„Lizuca Tănase sau ultima noutate din atelierul visuri
Autor: Friedhelm König  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
    12345678910 0/10 X
De fapt o cunoşti pe Lizuca Tănase, nu? Atunci vreau să ţi-o prezint, însă mai întîi vreau să-ţi spun cine nu este ea şi anume că ea nu este o oarecare doamnă tînără cu pantofi cu tocuri înalte şi coafată după moda cea mai nouă, că răspunde la modestul nume de „Lizuca Tănase". Lizuca Tănase este o noţiune colectivă pentru masele largi de oameni. Ea este consumatorul de filme, de emisiuni la radio şi televiziune, al ilustratelor şi al presei de bulevard.

Lizuca Tănase este foarte curtată. Toţi se orientează după ea: producătorul de film, cîntăreţii de mare succes, întreaga publicitate etc., căci toţi au pus ochiul pe punga Lizucăi Tănase. De altfel, ei şi obţin această pungă. Astfel, în R.F. Germania, se cheltuieşte anual un miliard de mărci numai pe reviste. Tirajul total săptămînal al revistelor celor mai citite se ridică la 20 de milioane de exemplare. Pe paginile acestor reviste cu fotografii nenumărate, viu colorate, Lizuca Tănase te priveşte surîzînd. Privită săptămînă de săptămînă tot mereu în alte poziţii, surîsul ei redă fericirea ei deplină. Această frumuseţe ireproşabilă este mereu privită cu un surîs de către vedeta sau actorul pe care-l adoră. Iar Lizuca cu zîmbetul ei este decupată de cei mai mulţi şi expusă pe pereţii camerei deasupra patului.

Atunci cine se mai miră cînd „Lizuca Tănase" crede că trebuie să arate şi ea exact aşa de frumoasă ca şi Lizuca de pe coperta revistei, sau ca vedeta de pe afişul de cinematograf? Şi cine mai are motiv de iritaţie cînd tineretul crede că şi el trebuie să strige sau să vorbească cu o voce răguşită ca şi cîntăreţul lor milionar? Aceasta se petrece adesea involuntar şi este tot aşa de stupid pe cît este de răspîndit. Da, să fii măcar o singură dată o vedetă aşa de fericită sau măcar o dată să te poţi îmbrăca în pielea unei vedete mult admirate şi divinizate! Aceasta este dorinţa Lizucăi, însă din păcate nu este posibil. Aşa că ea stă decepţionată la casa cinematografului pentru a vedea ultima noutate din „atelierul de visuri". Acest lucru trebuie să i-l îngădui. Ea este mereu la curent cu toate... Ştie toate... Ea ştie...

... ce vîrstă are Caterina Valenţe...

... cînd e ziua de naştere a lui O. W. Fischer...

... cine o însoţeşte pe Soraya, şi dacă Farah Diba încă mai este fericită...,

... cu cine este căsătorită Brigitte Bardot.

... Ea este mereu la curent cu cele mai noi veşti de la Hollywood.

Însă ceea ce Lizuca Tănase nu ştie, sau nici nu vrea să ştie, este „Moartea reginei sexului". Sub astfel de titluri, sau altele asemănătoare, s-a putut citi şi despre sinuciderea renumitei artiste americane de cinema, Marilyn Monroe. Menajera lui Marilyn a găsit-o pe vedetă moartă în locuinţa ei luxoasă, după ce şi-a administrat o supradoză de somnifere. Doi medici, care au fost chemaţi imediat, n-au putut decît să constate decesul. O mare mulţime o adora pe Monroe. Fotografia ei cu surîsul radios atîrna pe pereţii din camerele multor femei de serviciu şi pe uşile garderobelor soldaţilor. Cînd însă vedeta Hollywood-ului a fost înmormîntată în parcul memorial, cimitirul proeminenţilor din Los Angeles, în urma sicriului au mers doar foarte puţini: coafeza ei, garderobierul, soţul de-al doilea, jucătorul de basebal Joe Dimaggio, şi încă vreo cîţiva. Nici măcar o singură vedetă de cinema n-a putut fi văzută în micul convoi mortuar. Robert Wagner, eroul principal în numeroase filme, care divorţase de Natalie Wood cu puţin timp înainte, a vorbit în numele tuturor cînd zicea: „Noi ocolim cimitirul atîta vreme cît putem. Cu toţii avem frică de cimitir şi de Hollywood".

