Eliberarea din înfăptuirea păcatului -3-
Autor: John Piper  |  Album: În sfârşit viu  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 17/01/2013
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 4 voturi
Eliberarea din înfăptuirea păcatului -3-

Cum rezolvăm păcatul care continuă să existe

   Ajungem acum la întrebarea pe care am pus-o la început: cum rezolvă oamenii care au experimentat minunea naşterii din nou problema păcatului lor, pe măsură ce încearcă să trăiască în siguranţă deplină a mântuirii lor? Răspunsul meu este acesta: o rezolvi în funcţie de felul în care foloseşti învăţătura lui Ioan. Ioan ne avertizează cu privire la ipocrizie (să pretinzi că eşti născut din nou când, de fapt, viaţa ta contrazice lucrul acesta) şi proclamă apărarea şi ispăşirea înfăptuite de Hristos pentru păcătoşii născuţi din nou.

   Întrebarea este aceasta: cum foloseşti tu cele două adevăruri? Cum foloseşti tu avertismentul că ai putea să te înşeli singur? Cum foloseşti promisiunea: "Dacă păcătuim, avem un Apărător"? Dovada naşterii din nou stă în modul în care aceste două adevăruri funcţionează în viaţa ta.

   Iată cum trebuie să funcţioneze ele dacă eşti născut din nou:

Fugi de presupuneri, aleargă spre Apărător

   Un scenariu obişnuit pentru creştini este alunecarea spre presupuneri păcătoase. Aluneci, în ceea ce priveşte păcătoşenia ta, într-un model de gândire căldicel, neglijent şi bazat pe presupuneri. Începi să aluneci şi să fii indiferent dacă eşti sfânt sau lumesc. Îţi pierzi vigilenţa împotriva atitudinilor şi comportamentelor greşite - şi începi să te complaci în modelele comportamentale păcătoase.

   Atunci când omul născut din nou experimentează acest soi de alunecare, adevărul din 1 Ioan 3.9 ("Oricine este născut din Dumnezeu nu mai trăieşte în păcat") are, prin Duhul Sfânt, efectul unei treziri cu privire la pericolul stării în care se află, astfel că el aleargă la Apărătorul şi Ispăşitorul său pentru iertare şi neprihănire. Îşi mărturiseşte păcatul şi primeşte curăţirea (1.9). Dragostea lui pentru Hristos este înnoită, dulceaţa relaţiei sale este recuperată, ura faţă de păcat este restaurată, iar bucuria Domnului devine din nou tăria sa.

Fugi de disperare, aleargă la Apărător

   Un alt scenariu obişnuit pentru creştini este alunecarea spre disperare. Te scufunzi în teamă şi descurajare şi chiar eşti disperat că neprihănirea ta, dragostea pentru oameni şi lupta ta împotriva păcatului pur şi simplu nu sunt suficient de bune. Conştiinţa te condamnă şi propriile tale fapte par atât de imperfecte încât ţi se pare că niciodată nu vor putea dovedi că eşti născut din nou.

   Atunci când omul născut din nou experimentează lucrul acesta, adevărul din 1 Ioan 2.1 are, prin Duhul, efectul de a-l scăpa din disperare: "Copilaşii mei (vrea să se apropie de conştiinţa noastră), vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiţi. Dar dacă cineva păcătuieşte, avem la Tatăl un Apărător, pe Iisus Hristos cel Drept."

   Avertismentul lui Ioan cu privire la ipocrizie ne îndepărtează de pericolul presupunerilor. Promisiunea lui Ioan că avem un Apărător, ne îndepărtează de pericolul disperării.

Puterea răscumpărătoare a Cuvântului lui Dumnezeu

   Naşterea din nou îţi oferă capacitatea de a înţelege Scriptura şi de a folosi Scriptura în mod practic, răscumpărător. Naşterea din nou nu foloseşte promisiunea "avem un Apărător" pentru a justifica o atitudine indiferentă sfidătoare faţă de păcat. Naşterea din nou nu foloseşte averismentul "oricine este născut din Dumnezeu nu mai trăieşte în păcat" pentru a pune gaz pe focul disperării. Naşterea din nou aduce discernământ care înţelege cum să folosească învăţătura lui Ioan: naşterea din nou este susţinută şi întărită de promisiunea unui Avocat şi a ispăşirii.

   Fie ca Domnul să confirme naşterea ta din nou  prin experimentarea acestor două răspunsuri din Cuvântul lui Dumnezeu. Fie ca El să te facă să accepţi atât avertismentul cât şi mângâierea. Fie să auzi Cuvântul lui Dumnezeu aşa cum vrea El să fie auzit şi fie ca acest  Cuvânt atotsuficient al lui Dumnezeu să îţi păzească siguranţa deplină a mântuirii tale.

Duhul Sfint este Cel care;te indruma, invata, adapteaza cu noua ta viata in Christos, vegheaza, ca ceea ce ai iubit odata ;deprinderi nedumnezeiesti,sa nu se mai regaseasca in noua ta viata. Indeamna permanenent fiinta ta spre lucruri si activitati legate de Bibile. El, face deosebirea in mintea ta dintre viata fireasca, veche si carnala,vis-a vis de noua viata in El. Duhul Sfint, este felinarul care da lumina vietii dar n-o arde, da caldura, dar nu sufoca, da pace si roada Lui este fara limite in viata celui nascut din nou.Toate scrise mai sus, sunt expresia unui suflet nascut din nou, a unui suflet eliberat de pamint ,a celui a care traieste pe pamint, pentru cer.
Adăugat în 17/01/2013 de sanda_tulics
doar Cel care ştie totul şi ne cunoaşte atât de bine, numai El poate confirma noua noastră naştere şi numai El poate dovedi acest lucru iar noi trebuie să-I fim recunoscători şi mulţumitori ăentru că avem un Apărător.
Fii binecuvântată.
Adăugat în 17/01/2013 de 1954adina.9mai
Amin.
Adăugat în 23/01/2013 de Ioanhapca
Statistici
  • Vizualizări: 1051
  • Export PDF: 1
  • Comentarii: 3
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni