isi are problemele ei, mai multe sau mai putine. Dar rasplata nu o vom primi daca stam si aratam cu degetul in problemele celorlalti, ci daca vom merge sa ducem evanghelia celor care nu au auzit de ea. Insa sa nu stricam evanghelia, dupa cum spune Pavel in 2 Corinteni 2:17 "Cãci noi nu stricãm Cuvântul lui Dumnezeu, cum fac cei mai multi; ci vorbim cu inimã curatã, din partea lui Dumnezeu, înaintea lui Dumnezeu, în Hristos." Asa ca fiecare sa traiasca in sfintenie si dragoste fata de aproapele, si Dumnezeu sa ne lumineze pe toti. Ramaneti in pace.
BIBLIA
Credca noi toti acesti sarmani cetateni ai aceste crestine republici, care ne consideram crestini inainte de a fi ISUS, este timpul ca toti cei ce-L iubim pe DUMNEZEU (ortodocsi,catolici,neoprotestanti, protestanti,etc.)sa ne-ntoarcem la CUVANTUL LUI DUMNEZEU BIBLIA si sa-mplinim cUVANTUL-care este apa vietii si nu dogmele,traditiile sau faptele bune facute de noi care sunt o scarba inaintea LUI.Credinta mea este aceasta INTOARCEREA LA BIBLIE.Fiti binecuvantati toti crestinii Romaniei si ai pamantului intreg.DUMNEZEU ESTE UNUL SI NOI SUNTEM AI LUI.
stiinta si religie
Religia este o fraza de DASII iventata,
Ca, cu a EI putere sa-ti plece capul in jug.

Cine sunt DANSII? V-ati intrebat vreo data? DANSII sunt sunt tocmai cei care conduc Romania de azi. EI, libralii de azi si taranistii de ieri impreuna cu Regii, au inventat religia, ca pretext sa ne aplece capul in jug. Religia este o fraza de capitalisti iventata, ca ,cu a ei putere sa fim mereu exploatati. In timpul socialismului (unde era lege si ordine, mai multa stiinta decat religie),Ceaus-ESCU de atunci si de azi(Ili-ESCU,Constantn- ESCU, BAS-ESCU), spunea in fata natiunii, ca in capitalism se practica fenomenul EXPLOATAREA OMULUI de catre om. Acum inclin sa cred ca nu s-a exprimat corect. Logic trebuia sa spuna, ca in capitalism se practica fenomenul EXPLOATAREA OMULUI de catre ESCROC. Cine sunt ESCROCII? Iata-i: ES-CROCE-II.
Se spune ca ADEVARUL este la MIJLOC, adica IN O-RIENTUL M-IJLOCIU, adica OM-ul . CROCE =CRUCE-O ; Eu sut inceputul si sfarsitul:ES+II = IISE,IISA (II-sus (ISAC =ISAS (neam-t))ESCROCII, la origine sunt cei care se ocupa de Iisus si spiritul crucii (toti regii si teologii). I-SUS a fost neam-t de REGE , a lui DAVID< iar MARIA a fost fica de REGE, din neamul Beniaminilor. Acestia conduc si vor conduce lumea.
REGE = GERE (vino in maghiara) adica vine REGELE. Lumea la inceput,a fost condusa de regi si imparati, Azi numai RROMII au REGE si 2-3 tari, in rest au fost alungati de la putere, pentru ca sub conducertea lor, prostimea nu putea fi manipulata. Regii, conduceau din tata in fiu, pe cand presedintii sunt numiti de ESCROCI. TOATA MIZERIA ASUPRA POPOARELOR DE 2000 DE ANI, A FOST SI ESTE , SUSTUNUTA, PENTRU CONVERTIREA LA II-SAC, FIUL LUI SARA (SOARE) NASCUT LA MEN-OPA-UZA,LA 70-80 DE ANI, in acelasi timp cu sclava e-gipsy -anca, ramasa bortoasa cu ABRAHAM, sotul lui SARA,care l-a nascut pe IS_MAIL (E-MAIL = I-SAMA = ALI-ANTA
ALI( nume de arab si otoman). ANTA = NAT
(fiu) -A(arian,alb-astru (soarele)ADAM,ABRAHAM =ARAB -HAM (SUN-CA in l.engleza) SUN = soare (engleza). Atat pentru azi. Asa csa nu mai pierdeti timpul cu RELIGIA =cacialma, FOTBALUL = blaturi, si POLITICA = demagogie. Desteapta-te prostime, si nu veti mai suferii mizeria ESCOCILOR,MAFIEI< si a miliardarilor de carton. Intr-un viitor apropiat, socialismul v-a domina pamantul, legea si ordinea nu capitalismul unde domneste legea JUNGLEI> JUN-GLA - JAN (Ion) + GAL (fata sau fecioara) J=H=I=GI. Ioan evanghelistul. OARE MAI SUNT FECIOARE? SUNT TOATE FEMEILE DOAMNE ? Ma intalnesc intr-o zi cu o duduie. Buna ziua, DOAMNA,ce mai faceti? Pardon, zice DUDUIA, eu sunt domnisoara, cum va permiteti sa ma ma jigniti? Atuci o intreb, DUDUIE, aveti un prieten? DA, imiraspunde mirata. Si ai facut sex? DA, dar de ce ma intrebati?. Pentru ca sunteti DOAMNA, duduie, nu domnisoara, care inseamna virgina. Nu numai femeile maritate sint doamne, ci si fetele casre au facut sex. Cam asa este si cu Religia inteleasa de popor.











Domnul sa ne ajute ca cei care ne numin crestini sa fim cu adevarat crestini:)
Adevarul
satana este cel mai religios asa ca toate cultele si toate numele de religi,sant o gluma proasta,inventate de satan,pentru derutarea oamenilor.Sant oameni care nu stiu ce sa mai creada,cand vad atatea culte si religi!
Ce ne invata Isus?
39.Cercetati Scripturile(Biblia),pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica,dar tocmai ele marturisesc despre Mine.Ioan cap 5 vers 39.




Adevarul este ca
4.Este un singur trup,un singur Duh,dupa cum si voi sunteti chemati la o singura nadejde a chemarii voastre.5.Este un singur Domn,o singura credinta,un singur botez.6.Exista un singur Dumnezeu si Tata al tuturor,care este mai presus de toti,prin toti si in toti.Efeseni cap 4 vers 4,5,6.

Dovedeste ca esti copil de Dumnezeu prin purtarea ta de zi cu zi,Fi o lumina pentru aproapele tau,Sa reflecte Isus prin tine.Si daca nu poti striga la Isus,doar cu El o sa reusesti,prin Duhul Lui cel Sfant.Salom

Oameni trebuie sa traiasca din nou ca primi crestini,in acea legatura puternica frateasca,cand Dumnezeu lucra puternic cu semne si minuni.

Nu filozofii si povesti,ca in ziua de azi!
Adăugat în 26/11/2008
Statistici
  • Vizualizări: 4955
  • Export PDF: 3
  • Comentarii: 7
Opțiuni