La două zile după sinuciderea lui Marilyn Monroe, a fost găsită moartă în vila ei luxoasă din Westend-ul londonez actriţa de film Patricia Marlowe, în vîrstă de 28 de ani. Decoratorii care lucrau în vila lui Marlowe au fost cuprinşi de spaimă la ţipetele îndelungate ale unui copilaş. În cele din urmă au anunţat poliţia, care după ce a spart uşa bine încuiată, a găsit copilul în vîrstă de 15 luni al Patriciei Marlowe plîngînd în pătuţul lui. Alături, pe o sofa, zăcea vedeta de cinema lîngă o serie de sticluţe ce conţineau somnifere...

De asemeni vedeta Hollywood-ului Susan Hayward a înghiţit cu intenţia sinuciderii două cutii de somnifere. Ea a mai putut fi salvată... Despre artista Ava Gardner, fosta soţie a lui Frank Sinatra, se ştie că în ultimul timp a băut mai mult decît a filmat... Iar Frank Sinatra la vîrsta de 50 de ani, în 1966, s-a căsătorit pentru a treia oară cu vedeta Mia Farow în vîrstă de 21 de ani... Vedeta Gene Tierney, fosta prietenă a lui Aii Khan, a trăit mult timp într-un sanatoriu de nervi, după cum cele mai multe vedete sunt mai mult la psihiatru decît în studioul de filmat. Şi Judy Garland a dat adeseori ocazie să se vorbească despre ea, prin încercările ei de sinucidere, crizele de nervi şi scandaluri... Rita Hayworth, renumita vedetă din perioada postbelică, între timp este divorţată de cinci ori. În aceeaşi situaţie este şi Liz Taylor din pricina capriciilor ei şi a multor divorţuri. Banii şi luxul au împietrit cu desăvîrşire pe multe vedete. Odată, cînd Liz Taylor a primit de la soţul ei, Eddie Fisher, o brăţară gravată cu diamante care a costat „o nimica toată" de 200.000 de mărci, ea a pus-o pe mînă; după un sfert de oră însă, se juca pisica cu ea... Aşa le merge multora.

Starul Robert Wagner a mărturisit odată resemnat: „Aveam tot ce se poate avea: maşină sport, un iaht de lux, vilă şi terenuri la ţară, bani şi tezaure de artă... Însă Hollywood-ul, cu tot contractul de patru milioane de dolari, nu m-a făcut fericit - da, mi-e pur şi simplu frică".

Dar mai bine să încheiem cu acest capitol întunecat care se poate continua la nesfîrşit... Lizuca Tănase cunoaşte numai partea melodiei strălucitoare şi permanent asurzitoare, însă falsă, care o atrage cu farmecul ei. În realitate este greu de imaginat o influenţă mai mincinoasă decît aceea a vedetelor, care aproape în toate cazurile eşuează din punct de vedere uman. Sunt ca nişte robi care lucrează din greu în branşa lor. Însă amăgitoarea lor însemnătate este primită de obicei de public drept autentică. Aceste personalităţi artistice se pot lăuda că sunt socotiţi „zeii" timpului acestuia. Ei se bucură de o adorare ce nu li se cuvine nici personalităţii şi nici realizărilor lor. Ceea ce este mai îngrozitor după părerea mea, este faptul că ei prezintă o imagine despre viaţă care în majoritatea cazurilor este falsă şi în mod intenţionat falsă.

Ce păcat că Lizuca Tănase e dusă de nas în felul acesta! Nu-i aşa? Ce trist este de asemenea, că Lizuca Tănase îşi jertfeşte într-un mod aşa de nechibzuit banii munciţi cu trudă zeilor timpului nostru - şi desigur şi organizatorilor lor. Cel mai trist lucru este însă că Lizuca Tănase, pe lîngă toate acestea, nu se simte prea bine, este chiar nefericită.

Gîndeşte-te că şi tu eşti chemat la o fericire adevărată. Eşti mult prea preţios pentru o bucurie aparentă şi înşelătoare pe care lumea ţi-o oferă de atîtea ori. Adevărata bucurie a inimii se poate găsi numai şi numai în Domnul

Isus Cristos. De aceea, vino la El! El îţi face cunoscut drumul vieţii adevărate şi înaintea Feţei Sale sunt bucurii nespuse. (Psalmul 16:11).
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1717
Opțiuni