Un avion propriu
Autor: Friedhelm König  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
    12345678910 0/10 X
Cum? Tu nu posezi un avion propriu? Păcat! Atunci posezi poate o vilă frumoasă? Ce? Nici vilă? Atunci în mod sigur conduci un autoturism de marcă aleasă! Poftim? Doar o motoretă? Oh, bietul de tine! Permite-mi să te compătimesc puţin. Curînd o să observi că nu o iau aşa în serios cu compătimirea.

Mai întîi vreau să-ţi povestesc despre o femeie tînără şi frumoasă, care poseda toate lucrurile pe care eu tocmai le-am înşirat, în afară însă de un avion privat, o vilă splendidă la Paris şi mai multe automobile de lux, mai avea încă multe alte lucruri care erau proprietatea ei. Ea poseda bijuterii preţioase de o valoare aproape inestimabilă şi ca animal de casă creştea o panteră neagră îmblînzită, pe care obişnuia să o scoată la plimbare, însă eu încă nu ţi-am spus numele acestei femei demnă de invidiat.

Vorbesc despre manechina odinioară cunoscută în toată lumea, Nina Dyer. Fiică a unui avocat englez, ea veni la Paris unde lucra pentru cele mai de seamă case de modă. La vîrsta de 24 de ani se căsători cu baronul german Thyssen, un mare industriaş. La nuntă, afară de mai multe cadouri preţioase, acesta îi mai făcu un dar cu totul aparte, şi anume îi dărui tinerei sale soţii o insulă proprie în Marea Caraibilor. Cu toate acestea însă căsătoria lor nu fu de durată. La divorţ se zice că a primit o compensaţie de circa zece milioane de mărci. De asemenea, în a doua căsătorie cu prinţul Sadruddin Khan, un unchi a lui Aga Khan, n-a fost mai fericită. S-a ajuns din nou la divorţ şi ea primi de la acesta mai multe milioane de mărci drept despăgubire. De atunci ea trăi într-o nesfîrşită bogăţie, în vila ei din Garches, o suburbie vestită a Parisului. La începutul lunii iulie 1965, pe cînd era încă mereu frumoasă şi atrăgătoare la cei 35 de ani ai ei, a fost găsită moartă în vila ei. Se sinucisese.

Acuma cred că îţi dai seama cine a meritat în realitate compătimirea noastră. Şi mai sunt încă mulţi bogătaşi, sau unii care vor neapărat să devină bogătaşi, pe care într-adevăr am putea să-i compătimim, în felul acesta mulţi îşi pierd banii la jocuri de noroc, săptămînă de săptămînă, pentru că vor să cîştige „lozul cel mare", care să-i scutească de griji făcîndu-i fericiţi şi mulţumiţi, însă dacă s-ar scrie odată o carte despre viata acestor cîştigători „fericiţi", mă tem că nu s-ar putea citi despre prea multă bucurie şi fericire. Aşa a murit zilele trecute într-un spital de boli nervoase din Genua, italianul Nicola Saccini, care în urmă cu cîţiva ani a cîştigat la loto suma record, fără precedent de 243 de milioane de lire. Calculat în mărci vest-germane echivalentul a 1,5 milioane. Din acel moment însă viata lui a luat o întorsătură nefericită. După cîteva luni s-a despărţit de soţia lui, şi-a cumpărat case şi-şi pierdu banii prin speculaţii. El n-a fost în stare să facă faţă sumei fabuloase.

Pînă la urmă, sărac şi lipsit, a ajuns la casa de nebuni.

Biblia relatează într-o parabolă despre un om bogat a cărui ţarină rodise mult. El îşi propusese să-şi construiască grînare şi mai mari şi-şi zise în sinea lui: „Suflete, ai multe bunătăţi strînse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănîncă, bea şi veseleşte-te!" Apoi, noi auzim mai departe: „Dar Dumnezeu i-a zis: Nebunule! Chiar în noaptea aceasta ţi se va cere înapoi sufletul; şi lucrurile pe care le-ai pregătit, ale cui vor fi? Tot aşa este şi cu cel ce îşi adună comori pentru el şi nu se îmbogăţeşte fată de Dumnezeu" (Ev. Luca 12:19-21). Tu nu devii fericit prin bogăţii pămînteşti. De asemenea „iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor" (1 Timotei 6:10). În zilele noastre oamenii sunt în mod deosebit iubitori de bani (2 Timotei 3:2). Prin mijlocirea filmelor, a televiziunii şi revistelor care-i arată pe bogătaşi în mijlocul unei lumi mirifice, oamenii sunt stimulaţi de a deveni şi ei la fel. Realitatea însă este cu totul alta. Priveşte în jur şi uită-te la semenii tăi, la dorinţa lor de înavuţire, cum se îngrămădesc la ghişeele de pe hipodromuri pentru bilete la concursurile de cai. Feţele lor arată deja că sunt cu totul altceva decît fericiţi. O singură cale există ca să devii cu adevărat fericit. Dumnezeu spune în cuvîntul Său: „Ferice de omul care M-ascultă!" (Proverbe 8:32-36). Pe singurul Lui Fiu, El L-a făcut sărac pentru noi, pentru ca prin sărăcia Lui, noi să ne îmbogăţim. (2 Corinteni 8:9).

De aceea, vino la El! Numai El te poate face bogat şi fericit.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1847
  • Export PDF: 1
Opțiuni